Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Κωνσταντινούπολη: εμπορικό και νυχτερινό κέντρο (1/2)

Επειδή όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν μόνο στη Ρώμη, δυόμιση χρόνια περίπου μετά επαγγελματικοί λόγοι με φέρανε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά για τρεις μόνο μέρες, οι οποίες είναι καλές για να αλλάξει κανείς τον αέρα του. Παρόλο που το συνέδριο είχε βαρύ πρόγραμμα, οι ευκαιρίες για βόλτες δεν έλειψαν. Στα προηγούμενα ταξίδια στην Πόλη το ξενοδοχείο που ζήλευα για την τοποθεσία και τη θέα του ήταν το Swissotel Bosphorus. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Αυτό είναι λίγο πιο πέρα, πάνω από το Dolmabahce με τρομερή θέα προς τον Βόσπορο. Σ'αυτή την επίσκεψη σταθήκαμε τυχεροί, καθώς το ξενοδοχείο που είχε κλείσει η οργανωτική επιτροπή ήταν ακριβώς αυτό!

Η θέα από το λόμπι κιόλας ήταν τρομερή.
DSCN6346

Βόσπορος, η ασιατική πλευρά και ο Πύργος της Παρθένας (έχει εμφανιστεί και σε ταινία James Bond).
DSCN6347
DSCN6348

Όλα τα δωμάτια έχουν θέα προς Βόσπορο και Ντολμά Μπαχτσέ - αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήθελα να μείνω κάποτε σ'αυτό το ξενοδοχείο. Αυτή είναι η θέα από δωμάτιο του ισόγειου.
DSCN6236
DSCN6238

Επειδή φτάσαμε μεσημέρι, το πρώτο γεύμα ήταν σε εστιατόριο με τοπική κουζίνα δίπλα στο ξενοδοχείο. Εκεί έγινε η πρώτη επαφή μας με το κεμπάπ. Το πιάτο της φωτογραφίας είχε 3 είδη: αρνίσιο, μοσχαρίσιο και από κοτόπουλο πικάντικο, γι αυτό και το γιαούρτι.
DSCN6240

Η συνοικία που βρίσκεται το ξενοδοχείο αλλά και το συνεδριακό θεωρείται από τις καλύτερες, έχει αρκετά πανεπιστήμια και ακριβά μαγαζιά. Γι αυτό και θεωρήσαμε φυσιολογικό να πηγαίνουμε με τα πόδια προς το συνεδριακό κέντρο που απείχε 15 περίπου λεπτά. Η διαδρομή άξιζε. Στην πρώτη φωτογραφία είναι το Ritz Carlton Hotel.
DSCN6247
DSCN6248
DSCN6249
DSCN6250

Το συνεδριακό κέντρο καθώς και η θέα από αυτό.
DSCN6251
DSCN6259
DSCN6260
DSCN6363

Η πλατεία Taksim (Ταξίμ) είναι η κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά. Από αυτή ξεκινούν εμπορικοί δρόμοι, με κύρια οδό την Οδό Ανεξαρτησίας (Istiklal Caddesi) που διασχίζει την συνοικία Beyoglu και καταλήγει στην πάλαι πότε ελληνική συνοικία του Πέρα και στον Πύργο του Γαλατά. Έχει πάρα πολύ κόσμο που πηγαινοέρχεται καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

Το μνημείο της Ανεξαρτησίας.
DSCN6366

Κατεβαίνοντας τον δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας πετύχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα: μία βδομάδα μόδας και 2 διαδηλώσεις που η μία ανέβαινε και η άλλη κατέβαινε, ευτυχώς χωρίς παρατράγουδα. Στη γωνία δεξιά ξεκινά ο δρόμος.
DSCN6367

Στιγμιότυπα από την εβδομάδα μόδας.
DSCN6368
DSCN6369

Ο κόσμος είναι πραγματικά πάρα πολύς!
DSCN6370
DSCN6371

Η γραμμή του τραμ διέρχεται μέσα από το κέντρο του δρόμου, κορνάροντας στους πεζούς.
DSCN6372

Μία από τις δύο πορείες που λέγαμε. Και εδώ μπροστάρης σκύλος, σαν τις αντίστοιχες αθηναϊκές.
DSCN6376

Αγορά και για γλυκά.
DSCN6377

Κατηφορίζοντας προς Γαλατά.
DSCN6381

Ο Πύργος του Γαλατά - δεν τον ανεβήκαμε γιατί δεν είχαμε χρόνο. Αξίζει όμως.
DSCN6382
DSCN6387

Η γέφυρα του Γαλατά και ο Πύργος από την απέναντι πλευρά.
DSCN6391

Επιλέξαμε να φάμε στο εστιατόριο Pandeli (νομίζω έχει και στα βόρεια προάστια) μέσα στην αγορά των μπαχαρικών. Η είσοδος είναι μπαίνοντας αριστερά στον πρώτο όροφο.
DSCN6334
DSCN6336

Η θέα από το εστιατόριο είναι πολύ καλή, τόσο προς τη γέφυρα του Γαλατά όσο και προς την Αγορά των Μπαχαρικών.
DSCN6339
DSCN6344
DSCN6342

Επειδή κρεατικά τρώγαμε τις υπόλοιπες ώρες, είπαμε να δοκιμάσουμε λαβράκι ψημένο στη λαδόκολλα και δεν το μετανιώσαμε.
DSCN6340

Για την χώνεψη, απαραίτητα μερικά γλυκά και ένας τούρκικος. Τα πρώτα δε ζήσανε αρκετά ώστε να υπάρχουν ντοκουμέντα.
DSCN6341

Αποφασίσαμε να διασχίσουμε στο σούρουπο την γέφυρα προς την αντίθετη μεριά. Το πλήθος των ερασιτεχνών ψαράδων είναι μεγάλο!
DSCN6393
DSCN6397

Μια ματιά στα μαγαζιά στο κάτω μέρος της γέφυρας. Συνωστισμός παντού.
DSCN6390

Αυτό το λες μια πολύ καλή ψαριά, οχτώ στα οχτώ!
Perfect catch

Η Κωνσταντινούπολη έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Έχει δύο τουλάχιστον μεγάλα κλαμπς εκτός της πλατείας Ταξίμ. Το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής όμως χτυπά στην πλατεία και στην Istiklal Caddesi. Είναι απίστευτο πόσος πολύς κόσμος υπήρχε και το βράδυ που μάλιστα πηγαινοερχόταν αδιάλειπτα. Στα κάθετα στενάκια βρίσκει κανείς ό,τι τραβά η ψυχή του: μπαρ, κλαμπ, καφέ, εστιατόρια, ζωντανή μουσική και άλλα. Και όλα αυτά άφοβα, αφού η αστυνομία είναι παρούσα παντού. Δυστυχώς φωτογραφίες νυχτερινές δεν υπάρχουν περισσότερες, καθώς θα αποκάλυπταν πρόσωπα και καταστάσεις...
DSCN6361
DSCN6362

Ο χάρτης αυτός έχει τα κύρια σημεία της ανάρτησης αυτής. Η συνολική διαδρομή από την Ταξίμ μέχρι την Αγορά Μπαχαρικών είναι λιγότερο από ώρα.
Προβολή Πόλη σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους


ΥΓ Οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η ισοτιμία είναι περίπου 2 λίρες προς 1 ευρώ. Φτηνό παραμένει το φαγητό στον δρόμο και τα ταξί που σε γενικές γραμμές είναι περιποιημένα. Ρούχα και λοιπά είδη που βρίσκει κανείς παντού είναι ίδιες τιμές με Αθήνα. Αξίζει να αγοράσει κανείς μπαχαρικά και γλυκά από την Αγορά Μπαχαρικών - εγώ αγόρασα τσάι από άνθη ροδιού που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού, σουτζούκ λουκούμ και λουκούμια.
ΥΓ1 Στο δεύτερο μέρος η βόλτα θα επεκταθεί στην Αγιά Σοφιά (χωρίς σκαλωσιές), στο Καπαλί Τσαρσί και αλλού. Είπαμε, επαγγελματικό το ταξίδι και δεν υπήρχε πολύς χρόνος για περισσότερα.
ΥΓ2 Στο συνέδριο περίπου 1500 άτομα απ'όλο τον κόσμο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για 3 ημέρες ο καθένας κόστισε και ξόδεψε περίπου 4 χιλιάδες ευρώ, άρα συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια. Ο συνεδριακός τουρισμός είναι από τις πιο ακριβές μορφές τουρισμού. Δεν θα μπορούσαμε άραγε να προσελκύσουμε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου και στην Αθήνα; Απλώς αναρωτιέμαι.
ΥΓ3 Οι Turkish Airlines έχουν κάνει τρομερά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο. Χορηγίες σε αθλητικές εκδηλώσεις όπως η Ευρωλίγκα του μπάσκετ, αθλητές από ΝΒΑ, Barcelona και όχι μόνο. Μπράβο τους ειλικρινά.