Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στη Μόσχα: μετρό, διαμονή και διαδικαστικά (3/3)

Μετά την Κόκκινη Πλατεία και έπειτα από περιήγηση στο Κρεμλίνο και κατά μήκος του ποταμού Μοσχοβίτη, ορισμένα διάσπαρτα αξιοθέατα της πόλης αξίζουν την επίσκεψη. Καταρχάς ένα από πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης που ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης για πολλά χρόνια και πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του.

DSCN9121
DSCN9126
Πρόκειται για το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Μπολσόι (Bolshoi Theatre) που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Δυστυχώς ξεναγήσεις δε γίνονται στον χώρο, είσοδος επιτρέπεται μόνο για όσους έχουν κλείσει εισιτήριο για παράσταση. Επειδή ήταν κλειστό για 6 χρόνια και 10 μέρες πριν πάμε είχε ξανανοίξει, εισιτήρια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Μόνο το γεγονός ότι έχει 6 σειρές θεωρείων κάνει την επίσκεψη πιο μαγευτική.

DSCN9129
Τα καμιόνια ακριβώς απέξω προϊδεάζουν για το θέαμα και την οργάνωση.

DSCN8801
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το άγαλμα του Προλετάριου. Τα φώτα πίσω είναι προς την Κόκκινη Πλατεία.

DSCN9150
Το μοναδικό μουσείο που επισκεφτήκαμε πλην του Κρεμλίνου ήταν το Μουσείο Πούσκιν (Pushkin Museum) που δεν έχει κάποια σχέση με τον διάσημο ποιητή. Τι ενδιαφέρον έχει το μουσείο; Κατά κύριο λόγο αντίγραφα ελληνικών, ρωμαϊκών και αιγυπτιακών. Εμείς μπήκαμε μέσα κυρίως για να κάνουμε διάλειμμα και να ζεσταθούμε. 

DSCN9165
Ήταν εντυπωσιακό πάντως, ότι μέσα στο μουσείο υπήρχαν αρκετά σχολεία που διδάσκονταν ελληνικό πολιτισμό, μάθαιναν για την αρχαία Αθήνα και την Σπάρτη και όχι μόνο. Πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις...


Ένα από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα της κομμουνιστικής εποχής βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους της ρωσικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για το μετρό της Μόσχας (Moscow Metro). Το απλό εισιτήριο κοστίζει 28 ρούβλια (0,8 ευρώ περίπου).  Γιατί αξίζει να το επισκεφτεί κανείς; Οι εικόνες νομίζω μιλούν από μόνες τους. Κάθε σταθμός είναι μία αποκάλυψη, ειδικά οι πιο κεντρικοί.

DSCN8974
DSCN9018
DSCN9038
Κολώνες που σχεδόν λαμπυρίζουν στο ταβάνι.

DSCN9140
DSCN9025
DSCN9026
Διάκοσμος με πολυελαίους στην οροφή.

DSCN9019
DSCN9020
Μαρμάρινες κολώνες, άλλες με περίτεχνη διακόσμηση.

DSCN9031
DSCN9032
DSCN9231
DSCN9021
Σύμβολα της κομμουνιστικής εποχής παντού. Ευτυχώς τα έχουν διατηρήσει.

DSCN9033
DSCN9034
DSCN9029
DSCN9030
DSCN9039
Αλλού ψηφιδωτά, αλλού βιτρώ, αλλού ζωγραφιές.

DSCN9221
Τηλεφωνικός θάλαμος άλλης εποχής. Αυτόματος μάλιστα.

DSCN9035
DSCN9043
DSCN9045
Μέχρι και αγάλματα σε διάφορες στάσεις.

DSCN9022
Και ο κόσμος πολύς, πάρα πολύς και βιαστικός. Μόνο εμείς στεκόμασταν και κοιτούσαμε τα υπόγεια αξιοθέατα. Ευτυχώς δεν υπήρχε πρόβλημα στο να τραβήξουμε φωτογραφίες.

Το μετρό τους έχει 185 σταθμούς και 12 γραμμές. Έχει σχετικό site. Βέβαια έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: σε όλους τους σταθμούς οι οδηγίες αλλά και τα ονόματα των σταθμών είναι γραμμένα στα ρώσικα με κυριλλικό αλφάβητο. Οι ανακοινώσεις επίσης είναι μόνο στα ρώσικα, είναι εύκολο κανείς να χαθεί. 

DSCN9027
Η καλύτερη λύση να έχει μαζί του τον χάρτη και να μετράει τον αριθμό των στάσεων που χρειάζεται πριν μπει μέσα στον συρμό. Αλλιώς, καλά να'ναι τα πόδια! Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένους σταθμούς που αξίζουν επίσκεψη (κυρίως κεντρικοί): Mayakovskaya, Ploshchad Revolyutsii, Kropotkinskaya, Komsomolskaya, Novoslobodskaya, Novokuznetskaya, Arbatskaya. 

DSCN8790
Συνεχίζουμε να κινούμαστε υπογείως, αυτή τη φορά στα διάφορα Underground Malls που υπάρχουν στην πόλη, λόγω κρύου κυρίως.

DSCN8781
Στην κορυφή του συγκεκριμένου υπάρχει θόλος με χάρτη του κόσμου όπως τον έβλεπαν οι Ρώσοι.

Ως προς το φαγητό δυτικές και ανατολικές γεύσεις όπως τις γνωρίζουμε, κυριαρχούσαν. Οι περισσότεροι Ρώσοι που πετύχαμε έξω τρώγανε ζυμαρικά, πίτσες και σούσι - γεμάτη η Μόσχα από αυτά. Στους υπόγειους σταθμούς και τις διαβάσεις πουλούσαν πιροσκί και άλλα τυροπιτοειδή σε χαμηλές τιμές. Καναδυό που δοκιμάσαμε δε μας γέμισαν το μάτι. Σε λιγότερα τουριστικά εστιατόρια που επιχειρήσαμε είχαμε προβλήματα συνεννόησης, καθώς το προσωπικό δε μιλούσε καθόλου αγγλικά ενώ κατάλογοι προφανώς ήταν μόνο στα ρώσικα. Με νοήματα και με φωτογραφίες βγάλαμε κάποια άκρη.

DSCN9056
Πεϊνιρλί με αυγό.

DSCN9057
Πουγκάκια με γέμιση πικάντικο κιμά ο οποίος στην ουσία είναι βρασμένος.

3 κιλά ποικιλία κρεατικών και συνοδευτικά = 50 ευρώ (2000 ρούβλια)
Η συγκεκριμένη ποικιλία κρεατικών κόστιζε 50 ευρώ. Άξιζε τον κόπο, αν και είχαμε ολόκληρη περιπέτεια μέχρι να συνεννοηθούμε. Επιστρατεύτηκαν 2 smartphones, online μεταφραστές, ένα laptop και η καλή θέληση του σερβιτόρου για να βγάλουμε άκρη. Ευτυχώς φάγαμε καλά. Όσο για τα ποτά, τα μεγάλα γεμάτα σφηνάκια βότκας και οι μπύρες κυμαίνονταν στα 5-6 ευρώ, κανονικές τιμές δηλαδή.

Για τα αεροπορικά είπαμε ότι ήταν προσφορά της Aegean (95 ευρώ). Την διαμονή την κλείσαμε μέσω booking. Τα ξενοδοχεία στη Μόσχα γενικά είναι πανάκριβα. Απλά 4* ξενοδοχεία χρεώνουν κάτι του τύπου 300 και παραπάνω ευρώ τη βραδιά. Το συγκεκριμένο που κλείσαμε λέγεται Kitay-Gorod Hotel, βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία, 5 λεπτά με τα πόδια από Κόκκινη Πλατεία. Ήταν καθαρό, αξιοπρεπές, με κάπως μικρούς χώρους. Είχε πρωινό, ενώ το προσωπικό μιλούσε στοιχειωδώς συνεννοήσιμα αγγλικά. Κόστιζε περίπου 130 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο.

Την κράτηση του ξενοδοχείου την χρειάζεται ο επισκέπτης για άλλον ένα λόγο: για τη βίζα. Για να πάει κανείς στη χώρα χρειάζεται βίζα, που εκδίδεται από το προξενείο. Πληροφορίες για τη βίζα βρίσκει κανείς στο σχετικό site. Για να γλυτώσουμε τον κόπο, επειδή χρειάζεται πρόσκληση από το ξενοδοχείο για να βγει πιο γρήγορα η βίζα, απευθυνθήκαμε σε πρακτορείο που συνεργάζεται άμεσα με το προξενείο, το Μουζενίδης travel. Τι χρειάζεται κανείς για τη ρωσική βίζα: διαβατήριο του οποίου η ισχύς να είναι πέραν των 6 μηνών από την ημερομηνία ταξιδιού, 1 φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, αίτηση (την δίνει συμπληρωμένη το πρακτορείο), χαρτί της κράτησης του ξενοδοχείου και 78 ευρώ (τελική τιμή μαζί με την προμήθεια του πρακτορείου και το υποχρεωτικό κόστος ασφάλισης 2 ευρώ/ ημέρα). Σε 5 εργάσιμες τακτοποιήθηκαν τα πάντα, γι αυτό άλλωστε επιλέξαμε τον μεσάζοντα. 

Από και προς το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας μπορεί κανείς να πάρει τρένο μέχρι το κέντρο, λεωφορείο ή ταξί. Επειδή πήγαμε με τρένο και μετρό και ταλαιπωρηθήκαμε με τις βαλίτσες, στην επιστροφή πήραμε ταξί το οποίο έκανε 25 περίπου ευρώ για 4 άτομα. Οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο είναι διπλοί, οπότε υπολογίστε λίγο περισσότερο χρόνο ενώ καλό είναι να μη φοράει κανείς τρύπιες κάλτσες, αφού θα κληθεί να βγάλει τα παπούτσια του.

DSCN9060
Οι ουρανοξύστες Seven Sisters ξεχωρίζουν στον ορίζοντα της πόλης της Μόσχας. Η επίσκεψη σίγουρα άξιζε σ'αυτή την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα που ενώνει Δύση και Άπω Ανατολή με έναν ιδιαίτερο τρόπο συνδυάζοντας το τσαρικό με το κομμουνιστικό και το καπιταλιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αφήσαμε πολλά ακόμη για να δούμε. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, σε συνδυασμό με την Αγία Πετρούπολη...

26 σχόλια:

  1. Μαγικό ταξίδι πραγματικά, μαγική και η ξενάγησή σου, το μετρό ένα αριστούργημα... μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ -και πιστεύω ότι εκφράζω πλήθος αναγωστών- για τις όμορφες εικόνες και την παρουσίαση μιας διαφορετικής χώρας.

    Υ.Γ. Σου υπόσχομαι ότι όταν με το καλό πάω σε σώρα του εξωτερικου θα σου ανταποδώσω την χαρά που μου προξενούν παρόμοιες αναρτήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εντάξει μας έπεισες!
    πρέπει να επισκεφθούμε τη μόσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίες εικόνες και εξαιρετική περιγραφή. Εντούτοις, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για να βοηθήσω κάποιους που ίσως πείστηκαν να πάνε να δούνε τη ..Μόσχα και δεν πάνε οργανωμένα, αλλά ..μόνοι τους, όπως έτυχε να πάω εγώ και μάλιστα κατ'επανάληψη για δουλειά!!
    Τότε, μάλλον θα βρεθούν προ εκπλήξεως! Από το σερεμιτίεβο (αεροδρόμιο) και τα πειρατικά του ταξί που παίζουν με φοβερές διαφορές ανάλογα την εθνικότητα του ...πελάτη (άλλος κάνει το παζάρι, αλλος παίρνει τα λεφτά και άλλος έρχεται και σε παίρνει με το λαντα) μέχρι το μετρό που αν δεν ξέρεις ρωσικα δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε βήμα.. μια και ούτε εγγλέζικη επιγραφή υπάρχει ούτε κανείς δεν ξέρει (και δεν θέλει!) να σου απαντήσει ο,τιδήποτε στα αγγλικά..
    Κι αν χάσεις το δρόμο περπατώντας για το ...κρεμλίνο...ασε καλύτερα..
    Κι αν θέλεις να πάρεις ταξί από το ξενοδοχείο σου, βάλε καλύτερα κάποιον ρώσο να στο ...κλείσει και μετά ..μπαίνεις κι εσύ.. κλπ κλπ.
    Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για να εξηγήσω τις φοβερές ανισότητες αλλά και την τεράστια προσοχή που πρέπει να έχει όποιοσδήποτε επισκέπτεται μόνος την περιοχή αυτή. Τα λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη άψητα τα φάγατε τα πουγκιά και το αυγό; Το μετρό τους είναι απίστευτο! Χλιδάτο!!! Βλέπω τώρα το χάρτη με τις στάσεις, αχανές!!!! Και το θέατρο κοίταξα, τα θεωρεία, είναι εντυπωσιακό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά υπέροχο ταξίδι!! Πάντα τέτοια!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΥΓ. Οι σταθμοί του μετρό είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tremens Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια.
    Περιέχει κομμάτι μαγείας, είναι αλήθεια.
    Καλημέρα.

    @kanthar0s Φίλτατε, με σκλαβώνεις.
    Εύχομαι να'μαστε καλά και να απολαμβάνουμε ταξίδια εικονικά και μη.
    Αναμένω τις ανταποκρίσεις σου.

    @ria Τελικά πείστηκες ε;
    Άντε, τι κάθεσαι; Περιμένουμε!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @βιώσιμη ανάπτυξη Σωστό το ύφος των παρατηρήσεων, γι αυτό άλλωστε το είπα.
    Εμείς ευτυχώς τα καταφέραμε μια χαρά. Οδηγό είχαμε αγοράσει και τα υπόλοιπα αφέθηκαν στην τύχη και στην τόλμη!
    Καλημέρα.

    @ηφαιστίωνας Το θέατρο ήθελα να το δω.
    Το μετρό πραγματικά τρομερό και δεν έχω βάλει όλες τις φωτογραφίες.
    Ωμά, γιατί όχι; Καταλαβαίνεις γεύση έτσι! Χεχε.

    @τρελοτουρίστρια Και σε σας εύχομαι τα αντίστοιχα!
    Αναμένουμε, ξέρετε τι ;-)
    Είναι κάτι το διαφορετικό, πραγματικά.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλά έχω κωλοπάθει με το μετρό το πεϊνιρλί και την ποικιλία κρεάτων!!! Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βάζω περισσότερο φαγητό, μάλλον, τις επόμενες φορές! Χεχε!
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  10. Σύντομα με το καλό και στα επόμενα ταξίδια αγαπητέ.
    Το μετρό φαίνεται (και πρέπει να είναι) συναρπαστικό! Και αν διακρίνω και καλά από τις φωτογραφίες σου το διατηρούν και πολύ καθαρό. Οπότε αυτό δείχνει πραγματικό σεβασμό στον πολιτισμό κάτι που νομίζω πως χαρακτηρίζει πολύ τους Ρώσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστές οι παρατηρήσεις σου.
      Ευχαριστώ για την ευχή για τα ταξίδια! Στο εύχομαι επίσης!

      Διαγραφή
  11. Πράγματι το Μπολσόι είναι καταπληκτικό μέσα. Όταν είχα πάει βρήκαμε εισιτήριο από μαυραγορίτη απέξω και είδαμε μια παράσταση μπαλέτου από το 4ο θεωρείο. Αυτό που ήταν εντυπωσιακό επίσης ήταν μια παράσταση όπερας με το Πόλεμος και Ειρήνη, στην αίθουσα συνεδρίων του τότε κόμματος στο Κρεμλίνο.Δεν έχω έκτοτε ξαναδεί τέτοια παράσταση που επί σκηνής να έχει πάνω από 100 άτομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχε ούτε στη μαύρη αγορά, δυστυχώς!
      Τυχερός είσαι γι άλλη μια φορά!

      Διαγραφή
  12. Με όμορφες εικόνες μας ταξίδεψες πάλι! Ολα υπέροχα, αλλά αυτό το μετρό ...με έκανε να νιώθω ...στη χώρα μας σαν φτωχός συγγενής..
    Χωρίς πλάκα τώρα, τα πουγκάκια σαν ωμά φαίνονται..για πες μας.
    Με το καλό και στα επόμενα ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν λίγο σαν ωμά τα πουγκάκια, όντως. Μέσα όμως πολύ ωραία.
      Το μετρό εντυπωσιακό. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι και δω εντυπωσιάζονται με τα αντίστοιχα αρχαία ;-)

      Διαγραφή
  13. τρελή εμπειρια...

    :)))

    παντα τετοια και ακομη πιο μακρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΥ ΑΠ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nα πω την αλήθεια η χώρα με ψιλοτρομάζει κάπως. Θα προτιμούσα μια άλλη πόλη την Αγ. Πετρούπολη ίσως (στη Ρωσσία δεν ανήκει?)

    Το μετρό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη πάντως για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αγία Πετρούπολη είναι από τους επόμενους στόχους, όντως!
      Ήταν το κάτι διαφορετικό, όντως.

      Διαγραφή
  16. Ίσως το πιο πλήρες ποστ σου που έχω διαβάσει ποτέ! Δίνεις πληροφορίες για τα πάντα με συγκεκριμένα links, μπράβο!! :)

    Όσο για το μετρό, έπαθα πλάκα!!!! Τι φωτογραφίες είναι αυτές! Απίστευτο! Πόσο κρίμα που στην Ελλάδα δε σεβόμαστε τίποτα! Αν ήταν εδώ θα είχε γεμίσει γκράφιτι και σκουπίδια! Δυστυχώς! :-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προετοιμαζόμαστε για τις συνέχειες ;-)
      Το μετρό θεωρώ ότι και στην Αθήνα έχει κρατηθεί σε καλό επίπεδο.

      Διαγραφή
  17. Χαρουμενα Χριστουγεννα Κιτσο μ' με υγεια, αγαπη, ταξιδια και ο,τι αλλο επιθυμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή