Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Κωνσταντινούπολη : η ομορφότερη Πόλη

Σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών. Η μοναδική πόλη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Μία πόλη που ακροβατεί μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού πολιτισμού από την αρχαιότητα. Μια σύγχρονη πόλη όπου οι μιναρέδες συνυπάρχουν με τις εκκλησίες. Μία μεγαλούπολη - χωνευτήρι λαών και συνηθειών. Μία πόλη που πραγματικά δεν κοιμάται καθόλου. Αυτή είναι η Πόλη.
Σε αυτή το μητροπολιτικό κέντρο της Ανατολής που πατάει το πόδι του και στη Δύση, το σύμβολο που ξεχωρίζει είναι η Αγιά Σοφιά. Όχι μόνο για μας ως Έλληνες, αλλά και για όλους τους επισκέπτες της πόλης. Σύμβολο θρησκευτικού πολιτισμού διαχρονικού στους αιώνες. Και όσο κι αν καταστράφηκε ή προσπαθήσανε να το αντιγράψουν, παραμένει επιβλητικό.
Η Πόλη αριθμεί 16 εκατομμύρια κατοίκους - μόνη της μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Η ανάπτυξη πλέον γίνεται προς την ασιατική πλευρά, όπου χτίζονται νέες πολυτελείς κατοικίες με περίφραξη και φύλαξη. Σε αυτή την φωτογραφία διακρίνεται και ο Φάρος της Παρθένας, σημείο αναφοράς σε αρκετές ταινίες (όπως πχ Τζέιμς Μποντ).
Το διαφορετικό που κάναμε στο - επαγγελματικό κατά τα άλλα - ταξίδι ήταν επίσκεψη στα Πριγκηπονήσια. Τα αρχοντικά που έχουν απομείνει ανήκαν σχεδόν όλα σε Έλληνες και παρά το πέρασμα του χρόνου, μένει αρκετή από την αρχοντιά τους. Η κρουαζιέρα πάντως στη θάλασσα του Μαρμαρά σίγουρα αξίζει, αφού έχει κανείς τη δυνατότητα να δει την Πόλη από άλλη σκοπιά και προοπτική. Το συγκεκριμένο είναι από την Πρίγκηπο - τα άλλα νησιά είναι η Χάλκη, η Πρώτη και η Αντιγόνη.
Εντός της Πόλης, σε μια πλευρά του Βοσπόρου κοντά στην πλατεία Ταξίμ όπου είναι και ο σφυγμός της πόλης, κυριαρχεί ο Πύργος του Μαρμαρά πάνω από την ομώνυμη γέφυρα. Η φωτογραφία είναι από ένα εστιατόριο από την απέναντι πλευρά, που κάνει καταπληκτικό κεμπάπ. Στα προτεινόμενα ασφαλώς, όπως και τα περισσότερα εδέσματα που κυκλοφορούν ακόμη και στους δρόμους. Ιδιαίτερη προσοχή βέβαια στο νερό (μόνο εμφιαλωμένο παντού), στα φρούτα και στα λαχανικά που έχουν πλυθεί με νερό και στα ψαρικά . Κατά τα άλλα, ό,τι έχει ψηθεί είναι αρκετά ασφαλές. Μη χάσετε την ευκαιρία για "βρώμικα" όπου βρεθείτε και σταθείτε, για καυτερά και φυσικά για γλυκά. Καζάν ντιμπί, μπακλαβάς με μπόλικο φυστικί και άλλα είναι ασφαλώς στα προτεινόμενα επίσης.
Ένα σημείο από το οποίο περνάμε όλοι οι τουρίστες είναι η Μεγάλη ή Κλειστή αγορά, το Καπαλί Τσαρσί. Εκεί μέσα μερικές χιλιάδες μαγαζάκια πουλάνε τα πάντα, από δερμάτινα και χρυσαφικά μέχρι ρολόγια, κουζινικά και λοιπά. Φυσικά όλα είναι μαϊμούδες και φυσικά όλα επιδέχονται παζαριού. Οι περισσότεροι ξέρουν και ελληνικά, απόρροια του πόσοι πολλοί συμπατριώτες μας επισκέπτονται την αγορά αυτή. Ιδού και οι επιπλέον αποδείξεις... Παρεμπιπτόντως, αυτές τις μέρες στη Πόλη βρισκόταν και ο Εφραίμ όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη - μάλιστα την ίδια μέρα που προλόγησε ο τελευταίος το συνέδριο που παραβρέθηκα.
