Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σίφνος η συμπαθητική

Μετά την διαφορετικότητα της Αμοργού ήταν η σειρά ενός άλλου κυκλαδίτικου νησιού που μου είχε ξεφύγει ως τώρα, λίγο πιο κοντά αυτή τη φορά. Σίφνος λοιπόν η επιλογή για τη συνέχεια των διακοπών. Ένα ακριβό μεν, συμπαθητικό δε νησί, όπως αποδείχτηκε. Επειδή η διαμονή μας περιλάμβανε και τον Δεκαπενταύγουστο οι επιλογές στα δωμάτια ήταν σχετικά λίγες. Κλείσαμε στον Πλατύ Γιαλό, ίσως την πιο οικογενειακή παραλία του νησιού, με αλμυρή τιμή δωματίου. Αντ'αυτού, επιλέξαμε να μην νοικιάσουμε αυτοκίνητο καθώς όπως μας συμβούλεψαν και αποδείχτηκε, οι συγκοινωνίες του νησιού είναι πολύ καλές. Επιπλέον, το νησί είναι σχετικά μικρό. Σε λιγότερο από 3 ώρες με το Highspeed 5 και μετά από μια στάση στην Σέριφο, φτάσαμε στις Καμάρες που είναι το λιμάνι της Σίφνου. Εναλλακτικά υπάρχει και ο Άγιος Γεώργιος (Ventouris) που κάνει γύρω στις 7 παρά ώρες.


Προβολή Σίφνος σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους


Ο Πλατύς Γιαλός - ή όπως θα έπρεπε να λέγεται πρώην Πλατύς Γιαλός καθώς έχουν χτίσει μέχρι την άκρη της παραλίας εξαιτίας λανθασμένου οικιστικού σχεδιασμού - είναι μια κατεξοχήν οικογενειακή παραλία. Αβαθή νερά, αμμουδιά για παιχνίδια, σχετικά ζεστή θάλασσα, οικογενειακές ταβέρνες.

DSCN8204
Φωτογραφία της παραλίας του Πλατύ Γιαλού από παρακείμενο λόφο, πηγαίνοντας προς την παραλία Λαζάρου.


DSCN8207
Η παραλία Λαζάρου με το ομώνυμο beach bar, 5 λεπτά περπάτημα από τον Πλατύ Γιαλό. Κάπως πιο νεανική κατάσταση, αν και οι ξαπλώστρες βρίσκονται πάνω στα βράχια ή το τσιμέντο.

Το πιο γνωστό ίσως μέρος της Σίφνου είναι το εκκλησάκι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Μια στάση αξίζει λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, καθώς είναι χτισμένο σε ένα βράχο που χωρίζεται από τη στεριά με στενό κανάλι νερού και ενώνεται με γεφυράκι. Υπάρχει και σχετικός μύθος με παρθένες και πειρατές. Αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι κάτω στην εκκλησία, ενώ το λεωφορείο αφήνει τον επισκέπτη σε μια διαδρομή περίπου 7-8 λεπτά με τα πόδια μακριά.

DSCN7951
Η Παναγιά η Χρυσοπηγή όπως φαίνεται από ψηλά.

Χαλαρό μπανάκι σε όμορφο σκηνικό
Πιο κοντά αυτή τη φορά. Η ακτίνα ηλίου ήρθε και έδεσε σαν κάτι απόκοσμο.

DSCN7961
Το γεφυράκι που ενώνει τον βράχο που είναι χτισμένη η εκκλησία με τη στεριά.

Παραδίπλα από την εκκλησία βρίσκονται δύο παραλίες. Επιλέξαμε την πιο αμμουδερή που είναι και η κύρια παραλία, το Αποκοφτό (η άλλη είναι οι Σαούρες).

DSCN7958
DSCN8002
Η παραλία του Αποκοφτού από τις δύο πλευρές τις. Παρόλο που είναι αμμώδης, τα νερά είναι αρκετά καθαρά.

DSCN7994
P1010550
Μάλιστα κάτω από τα δέντρα βρίσκονται ταβερνάκια όπου απολαμβάνει κανείς τον καφέ και το φαγητό του με θέα την εκκλησία.

DSCN8010
Από το Αποκοφτό υπάρχει μονοπάτι πλακόστρωτο που οδηγεί στον Φάρο, άλλη μία από τις γνωστές παραλίες του νησιού.

DSCN8025
Η παραλία δεν έλεγε τίποτε ιδιαίτερο, ήταν όμως καλή ευκαιρία για μπύρες, ούζα και μεζέδες κάτω από τα πεύκα δίπλα στην παραλία. Απολαύσεις του καλοκαιριού, δηλαδή.

DSCN8149
Άλλη γνωστή παραλία του νησιού είναι το Βαθύ. Και εκεί πηγαίνει το λεωφορείο. Γενικότερα οι διαδρομές κοστίζουν 1,5 ευρώ εκτός από τις Καμάρες προς τον Πλατύ Γιαλό που είναι 2,2. Τα δρομολόγια τηρούνται σχεδόν με ακρίβεια. Το Βαθύ, όπως φαίνεται, είναι οργανωμένο, έχει και τις ταβέρνες του. Η θάλασσα σχετικά ζεστή, καθότι κόλπος, όχι κάτι το διαφορετικό.

DSCN8201
DSCN8182
Μια σχετικά μακρινή παραλία που αξίζει να πάει κανείς είναι η Χερρόνησος. Είναι 45' περίπου με το λεωφορείο από την Απολλωνία. Το τοπίο και η στροφή που παίρνει ο κόλπος στο σημείο είναι ιδιαίτερα, ενώ μπορεί κανείς να δει την Σέριφο. Το μέρος είναι επιπλέον ιδανικό γιατί δεν πιάνει αέρας. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε είχε στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ εκεί δε φυσούσε καθόλου.

DSCN8183
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, τα χτίσματα φτάνουν μέχρι κάτω στην παραλία. Γραφικό το μέρος κυρίως για όσους μένουν εκεί κοντά.

DSCN8191
Το καλύτερο στην παραλία αυτή ήταν οι ταβέρνες. Ειδικά αυτή που είναι ακριβώς μπροστά, όπου και φάγαμε, είχε φρεσκότατο ψάρι σε φτηνές τιμές, αφού τα πιάνουν οι ίδιοι. Φάγαμε πάνω από ένα κιλό ψάρια μαζί με σαλάτα και μπύρες και πληρώσαμε περίπου 50 ευρώ! Εκεί δίπλα βρίσκεται και εργαστήρι αγγειοπλαστικής - η Σίφνος φημίζεται για την τέχνη αυτή.

Πέρα από τις παραλίες, τα καλύτερα σημεία για μένα στο νησί είναι η Απολλωνία και το Κάστρο. Η μεν Απολλωνία, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, για τη νύχτα και την διασκέδασή της, το δε Κάστρο για την βόλτα και την χαλάρωση.

DSCN8102
Το σημείο όπου "χτυπά" η νυχτερινή ζωή του νησιού είναι το λεγόμενο Στενό, ο εμπορικός δρόμος της Απολλωνίας. Ιδού και ο σχετικός χάρτης.


DSCN8105
DSCN8109
DSCN8113
Την ημέρα είναι άδεια. Το βράδυ σ'αυτούς τους δρόμους γίνεται χαμός. Παρεμπιπτόντως, ο κόσμος που είδαμε στο νησί ήταν πραγματικά όμορφος. Σαν να ξεφυτρώνανε από παντού.

DSCN8141
Στενό, λευκό, ήλιος, μπουκαμβίλια, το απαύγασμα του καλοκαιριού!

DSCN8118
Κάπου μέσα στα στενά βρίσκεται και μια υπαίθρια έκθεση τέχνης με σχετικά μαγαζιά αλλά και καφέ. Ειδικά στο καφέ μπορείτε να απολαύσετε ωραίο πρωινό με θέα. Μια στάση στην Αργώ για κοκτέιλ, για μπύρες και ποτά στο Bodji, για λουκουμάδες και γλυκά στους Τρεις ξανθούς Αγγέλους είναι ενδεικτικά κάποια από τα μαγαζιά. Έκαστος με τα γούστα του. Το νησί γενικά έχει μαγαζιά με καλή κουζίνα, καθώς από εκεί καταγόταν ο περίφημος Νίκος Τσελεμεντές.

Το Κάστρο είναι άλλη φάση, πιο χαλαρή, διαφορετική. 
DSCN8053
DSCN8045
Στενάκια και χρώματα, σε συνδυασμό με τη θέα κάνουν κάτι το διαφορετικό. 15' περίπου με το λεωφορείο από την Απολλωνία. Κρίμα που τα δρομολόγια σταματούν νωρίς, θα θέλαμε να το δούμε και βράδυ. Έχει μέρη να φάει κανείς, να πιει, να απολαύσει.

DSCN8093
Το καλύτερο κατ'εμέ κομμάτι του Κάστρου είναι το Kavos Sunrise. Bar που σερβίρει το ποτό 5 ευρώ, ψιλοχύμα, με ιδιοκτήτη που λατρεύει την Κούβα και έχει διαμορφώσει τον χώρο ανάλογα. Πιάσαμε καρέκλα, απλώσαμε τα πόδια στα κιλίμια και αρχίσαμε να ρεμβάζουμε προς τη θάλασσα. Ο ήλιος πίσω μας έδυε. Πραγματική χαλάρωση και επανεκκίνηση του μυαλού από έγνοιες και προβλήματα.

Τελευταίες και καλές άφησα τις Καμάρες. Το λιμάνι της Σίφνου πέρα από τα δωμάτια και τα εστιατόρια αλλά και το κάμπινγκ, έχει μια αρκετά καλή και καθαρή παραλία, εκεί που μάλιστα δεν το περιμένει κανείς. Αρκεί να αράξει είτε στην άμμο είτε σε κάποιο από τα beach bars και να χαζέψει. Επιλέξαμε να επισκεφτούμε τις Καμάρες την ημέρα που φεύγαμε - ευτυχώς είχαμε ώρες καθότι το πλοίο αναχωρούσε το βράδυ. Οπότε απολαύσαμε και ηλιοβασίλεμα συνοδεία μπύρας και μεζέ. Διακοπές, τι άλλο;
Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες για φέτος... Μέχρι το επόμενο...

Όπως γράφει και στην φωτογραφία, αυτό ήταν το τελευταίο ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες για φέτος. Μέχρι το επόμενο...


ΥΓ Το νησί γενικά είναι ακριβό. Οι τιμές για φαγητό, ποτό και καταλύματα είναι αθηναϊκές. Να είστε έτοιμοι γι αυτό. Ενδεικτικά, τιμές για φαγητό 15-30 ευρώ το άτομο, ποτά 8-9 ευρώ, κοκτέιλ 11-12. Δοκιμάστε γεύσεις, τα φαγητά και τα γλυκά στο νησί γενικότερα είναι πολύ καλά.
ΥΓ1 Για τις μετακινήσεις υπάρχουν ορισμένα ταξί που εξυπηρετούν τον κόσμο. Οι τιμές είναι συγκεκριμένες. Επειδή είναι λίγα, φροντίστε να πάρετε το κινητό από κάποιον από αυτά και να τους καλείτε μισή ώρα περίπου πριν τους χρειαστείτε. Εναλλακτικά, αναμονή στην πιάτσα.
ΥΓ2 Υπάρχουν αρκετές παραλίες που θέλουν αυτοκίνητο ή και ποδαρόδρομο. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν τις επισκεφτήκαμε. Ίσως να αξίζουν κάποιες από αυτές. Για διαμονή προτιμήστε είτε Καμάρες είτε Απολλωνία-Αρτεμώνα και τα περίχωρα. Όχι πιο μακριά, δεν αξίζουν οι μετακινήσεις ακόμη κι αν είναι μικρές.
ΥΓ3 Όλα καλά και όλα ωραία, σαν τα πανηγύρια της Ικαρίας ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο δεν έχω συναντήσει ξανά.

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Πάλι ταξιδάκι!
    Ότι πρέπει στο γραφείο .. να βλέπεις τέτοιες εικόνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη η Σίφνος. Μου θύμισε λίγο Μύκονο και Πάρο αλλά χωρίς την πολυκοσμία.
    Αυτό που μ'ενοχλεί στις περισσότερες παραλίες των νησιών και όχι μόνο είναι η μανία να σταθμεύουν τα σκάφη ανάμεσα στους λοουμένους. Είναι επικίνδυνο και χαζό. Πρέπει να γίνουν μαρίνες ή συγκεκριμένες διόδοι για σκάφη κι όχι να πηγαίνουν όπου τους κατεβεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον κώλο κάτω πότε θα τον βάλεις;
    Ολο στη γύρα είσαι μανα μου!!!

    Αυτη τη φορα, και στο λεω πραγματικά, εχεις τραβήξει τέλειες φωτογραφίες, σχεδόν επαγγελματικές!

    Καλό Χειμώνα σου εύχομαι! Ετσι γιατι ζήλεψα πάλι, αν και ομολογώ πως ούτε εγω εβαλα κωλο κατω αυτο το Καλοκαίρι!

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ετσι διακοπες συνεχεια!!! :)
    το καλοκαιρι ευτυχως, δεν μας αφηνει!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου πολυτάξιδε. Μας κάνεις και ζηλεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό με τον Πλατύ ξαναπέστο! Και με το Βαθύ μη σου πω... Στο τέλος πάλι στα ποτό το γύρισες! Πάντως, διαμονή δε μας είχε φανεί και τόσο ακριβή! Ίσως γιατί είχαμε μείνει σε μια τρύπα στο βουνό ;)
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Σίφνος δεν ειναι απλά συμπαθητική, εμένα πολύ μου άρεσε, αν και όντως τα σπίτια που φτάνουν ως το κύμα δε θα λεγα οτι ειναι το ομορφότερο πράγμα ...
    Μεσα στα χωριά ειναι πολύ γραφικά και ήρεμα, μου αρέσει αυτό.
    Ψιλοακριβούτσικη θα έλεγα.
    Πάντως οσοι Σιφναίοι ξέρω, εχουν πολυ μεγάλη ιδέα για το νησί τους καικαλά κάνουν, αλλα οκ υπάρχουν κι άλλα ωραία μέρη.
    Στο Κάστρο πήγαινα συνέχεια, πολυ μου άρεσ η θεά απο κει και η βόλτα στα στενάκια.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα φίλε. Μην τους ακους η ζωή είναι μικρή και η Ελλάδα έχει πολύ ωραία μέρη για να επισκεφτείς. Πολυ ωραίες οι φωτογραφίες και όμορφο νησι η Σίφνος. Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία ακόμη εξαιρετική ξενάγηση μέσα από φωτογραφίες και κείμενο σ΄ένα όμορφο Ελληνικό νησί!
    Καλά ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καταπληκτικο νησι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Οι φωτογραφιες μαγικες.Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάλι, μια φορά που είχα πάει, μου είχαν πιεί το αίμα τα κουνούπια, όχι οι αποδείξεις...
    Μιλάμε ο τοίχος του δωματίου ήταν πουά από τα σκοτωμένα έντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πανέμορφες φωτογραφίες!! Αχ τι μας κάνεις! Φέτος δεν έτυχε να πάμε σε κανένα νησί, επιφυλασσόμεθα για του χρόνου. Το συγκεκριμένο μας πέφτει λίγο μακριά βέβαια. Πέρσι το καλοκαίρι παντρεύτηκε μια συγγενής μου από την Αθήνα εκεί, αλλά λόγω απόστασης ήταν δύσκολο να παρευρεθούμε (πήγαν οι γονείς μου όμως).

    Η φωτογραφία που ξεχώρισα είναι αυτή με το βαθύ μπλε της θάλασσας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ηφαιστίωνας Καλοκαίρι, ό,τι μπορούμε κάνουμε!

    @daisycrazy Έχει τις ιδιαιτερότητές της ως νησί. Μου άρεσε!

    @κούλα Ό,τι μπορούμε κάνουμε βρε, τώρα που είμαστε νιοί!
    Φιλιά!

    @ηλίας Μακάρι να μπορούσαμε αλλά δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @kanthar0s Είναι το χόμπι μου, τι να κάνουμε...

    @τρελοτουρίστρια Εμείς ψάξαμε τελευταία στιγμή, γι αυτό και ήταν ακριβά. Τι να πεις.

    @τζονάκος Έκαστος με τα γούστα του, φίλτατε :-)

    @ioannis the great Πολλά και ωραία. Στο χέρι μας να τα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @photoioannina Να'σαι καλά!

    @jk o skroytzakos Όμορφο είναι, όντως.
    Καλησπέρα.

    @darthiir the abban Τόσο πολύ; Κοίτα να δεις...

    @DaNaH Να πάτε και να μας περιγράψετε, ε;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για να δούμε θα το δημοσιεύσεις το πρωηγούμενο ή θα το "πνίξεις" περιμένω να δώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή