Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ικαρία: Φούρνοι, πανηγύρια, μύθοι και πραγματικότητα (2/2)

Όπως φαίνεται και σε φωτογραφία στην προηγούμενη ανάρτηση, οι Φούρνοι είναι πολύ κοντά στην Ικαρία. Από τον Άγιο Κήρυκο φεύγει σχεδόν καθημερινά καράβι που μεταφέρει και αυτοκίνητα για όποιον θέλει να διανυκτερεύσει. Επίσης γίνονται ημερήσιες εκδρομές με κόστος 25 ευρώ, όταν δεν έχει αέρα φυσικά. Το πλοίο σε πάει σε μια παραλία για μπάνιο και μετά στους Φούρνους για φαγητό, καφέ, βόλτα και τα σχετικά.

Και το λιμάνι των Φούρνων υπάρχει το καλωσόρισμα. Έξυπνη τακτική αυτή. Αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι οι Φούρνοι λέγονται Φούρνοι Κορσέων, προσωνύμιο που πηγάζει πιθανότατα από το πειρατικό παρελθόν του νησιού.

Βγαίνοντας από το καραβάκι, συναντά κανείς τις ταβέρνες της παραλίας. Με το που κατεβήκαμε, τρέξαμε να κλείσουμε φαγητό για να φάμε αργότερα. Τι άλλο εκτός από ψαρικά; Οι ιδιοκτήτες των ψαροταβέρνων έχουν δικά τους καϊκια και σερβίρουν ό,τι πιάνουν. Εμείς κλείσαμε 3 κιλά φρέσκους αστακούς για αστακομακαρονάδα (65 ευρώ το κιλό) - τουρίστες γαρ - και πήγαμε την βόλτα μας για έναν καφέ.

Ο κεντρικός δρόμος των Φούρνων

Η πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο. Στο τραπέζι μας κάθησε και ένας γέροντας 84 χρονών που άρχισε να μας διηγείται ιστορίες για το νησί και όχι μόνο. Οι ντόπιοι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ζούνε πάρα πολλά χρόνια.

Μετά τον καφέ συνεχίσαμε για μια μικρή βόλτα στους Φούρνους. Χρώματα παντού, άναρχη αρχιτεκτονική (από κλασικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, απομιμήσεις πύργων της Μάνης, μέχρι εκτρώματα της αντιπαροχής και του μπετόν) και όμορφες αυλές.
Τα φραγκόσυκα σχεδόν γινωμένα

Πεταχτήκαμε και για μια βουτιά στην Ψιλή Άμμο που είναι μισό χιλιόμετρο από το λιμάνι

Και φυσικά επιστρέψαμε έτοιμοι για τη μάχη. Στην αρχή τα οστρακόδερμα μας κρυφτήκανε

Αλλά μετά από προσπάθειες τα ανακαλύψαμε

Και τα κατατροπώσαμε - με απώλειες είναι η αλήθεια καθότι οι δαγκάνες τσιμπούσαν άγρια

Η επίσκεψη στους Φούρνοι (ή αλλιώς στις Φούρνοι, όπως λένε οι ντόπιοι) άξιζε.
Σειρά είχε η νυχτερινή ζωή στην Ικαρία. Στον Εύδηλο δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για νύχτα. Στον Άγιο Κήρυκο όσοι βρεθείτε μην παραλείψετε να πάτε για ποτό στο Φτερό. Είναι ένα μπαράκι πάνω από την εκκλησία του Άγιου Κήρυκου σε ένα ύψωμα με τρομερή θέα στη θάλασσα και στους Φούρνους. Ειδικά όταν έχει φεγγάρι το θέαμα είναι το κάτι άλλο. Στον Άγιο Κήρυκο επίσης υπάρχουν κάποια μπαρ-κλαμπ (Κάμελοτ, Φλικ-Φλακ, Wha Wha) αλλά όσες φορές περάσαμε δεν είχανε ιδιαίτερο κόσμο. Ένα-δύο μπαρ υπάρχουν επίσης στον Αρμενιστή.

