Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Ανοιξιάτικος περίπατος στο Ηράκλειο Κρήτης

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τα νησιά και δη την Κρήτη με καλοκαίρι, παραλίες, μπάνια. Αυτό είναι και μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες του ελληνικού τουρισμού γενικότερα, ότι στην ουσία πουλάμε μόνο καλοκαίρι-θάλασσα-παραλία. Υπάρχουν πολλά μέρη που ο επισκέπτης μπορεί να τα απολαύσει και σε άλλες εποχές. Το Ηράκλειο, ως μεγάλη πόλη, είναι ανάμεσα σ'αυτά.

DSCN5413
Η επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει από την παραλιακή που πλέον μαρτυρά την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της πόλης με επίκεντρο τη θάλασσα. Ιδανικό μέρος για περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο με θέα τη θάλασσα και φόντο το νησάκι Δία.

DSCN5412
Σ' αυτό τον περίπατο μπορούμε να κάνουμε στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου που βρίσκεται στην παραλιακή, λίγο πριν το ενετικό λιμάνι. Αξιέπαινη προσπάθεια, ενδείκνυται για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά.

DSCN5459
Επόμενη στάση το ενετικό λιμάνι. Εκεί ξεκινά και ο κύριος πεζόδρομος του κέντρου της πόλης, η οδός 25ης Μαρτίου. Ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο, συναντά κανείς όμορφα κτίρια ενετικής κυρίως εποχής και νεοκλασικά. 

DSCN5470
DSCN5478
Ανάμεσα σ'αυτά που αξίζουν είναι ο ναός του Αγίου Τίτου, το παλιό δημαρχείο, η ενετική Λότζια του Ηρακλείου και η βασιλική του Αγίου Μάρκου που πλέον στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη.

DSCN5479
Κάπου εδώ επιβάλλεται μία στάση για καφέ. Απέναντι περίπου από τη Λότζια βρίσκονται οι καφετέριες που συχνάζουν την ημέρα οι ντόπιοι. Θα στριμωχτείτε για να βρείτε τραπέζι, ακόμη και τις καθημερινές. Απέναντι από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου, βρίσκονται η κρήνη του Μοροζίνι, τα περίφημα Λιοντάρια. Ως γνήσιος τουρίστας προτιμώ να πιω έναν καφέ εκεί, ανάμεσα στους λοιπούς επισκέπτες της πόλης.

DSCN5483
Ο περίπατος συνεχίζεται προς την σκεπαστή αγορά του Ηρακλείου, όπου βρίσκει κανείς λογιών-λογιών πράγματα να αγοράσει. Εκεί ανάμεσα βρίσκονται ορισμένα ωραία και ατμοσφαιρικά μεζεδοπωλεία. Αν δεν έχετε σκοπό να βγείτε παραέξω, προτιμήστε τα.

DSCN5496
Επειδή όμως ο καιρός στην Κρήτη είναι συνήθως ευνοϊκός, μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο και να μετακινηθεί εκτός πόλης σε κοντινούς προορισμούς. Μία πρόταση είναι η Ρογδιά, ορεινό χωριό πολύ κοντά στο Ηράκλειο με θέα προς την πόλη. Εκεί βρίσκονται ωραίες κρητικές ταβέρνες. Προτιμήστε κρητικές γεύσεις. Η ρακή προσφέρεται συνήθως ως κέρασμα και είναι καλό χωνευτικό. Όσον αφορά στις τιμές, καμία σχέση με Αθήνα.

Κάθε επισκέπτης που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο καλό θα είναι να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ειδικά τώρα που η ζέστη δεν είναι αρκετή. Βρίσκεται 5 χλμ από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Μύθοι, αρχαιολογία και ιστορία συνδυάζονται ιδανικά σε έναν από τους πιο γνωστούς και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.


ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις από ελληνικά νησιά. Τελευταία φορά που είχα πάει στο Ηράκλειο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχε εκθέματα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που τώρα βρίσκεται και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς.