Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρωινό της...Πλάκας

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο ήλιος έκανε δυναμική επανεμφάνιση, τουλάχιστον όσον αφορά στον αττικό ουρανό. Ευκαιρία για βόλτες, λοιπόν, στο πολύπαθο και ταλαιπωρημένο κέντρο. Από τη μια είδα ότι είχα να κάνω ανάρτηση για την Αθήνα από το καλοκαίρι - μεγάλη παράλειψη πραγματικά. Από την άλλη, ρωτώντας στο twitter για χειροποίητο ξύλινο γουδί που ήθελα να αγοράσω για τις μαγειρικές μου, μία από τις απαντήσεις με κατεύθυνε σε μαγαζί που πουλάει χειροποίητα ελληνικά προϊόντα από ξύλο ελιάς. Ήλιος, ευκαιρία για ψώνια, καλή παρέα, τι άλλο ακόμη να ζητήσει κανείς; 

Το νέο μου απόκτημα: χειροποίητο ξύλινο γουδί.
Το νέο μου απόκτημα, ξύλινο γουδί για τα μπαχαρικά μου. Ο laxanokitsos θα το εκτιμήσει. 13,5 ευρώ για το συγκεκριμένο γουδί, χαλάλι του. Το ποτήρι δίπλα είναι για μέτρο σύγκρισης.

IMAG1028
Μιας και το συγκεκριμένο μαγαζί με τα είδη από ξύλο ελιάς βρίσκεται Πανδρόσου και Μνησικλέους, είπαμε να ανεβούμε τα σκαλιά της Μνησικλέους αρχικά για ένα καφεδάκι στον ήλιο. Ελληνικός καφές, λοιπόν, με συνοδεία γλυκού του κουταλιού, αν και το καλύτερο ήταν ο ήλιος που φώτιζε και ζέσταινε.

IMAG1029
IMAG1030
IMAG1032
Το σκηνικό στις σκάλες της Μνησικλέους είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Κτίσματα της παλιάς Αθήνας, τραπεζάκια στις σκάλες, παρεϊστικο κλίμα.


IMAG1033
Επειδή είχε ήδη μεσημεριάσει, το στομάχι άρχισε να διαμαρτύρεται οπότε είπαμε να συνοδέψουμε τον καφέ με μια σπανακόπιτα.


Ελληνικό brunch: καφές ελληνικός, σπανακόπιτα, ομελέτα.
Το ένα έφερε το άλλο και η σπανακόπιτα συνοδεύτηκε τελικά με μια ομελέτα. Έτσι στήθηκε ένα, ας πούμε, ελληνικό brunch - κάτι μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Δύο διπλοί καφέδες, η σπανακόπιτα και η ομελέτα 17 ευρώ.


IMAG1037
IMAG1036
IMAG1035
Κομμάτια του σκηνικού ο ιερός βράχος της Ακρόπολης (είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τον δυνατό ήλιο) και ο γαλάζιος αττικός ουρανός.


IMAG1039
IMAG1038
Το μάτι ξέφευγε μία προς τα πάνω και μία προς τα κάτω. Η θέα προς τα πάνω υπερτερεί σαφώς.


IMAG1042
Από το σημείο πέρασαν αρκετοί ποδηλάτες κουβαλώντας τα ποδήλατά τους στα σκαλιά. Μάλλον πήγαιναν στον περιφερειακό περίπατο της Ακροπόλεως. Κάποιοι κάνανε μια στάση για να ξαποστάσουν στο σημείο.

Η ώρα πέρασε, ο ήλιος μετακινήθηκε και σταμάτησε να μας ζεσταίνει οπότε είχε έρθει η ώρα να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε τις βόλτες στην Πλάκα χορτάτοι από φαγητό και εικόνες. Θα επαναληφθεί σίγουρα.

ΥΓ Ευκαιρία για βόλτες στο κέντρο είτε από Ασωμάτων και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είτε επίσκεψη στον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο.
ΥΓ1 Συζήτηση που προέκυψε μεταξύ καφέ, πίτας και ομελέτας: το διαδίκτυο τελικά αποξενώνει ή φέρνει πιο κοντά; Ή εξαρτώνται όλα από τη χρήση του μέσου; Όλα ξεκίνησαν από την ερώτηση για το γουδί στο twitter και τις αρκετές απαντήσεις, μαζί με τυχαίες συναντήσεις e-γνωστών.
ΥΓ2 Ένα είναι μόνο σίγουρο: ο ήλιος είναι πραγματικά κάτι που δεν αναπληρώνεται με τίποτε.
ΥΓ3 Τις καθημερινές μπορεί να μην μπορούμε και είναι λογικό. Το Σαββατοκύριακο πάντως αξίζει μία βόλτα στο κέντρο από όλους μας. Έχει μυστικά και ομορφιές που περιμένουν να τα βρούμε, να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να τα απολαύσουμε.