Άποψή μου είναι βέβαια ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι μόνο για αναμνηστικά. Καλύτερη αγορά είναι αυτή που βρίσκεται πιο κάτω, η αιγυπτιακή αγορά ή αλλιώς Αγορά των Μπαχαρικών. Εκεί θα βρει κανείς από λογιών-λογιών μπαχαρικά, γλυκά, παστουρμάδες και κρέατα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το περίφημο τζαμί όπου χέστηκε η Φατμέ, το Γενί Τζαμί (από την ομώνυμη έκφραση που σημαίνει κάτι σαν τη φοράδα στ' αλώνια).
Η διασκέδαση της Πόλης βρίσκεται κυρίως στα πέριξ της Πλατείας Ταξίμ. Πλήθος κόσμου ανεβοκατεβαίνει τους πεζόδρομους που εκτείνονται τριγύρω. Αποφύγετε τα πολύ τουριστικά μπαράκια και χωθείτε τριγύρω στα στενά. Εμείς καταλήξαμε μία από τις βραδιές σε μαγαζί με ζωντανή τούρκικη μουσική με απίστευτες φωνές όπου είχε αποκλειστικά ντόπιους. Οι φωνές, η μουσική, το συναίσθημα, ο χορός ήταν όλα τόσο γνώριμα που σε έκανε να απορείς. Αξίζει πάντως. Όπως αξίζει και να δοκιμάσει κανείς ναργιλέ σε ένα από τα παραδοσιακά ναργιλεδάδικα πέριξ του Καπαλί Τσαρσί με συνοδεία τούρκικου καφέ ή κόκκινου τσαγιού που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Πόλη.
Κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι τα υδραγωγεία της Κωνσταντινούπολης. Όλη η πόλη, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή πλευρά, είναι κούφια από κάτω λόγω ενός πολύπλοκου συστήματος ύδρευσης - το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα, γι αυτό κιόλας το νερό δεν είναι πόσιμο. Κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια. Το συγκεκριμένο που πήγαμε είχε και ζωντανή μουσική.
Τέλος, υπάρχουν και κάποιες εκδρομές εκτός των τειχών, όπως αυτές στο Μπαλουκλί - από τα περίφημα βιβλία για τη Λωξάντρα. Εκεί βρίσκεται και ένας από τους μύθους που σχετίζονται με την Πόλη, αυτός για τον μοναχό με τα μισοτηγανισμένα ψάρια. Διακρίνονται κάποια από αυτά κάτω-κάτω.
Η Πόλη αντικειμενικά είναι από τις ομορφότερες πόλεις. Είναι η ατμόσφαιρα, ο παλμός, η ζωή, η ένταση, ο συγκερασμός Δύσης και Ανατολή. Είναι όλα μαζί. Από τις πόλεις που θέλουν αρκετές επισκέψεις γιατί κάθε φορά έχει και κάτι διαφορετικό να δώσει. Βγείτε, περπατήστε πέρα από τα συνηθισμένα. Δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα από το κέντρο της Αθήνας και οι άνθρωποι είναι αρκετά φιλόξενοι. Ούτως ή άλλως, όπως λέει το τραγούδι Εσύ Χριστό και εγώ Αλλάχ, όμως και οι δυο μας αχ και βαχ.
ΥΓ Βέβαια, τα εικοσάωρα δουλειάς-διασκέδασης-τουρισμού κτλ τα χτυπήσαμε. Γι αυτό και σήμερα που ήρθα στη Σάμο, επιβάλλεται λίγο ξεκούραση για να συνέλθουμε. Αλλά απέναντι πάλι Τουρκία βλέπω...




ΥΓ1 Οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη πλέον ανεβαίνουν ανηφόρα τρελή! Ένα ευρώ είναι δύο λίρες περίπου - ευρώ δέχονται σχεδόν παντού. Αλλά η ακρίβεια να λέγεται. Σχεδόν τιμές Αθήνας.

64 σχόλια:

  1. Ωπ, να τα και τα ωραία! :D Φοβερή περιήγηση μας έκανες! Καλά να περάσεις και στη Σάμο και κοίτα να ξεκουραστείς και λίγο. Φιλιά και καλό μήνα :)
    Υ.Γ. "Υπάρχει ύφασμα και για παπάδες"; χαχαχαχα :)))))) Άπαιχτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks για την όμορφη δικτυακή βόλτα στην Πόλη. Ακόμα δεν την έχω επισκεφθεί. Κάποια στιγμή θα το κάνω. Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με ταξίδεψες σε μια πόλη που ακόμα δεν έχω επισκεφτεί αν και το θέλω τόοοσο πολύ...
    συγκινήθηκα, ακούγοντας παράλληλα και το τραγούδι...
    να'σαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @maria mikro analogo Μέχρι στιγμής καλά πάει η ξεκούραση στη Σάμο. Τέλειωσε γρήγορα η δουλειά!
    Όσο για την περιήγηση προσπάθησα να περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία, αλλά είναι πολύ δύσκολο!
    Ευχαριστώ πάντως!

    @unclescrooge Να την επισκεφτείς οπωσδήποτε. Και αν χρειαστείτε ξεναγό... Εννοείται! Χαχα!
    Καλησπέρα και καλό μήνα.

    @alienlover Να την επισκεφτείς, είναι πανέμορφη και αξίζει!
    Μερικά τραγούδια έχουν τη χάρη σε συνδυασμό με τις εικόνες να σε ταξιδεύουν όντως.
    Χαίρομαι που σου άρεσε. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χορταστικό post! Ώραία περιήγηση! Και εις άλλα με υγεία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς όρισες, καλό ταξίδι και πάλι καλώς όρισες...Τι θα γίνει με σένα;
    Πάντως, καλά ταξίδια νάχεις και αναμνήσεις-παραμύθια να διηγείσαι στα παιδιά και εγγόνια σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ ωραία!

    Και σε άλλα σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΠΙΣΩ!
    τελεια αναρτηση φιλε!απολαμβανω αυτες τις αναρτησεις σου!
    καλο μηνα κ καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο 'χρονοντούλαπο' κι αυτό το ταξίδι... Άντε και εις άλλα με υγεία!

    Καλό μήνα kitsmits

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον Εφραίμ δεν τον συνάντησες, σίγουρα όχι τον Theophile Gautier. Μήπως τον Orhan Pamuk;
    Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη φορά θα δεις και με μια άλλη ματιά την Πόλη...
    Καλώς να επιστρέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ!!!
    Σε ζηλεύω...Θυμίθηκα ακόμα και τις μυρωδιές από τα φαγητά στον πεζόδρομο...

    Δυο μέρες πήγες και τα έμαθες όλα!!απαπαπα...
    Εμένα μου πήρε 2 φορές από 5 μέρες η κάθε μια για να τα μάθω όλα αυτά...Εντατικά έκανες???
    :PPPP


    Σματς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τουλάχιστον πέρα από την δουλειά, είδες και ωραία πράγματα...Και έβγαλες και ωραίες φωτό...
    Καλό βράδυ Κιτσομήτσε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή βδομάδα,
    Καλό μήνα,
    Καλή επιστροφή,
    Καλό μας κουράγιο (θα μάς χρειαστεί μπόλικο...)

    α-α-ε
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλα νταξ με τη γαλλια μου θα σε ισοπεδωσω μετα θα δεις

    καλο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς μας ήρθες φίλε ...
    Χάρηκα για τη γνωριμία
    Ελπίζω την άλλη φορά νά 'χεις χρόνο
    να πιούμε και τα ουζάκια μας ...
    Καλό μήνα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πατρίδα! 'Ετσι την αποκαλώ τη Πόλη. Κι ας μη κατάφερα να πάω ποτέ. Στα γονίδιά μου είναι καταγεγραμμένες οι μνήμες από εικόνες,μυρουδιές,γεύσεις,ήχους,λέξεις γνώριμες. Οι ρίζες μου είναι εκεί. 'Ενα κομμάτι του εαυτού μου είναι χαμένο κάπου εκεί. Θαμμένο σε κάποιο καλντερίμι στο Φανάρι όταν κάποια στιγμή οι πρόγονοί μου έφυγαν κυνηγημένοι.Ναι κάποια στιγμή πρέπει να πάω. 'Εχω χρέος να πάω. Και συ μου το θύμησες!

    Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. όοοοοχι δεν θα σου πω οτι ζηλεύω που συνέχεια ταξιδεύεις..

    θα ήθελα να παω κάποια στιγμή αλλά ψιλοφοβάμαι με αυτά που ακούω να συμβαίνουν κατά καιρούς (βλ. τώρα ινδία..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιατί δε θέλω να πάω;Παρ'όλο που δεν είμαι σωβινιστής,φοβάμαι ότι θα συγχυστώ,θα ταραχθώ,δεν ξέρω,ίσως κάνω λάθος....

    Καλό μήνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άπειρες πληροφορίες, ωραίο το σεργιάνι που μας έκανες στην Πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Hρθα να δω φωτός. Φτάνει ως εκεί!
    χάάάάλια, πέρασες πάλι ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στην Πριγκηπο ειχα παει και γω και με επιασε μελαγχολια, τα σπιτια δεν ειχαν καμια σχεση με αυτο που δειχνεις, ισως ειναι το πιο καλοδιατηρημενο..

    το Μπαλουκλι το θυμαμαι κι απο τις διηγησεις της γιαγιας μου, για τα ψαρια που θα τα τηγανισεις, θα ζωντανεψουν και τοτε η Πολη θα γινει και παλι ελληνικη..

    (την κερκοπορτα την ειδατε;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κι εγώ δεν έχω πάει στην Πόλη. Πρέπει να πάω όμως για να δω αν πράγματι είναι ομορφοτερη πόλη. Μεταξύ μας δεν το νομίζω... :)))

    Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το ταξιδιωτικό ποστ σου για ακόμα μία φορά. Καλά να περάσεις στη Σάμο και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ekpliktiki parousiasi kai teleies oi fotografies!!kalo mesimeri!!filia!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρεπορτάζ κανονικό!! Εσύ σπίτι σου θα κάτσεις καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάθομαι να κάνω διάλειμμα στη δουλειά και πέφτω σε αυτό το όμορφο και αναλυτικό οδοιπορικό για την Πόλη,. μια πόλη που αν και Η Πόλη, δεν έχω επισκεφτεί ακόμα!
    Ευχαριστώ φιλαράκι!
    Και εις άλλα με υγεία.
    Άντε τώρα, χαλαρά (ελπίζω) ως τα Χριστούγεννα.
    Αλήθεια, για που φέτος;
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 16 εκατομμύρια??? Ώπα... Κάτσε τώρα. Κόλλησα λέμε! Μια Νέα Υόρκη δηλαδή... Κόλλησα αλήθεια. Έχω μπερδευτεί αυτήν τη στιγμή. Είναι και βράδυ και ξέρεις, τα βράδια το δουλεύω στο ρελαντί... Το μυαλό ντε. Για να μην καεί από την... υπερ-δραστηριότητα! Χα, χαχ. Τι ψωνάρα. Λοιπόν, ιδέα δεν είχα πως μιλάμε για τόσον πληθυσμό. Στην Πόλη δεν έχω πάει. Στη Σμύρνη μόνο και αν κρίνω πώς ένιωσα, φαντάσου τι έχω να "πάθω" εκεί. Plus, δοκίμασα τα νοστιμότερα φαγητά της τελευταίας πενταετίας. Βλέπεις μπορεί να πηγαίνουν να... φράζουν κατευθείαν τις αρτηρίες, λόγω του πλούσιου βούτυρου, αλλά είναι... νόστιμα σαν τα... ουρί του Παραδείσου! Χα, χααχ... Και οι άνθρωποι μου φάνηκαν γλυκύτατοι, μ' ένα σεβασμό για τους Έλληνες, που καθόλου δεν περίμενα, για να σου πω την αλήθεια!
    Αυτά. Και πάντα τέτοια μούτρο. Τις ξέρεις δα τις ευχές μου. Λοιπόν, ετοιμάζομαι για Βερολίνο και κάθε info είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Τις καληνύχτες και τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ωραίος Κίτσο και πολύ κατατοπιστικό το ποστ!
    Εγώ όταν είχα πάει δυστυχώς χάλασε η φάση και το ταξίδι γιατί είχαμε ένα προβληματάκι τάξης και ηθικής (μας μπουζουριάσανε.. :P γι κάτι ψιλοπράγματα - πάνε και χρόνια βέβαια).
    Οι περιγραφές σου είναι άψογες όπως πάντα :)

    @Anna:

    Ρε Αννα και εσύ πας Βερολίνο!!!! ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κάτι λείπει δε νομίζεις!!! Για σκέψου.....
    Που είναι τα χανουμάκια οεο?

    Καλημέρα και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα προτιμήσω και 8α νοσταλγήσω τη Σάμο σε όλα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. τρελαινομαι για καζαν ντιπι θα μπορουσα να φαω τονους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπέροχη η πολη ! δεν εχω παει και θα ηηθελα πολυ να τν ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ιδιαιτερα την ΑΓ.ΣΟΦΙΑ..:) ευγε για τα ταξιδια σου :)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στο σχολείο..μάλλον δεν διδάσκουν σωστά σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό...
    Θέλω και εγώ δουλειά που να με στέλνει ταξίδια...
    Ας πρόσεχα ...
    Τέλεια πόλη...αν όχι η ομορφότερη μία από τις ομορφότερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. αντικειμενικά είναι από τις ομορφότερες πόλεις...
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το οτι είναι μια πολυ ομορφη πόλη που συνδιαζει δυτικα και ανατολικά στοιχεία το ήξερα..
    Για τις τιμές παντως μου είχαν πει οτι ηταν πολυ χαμήλες.. κι σχεδιαζα ταξιδακι..
    Καλο μηνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειναι ονειρο να παω Κωνσταντινουπολη. Και ειδικα με τραινο μεσω Θεσσαλονικης. Θα γινει καποια στιγμη και αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η περιγραφή σου με κάνει να θέλω να την επισκεφθώ άμεσα. Ελπίζω να μπορέσω να τη χωρέσω κάπου! Άντε και στα επόμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα.

    Εξαίρετη η περιγραφή.

    Είναι πραγματικό τάλαντο να δίνεις τέτοια περιεκτική περιγραφή για ένα τόσο πλατύ θέμα.

    Για την Κωνσταντινούπολη, δυστυχώς, έχω την αίσθηση ότι περισσότερο συμφωνώ με τον VaD.

    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Είδες που γκρίνιαζες; Τζιτζί δεν ήταν; Φιλιά και σου εύχομαι να ξαναπάς σύντομα γιατί κάτι μου λέει ότι δεν χόρτασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Στην Πόλη μάλλον ταιριάζει απόλυτα το Ό,τι φας και ο,τι πιεις, ε?!

    Όμορφο ταξίδι, έχασα κάποτε την ευκαιρία να το κάνω, αλλά που θα πάει... Έχω και φιλενάδα που είναι Τουρκάλα! Φιλιά στην Σάμο, πατρίδα του μπαμπά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πολύ όμορφη η περιγραφή! Θα σου έλεγα να κάνεις αυτό που είπε ο Ασκαρδαμυκτί ποιο πριν.
    Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι αυτό που αναφέρεις για τις τιμές.
    Είχα την εντύπωση πως τα πάντα είναι πολύ πιο φθηνά εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όμορφα! Χρειάζομαι αφάνταστα πολύ ένα ταξίδι, και καθώς δε προβλέπεται, το γεύτηκα μέσω της ανάρτησης σου!
    Σε ευχαριστώ!
    Δεν εχω παει στη Κωνστ/πολη, αλλά το θέλω πολύ! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μας έδωσες! Καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Α, θέλω κι εγώ να πάω.
    Όμορφες φωτογραφίες.
    Τι πλάκα αυτό με τους παπάδες! Δεν είμαστε καλά!

    Καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Όντως ακόμα και εκεί ρεζίλι. Ελπίζω να πέρασες καλά.. Τα λέμε..

    Καλά να περνάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. λοιπόν, μια εβδομαδα μετα να μαι κι εγω! ρε, τι γαματα ηταν! εχω μια προκαταληψη να επισκεφτθω την πολη, δεν ξερω γιατι. και δε νομιζω να ειναι θεμα εθνικισμου, ξερω γω..παντως, για λίγες ημέρες φαινεται οτι τουδωσες και καταλαβε. οι φωτογραφιες ειναι υπέροχες παντως. δελεαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. λοιπόν, μια εβδομαδα μετα να μαι κι εγω! ρε, τι γαματα ηταν! εχω μια προκαταληψη να επισκεφτθω την πολη, δεν ξερω γιατι. και δε νομιζω να ειναι θεμα εθνικισμου, ξερω γω..παντως, για λίγες ημέρες φαινεται οτι τουδωσες και καταλαβε. οι φωτογραφιες ειναι υπέροχες παντως. δελεαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. αυτή η φώτο για τους παπαδες και το ύφασμα με στειλε...και γω είχα εντυπωσιαστεί απο το υδραγωγείο!
    ωραια αναρτηση πολυ καλες οι φωτο σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @γκρινιάρης Ευχαριστώ φίλτατε. Μετράει πολύ από έναν έμπειρο σαν και σένα :-)

    @φλούφλης Ευχαριστώ. Τι να κάνω που μου τυχαίνουν; Μερικά αρκετά απροσδόκητα.
    Παιδιά και εγγόνια λες ε; Θα δούμε!

    @~~α~~ Ευχαριστώ. Και στα δικά σου!

    @laplace78 Ευχαριστώ και σένα. Αναμένω τις δικές σας εμπειρίες.

    @jamanfou Όντως και αυτό, όπως το λες. Στα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @λουκής Οι προτάσεις σου είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και ευχαριστώ.

    @σκορπίνα Μία από τις όμορφες συνισταμένες της χώρας αυτής, όντως.
    Μαθαίνω γιατί μ'αρέσει να τριγυρνάω! Στα επόμενά μας εύχομαι!

    @artanis Όντως έτσι έγινε. Το παλεύω όσο γίνεται!

    @ναπολέων Καλά μας όλα, λοιπόν!

    @σκουλήκι Άλλο αέρα το Παρίσι, άλλο η Ανατολή!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @sidepap21 Όπως το λες ακριβώς. Την επόμενη φορά ακόμη καλύτερα!
    Καλό μήνα

    @ανασαιμία Νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ το έχουμε αυτό. Γιατί οι εμπειρίες ζούνε μέσα μας.
    Καλησπέρα

    @irene Παντού δεν είναι επικίνδυνα; Δες τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην χώρα μας...
    Μπορείς και συ, πάρτο απλώς απόφαση!

    @vad Η αλήθεια είναι ότι όλους μας πιάνει το κατιτίς αντίστοιχο. Αλλά αξίζει ένα προσκύνημα στη Αγιά Σοφιά...

    @kaveiros Ασφαλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @wilma Σεργιάνι... Πολύ μου άρεσε αυτό...

    @ζουζούνα Το παλεύω κάθε φορά και όπου μου βγει!

    @leila Είδαμε ό,τι έχει απομείνει από την Κερκόπορτα. Δεν μπορώ να πω, γυρίσαμε αρκετά.

    @ndn Να πας, να πας. Αξίζει τρελά. Και πρόσεξε, είπαμε είναι η ομορφότερη Πόλη όχι πόλη ;-)

    @leviathan Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @τρελοτουρίστες Εγώ φταίω; Εκεί που λέω να καθήσω μου προκύπτουν και κάποια τέτοια!
    Εδώ ταιριάζει το Για δες ποιοι μιλάνε ;-)

    @ενεσούλα Να πας ρε, να πας! Αξίζει με τρέλα.
    Για φέτος έχει Βαρκελώνη την Πρωτοχρονιά! για να δούμε τι θα δούμε

    @NY anna Έτσι και καλύτερα είναι η Πόλη. Να πας ρε μουτσίτσα, αξίζει με τρέλα.
    Όσο για το Βερολίνο δεν ξέρω αν σε πρόλαβα... Αλλά η πόλη και εκεί είναι τόσο ζωντανή που δε θες πολλά, απλώς βγαίνεις στους δρόμους.
    Φιλιά τρελά!

    @fusmoker Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Προσοχή στο Εξπρές του Μεσονυχτίου, έτσι;
    Καλό ταξίδι και σε σένα!

    @prophet81 Χανουμάκια; Μην πάτε! Ένα μάτσο τουριστικά χάλια είναι! μακριάάά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @νίκος κ. Μαζί σου. Αλλά και η Πόλη έχει το κατιτίς της...

    @mad2luv Ρε εσύ είσαι και κοντά! Τρέξε λέμε!!!

    @μαρία λεμονάτη Τα γλυκά τους γενικά είναι απίστευτα!

    @lockheart Σπεύστε οσονούπω!
    Ευχαριστώ πάντως.

    @γλαύκη Τυχαίνουν, δεν είναι πάντα έτσι. Απλώς όταν τυχαίνουν προσπαθώ να τα εκμεταλλευτώ όσο δεν πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @akon Έτσι είναι! Ευχαριστώ!

    @vagsiok Προλαβαίνεις γιατί θα ανέβουν κι άλλο! Γρήγορα!!!

    @aeriko Να πας οπωσδήποτε. Από Θεσνικη είναι πολύ κοντά.

    @λαχανάκι Να πας τρελολάχανο. Αξίζει.
    Και άμα χρειαστείτε ξεναγό...

    @pan Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλησπέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ασκαρδαμυκτί Και αυτό έγινε!

    @κοπτοραπτού Είπα να γκρινιάξω προκαταβολικά ;-)
    Δε χορταίνεται, να είσαι σίγουρη γι αυτό!
    Φιλιά

    @penny Χαχαχα! Ωραίος συνειρμός, όντως!
    Τα έδωσα τα φιλιά σου.

    @λάκων Κάποτε ήταν, αλλά τώρα λόγω ευρώπης αλλάζουν τα πράγματα!
    Καλησπέρα.

    @roadartist Πάλεψέ το! Αξίζει πολύ! Και είναι και ταξίδι κοντινό.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @city addict Είδες που συμβαίνουν; Χαχα!
    Καλησπέρα και να πας!

    @εφιάλτης Αρκετά καλά, κουραστικά μεν, αλλά καλά!
    Ευχαριστώ!

    @lifewhispers Είναι απίστευτη όμως, στο λέω! Έχει ζωή, έχει αρχοντιά, έχει παλμό, χρώματα. Είναι πόλη ζωντανή!
    Δοκίμασέ το όμορφη!

    @νατάσσα Την βρήκα και λέω αυτή είναι το blog! Χαχαχα!
    Το υδραγωγείο ήταν το κάτι άλλο, όντως!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ποτέ δεν με τράβηξε η ιδέα της Κωνσταντινούπολης, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η περιγραφή σου με δελεάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @σοφία Συνδυάζει τόσα πολλά διαφορετικά στοιχεία που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί όσο ακόμη αντιστέκεται στον δυτικό κόσμο με τον τρόπο της...
    Αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Περιεκτικό άρθρο που δίνει μια σωστή εικόνα της Κωνσταντινούπολης, μια γεύση.

    Τα Πριγκηπόννησα και ειδικότερα η Χάλκη συν το φαγητό στην Πόλη είναι τα μόνα που μου λείπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @σωτήρης Η εικόνα είναι όπως την έζησα αυτές τις 4 μέρες.
    Πρίγκηπο πήγα, Χάλκη μάλλον την επόμενη φορά!
    Να'σαι καλά και να ταξιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αχ να δω πότε θα πάω να δω αυτό το μαργαριτάρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @Και λοιπόν Επειδή μία φορά δε θα σου φτάσει, να πας και να ξαναπάς!
    Έχει μοναδική ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή