Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κωνσταντινούπολη: εμπορικό και νυχτερινό κέντρο (1/2)

Επειδή όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν μόνο στη Ρώμη, δυόμιση χρόνια περίπου μετά επαγγελματικοί λόγοι με φέρανε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά για τρεις μόνο μέρες, οι οποίες είναι καλές για να αλλάξει κανείς τον αέρα του. Παρόλο που το συνέδριο είχε βαρύ πρόγραμμα, οι ευκαιρίες για βόλτες δεν έλειψαν. Στα προηγούμενα ταξίδια στην Πόλη το ξενοδοχείο που ζήλευα για την τοποθεσία και τη θέα του ήταν το Swissotel Bosphorus. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Αυτό είναι λίγο πιο πέρα, πάνω από το Dolmabahce με τρομερή θέα προς τον Βόσπορο. Σ'αυτή την επίσκεψη σταθήκαμε τυχεροί, καθώς το ξενοδοχείο που είχε κλείσει η οργανωτική επιτροπή ήταν ακριβώς αυτό!

Η θέα από το λόμπι κιόλας ήταν τρομερή.
DSCN6346

Βόσπορος, η ασιατική πλευρά και ο Πύργος της Παρθένας (έχει εμφανιστεί και σε ταινία James Bond).
DSCN6347
DSCN6348

Όλα τα δωμάτια έχουν θέα προς Βόσπορο και Ντολμά Μπαχτσέ - αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήθελα να μείνω κάποτε σ'αυτό το ξενοδοχείο. Αυτή είναι η θέα από δωμάτιο του ισόγειου.
DSCN6236
DSCN6238

Επειδή φτάσαμε μεσημέρι, το πρώτο γεύμα ήταν σε εστιατόριο με τοπική κουζίνα δίπλα στο ξενοδοχείο. Εκεί έγινε η πρώτη επαφή μας με το κεμπάπ. Το πιάτο της φωτογραφίας είχε 3 είδη: αρνίσιο, μοσχαρίσιο και από κοτόπουλο πικάντικο, γι αυτό και το γιαούρτι.
DSCN6240

Η συνοικία που βρίσκεται το ξενοδοχείο αλλά και το συνεδριακό θεωρείται από τις καλύτερες, έχει αρκετά πανεπιστήμια και ακριβά μαγαζιά. Γι αυτό και θεωρήσαμε φυσιολογικό να πηγαίνουμε με τα πόδια προς το συνεδριακό κέντρο που απείχε 15 περίπου λεπτά. Η διαδρομή άξιζε. Στην πρώτη φωτογραφία είναι το Ritz Carlton Hotel.
DSCN6247
DSCN6248
DSCN6249
DSCN6250

Το συνεδριακό κέντρο καθώς και η θέα από αυτό.
DSCN6251
DSCN6259
DSCN6260
DSCN6363

Η πλατεία Taksim (Ταξίμ) είναι η κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά. Από αυτή ξεκινούν εμπορικοί δρόμοι, με κύρια οδό την Οδό Ανεξαρτησίας (Istiklal Caddesi) που διασχίζει την συνοικία Beyoglu και καταλήγει στην πάλαι πότε ελληνική συνοικία του Πέρα και στον Πύργο του Γαλατά. Έχει πάρα πολύ κόσμο που πηγαινοέρχεται καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

Το μνημείο της Ανεξαρτησίας.
DSCN6366

Κατεβαίνοντας τον δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας πετύχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα: μία βδομάδα μόδας και 2 διαδηλώσεις που η μία ανέβαινε και η άλλη κατέβαινε, ευτυχώς χωρίς παρατράγουδα. Στη γωνία δεξιά ξεκινά ο δρόμος.
DSCN6367

Στιγμιότυπα από την εβδομάδα μόδας.
DSCN6368
DSCN6369

Ο κόσμος είναι πραγματικά πάρα πολύς!
DSCN6370
DSCN6371

Η γραμμή του τραμ διέρχεται μέσα από το κέντρο του δρόμου, κορνάροντας στους πεζούς.
DSCN6372

Μία από τις δύο πορείες που λέγαμε. Και εδώ μπροστάρης σκύλος, σαν τις αντίστοιχες αθηναϊκές.
DSCN6376

Αγορά και για γλυκά.
DSCN6377

Κατηφορίζοντας προς Γαλατά.
DSCN6381

Ο Πύργος του Γαλατά - δεν τον ανεβήκαμε γιατί δεν είχαμε χρόνο. Αξίζει όμως.
DSCN6382
DSCN6387

Η γέφυρα του Γαλατά και ο Πύργος από την απέναντι πλευρά.
DSCN6391

Επιλέξαμε να φάμε στο εστιατόριο Pandeli (νομίζω έχει και στα βόρεια προάστια) μέσα στην αγορά των μπαχαρικών. Η είσοδος είναι μπαίνοντας αριστερά στον πρώτο όροφο.
DSCN6334
DSCN6336

Η θέα από το εστιατόριο είναι πολύ καλή, τόσο προς τη γέφυρα του Γαλατά όσο και προς την Αγορά των Μπαχαρικών.
DSCN6339
DSCN6344
DSCN6342

Επειδή κρεατικά τρώγαμε τις υπόλοιπες ώρες, είπαμε να δοκιμάσουμε λαβράκι ψημένο στη λαδόκολλα και δεν το μετανιώσαμε.
DSCN6340

Για την χώνεψη, απαραίτητα μερικά γλυκά και ένας τούρκικος. Τα πρώτα δε ζήσανε αρκετά ώστε να υπάρχουν ντοκουμέντα.
DSCN6341

Αποφασίσαμε να διασχίσουμε στο σούρουπο την γέφυρα προς την αντίθετη μεριά. Το πλήθος των ερασιτεχνών ψαράδων είναι μεγάλο!
DSCN6393
DSCN6397

Μια ματιά στα μαγαζιά στο κάτω μέρος της γέφυρας. Συνωστισμός παντού.
DSCN6390

Αυτό το λες μια πολύ καλή ψαριά, οχτώ στα οχτώ!
Perfect catch

Η Κωνσταντινούπολη έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Έχει δύο τουλάχιστον μεγάλα κλαμπς εκτός της πλατείας Ταξίμ. Το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής όμως χτυπά στην πλατεία και στην Istiklal Caddesi. Είναι απίστευτο πόσος πολύς κόσμος υπήρχε και το βράδυ που μάλιστα πηγαινοερχόταν αδιάλειπτα. Στα κάθετα στενάκια βρίσκει κανείς ό,τι τραβά η ψυχή του: μπαρ, κλαμπ, καφέ, εστιατόρια, ζωντανή μουσική και άλλα. Και όλα αυτά άφοβα, αφού η αστυνομία είναι παρούσα παντού. Δυστυχώς φωτογραφίες νυχτερινές δεν υπάρχουν περισσότερες, καθώς θα αποκάλυπταν πρόσωπα και καταστάσεις...
DSCN6361
DSCN6362

Ο χάρτης αυτός έχει τα κύρια σημεία της ανάρτησης αυτής. Η συνολική διαδρομή από την Ταξίμ μέχρι την Αγορά Μπαχαρικών είναι λιγότερο από ώρα.
Προβολή Πόλη σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους


ΥΓ Οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η ισοτιμία είναι περίπου 2 λίρες προς 1 ευρώ. Φτηνό παραμένει το φαγητό στον δρόμο και τα ταξί που σε γενικές γραμμές είναι περιποιημένα. Ρούχα και λοιπά είδη που βρίσκει κανείς παντού είναι ίδιες τιμές με Αθήνα. Αξίζει να αγοράσει κανείς μπαχαρικά και γλυκά από την Αγορά Μπαχαρικών - εγώ αγόρασα τσάι από άνθη ροδιού που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού, σουτζούκ λουκούμ και λουκούμια.
ΥΓ1 Στο δεύτερο μέρος η βόλτα θα επεκταθεί στην Αγιά Σοφιά (χωρίς σκαλωσιές), στο Καπαλί Τσαρσί και αλλού. Είπαμε, επαγγελματικό το ταξίδι και δεν υπήρχε πολύς χρόνος για περισσότερα.
ΥΓ2 Στο συνέδριο περίπου 1500 άτομα απ'όλο τον κόσμο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για 3 ημέρες ο καθένας κόστισε και ξόδεψε περίπου 4 χιλιάδες ευρώ, άρα συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια. Ο συνεδριακός τουρισμός είναι από τις πιο ακριβές μορφές τουρισμού. Δεν θα μπορούσαμε άραγε να προσελκύσουμε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου και στην Αθήνα; Απλώς αναρωτιέμαι.
ΥΓ3 Οι Turkish Airlines έχουν κάνει τρομερά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο. Χορηγίες σε αθλητικές εκδηλώσεις όπως η Ευρωλίγκα του μπάσκετ, αθλητές από ΝΒΑ, Barcelona και όχι μόνο. Μπράβο τους ειλικρινά.

34 σχόλια:

  1. "Αυτή τη φορά για τρεις μόνο μέρες, οι οποίες είναι καλές για να αλλάξει κανείς τον αέρα του."

    Μη τα γράφεις αυτά έτσι βρε παιδάκι μου...

    Όλα αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας, εμείς δε μπορούμε να τα μιμηθούμε.. Και εγώ αναρωτιέμαι, αφού η ανάπτυξη θα είναι το μόνο που θα μας γλυτώσει από την κατάρρευση κ θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.. ΚΑΛΟ σκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερές φωτο!
    Ε ναι, οι γειτόνοι μας ξέρουν να προσελκύουν κόσμο, χρόνια τώρα... και όχι μόνο με συνεδριακό τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mάλλον δεν είμαστε τόσο έξυπνοι..
    Τέλειες οι φωτογραφίες, ωραία και τα μέρη σε αυτές!!! Να σου πω αν πήγαινα, στα μπαχαρικά θα καθόμουν με τις ώρες.. τσάι και γεύσεις.. αδυναμία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές οι περιγραφές σου...σαν να πήγα και εγώ μου φαίνεται!!!
    Κι εγώ στα μπαχαρικά θα κατσικωνόμουν σίγουρα...χαχαα!!!
    Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι οχι δεν ζηλεψα!!!
    οσες φορες και να πας στην πολη τελικα... ολο και κατι νεο βλεπεις..

    τελειες φωτο... και περιγραφη...

    σερεφε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. oχι πες δεν ειναι υπεροχη; οχι πες!!!
    Ρε συ δεν μου το πες και ηθελα να μου φερεις λιγα μπαχαρικα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι λες τώρα; Κωνσταντινούπολη, ε; Αγαπημένος μου προορισμός, έχω πάει δυο φορές και δεν την έχω χορτάσει καθόλου! Ψάχνω ευκαιρία για να ξαναπάω... Σύντομα ελπίζω! Και απ' τα μέρη που θα επισκεφτώ οπωσδήποτε είναι η αγορά με τα μπαχαρικά που τα λατρεύω!
    Καλό σουκου Κίτσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνεδριακός τουρισμός: και βέβαια η Ελλάδα (η Αθήνα σε πρώτη θέση, αλλά και όποια πόλη με προσιτό αεροδρόμιο) θα μπορούσε να προσελκύσει. Λίγη υποδομή ακόμα λείπει, κι ο κεντρικός προγραμματισμός άνωθεν - και μ' αυτή την τελευταία λέξη, νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε γιατί ΔΕΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που χτίστηκαν στα Γιάννενα τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υποδομές για φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια. Κι απ' όσο ξέρω ανάλογες υποδομές υπάρχουν και σε Ζαγοροχώρια. Το θέμα είναι ποιος θα διοργανώσει τα συνέδρια αυτά.

    Αυτός ο καφές, με το πλούσιο καϊμάκι και τις φουσκαλίτσες στο κέντρο, με έχει πεθάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η υπέροχη Πόλη !!!
    Ζηλεύω τώρα ...
    Αλλά που θα πάει θα την ξαναεπισκευτώ !!!
    Απ' ότι βλέπω μπήκες και στο Αραβικό Παζάρι ...
    Αν έχεις χρόνο να πάς μια βόλτα στα Πριγκιπονήσια αξίζει !!!
    Καλά να περνάς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια σου ταξιδιαρη, καλη εβδομαδα σενιορ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χωρταίνει κανείς τη Βασιλεύουσα! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. όλοι ξέρουν να κάνουν μπίζνες με τον τουρισμό εκτός από εμάς!! Πάντως ποτέ δεν κατάλαβα πως ψαρεύουν οι Τούρκοι σε αυτά τα βρομόνερα. ελπίζω να το κάνουν για το χόμπι κι όχι για να τα φάνε!!
    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστούμε! Πρέπει να πάω ε, ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Me eftiaxes pali me tis tsarkes sou sthn Polh!! Alla na mhn exeis fwto me ta glyka???!!! Pws tha bgw twra stous dromous na yaxw gia siropiasta xwris mpousoula? :)

    Kalh ebdomada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θέλω τόοοοσο πολύ να πάω στην Πόλη και ξεσηκώθηκα πολύ άσχημα τώρα με την ανάρτησή σου αυτή! Ελπίζω να τα καταφέρω φέτος το καλοκαίρι και να φέρω κι εγώ τέτοιες φωτογραφίες στη μπλογκόσφαιρα! Να'σαι καλά φίλε μου, πάντα τέτοιες όμορφες αποδράσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θελω να παω .μονο στο κουσαντασι εχω κατσει για 1 μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εχω ζηλεψει απιστευτα με τις φωτογραφιες.
    ο επομενος προορισμος που οργανωνω ειναι αυτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σύντομα στα σχέδια μου!! Πολύ ώρα χάζευα στης φωτογραφίες σου!! Δεν έχω ξαναπάει, οπότε επιθυμώ !! Όμορφή εβδομάδα με χαμόγελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λυπαμαι πολυ που αντι να κατακρινετε τη συμπεριφορα του mahler76 εσεις γελατε και συνεχιζετε να αλληλογλειφεστε.Μια κλικα ειστε που αλληλογλειφεστε και δε λετε ποτε κατι αρνητικο για να μη χασετε αναγνωστες και σας διωξουν απο την κλικα.Μπορει να μην ανηκεις σε αυτη την κατηγορια και συγγνωμη αν ειναι ετσι.Ειναι αδικο ομως που κανεις δε με υπερασπιστηκε.Ο mahler76 πρωτος αρχισε να μου μιλαει ασχημα και συνεχισε να το κανει χωρις να ζητησει συγγνωμη οπως θα επρεπε.Και κανεις δεν του ειπε mahler76 σορι αλλα δε φερεσαι σωστα στο παιδι, ζητα του συγγνωμη.Η ζωη δεν ειναι μονο για να σπαμε πλακα.Αν εσενα σε προσεβαλαν τι θα εκανες; Θα σου αρεσε κανεις να μη σε υπερασπιζεται; Θα σου αρεσε αυτος που σε προσεβαλε να συνεχιζει να το κανει, να μη ζηταει συγγνωμη και να σε απειλει κι απο πανω; Και μετα να σπαει πλακα μαζι σου με την μπλογκοπαρεα του.Θα σου αρεσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. VAS

    Kitso mitso agapite...

    Μηπως ειναι υπερβολή εν μέσω κρίσης ,ο κοσμος να πειναει ,δεν εχει δουλεια..Ανεργια ανεπισημε πανψω απο το 20% ΚΑΙ
    Εσυ να κανεις 2 ταξίδια αναψυχης το μήνα?????και να τα POSTAREIS???/

    Αν παρει πρεφα το ΣΔΟΕ το blog θα αρχισει τις εφοδους σπιτι σου αλλα και σε λογαριασμους...

    Αν ειναι δυνατον.. ;)

    και μην μου πεις καμια προφαση οτι ο κοσμος του blog ταξιδευει μαζί σου γιατι ειναι σαν να Δινεις σε εναν πεινασμενο μια μπριζολα και να την εχεις κλεισμενη σε Γυαλινο κουτι..

    Υ.Γ: Απο Edinburgh εχεις κανει αναρτηση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα φιλτατε!
    Με τοσες φωτογραφιες ειναι σα να πηγαμε κι εμεις εκει!
    Πανεμορφη η Κων/πολη, μακαρι να κανω συντομα αυτο το ταξιδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @roadartist Έτσι μου βγήκε βρε; Να μην το γράψω; :P
    Φαίνεται ότι δεν θέλουμε να προκόψουμε, τι να πω...

    @jamanfou Να'σαι καλά.
    Έτσι είναι, δυστυχώς.

    @ηφαιστίωνας Δεν είναι θέμα εξυπνάδες, είναι θέμα γενικότερης νοοτροπίας.
    Και για μένα αδυναμία τα μπαχαρικά και όχι μόνο.

    @Έφη Να'σαι καλά!
    Εύχομαι να ταξιδεύουμε συχνά.
    Είναι ωραία τα μπαχαρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @κορινόσκυλο Όπως το λες, κάθε φορά και κάτι νέο, διαφορετικό.
    Να'σαι καλά βρε συ!

    @Siren Girl Είναι η άτιμη.
    Εμ, έπρεπε να μου το έλεγες νωρίτερα!

    @Σοφία Είναι η άτιμη, είναι.
    Σύντομα στο εύχομαι και γω.
    Φιλιά.

    @Ξενικός Σωστά. Προγραμματισμός ειδικά κεντρικός είναι άγνωστη έννοια.
    Ίσως σε τοπικό επίπεδο. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @fvasileiou Χωλαίνουμε στο θέμα και μάλιστα οικτρά.
    Στο αφιέρωσα στο επόμενο, δεν έχεις παράπονο ;-)

    @sidepap21 Υπέροχη όπως το λες.
    Εννοείται θα πήγαινα!
    Πριγκιπονήσια πήγα την προηγούμενη φορά, τώρα δεν προλαβαίναμε.

    @γιαγιά αντιγόνη Είναι πολύ καλή, πραγματικά.
    Να'σαι καλά.

    @suspect Να'σαι καλά και συ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Φοίβος Νικολαϊδης Δεν χορταίνεται η άτιμη! Άστα να πάνε.
    Να'σαι καλά.

    @mahler76 Τα τρώνε. Έχω φάει και γω, να σου πω την αλήθεια ήταν μια χαρά!
    Κάτι κινείται τελευταία αλλά όπως πάντα σε μεμονωμένο επίπεδο.

    @ταχυδρόμος Να πας, κοντά είσαι!
    Άμα θες ξεναγό ;-)

    @δόκιμος Έβαλα, έβαλα! Ελπίζω να εξιλεώθηκα.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @maria tzirita Να πας, δεν είναι τόσο δύσκολο! Και να μας τα δείξεις όλα όσα θα δεις!
    Καλές βόλτες και σε σένα.

    @skouliki Να πας, μικρό μου σκουλήκι. Μια χαρά είναι!
    Τα φιλιά μου.

    @άσωτος γιος Στο εύχομαι. Άμα χρειαστείς βοήθεια, ρώτησε ό,τι θέλεις!

    @john Να'σαι καλά και να πας σύντομα εύχομαι!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @anisixos Έχω δει την ιστορία από την αρχή (και ακόμη παλιότερα, αν θυμάσαι και συ) και μπορώ να κρίνω.
    Ήρεμα, μικρέ και προσεκτικά με τις κατηγορίες.

    @picifriki Είναι pici ή friki η Πόλη; Για πες!

    @Vas Επαγγελματικό το ταξίδι, φίλτατε, επαγγελματικό ;-)
    Επειδή το ποστάρω τι σημαίνει ωρέ;
    Εδιμβούργο όχι, είχα πάει πριν ανοίξω το ιστολόγιο.

    @Mike Να'σαι καλά ωρέ!
    Στο εύχομαι, σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλά πάω στο δεύτερο μέρος, εκεί μάλλον θα έχεις κρυμένα τα φαγιά. Δεν μπορεί μόνο με δυό φωτό θα μας βγάλεις?
    ΧΕΧΕ! Πολύ όμορφη η Πόλη αλλά πολύς κόσμος βρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @kikop80 Είδες τελικά; Χαχαχα!
    Έχει κόσμο, όντως.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. που μπορει καποιοσ να φερει γυναικεια ρουχα απο την πολη?σε ποιο μεροσ υπαρχουν συγκεντρωμενεσ οι εταιριεσ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αρκετά εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη. Μία λίστα από αυτά είναι εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_shopping_malls_in_Istanbul

      Οι περισσότερες εταιρίες στεγάζονται στα περίχωρα της Πόλης και στην ασιατική πλευρά. Αν ψάχνετε κάποια συγκεκριμένη, ενημερώστε.

      Διαγραφή