Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Βρεγμένες πάνες και αλλαγές

Τα μωρά όταν βρέχονται, μη έχοντας άλλο τρόπο να το δείξουν σ'αυτούς που τα φροντίζουν, αρχίζουν να κλαίνε δυνατά. Η υγρασία είναι κάτι άβολο και θέλουν το άλλαγμά τους, μετά ηρεμούν. Υπάρχει λοιπόν ηπρότερη κατάσταση, δυσάρεστη αλλαγή, η συνειδητοποίησή, η φωνή ώστε να γίνει αντιληπτή η αλλαγή από τους άλλους, η ενεργοποίηση των άλλων δυνάμεων και εντέλει μία νέα κατάσταση που μοιάζει με την πρότερη. Απλά συμπεράσματα από μία συνηθισμένη - για όσους έχουν μωρά - κατάσταση. Είναι μια ιδανική κατάσταση όπου η αλλαγή γίνεται ευχάριστα.

Αρκετοί άνθρωποι έχουμε την τάση γενικότερα να μην επιθυμούμε τις αλλαγές. Η όποια αλλαγή είναι κάτι δυσάρεστο για πολύ κόσμο, ειδικά δε όταν απαιτεί πολλή προσπάθεια η νέα κατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή, κυρίως γιατί η συνήθεια αποτελεί γι αυτούς ένδειξη ασφάλειας (βλέπε θεωρίες εγκεφάλου). Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που είναι δεκτικοί στις αλλαγές, που ιντριγκάρονται από αυτές, βλέποντάς τις όχι ως κίνδυνο αλλά ως ευκαιρίες, αφού οι είναι κομμάτι της ζωής αναπόφευκτα.

Και οι δύο απόψεις είναι χρήσιμες σε μια κοινωνία. Από τη μία η παράδοση, από την άλλη οι νεωτερισμοί, μπορούν να συμβαδίζουν. Τι γίνεται όμως αν η μία από τις δύο πλευρές τραβάει πιο δυνατά σ'αυτή την διελκυστίνδα; Ειδικά όταν η πλευρά όσων αντιστέκονται στις αλλαγές τραβούν πίσω όποια εξέλιξη επιχειρείται; Η κατάσταση αυτή θυμίζει αρκετά το τι γίνεται στη χώρα μας. Ό,τι καινούριο και διαφορετικό πάει να γίνει, υπάρχουν φωνές και δυνάμεις που το τραβούν προς τα πίσω, σαν να μην μπορούν την εξέλιξη, σαν να την φοβούνται. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να έχουν νομικίστικες επιφάσεις, επιχειρήματα και δυνατή φωνή αλλά η ουσία είναι ότι αναστέλλουν την όποια εξέλιξη.

Πρόοδος για την πρόοδο, αντίδραση στην αντίδραση και μόνο σίγουρα δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορείς όμως να προοδεύσεις αν δεν αλλάξεις; Όταν αλλάζεις άραγε, δεν καταστρέφεις κάτι και φτιάχνεις κάτι καλύτερο, διαφορετικό; Παρθενογένεση δεν γίνεται, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μήπως είναι καιρός να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί ως κοινωνία στις αλλαγές, έστω και αν μας ξεβολεύουν; Στο κάτω-κάτω, κανείς σ'αυτόν τον κόσμο δεν θέλει να αλλάξει, παρά μόνο ίσως ένα βρεγμένο μωρό. Έχουμε περάσει όμως προ πολλού την φάση αυτή...

39 σχόλια:

  1. Είμαστε ανοιχτοί ...
    στις αλλαγές φίλε μου !!!
    Γιατί χωρίς αυτές δε γίνεται τίποτα ...
    Αρκεί βέβαια ν' αλλάζουμε προς το καλύτερο !!!
    Καλό μήνα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες εσυ καμία αλλαγή προς το καλυτερο;;

    Εγω γιατι δε τη βλέπω;;;, και τυφλη δεν είμαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @side21 Το κακό είναι ότι χρόνια τώρα στη χώρα μας κάθε αλλαγή σκοντάφτει σε αντιδράσεις. Το όχι είναι το πρώτο που μας έρχεται στο στόμα, χωρίς να εξετάζουμε περαιτέρω.
    Καλό μήνα επίσης.

    @κούλα Συμφωνούμε φαντάζομαι ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι προβληματική. Γιατί να μην δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό; Πολύ χειρότερο δεν μπορεί να είναι.
    Καθένας όμως με το που πειράζονται έστω και λίγο τα συμφέροντά του, αντιδρά. Και ως εκ τούτου ακυρώνονται τα πάντα.
    Στη μία περίπτωση είναι οι κορμοράνοι, στην άλλη οι μέλισσες, στην τρίτη αλλοιώνεται το τοπίο και ούτω καθεξής. Δεν γίνεται δουλειά έτσι όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι είμαστε ανεκτικοί και ανοιχτοί στις αλλαγές.. γίνονται όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά κι εγώ προσπαθω να καταλάβω ποιά εξέλιξη και πρόοδος επιχειρείται σήμερα στην Ελλάδα?
    :-D
    Μάλλον πρέπει αν γίνεις πιο συγκεκριμένος γιατι χρειάζεται φαντασία για να βρει κανείς καμια εξέλιξη!
    :-D

    Τουλάχιστον δώσε ένα κλου? Σε ποίν τομέα? Οικονομικό? Κοινωνικό? ....πολιτικό???
    :-D

