Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Από την Ασωμάτων στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Περίπου 3 βδομάδες πριν αρκετοί από εμάς λάβαμε μέρος στην δράση των atenistas που είχε ως αποτέλεσμα τον καθαρισμό δύο οικοπέδων στην οδό Ασωμάτων. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ασωμάτων είναι ένας μικρός δρόμος που ξεκινά λοξώς δεξιά από το σημείο που φτάνει η Ερμού στην πλατεία Ασωμάτων και τον ηλεκτρικό του Θησείου. Πέρα από την δράση, δόθηκε και η ευκαιρία για να περπατήσω μέσα από κάποια στενά που κρύβουν ομορφιές αλλά και δίπλα (μέσα θα μπούμε άλλη φορά) από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας, τον Κεραμεικό.

IMAGE_877
IMAGE_878


Ο Κεραμεικός πήρε το όνομά του πιθανότατα από το γεγονός ότι στην περιοχή ζούσαν τεχνίτες αγγειοπλάστες και αγγειογράφοι. Μην ξεχνάμε ότι τα αγγεία που βλέπουμε σήμερα στα μουσεία ήταν στην ουσία τα αποθηκευτικά και όχι μόνο σκεύη των αρχαίων. Περισσότερες πληροφορίες για τον Κεραμεικό στην αντίστοιχη σελίδα της wikipedia.

IMAGE_881


Από εδώ μπορεί κανείς να αγναντέψει τον αρχαιολογικό χώρο χωρίς την βαβούρα της οδού Πειραιώς ή του παζαριού που γίνεται εδώ κάθε Κυριακή.

IMAGE_879


Υπάρχουν πληροφορίες και αναπαράσταση για το τι βλέπει κανείς στον αρχαιολογικό χώρο.

IMAGE_886
IMAGE_887


Για παράδειγμα ο δρόμος αυτός οδηγούσε στο λεγόμενο Δίπυλο που σχηματίστηκε από το Θεμιστόκλειο τείχος και χώριζε το Έσω και τον Έξω Κεραμεικό. Εδώ σώζεται και το καλύτερα διατηρημένο κομμάτι του τείχους.

IMAGE_882


Τα κάγκελα ευτυχώς δεν εμποδίζουν τη θέα. Ακόμη και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον χώρο δεν μοιάζει και τόσο παράταιρη.

IMAGE_880


Στην μικρή γωνία πρασίνου που δημιουργεί το τρίγωνο Ερμού, Ασωμάτων και αρχαιολογικού χώρου υπάρχει και ένα αστέρι του Δαυίδ αφιερωμένο προφανώς στα θύματα του ναζισμού.

IMAGE_883


Λίγο πιο δίπλα είχαμε μόλις φυτέψει ορισμένες δάφνες και δεντρολίβανα αλλά και ελιές. Εδώ που βρίσκονται ελεύθερα, έχουν μεγαλώσει αρκετά.

IMAGE_888

IMAGE_889

IMAGE_890

IMAGE_891


Η Ακρόπολη δεσπόζει και δίνει μια ιδέα πως βλέπανε οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής προς τον Ιερό Βράχο.

IMAGE_892Συνήθως περνάμε από αυτά τα μέρη βιαστικά, πηγαίνοντας από και προς Θησείο/ Γκάζι. Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε επισκεφτεί τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο; Ή έχουμε έστω σταθεί να κλέψουμε μια ματιά;

IMAGE_885ΥΓ Πέρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στην γειτονιά βρίσκονται και άλλα δύο μικρά μουσεία. Το ένα είναι το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Ασωμάτων 22. Το δεύτερο είναι στην οδό Μελιδώνη 4 και είναι το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής. Και τα δύο στεγάζονται σε νεοκλασικά κτίρια, που ευτυχώς έτσι διατηρούνται στον χρόνο. Αξίζουν την επίσκεψη όσων ενδιαφέρονται σχετικά, αφού και το αντίτιμο είναι μόλις 3 ευρώ.