Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Αίγινα: δορυφόροι κι αποδράσεις

Το νησί της Αίγινας βρίσκεται στο μέσο περίπου του Σαρωνικού κόλπου, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το λιμάνι του Πειραιά, έχει δε πολύ συχνή συγκοινωνία είτε με ιπτάμενα δελφίνια είτε με συμβατικά πλοία. Παλιότερα αποτελούσε επιλογή αντίστοιχη της Μυκόνου ως προς την διασκέδαση των φοιτητών. Σε παλιότερη ανάρτηση πριν 2 χρόνια είχα ακολουθήσει τα βήματα του Θησαυρού της Βαγίας. Αυτή τη φορά η ανάρτηση αφορά σε αποδράσεις πέρα από το νησί.

Προβολή Αίγινα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Η θέση του νησιού επιτρέπει στον επισκέπτη να επισκεφτεί κι άλλα μέρη πέραν του νησιού. Ο Πόρος είναι λιγότερο από ώρα με το καράβι, τα Μέθανα επίσης, ενώ στην ευθεία από το λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται το λιμάνι της Επιδαύρου. Μάλιστα, από την Αίγινα διοργανώνονται εκδρομές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και παρακολούθηση παραστάσεων με όχι ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο. Τα δύο νησάκια βέβαια που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση και μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν δορυφόροι της Αίγινας είναι το Αγκίστρι και η Μονή. Το Αγκίστρι ειδικά είναι αρκετά γνωστό, καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετός κόσμος το προτιμά για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις, ενώ κατοικείται από περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους και προσφέρει σχεδόν τα πάντα στον επισκέπτη. Η Μονή είναι περισσότερο γνωστή στους επισκέπτες της Αίγινας, δεν κατοικείται, ενώ διαθέτει ένα καφέ-μπαρ.


IMAG0475
Τα δύο νησάκια όπως φαίνονται από την παραλία Αιγινίτισσα της Αίγινας. Αριστερά είναι η Μονή, ενώ στο βάθος δεξιά το Αγκίστρι.


DSC_0203
Η Μονή από την κατάφυτη πλευρά της. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο άγρια ζώα όπως παγώνια και κρι-κρί. Στο χαμηλό σημείο δένουν τα καραβάκια που πάνε τους επισκέπτες από το λιμάνι της Πέρδικας. Η τιμή είναι, αν δεν κάνω λάθος, 5 ευρώ με επιστροφή, ενώ η διαδρομή κρατάει περίπου 10 λεπτά. Το καραβάκι αφήνει τον επισκέπτη στο νησί για όση ώρα θέλει.


DSC_0204
Το Αγκίστρι όπως φαίνεται από την Αιγινίτισσα. Και εδώ φαίνεται η κατάφυτη πλευρά του. Μάλιστα το Αγκίστρι καλύπτεται με δάσος περίπου στο 90% της συνολικής του έκτασης!


DSC_0193
DSC_0093
DSC_0199
Η περιοχή των Μεθάνων όπως φαίνονται από το λιμάνι της Πέρδικας. Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται αριστερά μέρος της Μονής. Μάλιστα από το μέρος περνούσαν διαρκώς σκάφη αυτές τις ημέρες.


IMAG0466
Το λιμανάκι της Πέρδικας.


IMAG0473
Η βραχώδης παραλία της Πέρδικας με φόντο τη Μονή. Τα νερά στο σημείο είναι αρκετά καθαρά, καθώς υπάρχουν ρεύματα που σχηματίζονται από τα στενά ανάμεσα στα νησάκια.


IMAG0468
IMAG0469
Η Μονή και τα Μέθανα όπως φαίνονται από καφέ στο λιμάνι της Πέρδικας.


Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση την Αίγινα και τα νησιά του Σαρωνικού γενικότερα. Ειδικά η Αίγινα τόσο λόγω τοποθεσίας και προσβασιμότητας όσο και για τις δυνατότητες που δίνει στον επισκέπτη εντός νησιού αλλά και πλέον αυτού, έχει ανεβεί αρκετά στην εκτίμησή μου.

ΥΓ Σύμφωνα με όσα λέγονται, ανάμεσα στα δύο νησάκια το βάθος επιτρέπει την διεύλευση υποβρυχίων από και προς τον Πειραιά. Κατά τον Β' Παγκόσμιο είχαν τοποθετηθεί πλέγματα στο σημείο ώστε τα γερμανικά υποβρύχια να μην μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Πειραιά.
ΥΓ1 Δείτε περισσότερα για το Αγκίστρι και τη Μονή.
ΥΓ2 Παρεμπιπτόντως, για δοκιμή έβαλα τις σχετικές λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες. Πώς βολεύει καλύτερα από πάνω ή από κάτω; Ως τώρα τις έβαζα από πάνω ως αφήγηση ιστορίας, ενώ το συνηθισμένο είναι από κάτω. Όποια παρατήρηση, ευπρόσδεκτη.
ΥΓ3 Κυνηγώντας αναμνήσεις στην Αίγινα αλλά και ανάβαση στο Παρατηρητήριο της Μονής Αίγινας στο blogtravels.gr