    Σοβαρά τώρα,
    καμία αλλαγή, πάντα προς όφελος των πολιτών, δεν μπορέι να γίνει ποτέ εφόσον είναι αντίθετη στα συμφέροντα εκείνων των λίγων που νέμονται το χρήμα και την εξουσία.
    Αντιθέτως, ο απλός κόσμος μόνο με τεράστιες θυσίες και αίμα καταφέρνει να ανακόψει την οπισθοδρόμηση που του επιβάλλουν "οι άνωθεν" δυνάμεις.
    Ιστορικά, ισχύει πάντοτε!
    Σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει δυστυχώς ελάχιστη αντίσταση υπάρχει στην κατρακύλα που μας επιβάλλουν. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι οι κάτοικοι της Κερατέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θ συμφωνήσω μαζί σου πως υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις σε κάθε είδους αλλαγή (ακόμη και όταν πρόκειται για θετικές αλλαγές).
    Ομως τι γίνεται όταν οι επιχειρούντες τις αλλαγές κλυδωνίζονται και υποκύπτουν τελικά σε πιέσεις που προέρχονται από χρόνια παγιωμένες κλίκες?
    Τι γίνεται όταν οι επιχειρούντες έχουν άγνοια από τις καταστρεπτικές αλλαγές που συντελούνται στην αληθινή κοινωνία και όχι στο προστατευμένο περιβάλλον των βουλευτικών γραφείων ακριβώς λόγω αυτού του "λέω και ξελέω" και της μη εφαρμογής του αυτονόητου : του νομικού πλαισίου.
    Τι γίνεται όταν η εφαρμογή του νόμου εξαντλείται στους μικρούς αλλά δεν εφαρμόζεται στους μεγάλους ???
    Σίγουρα η ελληνική κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει όμως η κοινωνία θα πρέπει να βρει υγιή ηθικά και δημοκρατικά πρότυπα που θα σέβονται την ισονομία των πολιτών υποοτάσσοντας το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό. Αυτό ψάχνω κι εγώ, μα δυσκολεύομαι να το βρώ.

    Καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. VAssie Kost.


    Kitso mitso...kai episima pleon mporor na po oti irthe i ora gia allagi kyvernisis...

    Pistevame pos tha allazane ta pragmata..(pros to kalyteero) i taktiki aifnidiasmou epiase 9lefta yparxoun) alla exei apodeixthei pos o Jeffrey einai kalos gia kapoia symvouleftiki etaireia ade kai diefthynon symvoulos se kamia etaireia FMCG...tavani,,,kalytero vevaia afto giati oi prokatoxoi tou den itan oute gia afto...

    Opos kai na xei meta apo 2 kai pleon xronia apodeixtike pos den exoun skopo tin anaptyksi alla tin katoxi opote pleon prepei na doun tin porta tis eksodou kai aftoi alla kai to DNT pou kai afto pire metra pou tha ta epairne kai enas defteroetis foititis Economics....

    P.S: Oso gia to realistiko kommati tou titlou giati tora teleftaia to mono pou anevainei einai i katanalosi panas...tous to eixa pei :ta karavia einai poio asfali sto limani, alla ftiaxtikane gia allo logo....den me akouse kaneis..lol,c ya mate

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. oxi kitso diafwnw...h ellada zei tis xeiroteres meres ths apo thn germanikh katoxh kai meta...den mporoun na mas bgalon apo thn krish osoi mas ebalan se aythn.antistash kai agwnas gia allages kai oxi ypotagh se osoys ta efagan.
    keep blogging mitso!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα εγω δυσκολευομαι να κανω μια αλλαγη στον χωρο μου στο σπιτι μου αλλα για αλλαγες που α φορουν την κοινωνια δεν θα πω οχι ..
    συμφωνω ομως οτι δυσκολα οι ελληνες μπορουν να αλλαξουν συνηθιες ή εστω νοοτροπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ηφαιστίωνας Είμαστε λες ε; Μακάρι. Προσωπικά δεν το βλέπω πάντως. Βλέπω ο ένας να τραβάει τον άλλο όχι για καλό αλλά προς τα πίσω, μην τυχόν κανείς ξεφύγει απ'όλο αυτό.

    @kikop80 Το πήγες μόνο πολιτικά και έχασες την ουσία. Ποια εξέλιξη και πρόοδος; Να σου δώσω μερικά παραδείγματα. Θυμάμαι ένα γήπεδο που θα γινόταν ανάπλαση ολόκληρης χαβούζας-περιοχής που το φάγανε οι κορμοράνοι. Θυμάμαι αιολικά πάρκα που τα έφαγε η "αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος" σε περιοχή που έχουν χτίσει την παραλία και φτάνει το τσιμέντο μες στη θάλασσα, σε άλλη περιοχή που έχει έντονους αέρηδες και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, σε παράλλη περιοχή γιατί "αυτοκτονούν τα πρόβατα" και άλλες θαυμάσιες ελληνικές πατέντες. Θυμάμαι προτάσεις για ανάπλαση κενών περιοχών με μερική αξιοποίηση (βλέπε και Ελληνικό, από Σουφλιά με πίστα F1 μέχρι τώρα με άλλες προτάσεις) που κολλάνε σε ενστάσεις επί ενστάσεων, λες και υπάρχει άλλος τρόπος να βρεθεί χρηματοδότηση. Θυμάμαι μαρίνες σε νησιά που τις "διώχνουν οι αγανακτισμένοι ντόπιοι" και από την άλλη παραπονιόμαστε γιατί δεν κάνει κάτι το κράτος γι αυτά. Θυμάμαι αείμνηστο καπετάνιο που πάλευε 25 χρόνια να κάνει ξενοδοχείο στην Πύλο που κολλούσε ανάμεσα σε άλλα και σε αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής. Θυμάμαι πολλά πολλά άλλα τέτοια λοιπόν, φίλτατε, τα οποία δεν έχουν σχέση με κόμματα όπως συχνά χάφτουμε μες στην αντιπαλότητα. Μιλάω για πολίτες, όχι για πολιτικούς.
    Όσο για το παράδειγμα "ηρωικής αντίστασης" που συχνά αναφέρεται, μια ερώτηση μονάχα: οι ίδιοι τι τα κάνουν τα σκουπίδια τους;

    @dyosmaraki Αγαπητή μου, προσωπικά θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε οι πολίτες και μετά οι πολιτικοί. Όπως και να το κάνουμε, είναι ο καθρέφτης μας και επιλέγουμε φάτσες και νοοτροπίες αντίστοιχες με τις δικές μας. Ας αλλάξουμε εμείς πρώτα, ο καθένας ξεχωριστά και μετά ως σύνολο. Αυτό δεν βλέπω να συμβαίνει. Η συναλλαγή θέλει δύο τουλάχιστον, μην το ξεχνάμε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Vas Kost Αλλάζεις κάτι, φίλτατε, όταν έχεις κάτι καλύτερο να το αντικαταστήσεις. Όταν εκλείπει η εναλλακτική όμως τι κάνεις;
    Τώρα για τις πάνες και τα λιμάνια, το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, κάποιες φορές όμως βρίσκει. Τώρα αν θα'ναι την πρώτη φορά ή πιο μετά, είναι σχεδόν νομοτελειακό. Το θέμα είναι να'μαστε όλοι καλά, υγιείς και ευτυχισμένοι, τα άλλα φτιάχνονται.

    @ανώνυμος Προφανώς δεν έχουμε ζήσει ούτε κατοχή ούτε χούντα για να μπορούμε να συγκρίνουμε. Μου φαίνονται χοντροί οι ισχυρισμοί αυτοί, καθένας βέβαια πιστεύει ό,τι θέλει.
    Μην ξεχνάμε μόνο ότι η συλλογική ευθύνη χτίζεται από επί μέρους ατομικές.
    Το θέμα είναι αντίσταση ως τροχοπέδη ή ως φορέας εξέλιξης; Είναι λεπτή η διαφορά και εύκολο να την πατήσουμε.

    @σκουλήκι Η νοοτροπία δεν αλλάζει, δυστυχώς. Πρέπει να περάσουν 2 γενιές τουλάχιστον μπας και δούμε φως στο τούνελ. Ήδη φαίνεται ότι η ευμάρεια μίας γενιάς (η ακριβώς προηγούμενη) επιβαρύνει τις επόμενες. Η επόμενη θα πληρώσει μεγαλύτερο λογαριασμό.
    Καλές αλλαγές εύχομαι! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε νομίζω ότι είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από πολιτική σε όλα αυτά που αναφέρεις πάντως!
    Αργά το βράδυ σκέφτηκα να κάνω την αναγωγή της αντίδρασης στους απλούς πολίτες, μεταξύ μας δηλαδή. Και το συμπέρασμα είναι πως αντιδρά ο καθένας σε ότι είναι ενάντια στο προσωπικό του συμφέρον, νομίζω θα συμφωνήσεις.
    Τώρα σε όλα τα παραδείγματα που αναφέρεις προφανώς τα βλέπεις από τη δική μεριά ή από μία πλευρά τέλος πάντων. Δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις εύκολο συμπέρασμα γιατι είναι πολυδιάστατα τόσο που δεν θα είχες χρόνο ούτε για μία υπόθεση-θέμα να καλύψεις ώστε να έχεις σφαιρική άποψη.

    Όπως και να κάνει όμως το θέμα είναι πολιτικό πέρα για πέρα ότι και να λες.
    Και στην τελική, έστω και αν έχουν άδικο όσοι σταματανε την πρόοδο, το κράτος και η πολιτεία τους έμαθε να σκέφτονται και να ενεργούν έτσι, όχι από μόνοι τους φίλε μου. Να γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι πάντα! Πρέπει πρώτα να αλλάξει η διακυβέρνηση και να είναι άμεμπτη η εξουσία για να έχεις και καλύτερους πολίτες ΠΟΤΕ το αντίθετο. Είναι σαν να περιμένεις από ένα μωρό να μιλήσει από μόνο του, χωρίς να βγάλεις εσύ άχνα, χωρίς να το εκπαιδεύσεις.
    Σε τέτοια πολιτεία ζείς τέτοιους πολίτες θα έχεις, όχι το αντίθετο.

    Πράγματι, πχ ωραία η ανάπλαση της χαβούζας, αλλά με έλεγχο όχι με ξεβράκωμα σε άλλον έναν μεγαλοεργολάβο, έτσι? Και μη μου πειθς ότι τούάχιστον έτσι θα γίνει κάποιο έργο στην περιοχή γιατι αυτη είναι πολύ κοντόφθαλμη οπτική...

    Πραγματικά με τέτοια ερώτηση απορώ αν γνωρίζεις έστω κάτι για το θέμα.
    Το θέμα είναι τι κάνουν τα σκουπίδια τους οι Κερατιώτες????
    Έχεις διαβάσει καθολου τι γίνεται εκεί ή βλέπεις μονο MEGA???

    Σόρυ για το σεντόνι κιόλας, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εν τω μεταξύ και λόγω παραδείγματος, μάθε εσύ, ν' αλλάζεις πάνες, γιατί θα σου χρειασθεί και βλέπουμε για τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχεις κάνει ένα λογικό άλμα το οποίο κάνει όλη την παρουσίαση να χωλαίνει.
    Το παιδί είναι δεδομένο πως είναι καλύτερα στεγνό, εξ ου και το αλλάζεις όταν είναι βρεγμένο.
    Η κοινωνία δεν είναι δεδομένο ότι με την τάδε αλλαγή θα είναι καλύτερα γιατί η Χ κοινωνία δεν έχει εξεταστεί ποτέ υπό το πρίσμα της αλλαγής.
    Το ότι η Υ κοινωνία αισθάνεται καλύτερα με την αλλαγή αυτή δεν αποτελεί απόδειξη.
    Κοινώς η αλλαγή φέρνει αλλαγή, όχι εξαναγκαστική πρόοδο. Επίσης στην ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
    Άρα η παρομοίωσή σου δεν έχει καμία βάση.
    Τώρα περί των αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Με δεδομένο ότι δεν είναι αυταπόδεικτο ή αποδεδειγμένο ότι θα φέρουν πρόοδο, και με δεδομένο ότι κάθε κοινωνία έχει το δικαίωμα να έχει διαφορετικότητα, και όχι να ακολουθεί εξαναγκαστικά τη φασιστική επιβολή της ομογενοποίησης που απαιτούν οι αγορές, ε δώσε και ένα συν σε αυτούς που αντιστέκονται στην μέθοδο αλλαγής που ακολουθείται σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kits mits
    Επέτρεψέ μου να μη συμφωνήσω. Προσωπικά δεν νοιώθω πως έχω καμία απολύτως σχέση με την πλειοψηφία των εκλεγμένων πολιτικών μας και σαφώς δεν τους θεωρώ καθρέφτη μου (μιλώ προσωπικά γιατί δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω για το πως νοιώθουν οι άλλοι). Πολύ λίγους πολιτικούς έχω πλέον σε εκτίμηση.
    Οσο για τα πρότυπα συνήθως ξεκινούν από τη κορυφή και διαχέονται στη βάση (κατά τη λαϊκή παροιμία "το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει").
    Αλλαγή βάσης επομένως δίχως αλλαγή νοοτροπίας της κεφαλής δεν νοείται (κατά τη γνώμη μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μιας και έχουμε διαπληκτιστεί πολλάκις για το θέμα από που ξεκινούν οι αλλαγές, φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο δυοσμαράκι. Το τί θα κάνει ο καθένας μας είναι αναγκαία συνθήκη για αλλαγή, αλλά όχι ικανή. Ικανή συνθήκη είναι μόνο η πολιτική που χαράσσεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχεις ένα χάος από αναγκαίες συνθήκες που η πιθανότητα να σου φέρουν την αλλαγή είναι πολύ μικρή, στατιστικά αμελητέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σίγουρα έτσι θα έπρεπε να είναι. Και ναι η αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεται. Όταν όμως μια κοινωνία είναι καλά "βολεμένη" δε ξέρω πόσο εύκολα θα δεχτεί μια "άβολη" πόσο μάλλον αλλαγή. Και επειδή σε αυτή τη χώρα πολλές φορές η αντίδραση γίνεται όπως λες για την αντίδραση, χρόνια τώρα μάλλον η αλλαγή φαντάζει ουτοπική και εμείς γραφικοί. Μακάρι να βγω λάθος...

    Καλό βράδυ εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπημένε μου φίλε, όποιος αντιστέκεται στην αλλαγή και την πρόοδο, είναι γιατί έχει ανάλογα οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα. Όποιος επιζητεί την αλλαγή, είναι για να βρει ή να φτιάξει κάτι καλύτερο. Αν νιώθεις ότι έχεις το καλύτερο, τότε γιατί να θες την αλλαγή;
    Απλό δεν είναι;....
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 5.4.2011 - Ολόκληρα φιλοσοφικά συστήματα έχουν οικοδομηθεί πάνω στις έννοιες ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΛΛΑΓΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, και... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Σ' ένα ιστολόγιο, όσο ευρύτερο το κοινό, τόσο θα πυκνώνουν οι γνώμες. Κατάληξη, έστω σαν υπόθεση εργασίας, δύσκολο να υπάρξει. Πολύ γενικά, όλοι συμφωνούμε ότι οι παραπάνω έννοιες είναι θετικές. Στα επιμέρους όμως, ο καθένας θα έχει μια δική του λύση και το καβούκι ξανακλείνει...
    Ξενικός
    http://xenikos.blogspot.com
    ποιηση για να ροδίζει ο ορίζοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μέχρι στιγμής καμία αλλαγή δεν έχει ωφελείσει την Ελλάδα. Μας έχουν πάει χρόνια πίσω. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. λενε καθε αλλαγη ειναι για καλο...αλλά και 'γω τις φοβαμαι...


    καλο βραδυ..με ευχαριστες αλλαγες μόνο!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα έπρεπε από την εμπειρία μας να έχουμε καταφέρει να προχωράμε σε αλλαγές προτού βρωμίσει ο τόπος. Μέχρι τώρα, τα πιο πολλά έγιναν στο πόδι και με μίζες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτό. Βέβαια, είναι τόσες πολλές και διαφορετικές γνώμες που ακούγονται και ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλο, ώστε απλώς γίνονται πασαλείμματα...Φοβάμαι πως έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Αλλιώς θα μας πνίξουν τα σκατά. Και συγγνώμη για την κουρασμένη διάθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συγνώμη που άργησα να απαντήσω, πήξιμο και τρέξιμο με δουλειές.

    @kikop80 Δυστυχώς έτσι γίνεται, ο καθένας αντιδρά όταν θίγεται μόνο το δικό του συμφέρον χωρίς να βλέπει την συνολικότερη εικόνα. Αυτή η νοοτροπία όμως μας έφτασε εδώ, δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξουμε, είναι απλώς επιτακτική ανάγκη!
    Διαφωνώ κάθετα ότι η διαφθορά ξεκινά από πάνω, για την οικονομία της συζήτησης όμως ας δεχτούμε ότι είναι έτσι. Έστω ότι οι πολιτικοί μόνο είναι οι διεφθαρμένοι ή από αυτούς ξεκινά η διαφθορά, όπως θέλεις πες το. Αν οι πολίτες δεν ανεχόμασταν και ακόμη περισσότερο, αν δε συμμετέχουμε στην διαφθορά (it takes two to tango) πολύ απλά τα φαινόμενα αυτά θα εξέλειπαν. Βολευόμαστε, καταπώς φαίνεται, όλοι μας με την κατάσταση όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Γιατί πολύ απλά φορτώνουμε τα αμαρτήματα στους πολιτικούς και ησυχάζουμε.
    Κοίταξε φίλτατε, για να επενδύσει κάποιος τα χρήματά του σε οτιδήποτε πρέπει να βγάλει κάποιο κέρδος, δε λειτουργεί αλλιώς το σύστημα. Οπότε ας κάνει και ανάπλαση ας φτιάξει και κάτι να κερδίζει ο όποιος μεγαλοεργολάβος. Αθροιστικά η κατάσταση είναι καλύτερη από τις υπάρχουσες χαβούζες, τα κτίσματα που ρημάζουν και όχι άλλο μόνο. Αντιστρέφω τον όρο και θεωρώ κοντόφθαλμη πολιτική να μην προχωρά τίποτε σ'αυτό τον τόπο γιατί θα κερδίσει ο τάδε, ο δείνα και γω δεν ξέρω ποιος. Θα κερδίσουμε όλοι από τέτοιες αναπτυξιακές κινήσεις. Και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από την υπάρχουσα κατάσταση, αυτό δεν το συζητώ καν.
    Γνωρίζω για το θέμα της Κερατέας παραπάνω απ'όσα ήθελα να γνωρίζω, δυστυχώς. Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Από την πλευρά των κατοίκων η κλασική νοοτροπία "Μακριά από τον κώλο μας και όπου θέλει ας είναι", ενστάσεις επί ενστάσεων, εκμετάλλευση της πολυνομίας ώστε να κολλήσει στο παραμικρό το θέμα, πρώτα καταπάτηση περιοχών, χτίσιμο αυθαιρέτων, πολιτικές πιέσεις για νομιμοποίηση, κάψιμο για οικοπεδοποίηση, παράνομες χωματερές που όταν υπερκορεστούν βάζουμε φωτιές να αδειάσουν (ωραίος τρόπος αξιοποίησης των σκουπιδιών) από τις οποίες προκύπτουν πυρκαγιές όπως αυτή του '08, κλείσιμο δρόμων, επίθεση σε αστυνομικούς, καταστροφές και προπαγάνδα. Από την πλευρά του κράτους ανοργανωσιά, μισά λόγια και όχι ξεκάθαρες κουβέντες, νομοθέτηση σε κεντρικό επίπεδο και όχι σε τοπικό, έλλειψη διαλόγου, αστυνομική παρουσία και βία, αδυναμία επιβολής του νόμου. Δε νομίζω να ξέχασα κάτι και από τις δύο πλευρές.
    Η ερώτησή μου είναι ξεκάθαρη, απάντηση όμως δεν παίρνει. Ναι, το θέμα είναι τα σκουπίδια, φίλτατε. Για τα σκουπίδια είναι το θέμα, ούτε η αστυνομική βία ούτε οι επιθέσεις των κατοίκων ούτε η χούντα ούτε το αντάρτικο. Τα σκουπίδια είναι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Τα σκουπίδια μου, τα σκουπίδια σου, τα σκουπίδια μας, τα σκουπίδια τους. Ή μήπως νομίζουμε ότι πετώντας τα στους κάδους (στην καλύτερη) εξαφανίζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ζουζούνα Λες να ξεμώρανα που να χρειάζομαι πάνες ξανά; Απαπα!
    Θα την σκεφτώ την πρότασή σου. Φιλιά!

    @darthiir the abban Δηλαδή εννοείς ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κοινωνία δεν είναι βρεγμένη, δεν τα έχει κάνει πάνω της; Δεν εγγίζει τον πάτο;
    Προφανώς και η αλλαγή δεν είναι αυτοσκοπός, εκτός αν είσαι σε οριακό σημείο. Πότε δηλαδή θα είμαστε σε οριακό σημείο αν όχι τώρα; Και πότε επιτέλους θα αλλάξουμε νοοτροπία, αφού η παρούσα αποδεδειγμένα μας έφερε με μαθηματική ακρίβεια εδώ;
    Φίλτατε, συνήθως την αλλαγή σε μια βρώμικη κατάσταση όπως η σημερινή, δεν την θέλουν οι βολεμένοι. Και ας την βαφτίζουν "αντίσταση", "επανάσταση" και όπως αλλιώς θέλουν.

    @dyosmaraki Ότι λίγους έχουμε σε εκτίμηση και μας εκφράζουν, δε σημαίνει ότι δεν αντικατοπτρίζουν την ελληνική κοινωνία εν γένει.
    Ξαναλέω, άντε να αποδεχτούμε ότι ξεκινά από την κορυφή. Η βάση είναι μεγαλύτερη όμως. Αν κοπεί η ροή της διαφθοράς μόνο σ'αυτούς, θα εκπέσουν εκ των πραγμάτων.

    @darthiir και dyosmaraki Ας μην φτάνουμε στο σημείο γι άλλη μια φορά να ζητάμε να αλλάξουν όλοι οι άλλοι και μετά να συμμορφωθούμε και εμείς. Ας αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά να διεκδικήσουμε να αλλάξουν προς το σωστό και οι άλλοι. Χρειάζονται αλλαγές από όλους, ας ξεκινήσει ο καθένας από τον εαυτό του. Η πολιτική δεν χαράζεται μόνο από πολιτικούς, αλλά κυρίως από πολίτες. Από πολιτικούς χαράσσεται μόνο στα κοπάδια, όπου μπροστά τρέχει ο αρχηγός και ακολουθούν αμάσητα και αδιαμαρτύρητα οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Μένια Συμφωνώ, αυτός που αντιστέκεται σε όποια αλλαγή είναι ο βολεμένος συνήθως, γιατί θέλει να διατηρήσει την πρότερη κατάσταση. Όποιος έχει αντιρρήσεις για τις αλλαγές συνήθως προσπαθεί να τις μετατρέψει σε κάτι περισσότερο ωφέλιμο - είναι τελείως διαφορετική αντίδραση αυτή.

    @suspect Ένα απλό και συνάμα δύσκολο: ας το πάρουμε απόφαση να αλλάξουμε ο καθένας ατομικά και κατόπιν συλλογικά. Η κατάσταση (κλισέ) δεν πάει άλλο!

    @Μαρία Τζιρίτα Έχουμε το καλύτερο, άραγε; Πόσο πιο κάτω δηλαδή να πέσουμε μπας και καταλάβουμε ότι θέλει δουλειά για να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα;
    Απλό είναι, δεν έχεις άδικο. Έλα που όμως...
    Φιλιά!

    @Ξενικός Γιατί να ξανακλείσει όμως το καβούκι; Εδώ καλά καλά δεν έχει αρχίσει η αλλαγή...
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Ex Estrella Το ευρώ ήταν μια μεγάλη αλλαγή και όσο και αν τώρα το λοιδωρούμε, χωρίς αυτές τις πολιτικές (πρωτίστως) αποφάσεις θα ήμασταν εκεί που πραγματικά ανήκουμε, Βαλκάνια κανονικά (όποιος έχει ταξιδέψει, γνωρίζει).
    Χρόνια πίσω μας πάνε και οι μικροπολιτικές μας.

    @ηλίας Όλοι τις φοβόμαστε γιατί είναι το άγνωστο, το διαφορετικό. Το θέμα είναι να μην αποτελούν τροχοπέδη οι φόβοι για οτιδήποτε πάει να γίνει.

    @κωνσταντίνος Δύσκολο δρόμο έχουμε σίγουρα, αρκεί να αρχίσουμε να κάνουμε το κατιτίς μας. Όπως το λες, θα πνιγούμε.
    Κουρασμένη ας είναι η διάθεση, αύριο που θα είναι ξεκούραστη όμως ας αποτελεί πηγή για αλλαγή ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Άποψή σου, διατηρώ το δικαίωμα να αλλάζω όπως θέλω και όχι όπως μου επιβάλλεις. Διατηρώ το δικαίωμα να θεωρώ διαφορετικά πράγματα και θα θεωρώ φασιστικό να με εξαναγκάζεις να κάνεις κάτι που δεν θέλω. Όχι μόνο σε ατομικό, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι φασισμός, δεν είναι αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επιπλέον, δεν είπα ότι περιμένω από τους άλλους, είπα πολύ απλά ότι ό,τι και να κάνω εγώ, σωστό λάθος, εγώ δεν θα καθορίσω τίποτε. Η χαρασσόμενη πολιτική δημιουργεί αλλαγές, ανεξαρτήτως αν εγώ κάνω ή δεν κάνω κάτι. Απλά, αν κάνω, τη διευκολύνω και την επιταχύνω.
    Τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα του ατομιστικού μοντέλου που βιώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @darthiir the abban Μα δε σε υποχρέωση κανείς να αλλάξεις, φίλτατε. Ο καθένας παραθέτει τα επιχειρήματά του και πορεύεται ανάλογα. Προσωπικά θεωρώ ότι αλλάζοντας εγώ και οι γύρω μου, θα αλλάξει και η συλλογικότητα. Εστιάζομαι σ'αυτά που μπορώ να ελέγξω γιατί για τα λοιπά μόνο θεωρητικές συζητήσεις μπορώ να κάνω και όχι να τα επηρεάσω άμεσα (έμμεσα μπορώ). Δεν περίμενα κανένα ατομιστικό μοντέλο, αλλάζω την νοοτροπία και τις δράσεις μου και συμμετέχω ταυτόχρονα και σε συλλογικές.
    Φασιστικό θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει για παράδειγμα να καθορίζουν την τύχη περισσότερων κάποιοι που απλώς φωνάζουν περισσότερο και θεωρούν εσφαλμένα εαυτούς πλειοψηφία-ο λαός είναι μαζί μας κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κοίταξε: Όλο αυτό το τρυπάκι «των αγορών που απαιτούν αυτό» δεν είναι τίποτε άλλο παρά φασισμός και όχι φιλελευθερισμός. Η πολιτική και ο άνθρωπος είναι άνω των αγορών. Και στην τελική οι πόροι υπάρχουν. Συνεπώς ας ξεφύγουμε λίγο από τις ταμπέλες που βάζουν οι διάφοροι και ας δούμε τα πράματα κατάματα: Οι αλλαγές επιβάλλονται, δεν αποφασίσθηκαν, ούτε και είναι αναγκαίες παρά μόνο στα πλαίσια της επιβολής της αγοράς.
    Αν λοιπόν όντως ο λαός θέλει κάτι, ας χαραχτεί πολιτική αλλαγής και όχι επιβεβλημένη «πολιτική» απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτό
    Όσο για το μύθευμα ότι εσύ ως μονάδα επηρεάζεις το σύνολο, ναι όπως σου είπα, στατιστικά μπορεί και να το επηρεάσεις, αλλά όπως ίσως έχεις ακούσει, η κατάσταση χαμηλής εντροπίας είναι στατιστικά απίθανο να προκύψει μέσα από την αυθόρμητη χαοτική κίνηση του συστήματος που τελικά επιφέρει συνεχώς την αύξηση της εντροπίας.
    Αν θέλουμε να περιαυτολογούμε, ας μιλήσουμε για το τι κάνουμε εμείς, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε για την κοινωνία, ας μιλήσουμε για πολιτικές. Ο καθένας δεν κάνει τίποτε, όσο και αν έχει πεισθεί από το εγωιστικό «εγώ» του ότι με τις πράξεις του αλλάζει τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @darthiir the abban Δεν αναφέρθηκα σε αγορές εξαρχής, αλλά σε νοοτροπία των ελλήνων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, της ελληνικής κοινωνίας δηλαδή. Άμα συζητάμε ότι δεν είναι αναγκαία και σε μεγάλο βαθμό επιβαλλόμενη η αλλαγή νοοτροπίας, θεώρησης του κράτους και της συλλογικότητας ως στοιχεία του ευρύτερου καλού, τότε η όποια ελπίδα σβήνει ακόμη περισσότερο. Προφανώς, άμα θεωρείς ότι είναι καλή η κατάσταση, γιατί να δοκιμάσεις να την αλλάξεις;
    Ξαναρωτάω, τι άλλο είναι η κοινωνία πέραν από το άθροισμα ανθρώπων και νοοτροπιών; Η οποία αποτελείται προφανώς από άτομα, τα οποία απαιτείται (και το τονίζω) να αλλάξουν;
    Ο καθένας δεν κάνει τίποτε αν περιοριστεί μόνο στα του οίκου του, αυτή όμως είναι η βασική νοοτροπία που μας οδήγησε αλλού. Αλλάζει τα του οίκου του, αλλάζει και τα λοιπά. Τελικά έχω προβληματιστεί, μιλάμε για ανθρώπους ή στατιστικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σου και πάλι Κίτσο!!
    It takes two to tango σίγουρα αλλά πάντα ο ένας οδηγεί και άλλος ακολουθεί φίλε μου. Στη σχέση δυνατού με αδύνατο (οικονομικά πολιτικά κλπ) δεν μοιράζεται το βάρος και στους δύο το ίδιο...
    Η ευθύνη είναι τεράστια για εκείνον που... δίνει και λιγότερη γι' αυτόν που παίρνει. Άλλωστε δεν δίνει κανείς για την ψυχή της μάνας του αλλά για να πετύχει το στόχο του, μεταφραζόμενο στην σημερινή εποχή της ωραιοποιημένης ελεύθερης αγοράς.. το κέρδος!
    Εκτός αν θεωρήσουμε πως ο αδύνατος (φτωχότερος κλπ κλπ) είναι αυτός που διαφθείρει τον δυνατότερο... πράγμα από τη φύση του τουλάχσιατον αστείο!
    Από το ξεμίνημα του ανθρώπινου είδους υπήρξε η εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο σαν βασικό γνώρισμα μας. Ιστορικά αποδεικνύεται σε κάθε εποχή!
    Τώρα, όσον αφορά το γεγονός ότι δέχεσαι πως για να γίνει κάποιο έργο πρέπει να γίνει από ιδιώτη επιχειρηματία και όχι από το κράτος, έτσι? Γιατί φαντάζομαι, το κράτος είναι ανίκανο να φέρει εις πέρας -για κάποιους λόγους- επιτυχώς οποιοδήποτε έργο, άσχετα αν έχει πόρους και μέσα από οποιοδήποτε επιχειρηματία. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως οι πολιτικοί εξυπηρετούν...κάποια συμφέροντα....
    Άναρωτιέμαι όμως αν αξίζει το πανάκριβο τίμημα το οποίο εμείς πληρώνουμε οι πολίτες -παράμετρος που δεν την αναφέρεις- για να γίνει κάποιο έργο κι ας κερδίσει και κάτι ο επιχεορηματίας που έχει βγάλει με τον ιδρώτα του τα λεφτά του! Βλέπε ολυμπιακοί αγώνες, γέφυρα Ρίου και άπειρα τόσα!
    Φυσικά ούτε λόγος ότι τα χρήματα που βάζουν οι "επιχειρηματίες" είναι ελάχιστα και ότι επιδοτούνται από το κράτος (δηλ. εμάς). Αν δεν τα γνωρίζεις, στα λέω να τα μάθεις πάντως.

    Όσο για τη κερατέα είναι πάρα πολλά που δεν γράφεις ή δεν γνωρίζεις. Για τα σκουπίδια τους έχουν κάνει τις προτάσεις τους τις οποίες μπορέις να διαβάσεις σε ένα από τα μπλογκ της περιοχής. Για το τι προτίθεται να φτιάξει η κυβέρνηση των εργολάβων στην περιοχή όμως ή δε γνωρίζεις ή δε λες. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους κατοίκους ενάντια στη λύση ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ όπως λένε και που αν δεν ξέρεις είναι η πιο ακριβή επιλογή διαχείρισης απορριμάτων στην ευρώπη και η χειρότερη περιβαλοντικά, ιδίως αν γίνει σεντός αρχαιολογικού χώρου και προστατευόμενης περιοχής πλούσια σε νερά και φυσικό κάλος.
    Αυτά για την ώρα, φίλε μου. Μ' αρέσουν πάντως τέτοιες συζητήσεις!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @kikop80 Αλίμονο αν συμφωνούσαμε σε όλα, θα ήταν έως και επικίνδυνο αυτό.
    Θεωρώ ότι δεν είναι ρόλος του κράτους να κάνει όλα αυτά, ειδικά ένα κράτος όπως το δικό μας που επανειλημμένα έχει αποτύχει, συμπαρασύροντας όλους μας. Ειδικά στην παρούσα φάση, πού ακριβώς να βρει τους πόρους το κράτος; Δεν υπάρχουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον δε για τα λεγόμενα αναπτυξιακά. Προσωπικά, όταν ένα έργο είναι άρτιο και ολοκληρωμένο, δε θεωρώ παράλογο να το πληρώνω μέσα σε κάποια πλαίσια (άλλη κουβέντα για τα διόδια σε δρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί).
    Εννοείται (δυστυχώς) ότι οι πολιτικοί εξυπηρετούν νωρίτερα ή αργότερα συμφέροντα. Και ξαναλέω, η σύγκριση πρέπει να γίνεται με το υπάρχει τώρα και όχι με το τι θα μπορούσε να γίνει ιδεατά, γιατί έτσι πολύ απλά κάθε λύση-βελτίωση θα έχει τρωτά σημεία και στο τέλος δεν προχωρά τίποτε (αυτό έχει διδάξει η ιστορία).
    Όσο για το αν βάζουν ελάχιστα χρήματα οι επιχειρηματίες, επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω, βλέποντας τα κανόνια και τα χρέη που έχουν μεγάλες εταιρείες. Ας μην βλέπουμε τις 2-3 "επιτυχημένες", πίσω από αυτές κρύβονται εκατοντάδες άλλες που αποτυγχάνουν, αναλαμβάνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο. Όσο για το τι πληρώνουμε σε φόρους σε σχέση με το συνολικό κόστος (γιατί τα δάνεια και οι επιδοτήσεις είναι θεμιτό μέσο) πάλι δεν είναι το τραγικά μεγάλο που πιστεύουμε. Αλλού είναι οι μαύρες τρύπες.
    Τις διάβασα τις προτάσεις τους και τις άκουσα. Άκουσα τον υπερτραγικό δήμαρχο να "προτείνει" να πάνε εκτός Αττικής. Είδα να συνεχίζουν να ρίχνουν στις παράνομες χωματερές τους - άραγε ποιος κερδίζει από αυτή;
    Οι κάτοικοι έχουν κάνει χρόνια τώρα σωρεία ενστάσεων. Έχουν απορριφθεί οι περισσότερες αλλά συνεχίζουν, εκμεταλλευόμενοι την πολυνομία. Το θέμα κολλάει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Προφανώς επιλέγεις να αγνοείς την τελική απόφαση του ΣτΕ που έστω για λόγους "κοινού καλού" δικαιώνει το κράτος. Το θέμα έχει κολλήσει, λοιπόν, για τεχνικές λεπτομέρειες σε απόφαση του Πρωτοδικείου της περιοχής. Εδώ επιρρίπτω μεγάλη ευθύνη στο αρμόδιο υπουργείο που έπρεπε να ολοκληρώσει τον φάκελο και μετά να προχωρήσει σε εργασίες. Ο αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου είναι κάτι που γίνεται - οι περισσότερες περιοχές της χώρας είναι έτσι. Και στο κάτω-κάτω σε αρχαία και προστατευόμενη περιοχή έχτισαν τα αυθαίρετα οι κάτοικοι, έτσι; Όσο για τα πλούσια νερά και κάλος, πρώτα τα έχτισαν αυτοί που φωνάζουν, έπειτα τα μόλυναν, κατόπιν τα έκαψαν και τώρα όψιμα ενδιαφέρονται για την προστασία τους. Μόνο σε μένα φαίνεται κάπως περίεργο αυτό;
    Όσο για το ΧΥΤ (Α και Υ), πρώτα γίνεται ο χώρος υποδοχής και μετά το εργοστάσιο επεξεργασίας (που είναι μέσα στον προγραμματισμό να γίνει και αυτό).
    Αφού είναι η "πιο ακριβή και χειρότερη" (λαθεμένα, καθότι τελικά ΧΥΤΥ θα γίνει), τότε ας συνεχίσουμε να τα ρίχνουμε ανεξέλεγκτα στις παράνομες. Και όταν γεμίσουμε, ας τις κάψουμε ξανά και ξανά και ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εσύ βλέπεις μια κοινωνία που θέλει να αλλάξει; Και που περισσότερο, αποδέχεται τα αποτελέσματα των αλλαγών που επιβάλλονται σήμερα;
    Γιατί έχεις κάνει ένα λογικό άλμα και έχεις αποδεχτεί πως (α) θέλει να αλλάξει και (β) ο μόνος δρόμος αλαλγής είναι ο επιβαλλόμενος (ούτε καν προτεινόμενος).
    Εκεί είναι που διαφωνούμε κάθετα.
    Μεγάλο μέρος των αλλαγών με βρίσκουν κάθετα αντίθετο και ως φιλοσοφία και ως νοοτροπία και δεν εξυπηρετούν την κοινωνία αλλά την αγορά. Και η αγορά, δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, γιατί τότε δεν θα υπήρχε κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αχ, μετά από μια γεμάαατη 'βδομάδα, ξανάρθα!
    Καταρχήν αν ήμουν λίγο επιθετικός στα σχόλιά μου ζητάω συγγνώμη αλλά ήταν ο αυθορμιτισμός μου τέτοιος που καμιά φορά δε ζυγίζω τα λόγια (ή γραπτά) μου! :-D

    Τώρα για οικονομία χρόνου δεν θα πω τίποτα! Αφήνω τα γεγονότα -τα σημερινά που προστίθονται σε μια σειρά φασιστικών ενεργειών όπως προσωπικά νομίζω- να μιλήσουν μόνα τους...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @kikop80 Αυτές οι συζητήσεις γίνονται καλύτερα δια ζώσης ;-)
    Όποτε θέλεις! Χεχε!

    @darthiir the abban Ομοίως με τον kikop80 ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δε θα αλλάξει κάτι, και πάλι αστήρικτο λογικό άλμα θα έχεις κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @darthiir the abban Ενώ φαντάζομαι το συγκεκριμένο συμπέρασμα στηρίζεται χωρίς λογικά άλματα ε; Χαχαχα! Τι να σου πω βρε, τι να σου πω! Χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή