Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Περίπου προεκλογική ανάρτηση

Λίγες μέρες πριν από τις καθοριστικές εκλογές, μερικές βδομάδες πριν από τις πιθανές επαναληπτικές, μία μέρα μετά την έλευση του Μαΐου που για πολύ κόσμο ήρθε ζεστά. Μέσα σ'αυτό το κλίμα διαμορφώνεται η προεκλογική αναμέτρηση, που είναι η πιο σοβαρή και καθοριστική για την πορεία του κράτους αυτού, μέχρι την επόμενη πιο σοβαρή και καθοριστική και ούτω καθεξής. Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει καταρρεύσει η έννοια του κλασικού δικομματισμού και έχουν ανεβεί τα λεγόμενα μικρά κόμματα, ως απόρροια της γενικότερης αντίληψης ότι "για όλα φταίνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μας φτάσανε ως εδώ".

Χθες το βράδυ γυρνώντας από το αεροδρόμιο έπειτα από ταξίδι στις Βρυξέλλες - παρεμπιπτόντως, κυρίως Ισπανοί ρωτούσαν επίμονα πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς βλέπουν να έρχεται το κύμα και σ'αυτούς - κατέβηκα με το Χ95 Σύνταγμα. Ο οδηγός πριν ξεκινήσουμε, έλεγξε τα εισιτήριά μας, καθώς για τα δρομολόγια από το αεροδρόμιο είναι ξεχωριστό που κοστίζει 5 ευρώ. Στόχος να πάρουμε μετά το νυχτερινό 040 που πάει μέχρι Πειραιά και μας εξυπηρετούσε. Αφού το περιμέναμε κανένα 20λεπτο (το πρόγραμμα με τα δρομολόγια απουσίαζε), ανεβήκαμε περίπου 30 άτομα. Επειδή όπως είπα μου αρέσει να παρατηρώ, διαπίστωσα ότι από τα 30 άτομα, εισιτήριο χτυπήσαμε μόνο 2. Δε θέλω να είμαι κακεντρεχής, ας θεωρήσουμε ότι ορισμένοι από αυτούς είχανε όντως κάρτες. Οι υπόλοιποι όμως;

Κάποιος μπορεί να επικαλεστεί την απουσία ελεγκτή. Χρειαζόμαστε δηλαδή συνεχή έλεγχο για να κάνουμε το αυτονόητο, όταν χρησιμοποιούμε μια υπηρεσία να την πληρώνουμε; Άλλος πάλι μπορεί να πει για την υψηλή τιμή. Μα δεν μας υποχρεώνει κανείς να πάρουμε το λεωφορείο, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ταξί ή τα πόδια. Κάποιος τρίτος μπορεί να επικαλεστεί τα αραιά δρομολόγια και ούτω καθεξής. Επειδή είχα πρόσφατες τις εικόνες, στις Βρυξέλλες η πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούσαν την συγκοινωνία, ακύρωναν εισιτήρια. Ελεγκτή δεν είδα πουθενά, ενώ η τιμή είναι υψηλότερη των αντίστοιχων εισιτηρίων στην Αθήνα - η οποία τιμή μέχρι πρόσφατα επιδοτούνταν, εις βάρος των πολιτών της υπόλοιπης Ελλάδας που δεν χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί άραγε τους πολίτες στη μία και στην άλλη χώρα; Και γι αυτά φταίει ο δικομματισμός; Ή μήπως έχουμε ακριβώς το πολιτικό σκηνικό που μας αξίζει ως κοινωνία; Αν δεν αλλάξουμε άραγε συμπεριφορές από τα μικρά και τα απλά καθημερινά, πώς άραγε περιμένουμε να αλλάξουμε στα πιο μεγάλα; Όλα αυτά λίγο πριν τις σοβαρές και καθοριστικές εκλογές της 6ης Μαΐου...


ΥΓ Ειδικά για το θέμα των συγκοινωνιών, παλιότερα είχε τεθεί το θέμα να κάνουν τους ελέγχους οι οδηγοί. Αντέδρασε, φυσικά, το συνδικαλιστικό τους όργανο γιατί αυτοί "δεν είναι ελεγκτές αλλά οδηγοί". Άλλη γάγγραινα του συστήματος όπως κατάντησε.
ΥΓ1 Μέχρι τώρα τα ελλείμματα των ΜΜΜ χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συμμετοχή αυτή βαίνει μειούμενη. Οι φορολογούμενοι εκτός Αθηνών χρηματοδοτούσαν τις συγκοινωνίες των κατοίκων της πρωτεύουσας, οπότε ουσιαστικά επιδοτούσαν - ανάμεσα σε όλα τα άλλα - και τις πρακτικές του δεν-χτυπάω-εισιτήριο-γιατί-έτσι. Μόνο σε μένα φαίνεται άδικο αυτό, να πληρώνουν οι μη χρήστες ενώ αρκετοί χρήστες να αποφεύγουν με το έτσι-θέλω; Καλή η κοινωνική πολιτική, όταν έχεις όμως πολίτες που την εκτιμούν και την σέβονται.
ΥΓ2 Είπαμε, για όλα φταίνε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ποτέ το ξερό μας το κεφάλι και οι κακές πρακτικές μας.

17 σχόλια:

  1. Παίρνουμε ότι μας αξίζει. Συχνά είμαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς που βρίζουμε.

    Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών σε παν επίπεδο εντείνει το πρόβλημα, αλλά δεν το έχει δημιουργήσει. Υπεύθυνη είναι η ανεύθυνη στάση μας.

    Πάω να ονειρευτώ, διότι οταν είμαι ξύπνιος δεν έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλω. Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι θέλω να τα βλέπω ξυπνητός. Για να προσπαθώ να διορθώνομαι και να διορθώνω.
      Υπεύθυνη η ανεύθυνη στάση μας, σωστά...

      Διαγραφή
  2. Κοίτα να δεις, ο έλεγχος είναι πάντα αντιστρόφως ανάλογος της συμμόρφωσης. Κι εγώ πιστεύω ακράδαντα πως όλα είναι θέμα παιδείας και πως δεν μπορεί ο καθένας μας να έχει έναν ελεγκτή πάνω από το κεφάλι του, αλλά στη χώρα μας ο έλεγχος έχει γίνει, λόγω και βεβαρυμμένου παρελθόντος, ένα ταμπού.
    Το κακό είναι κιτσομήτσε μου ότι το ψάρι μπορεί να βρωμάει, από το κεφάλι όμως βρωμάει. Μην περιμένεις το κορμί ν’ αλλάξει ρότα αν δεν λάβει διαφορετικές προσλαμβάνουσες από τον εγκέφαλο. Ειδικά τώρα που τα ισοζύγια φαίνεται να μην κλείνουν με τίποτε για τον περισσότερο κόσμο πιέζοντάς τον καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ισοζύγια είναι υπαρκτή μεν, αφορμή δε. Αν έχεις ροπή, την έχεις θεωρώ ανεξαρτήτως.
      Παιδεία, σωστά. Αλλά πώς;

      Διαγραφή
    2. Ναι, πέστο και στο Γιάννη-Αιγιάννη!
      Τα ισοζύγια είναι που καθορίζουν τη ροπή!

      Διαγραφή
  3. "Ή μήπως έχουμε ακριβώς το πολιτικό σκηνικό που μας αξίζει ως κοινωνία;" Τα είπες όλα με μια φράση! Άλλωστε και οι πολιτικοί μας δεν κατέβηκαν από άλλο πλανήτη, εμείς τους ψηφίζουμε κι εμείς συναλλασόμαστε μαζί τους τόσα χρόνια.

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που διαφοροποιεί εμάς τους Ελληνες απο τις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες της ΕΕ, είναι η πεποίθηση μιάς παντελούς έλλειψης υποχρεώσεων. Δλδ, θεωρούμε ότι δεν εχουμε καμμία υποχρέωση στη τήρηση κανόνων-υποχρεώσεων, μαγκιά μας να μη πληρωνουμε εισιτήριο, διόδια, να πηδάμε ουρές, να τα σπάμε κλπ να απαιτούμε τη προστασία τους επαγγέλματός μας απο τα συνδικάτα, να απαιτούμε το ΧΨΩ απο το κράτος αλλά ευχάριστα να απειθαρχούμε. Πιστεύουμε ότι άπαξ και ο δικομματισμός πάει καλλιά του, οι νέοι εκλεγέντες θα φέρουν την αιώνια άνοιξη. Εμείς οι Μανωλιοί δε πρόκειται να σκεφτούμε μήπως χρειάζεται να φορέσουμε το βρακί μας αλλιώς.Δεν περνάει απο το νού μας η αλλαγή του βρακιού. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο σεβασμού πρός το πλησίον, του εαυτού μας, των νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή παρατήρηση, όπως ακριβώς το λες!

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Marina, και με την ανάρτησή σου γενικότερα.

      Διαγραφή
  5. έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν!
    κανείς δε μας φταίει για το χάλι μας, παρά το ξερό μας το κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια διαφημηση Modeco πουλημενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή μάλλον δεν διαβάζεις από παλιά, να σε βοηθήσω: τα μπάνερς που έχω στο πλάι είναι χωρίς καμία συναλλαγή και χρέωση. Είναι επιχειρηματικές ιδέες, προτάσεις και εφαρμογές από φιλικά μου πρόσωπα. Θεωρώ ότι και μ'αυτό τον τρόπο βοηθάω τους φίλους μου. Αυτό. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει εξ'ιδίων τα αλλότρια.

      Διαγραφή
  7. Ζήτω ο Μάνος.
    Ζήτω η ΔΥ.ΣΗ.
    Ζήτω η Δημιουργία Ξανά!

    Άγιε μου φιλελευθερισμέ, τρισάγιε μου νεοφιλελευθερισμέ, Θεέ μου Καπιταλισμέ, φώτιζέ με να βαδίζω στον ενάρετο κόσμο του Κέρδους και της Εκμετάλλευσης.
    Αβίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, και για να μην ξεχνιόμαστε:
      Πολίτες, όχι πελάτες...
      Ουγκ.

      Διαγραφή
    2. Ο πολίτης μπορεί και να είναι πελάτης και το αντίστροφο. Δεν αποκλείει το ένα το άλλο.
      Όσο για τη δέηση, περιλαμβάνει και υπόκλιση;

      Διαγραφή