Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Φοβού τους Δαναούς και ευρώ φέροντας...*

Ακούμε καθημερινά για την οικονομική κρίση που μας ήρθε από Αμερική. Πλέον είναι ολοφάνερο ότι επηρεάζει και την Ευρώπη. Βιομηχανίες κλείνουν ή ζητούν κρατική ενίσχυση, κράτη χρεωκοπούν, ρευστότητα δεν υπάρχει, το μέλλον γενικά κρίνεται δυσοίωνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το τρέχον έτος οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αρνητικοί. Για τη χώρα μας από +2% που ήταν η πρόβλεψη, θα είναι περίπου +0,2% - μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε. Το έλλειμμα τρέχει με μεγάλους ρυθμούς ξεπερνώντας τα συμφωνηθέντα.

Τελευταία, η χώρα μας βγήκε στο σεργιάνι για δανεισμό. Βγάλανε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μικρής σχετικά διάρκειας (από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο και κάτι περίπου) για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες και κυρίως τόκους από παλιότερα δάνεια. Πρακτικά, είναι σαν ένας από εμάς να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο και επειδή αδυνατεί να πληρώσει τους τόκους να παίρνει και καταναλωτικό! Εν πάση περιπτώσει, πήγε καλά ο συγκεκριμένος δανεισμός και αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες και άλλον.

Η χώρα μας μπήκε έντονα στον οικονομικό χάρτη και στα στόματα των αναλυτών τις προάλλες. Φαίνεται έχουμε την τάση να δίνουμε το παράδειγμα. Και αυτό γιατί είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παρουσιάζει τόσο έντονα προβλήματα από την κρίση. Δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται, βιομηχανία δεν είχαμε ποτέ, ο τουρισμός λόγω κρίσης θα είναι πεσμένος, η δημοσιονομική πολιτική σχεδόν ανύπαρκτη και ούτω καθεξής. Μια χώρα δηλαδή στον προθάλαμο της κατάρρευσης. Και θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ευρώ αν συμβεί κάτι τέτοιο, καθότι θέλει να είναι το ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως, αντικαθιστώντας το δολάριο. Γιατί όλα αυτά όμως τώρα; Τι κάναμε διαφορετικά παλιότερα; Η εκάστοτε κυβέρνηση υποτιμούσε την δραχμή, τύπωνε πληθωριστικό χρήμα και πρακτικά μας έκλεψε και ανέβαζε τα μεγέθη με πλασματικά στοιχεία.

Όλα αυτά που συμβαίνουν πρακτικά γύρω μας ανταποκρίνονται στην θεωρία του λάστιχου. Πάντα θέλαμε δανεισμό αλλά η διεθνής συγκυρία πλέον δεν το επιτρέπει. Κοινώς, οι τράπεζες δεν δανείζουν γιατί φοβούνται τις απώλειες, ο κόσμος δεν ξοδεύει γιατί μαζεύεται, η ρευστότητα έχει φτάσει στο μηδέν και λόγω της επιτήρησης δεν μπορούμε να εκπονήσουμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέχρι τώρα μας κρατούσαν σε κίνηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο τουρισμός, οι επιδοτήσεις της ΕΕ και ο οικοδομικός οργασμός. Οι Ολυμπιακοί πέρασαν, ο τουρισμός δέχεται πλήγμα λόγω της κρίσης, οι επιδοτήσεις από την ΕΕ κόπηκαν λόγω απογραφής του Horsehat (υπενθυμίζω ότι θεωρήθηκε μία από τις top100 οικονομικές γκάφες παγκοσμίως) και η οικοδομή πλέον φθίνει.

Είμαστε οι μόνοι; Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως οι μεσογειακές (Ισπανία, Πορτογαλία) και η Ιρλανδία. Κατάρρευση σαν την Ισλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό, την Λιθουανία που τρέχουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια δύσκολα θα βιώσουμε. Και για όλους εμάς που παραπονιόμαστε για το ευρώ και την ακρίβεια, αμφιβάλλει κανείς ότι αν δεν ήμασταν στην Ευρωζώνη θα είχαμε καταρρεύσει ήδη; Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και μ'αυτό κανονικά θα έπρεπε να ασχολούμαστε.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε στο μάτι του κυκλώνα, κερδίζοντας ως χώρα άλλα "δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας" (από την διάσημη ρήση του Άντι Γουόρχολ) που μας αναλογεί. Ένα είναι πάντως σίγουρο τώρα που όλοι σπεύδουν στις κυβερνήσεις για προγράμματα στήριξης: το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας του Adam Smith ότι η αγορά έχει τους μηχανισμούς να βρίσκει μόνη της την ισορροπία μάλλον έχει αποτύχει παταγωδώς...


*παράφραση της γνωστής φράσης του Λαοκόωντα στην Τροία "timeo Danaos et dona ferentes" και στα ελληνικά: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

43 σχόλια:

  1. καλησπερα κ καλη εβδομαδα!
    αντε να βγουμε κ απο ευρω,θα αλλαξει κατι?
    τα προσωπα κ οι νοοτροπιες φταινε ΔΥΣΤΥΧΩΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσο χάλια η κατάσταση; Περίμενα ότι δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα, η αλήθεια είναι πως δεν παρακολούθησα και πολύ τιβό αυτές τις μέρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά τα περιγράφεις τα πράγματα φίλε KitsoMitse. Ηθελα και εγώ να κάνω ένα ποστ για το τι σημείνει πρακτικά η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς η φίλη από το Μπαχρέιν που ξερει καλά το αντικείμενο δεν προσήλθε στην μεσημεριναή Κυριακάτικη μπύρα των συμφοιτητών, οπότε μου λείπουν γνώμες ειδικών.

    Τα πράγματα για την ελληνική οικονομία δεν είναι καλά. Και αυτοί που κάνουν performance measurement σε εταιρίες τους εξωτερικού μπορούν να το βεβαιώσουν.Χωρίς το ευρώ θα είχαμε χαθεί. Οι αξίες θα είχαν πληγεία ανεπανόρθωτα. Ο δανεισμός μπορεί να καλύφθηκε, αλλά μην ξεχνάς ότι αφορούσε μόνο τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (3,6 και 12μηνών). Τα ομόλογα 5ετίας βγαίνουν από βδομάδα από ότι ξέρω. Και εκεί ακούω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ασχημα. Αντε να δούμε που θα βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @laplace78 Δεν είπε κανείς να βγούμε απ'το ευρώ. Ίσα-ίσα επειδή είμαστε μέσα κρατιόμαστε ακόμη. Αλλιώς...

    @ηφαιστίωνας Και αναμένονται και άλλες εξελίξεις. Ήδη δανειζόμαστε πολύ ακριβά και με δυσκολία. Ίδωμεν.

    @ndn Ήθελα να γράψω και κάποια πράγματα παραπάνω για τις διεθνείς εκθέσεις και πώς επηρεάζονται να δείχνουν ότι θέλουμε (βλέπε Ένρον, Λήμαν Μπράδερς κτλ) αλλά θα έβγαινε πάρα πολύ μεγάλο το κείμενο.
    Ίσως σε επόμενη ανάρτηση.
    Δανειζόμαστε ακριβά και τα πράγματα χειροτερεύουν. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός που έγινε ήταν για να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις - ένα βήμα πριν την έλλειψη ρευστότητας και κατάρρευση δηλαδή. Για τα 5ετίας και 10ετίας θα βρούμε αγοραστές αλλά θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά.
    Μ'αρέσουν πάντως οι συζητήσεις σας επί των μπυραριών!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κιτσομητσος δεν το ειπε(εγραψε για την ακριβεια)καποιος απο εμας,αλλα γενικοτερα στην ευρωπη επικρατει η αποψη οτι απο το πως θα παει η ελλαδα θα κρινει κ την συνεχεια του ευρω στην χωρα μας κ αν θα ειναι η πρωτη που θα φυγει (μονη της) απο την ΟΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να μην ψωνισω δηλαδη ε ??

    να μην παρω κατι πινακες ε ??

    μα..μα αμα μεινω χωρις δουλεια να σου πλενω το αμαξι να μου δινεις κρουασανακια ??


    χαριτολογωντας να σπασω τηνσοβαροτητα λιγο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλέ είσαι μετα καλά σου??
    Δεν πλήττεται ο Ελληνας παιδί μου! Τι είναι κανένας φλώρος να τα χάσει?
    Εχεις βγει πρόσφατα έξω? Ποια οικονομική κρίση ο ε ο??

    .................λέω εγώ τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KitsoMitso, με φοβίζεις...
    Μην καταλήξουμε σαν τον απολυμένο Ιάπωνα που πέθανε από την πείνα στο σπίτι του! και κέρδισε κι αυτός τα "15 λεπτά δημοσιότητας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. άμα δεν έχουν λεφτά οι έλληνες, ποιοι πάνε κάθε βράδυ στα νυχτερινά κέντρα και δίνουν χιλιαριές στις λουλουδουδες?
    ποιοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν στο δρόμο με το τελευταίο μοντέλο μερσέντες και μπε εμ βε?
    πως συντηρούνται όλα αυτά τα καταστήματα με τις εξωφρενικές τιμές?
    ποιος αγοράζει μπότες με 800 ευρώ και τσάντα με 1200 ευρώ?

    είμαστε μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μαθαίναμε τουλάχιστον από τα λάθη μας ρε γαμώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γενικά καλά το πάς, αλλα το μοντέλο που περιγράφεις στην τελευταία σου φράση οτι καταρρέει, ειναι το μοντέλο του Σμίθ και όχι το κευνσιανό!! Ο Κεύνς υποστήριζε την κρατική παρέμβαση. Και μάλλον επιβεβαιώνεται στην εποχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από οικονομικά δεν ξέρω*απλά προσπαθώ να μη ψαρώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πάλι φίρμεσ γίναμε έστω και αρνητικά. Νομίζω ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτα πάντως από αυτή την κρίση, είμαστε ακόμα στην αρχή.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και να φανταστείς φίλε Κιτσομήτσο, αυτό που βλέπουμε και το ονομάζουμε κρίση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα χειρότερα έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι εμπεριστατωμένη
    Οικονομική Ανάλυση ...
    Το θέμα είναι φίλε μου όχι ο δανεισμός
    αλλά το από ποιόν και με ποιούς όρους ...
    Και βέβαια πως θα χρησιμοποιήσουμε
    το προϊόν του δανεισμού ...
    Σίγουρα βρισκόμαστε στη μέση ναυαγίου
    και ψάχνουμε αγωνιωδώς για σωσίβιο ...
    Και δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι οικονομικοί
    επιτελείς των τελευταίων χρόνων εκατέρωθεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με τρέλανες. Κατέβασα εγκυκλοπαίδειες και λεξικά να βρω τον ...Horsehat. 'Υστερα κατάλαβα και με ...απέλπισες. μα ήρθε ο Ομπάμα και με ενέπνευσε. Αγώνα, αγώνα να φύγει ο ...χειμώνας (κινέζικο σύνθημα_

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To θέμα είναι πολυδιάστατο και σίγουρα δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσα από μερικές γραμμές. Εύχομαι απλώς να μην χάσουν κάποιοι άνθρωποι τις δουλειές τους, όλα τα υπόλοιπα κάπως "παλεύονται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σκέφτομαι τώρα που διαβάζω το κείμενο, αν ο Σημίτης έκανε καλά ή κάκιστα που κλείδωσε τη δραχμή, όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη.
    Βασικά δεν έπρεπε να είχαμε μπει και δεν το λέω εκ των υστέρων, από τότε δεν ήθελα.
    Τώρα ας χορέψουμε, όσο βαράει το ντέφι και θα βαράει για πολύ.

    Astrocat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. pisteuo oti apo tote pou bikame sto euro ola pigan asxima alla mallon an de bainame 8a itan xeirotera...kalispera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @laplace78 Δε νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να φύγει μια χώρα από το ευρώ. Είναι τεράστιο πλήγμα και για την χώρα αλλά και για το ευρώ το ίδιο. Μάλλον σε σκληρή δημοσιονομική πολιτική και επιτήρηση θα πάμε.

    @σκουλήκι Καλά κάνεις γιατί χρειάζεται να ξεφεύγουμε και λίγο...

    @rain Έχω βγει έξω, ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Μάλλον με δανεικά κινούμαστε - να δούμε για πόσο.

    @jamanfou Φοβίζω ή όχι, τα πράγματα είναι κάπως έτσι. Και μμιλάμε για γεγονότα και όχι για εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ria Αυτή είναι μία μικρή μερίδα του κόσμου. Από την άλλη είναι οι νέοι με τα λίγα λεφτά, οι άνεργοι, οι εξαθλιωμένοι, οι κατασχέσεις, αυτοί που μένουν με τους γονείς μέχρι τα 30...
    Και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    @mrs. stulf Και όμως δε μαθαίνουμε με τίποτε...

    @ανώνυμος Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Έγινε αμέσως η διόρθωση!

    @kaveiros Δεν είναι θέματα ψαρώματος, όμως. Γιατί αν τυχόν αναστέλλονταν πχ οι πληρωμές του δημοσίου, για φαντάσου τι θα γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @mahler76 Είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τώρα βγήκανε και άλλες χώρες μπροστά.
    Καλησπέρα.

    @κούκος Για να δούμε. Ας ελπίσουμε ότι με διάφορα μέτρα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    @side21 Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Ο δανεισμός έχει γίνει με όχι καλούς όρους - θα την σκαπουλάρουμε απ'ό,τι φαίνεται αλλά θα το πληρώσουμε ακριβά...

    @φλούφλης Είπαμε να κάνουμε και κανένα αστειάκι δανεισμένο από την Ελληνοφρένεια.
    Έμπλεξες Ελλάδα, ΗΠΑ και Κίνα. Ωραίος συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @gi gaga kouni beli Ίσα-ίσα που αυτή τη στιγμή το ευρώ μας σώζει. Αν δεν ήταν αυτό, μάλλον θα είχαμε καταρρεύσει.

    @ethanandthecity Σίγουρα δεν αρκεί μία απλώς ανάρτηση. Όσο για την ανεργία ας είμαστε ρεαλιστές. Δυστυχώς αρκετοί από εμάς θα χάσουμε τη δουλειά μας τους επόμενους μήνες. Η άσχημη πλευρά της κρίσης είναι αυτή.

    @artanis Καλώς το κορίτσι το πολυταξιδεμένο! τα νέα σου...

    @αστροκάτ Πολύ καλά έκανε. Αν δεν ήμασταν μέσα, τώρα θα ήμασταν πάάάρα πολύ χειρότερα.
    Για να δούμε τις εξελίξεις, λοιπόν.

    @leviathan Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Έχει ακριβύνει η καθημερινότητα και τώρα η κρίση...
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βασικά το έχουμε πει :
    Αυτη η Κυβέρνηση εχει αποτύχει παταγωδώς και είμαστε σε χάλια θέση.
    Και μόνο το οτι απο το 2004 και την θέση Νο.46 διεθνώς, είμαστε τωρα στο Νο.57 και τελευταίοι στην Ε.Ε. με ταυτόχρονη πρωτιά σεχδόν στην διαφθορά, δείχνει την απόλυτη αποτυχία.
    Καμμία αξιοπίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ελάχιστη αύξηση του Τουρισμού και αυτη πάλι χάνεται λόγω διεθνούς κρίσης και φυσικά τα ακίνητα ειναι η τεράστια απειλητική φούσκα που οταν σκάσει θα παρασύρει σαν ντόμινο πολλούς.
    Αισκχροκέρδεια στα καύσιμα, αυξήσεις τιμών συχνότατα στα σούπερ μάρκετ και τα ΘΑ του Καραμανλή βροντερά σπάζουν τη βουβαμάρα για να ακολουθήσει ο αντίλαλος απο τα ΔΕΝ του ιδίου.

    Με τις υγείες, που θέλαμε και "μοντέλα" οικονομίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εγω ηρθα να δηλωσω οτι οοποιος μου δωσει νεο φουιτ θα τον ψηφισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και μη χειρότερα να λεμε φιλε μου.
    Παντως εχω μεγάλη περιέργεια που
    θα παει αυτη η ...βαρκα που λεει και το
    τραγούδι

    τσίου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Mπορεί να λέμε ότι με το ευρώ πλάκωσε πολύ ακρίβεια,και δεν είναι ψέμματα,αλλά αν στο ίδιο διάστημα είχαμε δραχμή,θα ειχε υποτιμηθει η δραχμούλα ΄δέκα φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δυστυχώς-ευτυχώς αυτά συμβαίνουν κι έτσι είναι τα πράγματα
    να σημειώσω όμως ότι χωρίς τις κοινοτικές επιδοτήσεις θα είμασταν στο -2, -3%....

    20 χρόνια μετά τη πτώση των Σοβιετικών, έπεσε και ο κάπι όπως τον ξέραμε
    πλέον θα πάμε σε κάτι που ακόμα δεν είναι δεδομένο... και οι ελπίδες μη διάλυσης είναι στον Μπαράκ (όχι τον Εχούντ!)

    τέλος, δεν είμαστε σε αυτή τη θέση πρώτη φορά, έχει συμβεί πολλές φορές!
    και το μόνο που μας σώζει είναι η γεωπολιτική μας θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελληνική οικονομία το έλλειμα θα κυμανθεί στο -3,7%, η ανεργία στο 9%, το δημόσιο χρέος στο 96,2% και η ανάπτυξη στο 0,2%. Τώρα που ούτε οι αριθμοί ευημερούν αντιλαμβάνεστε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε…Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής είναι εμφανή με τις προβλέψεις για πρόσθετες απωλήσεις να φθάνουν τους 100.000 νέους ανέργους το 2009 και την ιδιωτική κατανάλωση (που αποτελεί και το μοναδικό χώρο παραγωγής πλούτου) να μειώνεται δραματικά. Δυστυχώς η χώρα βρίσκετε σε ύφεση χωρίς ακόμη να μας έχει επηρεάσει η διεθνής οικονομική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. θα βογγάμε ΟΛΟΙ μαζί....αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τι σημαίνει άραγε «αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης»; Ξεχνάμε αυτά που ξέρουμε; Ελαττώνεται η τεχνολογία; Τι ακριβώς; Υπάρχει πραγματικά σε τελευταία ανάλυση; Και αν δεν υπάρχει, το πρόβλημα είναι στο πρόσημο ή στην ανάπτυξη αυτή καθεαυτή;
    Αν πάντως πάψει αυτή η δανειακή φούσκα και η δανειοληπτική νοοτροπία μας, τελικά κερδισμένοι θα είμαστε από την κρίση. Δεν το βλέπω όμως, δεν το βλέπω και συγχύζομαι ο άραβας…
    (Πού να δεις τί έχει να ακουστεί μετά τον Αύγουστο…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @tzonakos Η αλήθεια είναι ότι πριν το 2004 ήμασταν αρκετά καλύτερα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
    Όσο για το ότι η απογραφή (κόλλημα του πρώην υπουργού) αποδείχτηκε μέγα σφάλμα, το βλέπουμε και το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε.
    Ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ανύπαρκτοι όντως. Για να μην αγιοποιούμε τα πράγματα όμως και επί δεύτερης θητείας Σημίτη αυτή τη βόλτα είχε πάρει η χώρα.
    Το θέμα είναι ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα...χθες!

    @σκουλήκι Με όλα αυτά που σου συμβαίνουν, έχεις και συ τα δίκια σου!
    Φιλί

    @καραφλοκότσιφας Περιέργεια ή μη, μέσα σ'αυτή τη βάρκα είμαστε και θα δούμε πού θα μας πάει!
    Καλημέρα

    @vad Αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Και όχι μόνο θα είχε υποτιμηθεί, αλλά μάλλον θα είχαμε ζητήσει και εποπτεία ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @geokalp Ποιες κοινοτικές επιδοτήσεις; Αυτές που έχουν περικοπεί.
    Όντως έτσι είναι, γι αυτό και λέμε ότι οτιδήποτε κάτω από 2% ανάπτυξη είναι επιβράδυνση για την Ελλάδα.
    Για διάλυση δεν το βλέπω, αλλά ότι θα επιβιώσουν λιγότεροι είναι μεγάλη αλήθεια.
    Και αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι που λες. Η μαγεία του χώρου ;-)
    Καλημέρα

    @barel Αυτό με την ιδιωτική κατανάλωση είναι πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τώρα χρειάζεται γενναιότητα και φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί τουλάχιστον η εσωτερική ζήτηση. Αλλά αυτά μόνο για όποιον βλέπει μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς οι εκλογές είναι πιο άμεσα...

    @γλαυξ Στο ίδιο καζάνι είμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι.

    @darthiir the abban Ορισμένα πράγματα είναι νούμερα γιατί πρέπει να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Τα ερωτήματα που θέτεις είναι περισσότερο φιλοσοφικά - πράγμα εξίσου αναγκαίο με τα οικονομικά.
    Κερδισμένοι με ποιο τρόπο; Για πες περισσότερα, με ενδιαφέρει...
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δεν νομίζω πως κινούμαι στη σφαίρα της φιλοσοφίας. Απλά η «ανάπτυξη» στην οποία αναφέρονται οι δείκτες και οι ρυθμοί είναι μια εικονική ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα μοντέλο χρηματοοικονομίας που βασίζεται σε εικονικό χρήμα. Γιατί αν με ρωτάς, το γεγονός ότι ξέρουμε να χειριζόμαστε διαστημόπλοια και να πηγαίνουμε στο φεγγάρι δεν θα ξεχαστεί, ούτε εσύ και εγώ θα ξεχάσουμε ή θα απολέσουμε κάτι απ’ όσα έχουμε αναπτύξει σε προσωπικό επίπεδο, παρότι εμφανιζόμαστε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αρνητικό αριθμό. Γιατί στην πράξη αρνητική ανάπτυξη δεν υπάρχει, υπάρχει απλά μείωση του ανταλλασσόμενου χρήματος, κάτι που εντελώς εσφαλμένα συνδυάζεται και περνιέται στον κόσμο ως ανάπτυξη (για πολλούς λόγους, κάποιους θετικούς, αλλά ως επί το πλείστον αρνητικούς)

    Με ποιον τρόπο θα κερδίσουμε αν μάθουμε να στηριζόμαστε σε πραγματικές δυνάμεις και όχι σε υποθηκευμένο μέλλον (δάνεια); Μα νομίζω πως είναι αυτονόητο. Δεν θα είναι σαθρό και επισφαλές το οικοδόμημα, ούτε θα αφήνει περιθώρια για ρεμούλες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κι εγώ πιστεύω ότι αν ήμασταν εκτόε Ευρωζώνης θα είχαμε καταστραφεί...Θα είχαμε εκείνα τα πληθωριστικά χρήματα της εποχής της κατοχής, που με ένα δις δραχμές έπαιρνες ένα καρβελάκι ψωμι, και την επόμενη μέρα δε σου έφτανε ούτε για μια φέτα...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να σαςπ ω την άλλη άποψη.

    -Οι επιδοτήσεις της ΕΕ είναι μέχρι το 12 η το 13.
    Υπάρχουν τεράστια κονδύλια για να πάρουμε ακόμα.
    Τόσα πολλά που δεν βρίσκουμε που να τα δώσουμε.
    - ο Τουρισμός δεν δέχεται κανένα πλήγμα. Θα έχει λένε ένα -10%.
    Σας θυμίσω οτι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ οικογενειακώς.
    10 χρόνια να έχουν -10% και -20 % δεν παθαίνουν τίποτα. Τα κέρδη τους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ !!!!

    - Ο οικοδομικός οργασμός υπήρχε γιατί είχαν βγει πολλές άδειες με τις παλιές τιμές. Οι τιμές δεν πέφτουν γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα πουληθούν κάποια στιγμή. Αν υπήρχε πρόβλημα θα πέφτανε οι τιμές. Και οι τιμές ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ δεν πέφτουν.

    υ.γ- Εννοείται οτι το Ευρώ μας βοηθάει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Να σαςπ ω την άλλη άποψη.

    -Οι επιδοτήσεις της ΕΕ είναι μέχρι το 12 η το 13.
    Υπάρχουν τεράστια κονδύλια για να πάρουμε ακόμα.
    Τόσα πολλά που δεν βρίσκουμε που να τα δώσουμε.
    - ο Τουρισμός δεν δέχεται κανένα πλήγμα. Θα έχει λένε ένα -10%.
    Σας θυμίσω οτι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ οικογενειακώς.
    10 χρόνια να έχουν -10% και -20 % δεν παθαίνουν τίποτα. Τα κέρδη τους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ !!!!

    - Ο οικοδομικός οργασμός υπήρχε γιατί είχαν βγει πολλές άδειες με τις παλιές τιμές. Οι τιμές δεν πέφτουν γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα πουληθούν κάποια στιγμή. Αν υπήρχε πρόβλημα θα πέφτανε οι τιμές. Και οι τιμές ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ δεν πέφτουν.

    υ.γ- Εννοείται οτι το Ευρώ μας βοηθάει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Kαι που'σαι ακόμα! Τα χειρότερα έπονται!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @darthiir the abban Η εναλλακτική ματιά στα οικονομικά (εννοώ πέρα από τους στυγνούς αριθμούς) πάντα χρειάζεται.
    Για τα δάνεια που αναφέρεις, εκτιμώ ότι χρειάζονται. Γιατί σου δίνουν την ευκαιρία να πραγματοποιείς τώρα κάτι που, αν προσπαθούσες να το κάνεις με λεφτά που θα μάζευες, θα ερχόταν πολύ αργότερα. Με βάση αυτή τη λογική, ελάχιστοι θα είχαμε πχ σπίτια.
    Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μέτρο και να μην απλωνόμαστε πολύ παραπάνω απ'όσο αντέχουμε. Λόγω απληστίας ξεκίνησε αυτή η ιστορία, ας μην το ξεχνάμε!
    Χρήσιμες οι επισημάνσεις σου, πάντως.

    @τρελοτουρίστρια Ακριβώς όπως το λες. Ακούγεται καταστροφολογικό, αλλά είναι κοντά στην κατάσταση που θα επικρατούσε.

    @fpboy Ότι χάνουμε χρήματα λόγω ανικανότητας, αυτό είναι αλήθεια. Ο τουρισμός θα δεχτεί πλήγμα γιατί ο κόσμος ξοδεύει λιγότερο από πριν και μην ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη ακριβή χώρα. Όσο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεν είναι όλοι εργοδότες, οπότε δεν κερδίζουν αντίστοιχα.
    Τώρα για την οικοδομή, θα δούμε αν θα πέσουν οι τιμές. Προς το παρόν αντιστέκονται...
    Καλημέρα!

    @ανασαιμιά Μακάρι να μην είναι έτσι. Εδώ θα'μαστε και θα το ζήσουμε!
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πρόσεξέ με. Δεν είπα ποτέ «καταργήστε τα δάνεια».
    Είναι όμως γνωστό πως δάνειο έχεις λόγους να πάρεις μόνο όταν το επενδύσεις σε κάτι το οποίο θα σου επιστρέψει το λιγότερο το κεφάλαιο και τους τόκους.
    Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την δανειοληψία για στήριξη ενός ούτως ή άλλους εικονικού και μη-βιώσιμου χρηματοοικονομικού συστήματος, η οποία και προωθείται κατά κόρον από όλες τις «πηγές», αλλά και εφαρμόζεται σήμερα (εξ ου και η φούσκα...)
    Σε τελευταία ανάλυση. Το να πάρεις δάνειο για να κάνεις κάτι που «θέλεις», ακόμα και από επιχειρηματικής σκοπιάς, αλλά τελικά είναι μη-βιώσιμο, πάλι σε παταγώδη αποτυχία οδηγεί. Η δανειοληψία δεν πρέπει να «επιτρέπεται» αν ο δανειολήπτης δεν έχει πλήρη μελέτη σκοπιμότητας για το εγχείρημά του αλλά επιχειρεί γιατί έτσι του κάπνισε και αυτή την ιδέα είχε…
    Σωστά και νοικοκυρεμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @darthiir the abban Συμφωνώ μαζί σου και σ'ευχαριστώ για την κουβέντα.
    Ακριβώς όπως τα λες είναι. Έτσι ξεκίνησε το πρόβλημα, όταν δίνανε δάνεια σε ανθρώπους που εκ προοιμίου δεν μπορούσανε να αποπληρώσουν. Και η φούσκα του μη βιώσιμου όπως λες αποκαλύφθηκε πλήρως με αυτή την κρίση.
    Κάπου εκεί θα έπρεπε να είχαν ήδη παρέμβει αρμόδιες εποπτικές αρχές και να "κόψουν" αυτά τα επισφαλή δάνεια για να μην οδηγηθούμε εκεί που φτάσαμε.
    Όσο για τις ιδέες και τις χρηματοδοτήσεις, πάλι συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρες business plan. Γιατί το έχω μια ιδέα και λέω να την εφαρμόσω συνήθως δεν έχει καλά αποτελέσματα.
    Τώρα βέβαια λόγω της κατάστασης, οι τράπεζες πάνε στο άλλο άκρο. Δε δανείζουν γενικά. Όμως θα βρεθεί η ισορροπία μεσομακροπρόθεσμα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή