Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Περιμένοντας στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά

Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν ημέρα επιστροφής από το κυρίως μέρος των διακοπών που μοιράστηκαν μεταξύ παραλίας Παντελεήμονα (κάμπινγκ), παράλιων νομού Λάρισας (συγγενείς) και Αγκιστρίου (μίνι απόδραση). Πήραμε το συμβατικό πλοίο που φεύγει από Αγκίστρι το απόγευμα και υπολογίζαμε να φτάσουμε Πειραιά πριν νυχτώσει. Προσεγγίζοντας τον Πειραιά μας το καράβι έκοψε ταχύτητα περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ κάποια στιγμή σταμάτησε. Σχεδόν αμέσως ακούστηκε η σχετική ανακοίνωση περί αυξημένης κυκλοφορίας στην είσοδο του λιμανιού. Ο λόγος ήταν απλός και μεγάλος.

DSCN7708

Την είσοδο του λιμανιού την έφραζε το υπερωκεάνιο της φωτογραφίας το οποίο έκανε μανούβρες για να βγει από το λιμάνι με τη βοήθεια 2 ρυμουλκών. Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού και τα κτίσματα στο βάθος φαίνονταν μικρά μπροστά στο "θηρίο". 

DSCN7709

Ένα ζουμ αποκαλύπτει το μέγεθος. Κάτω αριστερά διακρίνεται ένα ιπτάμενο δελφίνι που φαίνεται σαν κουνούπι μπροστά σε ελέφαντα.

DSCN7713
Ενώ οι μανούβρες μέσα στο λιμάνι γίνανε αποκλειστικά από τα ρυμουλκά, με το που βγήκε το μισό εκτός του λιμανιού έβαλε μπρος.

DSCN7717
Μας προσπέρασε ήσυχα, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε κάτι σαν κόρνα. Ίσως ο γίγαντας μας χαιρετούσε. Εννοείται ότι όλοι από το δικό μας πλοίο είχαν βγει έξω για να δουν το θέαμα.

DSCN7719
Όταν πλέον μας γύρισε πλάτη πριγκηπικά, είδαμε και το όνομά της: Ruby Princess, Hamilton. Πρόκειται για κρουαζιερόπλοιο της κατηγορίας Grand Class που επί του παρόντος κάνει κρουαζιέρες στη Μεσόγειο με προτίμηση στα ελληνικά νησιά. Τα πλοία αυτά έχουν ολόκληρη πολιτεία πάνω τους: εστιατόρια πάσης φύσεως, κλαμπς, καταστήματα. Ό,τι χρειάζεται κανείς δηλαδή για να περάσει τις διακοπές του, εφόσον επιλέξει αυτή την οδό διακοπών. Ομολογώ ότι προς το παρόν τέτοιου είδους διακοπές δε με συγκινούν. Ποτέ δεν ξέρει κανείς όμως τι επιφυλάσσει το μέλλον. Γεγονός είναι πάντως ότι μόνο η θέα ενός τέτοιου πλοίου βάζει το μυαλό σε σκέψεις ταξιδιάρικες.

ΥΓ Πριν μπούμε στο λιμάνι, πάνω από το Σούνιο και στο στενό της Αίγινας είδαμε τους καπνούς από τις πρωινές φωτιές στα βόρεια της Αττικής. Το θέαμα είναι πολύ άσχημο, πραγματικά, έστω και από απόσταση. Από κοντά λογικά θα είναι πολύ χειρότερα. Κρίμα.