Η νυχτερινή ζωή του νησιού είναι κυρίως στον Χριστό Ραχών. Αρκετοί έχετε ακούσει γι αυτό το χωριό, είναι αυτό που υποτίθεται ότι οι κάτοικοι κοιμούνται τη μέρα και ξυπνάνε το βράδυ. Γνωρίζοντας και μεις το μύθο το επισκεφτήκαμε. Αυτό δεν ισχύει πλέον, είναι απλώς μύθος. Όντως το βράδυ γίνεται χαμός από κόσμο, αλλά ανοιχτά είναι τα μπαρ, οι ταβέρνες, ένα σούπερ μάρκετ στην πλατεία και τα τουριστικά μαγαζιά. Όσο για το ότι κοιμούνται τη μέρα μήπως στα περισσότερα νησιά αν κυκλοφορήσει κανείς το πρωί θα δει κανέναν; Πρόκειται για ένα όντως γραφικό χωριό με μια όμορφη πλατεία γύρω από την οποία υπάρχουν πολλές ταβέρνες, μικρά καφενεδάκια και μπαράκια κολλητά το ένα στο άλλο. Μπορεί κανείς να πάει κατά τις 10, να φάει, μετά να μετακινηθεί παραδίπλα για λουκουμάδες, έπειτα πιο δίπλα για ρακόμελα και στο τέλος σε ένα μπαράκι για ποτό. Και όλα αυτά σε απόσταση λίγων μέτρων!

Από τον Εύδηλο ο Χριστός Ραχών είναι περίπου 20 λεπτά με σχετικά καλό δρόμο. Άμα προσεγγίσει κανείς το χωριό από το νότο τον περιμένει ταλαιπωρία. 16 χιλιόμετρα κακού χωματόδρομου με ανύπαρκτη σήμανση (η οποία είναι εξίσου ανύπαρκτη σχεδόν σε όλο το νησί). Απαράδεκτο πραγματικά. Από τον Χριστό μπορεί να πάει κανείς σε χωριά όπως το Πλατάνι, την Προεσπέρα και άλλα όπου γίνονται πανηγύρια.

Χαρακτηριστικό της Ικαρίας είναι τα πανηγύρια. Ειδικά τον Αύγουστο γίνονται πάρα πολλά. Υπάρχουν τα επίσημα και τα τουριστικά. Επίσημα είναι αυτά που γίνονται για χάρη κάποιας γιορτής, αγίου κτλ. Τουριστικά είναι αυτά που γίνονται χωρίς κάποια αντίστοιχη γιορτή, απλώς θέλουν ψάξιμο. Αν θέλει κανείς να νιώσει την Ικαρία, οφείλει να πάει τουλάχιστον σε ένα πανηγύρι. Εκεί όπου τα βιολιά παίζουν συνέχεια και το κρασί ρέει άφθονο. Ειδικά της Παναγίας τον 15αυγουστο γίνονται περίπου 10 πανηγύρια σε όλο το νησί! Οπότε ειδικά εκείνη τη μέρα το πανηγύριng επιβάλλεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πανηγύρια τον 15αυγουστο έχουν ημερήσιο ωράριο. Ξεκινάνε από το πρωί και συνεχίζουν μέχρι το άλλο πρωί! Η ορχήστρα αλλάζει κατά τις 8 το βράδυ, οπότε θεωρείται άλλο πανηγύρι αυτό που ξεκινάει μετά. Γνωστότερα πανηγύρια είναι στην Ακαμάτρα, στα Κοσοίκια και στον Καραβόσταμο. Βέβαια γίνονται και αλλού, αλλά είναι περισσότερο τουριστικά. Εκείνο που δε γνωρίζαμε είναι ότι τα πανηγύρια διοργανώνονται από συλλόγους εθελοντών του κάθε χωριού ώστε να συγκεντρώνονται χρήματα για τις διάφορες εργασίες. Αυτοοοργάνωση λοιπόν.

Το κατσίκι στη λαδόκολλα. Τα ικαριώτικα κατσίκια δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος και είναι νοστιμότατα

Μοίρα τους βέβαια είναι να φαγωθούν. Και αυτή η μάχη δεν κράτησε πολύ. Φυσικά επιστρατεύτηκαν κυρίως τα χέρια, αφού το κατσίκι έλιωνε στα χέρια

Και μετά αρχίζουν οι χοροί. Στην αρχή διστακτικά - φταίει και το γεμάτο στομάχι. Εκεί μάθαμε και τον Ικαριώτικο χορό υπό τον ήχο των βιολιών. Μοναδική εμπειρία!
Ο καριώτικος χορός είναι γνωστός στους περισσότερούς μας από τον αντίστοιχο τραγούδι του Πάριου. Αλλά αυτό για τους ντόπιους δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα. Υπάρχουν καλύτερα δείγματα, όπως αυτό.

Κατά τις 4 το μεσημέρι φύγαμε από το πανηγύρι για μία βουτιά σε κοντινή παραλία. Επιστρέφοντας κατά τις 6 βρήκαμε την πλατεία γεμάτη και τον κόσμο να χορεύει ασταμάτητα! Δεν θέλαμε και πολύ, όπως ήμασταν με τα αλάτια ξαναμπήκαμε στο χορό και δεν βγήκαμε μέχρι τις 3 το πρωί - και αυτό γιατί έπρεπε να προλάβω το πλοίο για να φύγω από Ικαρία. Κανονικά το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά το πρωί.

Το νησί γενικότερα είναι αριστερών πεποιθήσεων. Λίγο η εξορία, πολύ τα άγονα και άγρια τοπία, όλα αυτά δένουν και με τις πεποιθήσεις. Βέβαια αυτό έχει γίνει ταμπέλα και η Ικαρία παρουσιάζεται ως εναλλακτικός προορισμός. Κάποτε μπορεί να ήταν, τώρα όμως με τόσο μαζικό τουρισμό αυτό μάλλον έχει εκλείψει. Ειδικά στο βόρειο κομμάτι θα συναντήσει κανείς τα απομεινάρια των χίπηδων παλιότερων δεκαετιών με αντίστοιχη αμφίεση, εμφάνιση κτλ. Οι περισσότεροι δένουν αρμονικά με το νησί. Υπάρχουν όμως και οι "γκρούβαλοι". Πολλοί τουρίστες (έλληνες και ξένοι) κατεβαίνουν στην Ικαρία για φτηνές διακοπές. Και επειδή οι Ικαριώτες είναι φιλόξενοι, γενικότερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Μια κατηγορία όμως αυτών των τουριστών έρχονται με κακές διαθέσεις. Τριγυρνάνε στα πανηγύρια για παράδειγμα, κάθονται στα πεζούλια και περιμένουν όταν θα σηκωθούν οι παρέες για να ορμήσουν στα τραπέζια και να φάνε το φαγητό των άλλων, να πιούνε το κρασί και ούτω καθεξής. Συχνά καταλήγουν σε τσακωμούς, κάτι σαν κακό έθιμο δηλαδή. Οι περισσότεροι ντόπιοι δεν τους θέλουν ή καλύτερα, τους θεωρούν αναγκαίο κακό. Όπως μας είπε ντόπιος που καθήσαμε μαζί σε τραπέζι, "Μπες στο χωράφι, φάε σύκα - ντομάτες κτλ. Δε θα σου πει κανένας τίποτε. Αλλά μην καταστρέψεις τα φυτά, μην γεμίσεις ακαθαρσίες, μην τρομάξεις τα ζώα". Σημειωτέον, οι περισσότεροι γκρούβαλοι δε θα έλεγε κανείς ότι στερούνται χρημάτων και ότι το κάνουν από ανάγκη...

Και επειδή όλες οι διακοπές στην Ικαρία είχανε το κατιτίς τους, η επιστροφή δε θα μπορούσε παρά να είναι και αυτή υπερπαραγωγή. Επειδή θέσεις στο γρήγορο πλοίο δεν υπήρχαν τις μέρες που ήθελα να γυρίσω, πήγα με το πλοίο μέχρι τη Σάμο και από εκεί έφυγα αεροπορικώς. Έτσι για το κάτι παραπάνω. Και όλα αυτά κλείνοντας περίπου 30 ώρες άυπνος.
Ικαρία λοιπόν. Τόπος άγριος, όμορφος, αφιλόξενος με φιλόξενους ανθρώπους. Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή μας. Βάλτε την στο πρόγραμμα πριν αναπτυχθεί μαζικά τουριστικά, όσο ακόμη κρατάει χαρακτήρα. Εγώ πάντως θέλω να ξαναπάω.

ΥΓ Μετά τα εντός, ήρθε η ώρα για τα εκτός. Τα επί τα αυτά, όταν με το καλό γυρίσουμε όλοι από Σεπτέμβρη.
ΥΓ1 Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει με τον προγραμματισμό των αναρτήσεων.
ΥΓ2 Νεότερη ανάρτηση για τους Φούρνους Ικαρίας στο blogtravels.gr

49 σχόλια:

  1. Προγραμματισμένες είναι οι αναρτήσεις σου βρε;; Λέω και εγώ, πότε γυρνάει πότε φεύγει αυτό το παιδί!
    Καταπληκτικές οι φωτό..
    Η γραφικότητα των νησιών είναι το καλύτερό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ανησυχεις μια χαρα παει ο προγραμματισμος.

    Πολυ ομορφες και παλι οι φωτογραφιες καλο περνας βλεπω ε? Μπραβο!

    Και γυναικες στην παρεα ειδα χαιρομαι;)(γιου νοου γουατ αη μιν συγνωμη Φαβουλα που σε κλεβω αλλα ταιριαζει πολυ εδω).

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προγραμματισμός αναρτήσεων; Αμ πές το ντε!!! Μπράβο υπομονή...
    καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tελικά έχει πέραση αυτό το νησί! Εμένα, πάντως, αυτό που θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα θα ήταν ο ογδοντατετράχρονος με τις ιστορίες του!!

    :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατη {ως συνήθως...} η παρουσίαση των Φούρνων, Κιτσομήτσο.

    Το ζήτημα όμως είναι... πώς θα βάλουμε την Ζήμενς στο φούρνο!

    ...Φύτεψε κι εσύ ένα e-mail! Μπορείς!

    Γίνεται μιά μπλογκερική κίνηση να πιεσθεί η Siemens να επιστρέψει τα παραπάνω λεφτά που εισέπραξε δωροδοκώντας.
    Αν θέλετε να μετάσχετε, στείλτε και σείς κάτι σαν το παρακάτω (και γερμανικά αν μπορείτε, αν και δεν έχει τόση σημασία) πατώντας εδώ ή αντιγράψτε το URL: http://w1.siemens.com/contact/en/business/business_mail.php?formid=crossfinanc/.

    Κύριοι και κυρίες,
    όπως καλλίτερα από μάς ξέρετε για να καλύψετε το κόστος για τις δωροδοκίες πολιτικών κομμάτων και προσώπων, υπερτιμολογούσατε τα έτσι πωλούμενα προϊόντα σας.
    Θεωρούμε ότι, ως ελάχιστη ένδειξη μεταμέλειας, πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα τα παραπανίσια χρήματα που εισπράξατε.

    Sirs and madams,
    as you better than us know, in order to cover the cost of bribing political parties and persons you applied a lot higher mark-up on the products that you used to sell by this "mode".
    We think that, as a least indication of repentance, you must payback to Greece the extra money you have cashed.


    Αν πάρουν πολλά "γράμματα" να δείτε που θά 'χει αποτέλεσμα.
    Αν μή τί άλλο, θα τους φέρουμε «την σκούφια γύρα»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. α ρε Ικαριάάάά΄..!!

    Να περνάς μπερκέτι και να ζεις και 110 χρόνια... τι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή και η Ικαρία! Επηξες στις διακοπές φέτος, νομίζω πως χρειάζεσαι επειγόντως ξεκούραση οπότε πρέπει να πας και αλλού!

    Με προγραμματισμένες αναρτήσεις μας έχεις;;;Ντροπη... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζηλεύω για τις διακοπές στις Φούρνοι! ΄-)
    Πανέμορφος προορισμός δοσμένος γλαφυρότατα όσο και ζωντανά!
    Ετσι είναι . ¨Αδικη η ζωή! Ppp
    Η Αθήνα καίγεται και οι ΚίτσοιΜήτσοι διακοπάζουν και μας έχουν με προγραμματισμένες αναρτήσεις! Καλά και θα δείτε, κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tρομερή περιγραφή... Θα προγραμματίσω μια αποδραση για το επομενο καλοκαιράκι!!!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι βλέπω μεσημεριάτικα και είμαι νηστικός από χτές...!
    Ζηλεύουμε, φίλε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ικαριώτικος!!! Αγαπημένος χορός! Και όσα έχω ακούσει για την Ικαρία με κάνουν να θέλω να πάω κάποια στιγμή!! Όσο για τον αστακό, εδώ στην Αθήνα τον αγόρασα 45 € το κιλό (για να τον φτιάξουμε μόνοι μας)... Οπότε τα 65 δεν είναι και τόσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EΓΩ ΧΘΕΣ ΓΥΡΙΣΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΕΛΕΙΑ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμααααν... και να ήθελα να σχολιάσω όλα αυτά που μας είπες... μόλις είδα τα φαγητά.. τα ξέχασα όλα!!! Πω πωωω... τι μου έκανες μεσημεριάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι μου θύμισες τώρα... Έχω περάσει ένα αξέχαστο καλκαίρι στους Φούρνους, χρόνια πολλά πριν κι έχω δώσει την υπόσχεση πως θα ξαναπάω...και θα το κάνω! Σ'ευχαριστώ για την υπενθύμιση, πάντα να περνάς καλά και καλώς σε ξαναβρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ηφαιστίωνας Αναμείνατε στο ακουστικό σας για τα επόμενα!
    Καλημέρα

