Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στη Μόσχα: Κόκκινη Πλατεία (1/3)

Κάποια στιγμή λίγο πριν τις διακοπές του Αυγούστου δέχτηκα email από λαρισαίο καλό φίλο (και επιχειρηματία βλέπε ByNature) που έχουμε οργανώσει και συνταξιδέψει πολλές φορές. Το email περιείχε ένα pdf αρχείο με κλεισμένα εισιτήρια για Μόσχα. Το κείμενο που το συνόδευε έλεγε τα εξής απλά: "Έχει βγάλει προσφορά η Aegean για τα νέα δρομολόγια προς Μόσχα με 95 ευρώ. Έχω κλείσει για 17-20 Νοέμβρη με την Ο. Ψήνεστε;". Απλά, λιτά και απέριττα. Ενθουσιασμός στην ομήγυρη, καθώς η Μόσχα μας έκλεινε το μάτι εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε τύχει. Φυσικά τα κλείνω, μη γνωρίζοντας καν αν θα μπορώ να πάρω άδεια τότε. Στο κάτω-κάτω άξιζε την προσπάθεια. Στην πορεία προστέθηκε ένα ακόμη μέλος, οπότε καταλήξαμε 2 ζευγαράκια για τη Μόσχα. Παράδοξο μεν, καθώς στο έργο του Τσέχοφ με την γνωστή φράση "Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα" ο αριθμός ήταν τρεις. Επιπλέον, το ταξίδι τελικά πραγματοποιήθηκε, σε αντίθεση με το ανέφικτο του ταξιδιού των ηρωίδων του Τσέχοφ. Δωμάτιο βρέθηκε σε ξενοδοχείο κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και σε καλή τιμή (περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση), η άδεια δόθηκε, οπότε το ταξίδι ξεκίνησε!

Η καρδιά της Μόσχας είναι η πλατεία με το αντίστοιχο κόκκινο χρώμα, η Krasnaya Ploshchad, ή Red Square ή Κόκκινη πλατεία. Ανέκαθεν ήταν η πλατεία που χώριζε το Κρεμλίνο από την εμπορική συνοικία Kitai-Gorod (που σημαίνει ChinaTown χωρίς να έχει κάποια σχέση με Κίνα) και είναι η συνοικία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο μας. Η απόσταση από την πλατεία ήταν 5' λεπτά με τα πόδια. Καθώς φτάσαμε μεσημέρι, ο ήλιος κόντευε στη δύση του, ενώ έριχνε το γνωστό εκνευριστικό ψιλόβροχο, που σημειωτέον χαλάει και τις νυχτερινές φωτογραφίες καθώς αντανακλάται στο φλας. Παρόλα αυτά, η πρώτη επαφή με την περίφημη Κόκκινη Πλατεία ήταν μοναδική.

DSCN8718
DSCN8720
Πρώτο κτίριο που συναντά κανείς ερχόμενος από το ποτάμι είναι ο γνωστός ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου (παρόλο που το κανονικό του όνομα είναι Καθεδρικός Ναός της Μεσιτείας της Παρθένου της Τάφρου) με τα χαρακτηριστικά χρώματα και τους τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού. Μοναδικό θέαμα.

DSCN8725
DSCN8748
Ανεβαίνοντας από τον καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου (Saint Basil's Cathedral) στο αριστερό χέρι είναι τα τείχη του Κρεμλίνου, σε κόκκινο χρώμα φυσικά. Στην κορυφή των πύργων δεσπόζει αντίστοιχα από ένα κόκκινο αστέρι, παραπέμποντας σε πρότερο καθεστώς.

DSCN8734
Φωτογραφία με τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου και τα τείχη του Κρεμλίνου.


DSCN8723
DSCN8735
Στα δεξιά όπως ανεβαίνει κανείς, βρίσκεται το εμπορικό κέντρο GUM, κατασκευή προηγούμενου αιώνα. Μέσα στο εμπορικό η χλιδή της μοντέρνας Ρωσίας είναι διάχυτη. Τα πιο ακριβά καταστήματα και μάρκες, υπεραγορά για χαβιάρι και λοιπές ακριβές λιχουδιές και πολλά άλλα. Έχει και ΑΤΜς όπου μπορεί κανείς να βγάλει ρούβλια - βολεύει για τις εξορμήσεις. Λόγω Χριστουγέννων είναι φωτισμένο, ενώ ακριβώς μπροστά στήνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

DSCN8756
Απέναντι ακριβώς, δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν. Είναι προσβάσιμο για το κοινό με δωρεάν είσοδο, απαγορεύονται όμως οι φωτογραφίες στο εσωτερικό.


DSCN8760
Απέναντι από τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, σε χρώμα κόκκινο και αυτό.

DSCN8767
DSCN8768
DSCN8769
Στα δεξιά του Ιστορικού Μουσείο, όπως έρχεται κανείς από την πλατεία, βρίσκονται άλλα δύο αξιοθέατα που οριοθετούν το χώρο. Η Πύλη της Αναστάσεως και ο Καθεδρικός Ναός του Καζάν. Περνώντας από την Πύλη, βγαίνει κανείς σε ανοιχτό χώρο όπου το κρύο το βράδυ ξυρίζει. Η θερμοκρασία ήταν λίγο κάτω από το μηδέν, το κακό της υπόθεσης ήταν ότι με το ψιλόβοροχο τα ρούχα τραβούσαν υγρασία.

Παρέα με τον Βλαδίμηρο...
Για ζέστη καταφύγαμε σε κοντινό εστιατόριο όπου συνοδευτικό του φαγητού πήραμε φυσικά βότκα, οργανώνοντας τα σχέδιά μας για την επόμενη ημέρα. Οι τιμές δεν είχαν μεγάλη διαφορά με Αθήνα, περίπου 5 ευρώ το γεμάτο σφηνακοπότηρο και άλλα τόσα η μπύρα.


Την επόμενη μέρα που ξυπνήσαμε μας περίμενε έκπληξη, κάτι που μάλλον είχαμε κουβαλήσει από Ελλάδα. Ένας καταπληκτικός - σχεδόν ελληνικός - ήλιος με θερμοκρασία κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου! Δε χάσαμε την ευκαιρία να βγάλουμε ωραίες φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα χρώματα.

DSCN8827
DSCN8831
Ο Καθεδρικός του Αγίου Βασίλειου. Η είσοδος είναι 250 ρούβλια (περίπου 6,5 ευρώ). Ο ναός είναι χωρισμένος σε πολλά παρεκκλήσια.

DSCN8855
Το εσωτερικό του ναού προσφέρεται επίσης για φωτογραφίες με θέα την Κόκκινη Πλατεία.

DSCN8832
DSCN8836
Τα τείχη του Κρεμλίνου ολοκόκκινα.

DSCN8867
DSCN8839
Το εμπορικό χάνει λίγη από την αίγλη του την ημέρα. Το κόκκινο μπροστά είναι το παγοδρόμιο.

DSCN8868
DSCN8872
DSCN8869
Κατά σειρά το Ιστορικό Μουσείο, η Πύλη της Αναστάσεως και ο Καθεδρικός του Καζάν. Τα κόκκινα τούβλα και οι χρυσοί τρούλοι φαίνονται σίγουρα διαφορετικά με το φως!

DSCN8841
Το Μαυσωλείο του Λένιν είναι επισκέψιμο για το κοινό, είσοδος δωρεάν (αυτό που περικλείεται με τα σχοινάκια). Το θέμα είναι ότι ούτε φωτογραφίες αφήνουν να βγάλει κανείς, ούτε να πλησιάσει το ταριχευμένο πτώμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το λείο δέρμα του προσώπου και το λευκό χρώμα έχουν προκαλέσει συζητήσεις για το εάν είναι πραγματικό ή κέρινο ομοίωμα. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν κινητά, μεγάλες τσάντες και φωτογραφικές μηχανές στο βεστιάριο του Ιστορικού Μουσείου με αντίτιμο μεταξύ 40-60 ρούβλια (περίπου 1,5 ευρώ).

DSCN8843
Πίσω από το Μαυσωλείο βρίσκονται προτομές κομμουνιστών ηγετών. Ανάμεσά τους και του Στάλιν, πράγμα σπάνιο, καθώς σπάνια απεικονίζεται.

DSCN8837
DSCN8844
DSCN8874
Επειδή δεν ξέραμε αν θα ξανασυναντήσουμε τον ήλιο, δράξαμε την ευκαιρία για αρκετές φωτογραφίες. Περάσαμε την Πύλη της Αναστάσεως ώστε να συνεχίσουμε την περιήγησή μας στην Moskva (Москва́ στο κυριλλικό αλφάβητο)...


ΥΓ Φέτος για πρώτη φορά ο Ρώσος πρωθυπουργός (Μεντβέντεφ ή Πούτιν, δεν έχει μεγάλη διαφορά) αποφάσισε να μην ισχύσει η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή. Η διαφορά με Ελλάδα είναι +2 ώρες.
ΥΓ1 Τελικά η αίσθηση από το ταξίδι στη Σόφια ότι θα ξαναδούμε σύντομα τρούλους σε ρώσικο στυλ επιβεβαιώθηκε.
ΥΓ2 Λόγω κρύου, γαντιών και τα σχετικά, ορισμένες φωτογραφίες γέρνουν κάπως.
ΥΓ3 Για διευκόλυνση των πράξεων, 100 ρούβλια είναι κάτι λιγότερο από 2,5 ευρώ. Γενικότερα, ενώ η Μόσχα είναι η 4η ακριβότερη πόλη στον κόσμο να ζει κανείς και 1η στην Ευρώπη, οι τιμές στα μέρη που περιπλανηθήκαμε ήταν σχεδόν αθηναϊκές. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση, όπως επίσης και περί βίζας.

37 σχόλια:

  1. Παίζει να είναι το ωραιότερο ταξίδι που με έχεις πάει!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @τρελοτουρίστρια Μέχρι το επόμενο, θέλω να πιστεύω ;-)
    Και από σας περιμένουμε το κατιτίς, μην ξεχνιόμαστε!
    Φιλιά και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσο ακριβή ε; Πάντως τα χρώματα που έχουν παντού είναι απίστευτα! Γιατί τον ταρρίχευσαν; Μην το χάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ηφαιστίωνας Εντέλει ήταν ακριβή, αλλά όχι τόσο όσο περιμέναμε. Είχαμε υπολογίσει περισσότερα έξοδα.
    Τα χρώματα είναι πραγματικά απίστευτα. Ίσως λόγω μουντάδας-χιονιού να το έχουν κάνει έτσι.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βαλτός είσαι;;;

    πολύ όμορφη η ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με έκανες να νοσταλγήσω το ταξιδάκι αυτό! Εγω είχα πάει Μάρτιο και είχε αρκετό κρύο αλλά όχι χιόνι (χαζή εποχή), Όλα τα αγάλματα μέσα στα πάρκα ήταν μέσα σε ξύλινα κουτιά για να μην χαλάσουν απο τον παγετό..

    Θα πάω να ξεθάψω τις φωτογραφίες μου να χαζολογήσω!

    ΥΓ αυτό το χαζό που δεν μπορείς να βγάλεις φωτο σε αρκετά μέρη (πχ στους σταθμούς του μετρό) είναι πολύ εκνευριστικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πανεμορφη κοκκινη πλατεια!!

    καλο απογευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. When one realizes that his life is worthless he either commits suicide or travels, Edward Dahlberg

    Πόσο όμορφες εικόνες μας μεταφέρατε!
    Καλοτάξιδη η παρέα σας :)
    Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν άντεξα να διαβάσω μέχρι το τέλος από τη ζήλια μου.
    Την Παναχαική μου μέσα σήμερα.
    Τουλάχιστον την κερδίσαμε 2-1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @kanthar0s Να'σαι καλά ωρέ!
    Καλησπέρα.

    @ria Βαλτός γιατί βρε συ;
    Την καλησπέρα μου.

    @ka8y Χιόνι είχε λίγο, ευτυχώς γενικότερα μας έκανε καλό καιρό οπότε κάναμε τις αντίστοιχες βόλτες μας.
    Απαγορεύονταν οι φωτογραφίες; Για περίμενε λιγάκι ;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ilias Είναι το κάτι άλλο η άτιμη!
    Καλή βδομάδα ας ξεκινήσει.

    @mafalda Το ρητό είναι ελαφρώς διφορούμενο, θα το πάρω για καλό!
    Καλά πήγε και αυτό το ταξιδάκι, παράπονο δεν έχουμε.
    Καλησπέρα.

    @gyro Έλα βρε συ, καλό είναι να ταξιδεύουμε ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.
    Ευτυχώς κερδίσαμε, όντως. Να σπάσει η γκρίνια του "παλατιού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω πω τι απίστευτες φωτογραφίες! Ιδίως οι βραδινές! Σαν να είσαι σε ένα ατελείωτο θεματικό πάρκο είναι! Μου θύμισε Eurodisney με διαφορετικό στυλ όμως. Τα χρώματα πώς τα διατηρούν έτσι; Σαν ψεύτικα είναι τα κτίρια!! Απίστευτο!

    Περιμένουμε και τα άλλα 2 μέρη! :)

    Το βράδυ είχε πολύ κρύο αυτήν την εποχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά κάνεις και το εκλαμβάνεις έτσι!

    Εκεί ήθελα να μείνω άλλωστε... πόσο σημαντικό είναι να ταξιδεύεις και να γεμίζουν τα μάτια σου και η καρδιά σου όμορφες εικόνες και στιγμές :)

    Περιμένουμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπήκες στο Μαυσωλείο; Πριν από χρόνια που είχα πάει είχε μια ουρά που έφτανε το χιλιόμετρο (και βάλε). Μας βλέπει μια κυριούλα ότι ήμασταν τουρίστες και κοιτάζαμε την ουρά "κάπως", ζήτησε 100 ρούβλια απ' τον καθένα μας, μας έβαλε μέσα αμέσως (!) και μετά μας έκανε και ξενάγηση στον Άη Βασίλη!

    Πάντως, αυτό το δέος που ένιωσα μέσα στο μαυσωλείο δεν το έχω ξανανιώσει ποτέ άλλοτε! (και δεν είμαι κομμουνίστρια! :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να υποθέσω ότι μείνατε στο "Ρωσία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ με ταξιδεψες για τα καλα και παλι!! Και ζηλευω που δεν ημουν παλι μαζι σας!!! Ποτε δεν με παιρνεις! :Ρ
    Να εισαι καλα και να μας ταξιδευεις παντα και ας μην με παιρνεις αλλωστε ταξιδευω απο δω μεσα...

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μόλις χθες έλεγα ότι θέλω να πάω Μόσχα και σήμερα μπαίνω εδώ και διαβάζω την ανάρτηση σου :)
    Η διαφορά είναι ότι εγώ αν τα καταφέρω κάποια στιγμή να πάω θέλω οπωσδήποτε να είναι καλοκαίρι γιατί δεν αντέχω το κρύο με τίποτα!
    Φυσικά πολύ όμορφες οι φωτογραφίες και η πόλη.
    Νομίζω θα αξίζει να πας για περισσότερες μέρες και να επισκεφτείς και άλλες πόλεις/περιοχές κτλ, όπως την Αγία Πετρούπολη και τη Σιβηρία.

    Από φίλους που είχαν πάει πριν μερικά χρόνια είχα ακούσει ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων και γενικά οι έλεγχοι για να μπεις και να βγεις απ'τη χώρα είναι εξωνυχιστικοί και έφτασαν να τους βάλουν ν'αφαιρέσουν μπότες και κάλτσες για να τους ψάξουν. Εσείς ζήσατε κάτι ανάλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 95 €;;; και σε μας δεν είπες τίποτε;;;; :)
    Όμορφα! πολύ όμορφα! Και του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απλά ζηλεύω αφάνταστα, αν τα είχα πάρει χαμπάρι τα εισητήρια θα την είχα κάνει κι εγώ τη ζημιά.... ααααααααχχχχχχχχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πωπω! Πανεμορφη πολη!!! Καλα ταξιδια παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τέλεια ανάρτηση! Δεν είχα ποτέ τη διάθεση να πάω στη Μόσχα, αλλά με την ανάρτησή σου μπαίνω σε ένα μικρό πειρασμό... για τους τρούλους και μόνο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eisai astamathtos leme!! Poly omorfes eikones h Mosxa, thelw poly na paw! Me exei hdh kalesei Rwsos filos mou edw kai kairo alla paizw ton dyskolo :)

    Anypomonw gia to deutero meros!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. και ποιος είπε βρε ότι η Αθήνα είναι φτηνή πόλη?? χαχαχα. Πάντως η Μόσχα δείχνει κούκλα. Ελπίζω να γράψεις και για ρωσικά μασαμπουκιάσματα στα επόμενα 2 πόστς.

    Αγία Πετρούπολη πήγατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με τον Εφραίμ και την Τίμια Ζώνη ταξίδεψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ε, δεν σε προλαβαίνω πια! Αλλά αυτό το ποστ ΤΟ ΘΕΛΩ για την Πυξίδα! :))

    @ Σοφία: Εκείνο το κτίριο με τα λαμπιόνια δεν θυμίζει Χάροντς!

    @ Ασκαρδαμυκτί: Ακόμα γελάω!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σύντομα και άλλα μυστικά τζαμπαντανέ εισιτήρια για να γυρίσουμε τον κόσμο....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζούπερ ταξίδι, υπέροχη περιγραφή, ζηλεύω που δεν ήμουν κι εγώ εκεί να φωτογραφίσω τις απογευματινές ώχρες πάνω στην κόκκινη πλατεία!

    Φχαριστούμε για τις εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Mafalda Ακριβώς όπως το λες. Η καρδιά και τα μάτια μας.
    Χαίρομαι όταν μπορώ να κάνω κάτι αντίστοιχο και για άλλους!

    @Koueen Εννοείται μπήκαμε. Δεν είχε μεγάλη ουρά οπότε μπήκαμε γρήγορα.
    Όσο για την αίσθηση εντός, είναι περίεργα τα πράγματα. Δε σε αφήνουν να σταθείς πολύ ούτε να πλησιάσεις. Χμμμ...

    @Koueen 2 Όχι, θα το γράψω στην επόμενη ανάρτηση όμως το πού ;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @marouli Τι να κάνω βρε συ, υποχρεώσεις βλέπεις! Χεχε!
    Και συ να'σαι καλά.
    Τα φιλιά μου!

    @daisycrazy Είδες πώς συμβαίνουν μερικές φορές τα πράγματα; Χεχε!
    Κοίτα, το κρύο δεν είναι τσουχτερό. Με λίγα χοντρά ρούχα μπορούσες να περπατήσεις κανονικά.
    Σίγουρα αξίζει να ξαναπάει κανείς, δεν τα είδαμε όλα! Και φυσικά η Αγία Πετρούπολη πρέπει να αξίζει με τρέλα!
    Θα γράψω για διαβατήρια κτλ στην τελευταία ανάρτηση.

    @jamanfou Αν το ήξερα, θα σας έλεγα!
    Αξίζει πάντως, δοκιμάστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @tremens Αυτά είναι ή τα αρπάζεις ή τα αφήνεις. Ό,τι κάτσει, δηλαδή!
    Εύχομαι σύντομα και συ.

    @butterfly Είναι η άτιμη το κάτι άλλο!
    Καλά ταξίδια και σε σένα.

    @Σοφία Άμα είναι για τους τρούλους, εντάξει τότε! Χεχε!
    Γιατί όχι όμως; Για πες περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Δόκιμος Όσο μπορούμε, φίλτατε. Όσο έχουμε τη δυνατότητα, θα ταξιδεύουμε.
    Αφού σε έχουν καλέσει, κιόλας, να πας γρήγορα!

    @mahler76 Έλα ντε, σωστά. Σιγά την φτηνή!
    Μασαμπουκιάσματα κάτι θα δείξω, αλλά δεν κάναμε τρελά, είναι η αλήθεια.
    Αγία Πετρούπολη όχι, δεν φτάνανε οι μέρες ούτε τα χρήματα :Ρ

    @ασκαρδαμυκτί Μας παρακολουθούσες; Χαχαχα!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Κούλα Ήταν, πραγματικά!
    Φιλιά!

    @Πυξίδα Εννοείται βρε. Και το ρωτάς;
    Τα φιλιά μου.

    @dimbim Άντε, γρήγορα γιατί δε μας βλέπω καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @πιγκουίνος Ώρες-ώρες ήθελα και γω να έχω καλύτερη φωτογραφική. Κάποια πλάνα θα ήταν τρομερά!
    Να'σαι καλά!

    @candy's τετραδιάκι Το κατά δύναμιν!
    Να'σαι καλά. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΚΑΛΑ ΡΕ! 6,5ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ? ΗΜΑΡΤΟΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή