Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Μιλάνο: το βόρειο κέντρο


Μπορεί η Ρώμη να έχει τη χάρη, το Μιλάνο έχει το χρήμα. Η πόλη της βόρειας Ιταλίας είναι στην ουσία οικονομικό κέντρο, καθώς και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Επίσης θεωρείται κέντρο της μόδας, αφού διάσημοι σχεδιαστές έχουν την έδρα τους στην πόλη. Πολύ κοντά στα βόρεια σύνορα της Ιταλίας, αποτελεί αεροπορικό κόμβο για όσους θέλουν να μεταβούν σε Ελβετία, Σλοβενία και Μονακό.

DSCN2247
Το πιο γνωστό ίσως αξιοθέατο της πόλης του Μιλάνο είναι ο καθεδρικός ναός του Duomo και η πλατεία μπροστά από αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει κανείς πάνω του, δεσπόζει στην πόλη με το όγκο και το μέγεθός του. Οι πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του επισκέπτη της πόλης έχουν φόντο τον γοτθικό καθεδρικό.

Βγαίνοντας από τον καθεδρικό ναό του Duomo, στο δεξί χέρι βρίσκεται ένα άλλο γνωστό σημείο της πόλης. Πρόκειται για την Galleria Vittorio Emanuele II. Στην ουσία είναι μία σκεπαστή αγορά σε σταυροειδές σχήμα με πλούσια μαγαζιά. Ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται καφέ και εστιατόρια με ολίγον τσιμπημένες τιμές. Κάθε γνήσιος τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να πιει εκεί έναν εσπρέσο α λα ιταλικά, δηλαδή στα γρήγορα. Στο τετράγωνο που περιβάλει την αγορά βρίσκεται και το Tourist Information Office σε ένα υπόγειο.

DSCN2254
Ευθεία πέρα από την Piazza del Duomo και αφού περπατήσει κανείς λιγάκι, βρίσκεται το Castello Sforzesco. Με 3 ευρώ μόνο είσοδο, αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάστρα και μουσεία μπορεί να το επισκεφτεί.

DSCN2251
Επιστρέφοντας στην πλατεία του καθεδρικού του Μιλάνου και περνώντας μέσα από την σκεπαστή αγορά, οδηγείται κανείς προς την διάσημη Σκάλα του Μιλάνου (Teatro alla Scala). Δυστυχώς η κύρια αίθουσα δεν είναι ανοιχτή για επισκέψεις. Αν θέλει κανείς να την δει, μπορεί να το συνδυάσει με κάποια παράσταση. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται αναφορές για τις εμφανίσεις της Μαρίας Κάλας.

Τελευταίο από τα αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός της Santa Maria delle Grazie. Ο ναός αυτός είναι διάσημος γιατί εκεί βρίσκεται η διάσημη τοιχογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Μυστικός Δείπνος». Για να την επισκεφτεί κανείς πρέπει να έχει κάνει κράτηση καιρό πριν, οπότε αν θέλετε, πρέπει να προετοιμαστείτε εγκαίρως.

Φυσικά μια επίσκεψη σε ιταλική πόλη πάντα περιλαμβάνει καλό φαγητό και κρασί. Το Μιλάνο ικανοποιεί όλα τα γούστα. Καλό φαγητό, αξιοθέατα, ψώνια, κουλτούρα. Τι άλλο να ζητήσει ο επισκέπτης;


ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com.
ΥΓ1 Θα επανέλθω δριμύτερος με νέες αναρτήσεις σύντομα. Είπαμε, έχουμε κάτι στα σκαριά και ψήνεται!