    @μαρούλι Τελικά μια χαρά πήγε, όντως.
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
    Όσο για τις γυναίκες στην παρέα, το κατά δύναμιν.
    Φιλιά

    @artanis Αφού λείπαμε και την προηγούμενη βδομάδα ;-)

    @aa Πολλή πέραση! Αλλά το αξίζει.
    Οι ιστορίες όντως είχαν το κατιτίς τους.

    @kaveiros Και λίγα λες!

    @Ν.Α.Λάμπης Ευχαριστώ ωρέ!
    Καλή κίνηση ακούγεται. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @μετεωρίτης Αυτό είναι το νόημα!
    Φιλιά

    @ndn Αυτό το ΣΚ κάθομαι για ξεκούραση γιατί δε μας βλέπω καλά!
    Ντροπή μου, το ξέρω!

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Και στην πραγματικότητα είναι ακόμη καλύτερα, να το ξέρεις!
    Σειρά σου τώρα ;-)

    @olga Να προγραμματίσεις οπωσδήποτε! Αξίζει.

    @σπίθας Εξαιτίας τους βέβαια φορτωθήκαμε με μερικά παραπανίσια κιλά που θα πασχίσουμε να ξεφορτωθούμε τον χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @mahler76 Και είναι ακόμη καλύτερα!

    @γιώργος τ. Ρίξαμε τρελούς χορούς, αυτή είναι η αλήθεια.
    Να πας στο νησί εφόσον είναι του στυλ σου. Αξίζει!
    Δε θα μαλώσουμε και για τους αστακούς ;-)

    @jk o skroytzakos Καλή επιστροφή σε όλους μας!
    Καλά να περνάς

    @manetarius Ρε το άτιμο το φαγητό! Χαχαχα!
    Φιλιά!

    @μαρία τζιρίτα Να ξαναπάς! Και γω να σου πω στην επόμενη επίσκεψη λέω να κάνω δύο διανυκτερεύσεις και στις Φούρνοι.
    Καλά να περνάμε!

    @ασκαρδαμυκτί Έφτασεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αααααα, αυτά είναι φαγητά!!!! οχι τα fish and chips που μου εκαναν το στομαχι τυμπανο!!! Καλως επεστρεψες και καλό Φθινόπωρο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ όμορφη ανάρτηση, σ' ευχαριστούμε!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @global greek Καλή επιστροφή σε όλους μας. Όσο για το φαγητό, τα 5 κιλά να δούμε τώρα πώς θα χάσουμε!

    @γιώτα Και λίγα λες!

    @suspect Ικαρία γενικά τα σπάει.

    @pink floyd Καλημέρα και σε σένα.
    Όπως τα ζούμε, έτσι αποτυπώνονται κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εσυ παιδι μου βγαλε ενα ταξιδιωτικο προσωπικο οδηγο να τρελαθεις στα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπέροχα μας ταξίδεψες στούς Φούρνους!
    Σας κρύφτηκαν μωρέ τα οστρακόδερμα γιαυτό τα εκδικηθείκατε τα έρμα και τις δαγκανάρες φάγατε! Ασε τα κατσίκια ούτε κόκκαλο δεν αφήσατε!
    Αλλά πανηγύρια τόσες ώρες αυτό δεν πρέπει να το χάσω!
    Τουλάχιστον έμαθες τον Ικαριότικο !!
    Αυτά είναι τα νησάκια με τα λίγα και καλά σε κρατάνε δέσμιο εραστή τους!

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα! Δεν έχω πάει ποτέ στην Ικαρία αλλά η γυναίκα μου τη λατρεύει! Εγώ πάντως ζήλεψα το κατσίκι στη λαδόκολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ καλή ανάρτηση, πραγματικά!
    Να σου πω την αλήθεια ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί την Ικαρία για διακοπές αλλά μετά από όλα αυτά που διάβασα ξεσηκώθηκα!
    Και στους Φούρνους πρέπει να είναι πολύ όμορφα!
    Αυτές οι φωτό με τα φαγητά... τα σάλια μου τρέχουν, είναι και δύσκολη ώρα!
    θα τα λέμε συχνά από δω και πέρα!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γυρίσαμε, γυρίσαμε? που λέει και μια ψυχή...

    Φιλιά στον Κίτσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεν μπορώ να αποδώσω Κιτσος Μητσος! Ειναι εποχή διαίτης! Ασε που οι φωτιές μου εχουν κόψει κάθε όρεξη για γκουρμε αυτές τις μέρες! Εκτός αν παμε στο χωριό και πέσουμε στο πανηγύρι της Παναγιας της Αλεούσας κι εκει να δεις κοψίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν μπορώ να αποδώσω Κιτσος Μητσος! Ειναι εποχή διαίτης! Ασε που οι φωτιές μου εχουν κόψει κάθε όρεξη για γκουρμε αυτές τις μέρες! Εκτός αν παμε στο χωριό και πέσουμε στο πανηγύρι της Παναγιας της Αλεούσας κι εκει να δεις κοψίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ταξιδεύω όπως πάντα μέσα από τα περιγραφικά σου άρθρα! Ωραίες εικόνες αλλά και γραφικές αναπαραστάσεις με τους χωματόδρομους που είναι σήμα κατατεθέν των νησιών μας, το φρέσκο κατσικάκι που λιώνει στο στόμα, το άφθονο κρασί που αποτελεί βάλσαμο στα χείλη μας, τον γραφικό και πολύ συμπαθητικό γεροντάκο που θυμάται ιστορίες από το κοντινό αλλά και μακρινό παρελθόν και οι πολύ έξυπνες ονομασίες των νυχτερινών μαγαζιών! Αυτά και πολλά άλλα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν τις ομορφότερες εντυπώσεις από το μέρος που έχουμε επισκεφτεί. Τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ...και μετά πως να μη ζούν εκατό χρόνια οι κάτοικοι??????????????

    Στην έκθεση του Χριστόδουλου Ξηρού πήγες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κρατάω τις αναλυτικές αναρτήσεις για Ιαρία και Φούρνοι για την δική μου μελλοντική επίσκεψη εκεί.
    και κολυμπήσαμε, και φάγαμε, και ήπιαμε και χορέψαμε βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. αυτά τα 2 σου ποστ θα δείξω στον καλό μου μπας και τον καταφέρω να αλλάξει γνώμη και επιτέλους πάμε του χρόνου! :) welcome back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτάααα είναι!
    Ετσι να περνάτε πάντα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Όμορφες εικόνες! Μια χαρά φιλόξενος τόπος. Δυστυχώς μ@λ@κες και παρτάκιδες μπορούν να βρεθούν παντού..:-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ολο γλεντια και χορους εισαι βλεπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @σκουλήκι Βρες μου κανάλι και εκδοτικό οίκο και φύγαμε!

    @ζουζού Ναι μωρέ τα έρμα. Αλλά η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη.
    Πανηγύρια μέχρι θανάτου! Τα καλύτερα.
    Να πας, να πας.
    Φιλιά

    @Μιχάλης Τσαντίλας Πήγαινέ την και συ να της φύγει η καούρα ;-)
    Και πιστεύω ότι θα σ'αρέσει και σένα.

    @ειρήνη Ευχαριστώ βρε συ!
    Να πας και θα δεις ότι θα σ'αρέσει.
    Φαγητά, τοπία, όλα πολύ καλά!
    Τα φιλιά μου

    @jamanfou Γυρίσαμε, γυρίσαμε...με φωνή κουρασμένη και δαρμένη.

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Ποιος μπορεί ν'αποδώσει. Άστα να πάνε!
    Να πας στα πανηγύρια, είναι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @prophet81 Ρε συ, τα περιέγραψες καλύτερα από μένα! Μήπως έχεις πάει και μας το κρύβεις;
    Τα λέμε, φυσικά

    @πατσιούρι Εμ έτσι είναι αυτά!
    Στην έκθεση δεν πήγα, αλλά πετύχαμε τον Τσακαλία στο πανηγύρι.
    Όσο για την Πάρο, ήμασταν πολλοί αλλά σκόρπιοι!

    @φλούφλης Στο εύχομαι σύντομα. Και να περάσεις το ίδιο και καλύτερα.

    @chichipiru Ψήστον, ψήστον. Και άμα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια στο ψήσιμο εδώ είμαστε!

    @d.angel Και σε σας το ίδιο εύχομαι!
    Καλά να'μαστε.

    @παρακμιακό εργαλείο Αυτό ξαναπέστο. Αλλά τι να κάνεις.
    Φιλόξενος μέσα στην αγριάδα του.

    @fanny-banny Τι να κάνουμε. Μες στην τρελή χαρά να'μαστε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κίτσο μας Καλημέρα!!
    Με μεγάλη μας χαρά είδαμε πως έγινες και αναγνώστης!
    Τι μου θύμισες ωρέ!
    29 μέρες έμεινα Ικαρία σε ένα χωριό ορεινό στου Αμάλου.
    Τι περίεργος τόπος και με πολύ βαρείς κραδασμούς.
    Ωραίος τόπος, άκρως μυστηριακός και πρωτόγονος.
    Στους φούρνους δεν πήγα, αλλά έχεις ένα μοναδικό τρόπο να περιγράφεις και να εικονοποιείς.
    Κοσμογυρισμένε!!!
    Καλή συνέχεια!!!!!!!!!!

    Καλημέρα και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Αστροσυμμορίτες Νόμιζα τόσο καιρό ότι είχα γίνει αναγνώστης αλλά τελικά είχα λάθος. Αποκαταστάθηκε όμως η τάξη ;-)
    Μυστηριακός και πρωτόγονος, όπως λες.
    Καλή συνέχεια και σε σας.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Έ όχι και δεν έχει κόσμο to Wha-Wha και η "ντίσκο" (Flic-Flac)?! Τί ώρα πήγες? 5-6 το πρωί είναι στα πάνω τους!

    Παραδοσιακός καριώτικος σε πανηγύρι εδώ

    Χάρηκα που θα μας ξανάρθεις.. να κανονίσουμε να πάμε για κάνα κρασάκι:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Α..και κάτι που θέλω ακόμα να προσθέσω: το κατσίκι (άκα ρασκί στην τοπική διάλεκτο ή ριφάκι (το μικρό κατσίκι) ) είναι αγριοκάτσικα για αυτό και έχουν τόσο καθαρό κρέας. Στο τραπέζι μας καταφθάνουν αφού πρώτα ο βοσκός εξασκήσει τις κυνηγετικές του ικανότητες μιας και δεν βρίσκονται κάπου μαντρωμένα. Δεν θα είναι καθόλου περίεργο αν βρει κανείς σκάγια καθώς ξεκοκαλίζει το "ζωντανό"..με καριώτικο κρασί όμως χωνεύονται και αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @sid_iron Κάτι τέτοιες ώρες πηγαίναμε, αλλά μόνο μια μέρα είχε κόσμο! Στο Φτερό την βγάζαμε - όπου ομολογουμένως ήταν πολύ ωραίο μαγαζί.
    Θα το παλέψω να ξανάρθω, ειλικρινά. Έχουμε καιρό μπροστά μας.
    Αυτό ακριβώς εννοούσα και γω για τα κατσίκια. Και μάλιστα γι αυτό ήταν και γευστικότατο. Ενδιαφέρον αυτό για τον κυνηγό-βοσκό!
    Να'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ικαρία μπήκε στη λίστα με τα υπόλοιπα νησιά :)..πόσες ομορφιές έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Και λοιπόν Εγώ το σκέφτομαι να ξαναπάω, πάντως :-)
    Έχουμε πάρα πολλές και δεν ξέρω αν θα μας φτάσει ο καιρός να τις γυρίσουμε όλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή