Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στη Μόσχα: Κόκκινη Πλατεία (1/3)

Κάποια στιγμή λίγο πριν τις διακοπές του Αυγούστου δέχτηκα email από λαρισαίο καλό φίλο (και επιχειρηματία βλέπε ByNature) που έχουμε οργανώσει και συνταξιδέψει πολλές φορές. Το email περιείχε ένα pdf αρχείο με κλεισμένα εισιτήρια για Μόσχα. Το κείμενο που το συνόδευε έλεγε τα εξής απλά: "Έχει βγάλει προσφορά η Aegean για τα νέα δρομολόγια προς Μόσχα με 95 ευρώ. Έχω κλείσει για 17-20 Νοέμβρη με την Ο. Ψήνεστε;". Απλά, λιτά και απέριττα. Ενθουσιασμός στην ομήγυρη, καθώς η Μόσχα μας έκλεινε το μάτι εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε τύχει. Φυσικά τα κλείνω, μη γνωρίζοντας καν αν θα μπορώ να πάρω άδεια τότε. Στο κάτω-κάτω άξιζε την προσπάθεια. Στην πορεία προστέθηκε ένα ακόμη μέλος, οπότε καταλήξαμε 2 ζευγαράκια για τη Μόσχα. Παράδοξο μεν, καθώς στο έργο του Τσέχοφ με την γνωστή φράση "Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα" ο αριθμός ήταν τρεις. Επιπλέον, το ταξίδι τελικά πραγματοποιήθηκε, σε αντίθεση με το ανέφικτο του ταξιδιού των ηρωίδων του Τσέχοφ. Δωμάτιο βρέθηκε σε ξενοδοχείο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και σε καλή τιμή (περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση), η άδεια δόθηκε, οπότε το ταξίδι ξεκίνησε!

Η καρδιά της Μόσχας είναι η πλατεία με το αντίστοιχο κόκκινο χρώμα, η Krasnaya Ploshchad, ή Red Square ή Κόκκινη πλατεία. Ανέκαθεν ήταν η πλατεία που χώριζε το Κρεμλίνο από την εμπορική συνοικία Kitai-Gorod (που σημαίνει ChinaTown χωρίς να έχει κάποια σχέση με Κίνα) και είναι η συνοικία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο μας. Η απόσταση από την πλατεία ήταν 5' λεπτά με τα πόδια. Καθώς φτάσαμε μεσημέρι, ο ήλιος κόντευε στη δύση του, ενώ έριχνε το γνωστό εκνευριστικό ψιλόβροχο, που σημειωτέον χαλάει και τις νυχτερινές φωτογραφίες καθώς αντανακλάται στο φλας. Παρόλα αυτά, η πρώτη επαφή με την περίφημη Κόκκινη Πλατεία ήταν μοναδική.

DSCN8718
DSCN8720
Πρώτο κτίριο που συναντά κανείς ερχόμενος από το ποτάμι είναι ο γνωστός ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου (παρόλο που το κανονικό του όνομα είναι Καθεδρικός Ναός της Μεσιτείας της Παρθένου της Τάφρου) με τα χαρακτηριστικά χρώματα και τους τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού. Μοναδικό θέαμα.

DSCN8725
DSCN8748
Ανεβαίνοντας από τον καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου (Saint Basil's Cathedral) στο αριστερό χέρι είναι τα τείχη του Κρεμλίνου, σε κόκκινο χρώμα φυσικά. Στην κορυφή των πύργων δεσπόζει αντίστοιχα από ένα κόκκινο αστέρι, παραπέμποντας σε πρότερο καθεστώς.

DSCN8734
Φωτογραφία με τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου και τα τείχη του Κρεμλίνου.


DSCN8723
DSCN8735
Στα δεξιά όπως ανεβαίνει κανείς, βρίσκεται το εμπορικό κέντρο GUM, κατασκευή προηγούμενου αιώνα. Μέσα στο εμπορικό η χλιδή της μοντέρνας Ρωσίας είναι διάχυτη. Τα πιο ακριβά καταστήματα και μάρκες, υπεραγορά για χαβιάρι και λοιπές ακριβές λιχουδιές και πολλά άλλα. Έχει και ΑΤΜς όπου μπορεί κανείς να βγάλει ρούβλια - βολεύει για τις εξορμήσεις. Λόγω Χριστουγέννων είναι φωτισμένο, ενώ ακριβώς μπροστά στήνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

DSCN8756
Απέναντι ακριβώς, δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν. Είναι προσβάσιμο για το κοινό με δωρεάν είσοδο, απαγορεύονται όμως οι φωτογραφίες στο εσωτερικό.


DSCN8760
Απέναντι από τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, σε χρώμα κόκκινο και αυτό.

DSCN8767
DSCN8768
DSCN8769
Στα δεξιά του Ιστορικού Μουσείο, όπως έρχεται κανείς από την πλατεία, βρίσκονται άλλα δύο αξιοθέατα που οριοθετούν το χώρο. Η Πύλη της Αναστάσεως και ο Καθεδρικός Ναός του Καζάν. Περνώντας από την Πύλη, βγαίνει κανείς σε ανοιχτό χώρο όπου το κρύο το βράδυ ξυρίζει. Η θερμοκρασία ήταν λίγο κάτω από το μηδέν, το κακό της υπόθεσης ήταν ότι με το ψιλόβοροχο τα ρούχα τραβούσαν υγρασία.

Παρέα με τον Βλαδίμηρο...
Για ζέστη καταφύγαμε σε κοντινό εστιατόριο όπου συνοδευτικό του φαγητού πήραμε φυσικά βότκα, οργανώνοντας τα σχέδιά μας για την επόμενη ημέρα. Οι τιμές δεν είχαν μεγάλη διαφορά με Αθήνα, περίπου 5 ευρώ το γεμάτο σφηνακοπότηρο και άλλα τόσα η μπύρα.


Την επόμενη μέρα που ξυπνήσαμε μας περίμενε έκπληξη, κάτι που μάλλον είχαμε κουβαλήσει από Ελλάδα. Ένας καταπληκτικός - σχεδόν ελληνικός - ήλιος με θερμοκρασία κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου! Δε χάσαμε την ευκαιρία να βγάλουμε ωραίες φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα χρώματα.

DSCN8827
DSCN8831
Ο Καθεδρικός του Αγίου Βασίλειου. Η είσοδος είναι 250 ρούβλια (περίπου 6,5 ευρώ). Ο ναός είναι χωρισμένος σε πολλά παρεκκλήσια.

DSCN8855
Το εσωτερικό του ναού προσφέρεται επίσης για φωτογραφίες με θέα την Κόκκινη Πλατεία.

DSCN8832
DSCN8836
Τα τείχη του Κρεμλίνου ολοκόκκινα.

DSCN8867
DSCN8839
Το εμπορικό χάνει λίγη από την αίγλη του την ημέρα. Το κόκκινο μπροστά είναι το παγοδρόμιο.

DSCN8868
DSCN8872
DSCN8869
Κατά σειρά το Ιστορικό Μουσείο, η Πύλη της Αναστάσεως και ο Καθεδρικός του Καζάν. Τα κόκκινα τούβλα και οι χρυσοί τρούλοι φαίνονται σίγουρα διαφορετικά με το φως!

DSCN8841
Το Μαυσωλείο του Λένιν είναι επισκέψιμο για το κοινό, είσοδος δωρεάν (αυτό που περικλείεται με τα σχοινάκια). Το θέμα είναι ότι ούτε φωτογραφίες αφήνουν να βγάλει κανείς, ούτε να πλησιάσει το ταριχευμένο πτώμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το λείο δέρμα του προσώπου και το λευκό χρώμα έχουν προκαλέσει συζητήσεις για το εάν είναι πραγματικό ή κέρινο ομοίωμα. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν κινητά, μεγάλες τσάντες και φωτογραφικές μηχανές στο βεστιάριο του Ιστορικού Μουσείου με αντίτιμο μεταξύ 40-60 ρούβλια (περίπου 1,5 ευρώ).

DSCN8843
Πίσω από το Μαυσωλείο βρίσκονται προτομές κομμουνιστών ηγετών. Ανάμεσά τους και του Στάλιν, πράγμα σπάνιο, καθώς σπάνια απεικονίζεται.

DSCN8837
DSCN8844
DSCN8874
Επειδή δεν ξέραμε αν θα ξανασυναντήσουμε τον ήλιο, δράξαμε την ευκαιρία για αρκετές φωτογραφίες. Περάσαμε την Πύλη της Αναστάσεως ώστε να συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην Moskva (Москва́ στο κυριλλικό αλφάβητο)...


ΥΓ Φέτος για πρώτη φορά ο Ρώσος πρωθυπουργός (Μεντβέντεφ ή Πούτιν, δεν έχει μεγάλη διαφορά) αποφάσισε να μην ισχύσει η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή. Η διαφορά με Ελλάδα είναι +2 ώρες.
ΥΓ1 Τελικά η αίσθηση από το ταξίδι στη Σόφια ότι θα ξαναδούμε σύντομα τρούλους σε ρώσικο στυλ επιβεβαιώθηκε.
ΥΓ2 Λόγω κρύου, γαντιών και τα σχετικά, ορισμένες φωτογραφίες γέρνουν κάπως.
ΥΓ3 Για διευκόλυνση των πράξεων, 100 ρούβλια είναι κάτι λιγότερο από 2,5 ευρώ. Γενικότερα, ενώ η Μόσχα είναι η 4η ακριβότερη πόλη στον κόσμο να ζει κανείς και 1η στην Ευρώπη, οι τιμές στα μέρη που περιπλανηθήκαμε ήταν σχεδόν αθηναϊκές. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση, όπως επίσης και περί βίζας.