Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αθήνα της όπερας (Κουρέας της Σεβίλης, Εθνική Λυρική Σκηνή)

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ένα από τα καλά της Αθήνας είναι η πληθώρα επιλογών ως προς την διασκέδαση και όχι μόνο. Σχεδόν κάθε μέρα γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη για όλα τα βαλάντια. Πέραν των θεάτρων, πειραματικών σκηνών κτλ η πόλη διαθέτει χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Λυρική Σκηνή που ανακάμπτει έπειτα από παρολίγον πτώση. Ειδικά η Εθνική Λυρική Σκηνή (Greek National Opera αγγλιστί) έχει αναβαθμίσει τις δραστηριότητές της, παρόλο που ακόμη δεν έχει βρει μόνιμη σύγχρονη στέγη. Πρόσφατα πάντως απέκτησε και λογαριασμό στο twitter.com/nationalopera.

Προσέχοντας αφίσες στο μετρό, μου κίνησε το ενδιαφέρον εκείνη του Κουρέα της Σεβίλης (Il barbiere di Siviglia). Πρόκειται για γνωστό έργο του Ιταλού συνθέτη Gioachino Rossini. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε σιγοτραγουδήσει την Άρια του Φίγκαρο αλλά και το κυρίως κομμάτι. Για του λόγου του αληθές ακούστε τα αποσπάσματα που βρίσκονται στο τέλος. Για να επανέλθω, έριξα μια ματιά στις ημερομηνίες, συνεννοηθήκαμε με φίλους και καταλήξαμε να κλείσουμε για την παράσταση στις 16/2, ημέρα Τετάρτη.

Είχα πολλά χρόνια να πάω στη Λυρική και ομολογώ ότι το ευχαριστήθηκα. Η παράσταση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Είχε την ζωντάνια που επιβάλλεται σ'αυτή την χαρούμενη παράσταση, τα σκηνικά και η σκηνοθεσία στάθηκαν στο ύψος τους. Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι (κόμης Αλμαβίβα, Ροζίνα, δον Μπάρτολο, Φίγκαρο και δον Μπαζίλιο) έδεναν πολύ καλά και με το παίξιμο και με τη φωνή τους. Πολύ καλή και η ορχήστρα με τον μαέστρο να δίνει ρεσιτάλ. Μου άρεσε επίσης και το γεγονός ότι η ματιά στο έργο ήταν σύγχρονη, τόσο με τα ρούχα όσο και με λοιπές μικρές πινελιές, χωρίς να αλλοιώνει κάτι.

Πέρα από την πολύ καλή παράσταση, θυμήθηκα γιατί είχα πολλά χρόνια να πάω στην Λυρική στο θέατρο Ολύμπια. Τα καθίσματα είναι αρκετά άβολα, ενώ η ακουστική του - αρκετά παλιού - χώρου θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ο κόσμος που παρακολούθησε την παράσταση ήταν μιας κάποιας ηλικίας. Από την μία έχει την αξία του αυτό, να βλέπεις δηλαδή ανθρώπους να φοράνε τα καλά τους για την έξοδο, από την άλλη με προβλημάτισε. Έχει μήπως σχέση με την τιμή του εισιτηρίου, δηλαδή οι νεότεροι δεν μπορούν να πάνε λόγω υψηλού κόστους; Ή επειδή ο κόσμος που πάει είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οι τιμές διαμορφώνονται αντίστοιχα υψηλά; Πάντως στα πλαίσια του ανοίγματος σε νεανικά κοινά η Λυρική έχει προσφορές της τελευταίας στιγμής για νέους - 20' πριν την παράσταση με 15 ευρώ εφόσον έχουν περισσέψει εισιτήρια. Ελπιδοφόρο άνοιγμα, μαζί με τις παιδικές παραστάσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς.

Συνοψίζοντας, η παράσταση ήταν αρκετά καλή. Όσοι θέλετε, προλαβαίνετε ακόμη - θα δοθούν άλλες 6 παραστάσεις και έπεται συνέχεια με άλλα θεάματα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή κάνει προσπάθειες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί 5 παραστάσεις για το καλοκαίρι στο Ηρώδειο (δείτε εδώ). Προσωπικά, θα την τιμήσω ξανά.

Τι καλύτερο για κλείσιμο για ορισμένα αποσπάσματα από τον Κουρέα της Σεβίλης;
Κατά σειρά η άρια του Φίγκαρο, η έναρξη της παράστασης και μια μοναδική εκτέλεση από την Μαρία Κάλας στον ρόλο της Ροζίνα (link καθότι δεν επιτρέπεται η ενσωμάτωση). Τέλος, μία λίγο ανορθόδοξη εκτέλεση από Τομ και Τζέρι.



Μαρία Κάλας - Rosina (κλικ στον τίτλο να ανοίξει)


26 σχόλια:

  1. αυτό που κρατάω περισσότερο (πέρα φυσικά απο την ιδέα να το ψάξω κι εγώ!) είναι αυτό που είπες για τους ηλικιωμένους...
    Να φοράνε τα καλά τους για έξοδο...
    Μου έφερε πολύ αισιόδοξες σκέψεις.. δεν ξέρω γιατί.. απλά μου ζέστανε την καρδιά αυτη η φράση!
    Καλημέρα κιτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε!
    Η Λυρική ευτυχώς ανάκαμψε, γιατί κάποια άλλα πολιτιστικά στέκια δυστυχώς -βλέπε Αμφιθέατρο Ευαγγελάτου- κλείνουν.
    Ωραίες επιλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε σε πιστεύω!! Έβαλες βίντεο Tom και Jerry!!! Χαχα!!!
    Φιλιά!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το να πας στο Θέατρο ή στην Λυρική Σκηνή ή στο Εθνικό Θέατρο, αποτελούσε για την γενιά των γονιών μου (και λίγο μέχρι και την δική μου) "μοναδικά υπέροχη" έξοδο και υποχρεωτικά έπρεπε να είσαι ντυμένος σωστά (ή όπως το λες εσύ KitsoMitso με τα καλά σου).
    Αυτό χάθηκε με τα χρόνια, και χάθηκε και απόλυτη μαγεία του θεάτρου κατά την ταπεινή μου άποψη... Ίσως πρέπει με κάποιον τρόπο να επανέλθει.
    Είσαι πολύ τυχερός που κατάθερες και είδες αυτήν την ωραία παράσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κιτσομήτσο μου το μπλογκ σου είναι πολύ όμορφο και ενημερωτικό!Αφού έμαθα και είδα περί Θηβών που ούτε καν θυμάμαι αν έχω πάει ίσως μια φορά και αυτό όταν ήμουν πολύ μικρή. Τώρα πάλι η Λυρική σκηνή που ανέτρεξα στο σαιτ της και είδα ότι τα εισιτήρια δεν είναι και πολύ ακριβά 80 ευρώ. Είναι ότι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε και ολοι μουσικοί έχουν σπουδές και δουλειά όσο κανένας άλλος και θα πρέπει ο μισθός τους τουλάχιστον να είναι κάπως αξιοπρεπής. Και το ντύσιμο παίζει ρόλο, γιατί καλό είναι να μην ισοπεδώνουμε όλα, η ιεραρχία πάντα μετράει και κάνει την διαφορά ;) Λοιπόν χάρηκα πολύ που σε βρήκα, είναι σαν να φύσηξε ένας καλαίσθητος και θετικός άνεμος στο ελληνικό μπλογκιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηταν να παω συνοδεια με το ωδειο μου στις 20 του μηνος αλλα φευγω για εξωτερικο οποτε λυρικη για μενα φετος δεν εχει. χαιρομαι που σου αρεσε.
    Σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να πώ την αλήθεια την έχω κόψει την Λυρική εδώ και καιρό, αλλά αυτή η όπερα είναι ότι πρέπει για μια χαλαρή βραδιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένο το εισιτήριο αλλα αποζημιωνεσαι απόλυτα από το θέαμα-άκουσμα.

    Μακάρι να ήταν λίγο πιο οικονομικές οι παραστάσεις γιατί ξέρω πολύ κόσμο που θα ήθελε να πάει, αλλά δε μπορεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δύο πράγματα να προσθέσω και γω που πήγα και την είδα.
    Κατ'αρχήν ενημερώθηκα για την παράσταση από την πολύ καλαίσθητη και προχωρημένη αφίσα της παράστασης από το μετρό, το οποίο τυγχάνει να το παίρνω σπάνια.
    Εμαθα για τη νέα προσπάθεια της Λυρικής από το καλοκαίρι, και πραγματικά φαίνεται ότι υπάρχει ένας νέος αέρας και πνοή.
    Πάντα μου άρεσε η Ακαδημίας όταν παιρνούσα και έβλεπα όλο αυτό τον ωραίο κόσμο να περιμένει απέξω. Γιατί εγώ δεν είδα μόνο γέρους. Είδα και πανέμορφες κοπέλες μικρής ηλικίας αλλά ντυμένες εντυπωσιακά. Και παλιούς φίλους με τις συντρόφους τους. Είδα ετερόκλητο κόσμο αλλα στην πλειοψηφία τους οι γηραιότεροι σου δίνανε μια ελπίδα ότι δεν το βάζουν κάτω!
    Τέλος δεν θα ξεχάσω το happening με την ομάδα των 6-7 50ρηδων(?) κιθαριστών που τραγουδούσανε Ιταλικά κλασσικά κομμάτια κατά την έξοδό μας από το Θέατρο.
    Και αρκετός κόσμος καθόταν και τους χάζευε, και τραγουδουσε μαζί τους.

    Τέλος η υψίφωνος Καραγιάννη... ξεχωριζε... και όλοι οι υπόλοιποι και η ορχήστρα ήταν υψηλοτάτου επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα.

    Ο χώρος εντωμεταξυ είναι μικρός και φιλικός και με μια αλλαγη στα καθίσματα θα ήταν τέλειος! Καμία σχέση με ΠΑΛΛΑΣ που πρέπει να πας κοντά για να ευχαριστηθείς παράσταση!

    Ξαναπήγαινα άνετα. Και μάλλον για θεωρείο αυτή την φορά.

    Αυτά!
    Χάρηκα Πηνελόπη που γνώρισες τον Κίτσο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κίτσο μου,respects για την ανάρτηση...
    καλό σου Σ/Κ..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είδαμε την ίδια παράσταση την περασμένη βδομάδα. Δεν ξέρω ποιο σχήμα είδες (γιατί εναλλάσονται κάθε μέρα 2 γκρουπ). Εμείς είδαμε το Διονύση Σούρμπη που είναι από το νησί στο ρόλο του Φίγκαρο, ο οποίος ξεχώριζε αισθητά. Κι εγώ χαίρομαι που υπάρχει δυνατοτητα να δει την παράσταση και νεαρόκοσμος με χαμηλο εισητήριο. Επίσης, να σηκειώσω ότι κι εγώ όταν πήγα, υπήρχαν νέοι και νέες και όχι μόνο μεγάλοι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Λυρική κρατάει ακόμη τη παλιά αίγλη όταν βλέπει κανείς μεγαλύτερες ηλικίες να στολίζονται με τα καλύτερα τους για να παρευρεθουν. Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο, την εποχή αυτή που ζούμε, την εποχή της ισοπέδωσης. Τουλάχιστον εκεί, όλα συντελούν στη διαφορετικότητα, τα παλιά μεγαλεία, αν θές.

    Η Λυρική δεν είναι τόσο ακριβή, αν ψάξει κανείς βρίσκει και φθηνά εισιτήρια. Υπάρχει ποιότητα και πολύ ταλέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα καλε μου φιλε!!!
    Περιμένω κερασματάκι :) μετά
    απο τοσο καιρό απουσίας

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Που θα παει? Καποια στιγμη θα παω και εγω!! :P

    Γενικα οι τιμες ειναι ανεβασμενες, βεβαια και τι θεαμα προσφερουν αλλα ειδικα σ'αυτη την εποχη εινα ακομα πιο δυσκολα..

    Οπως ειχα και μια προσφατη συζητηση σχετικα με κατι τετοια θεαματα και λοιπες διασκεδασεις απλα κανεις τις επιλογες σου και πορευεσαι σχετικα με την διασκεδαση.. Δεν με πιανεις δεν πειραζει, δεν ησουν μπροστα στην ολη συζητηση :P

    Μαρουλοφιλακια!

    *Καλη εβδομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΡΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ AVATAR:))).ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την είδα και εγώ αυτή την παράσταση,την είδα και εγω!!!!!!!

    Καλά να περνάς!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @next_day Μου έκανε εντύπωση αυτό. Και να σου πω την αλήθεια, μου άρεσε κιόλας.
    Καλημέρα και σε σένα!

    @jamanfou Δυστυχώς συμβαίνουν και θα συμβαίνουν διαρκώς. Κόβουμε από Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό...
    Δυστυχώς, ξαναλέω.

    @τρελοτουρίστρια Αυτή η σκηνή μου έχει μείνει χαραγμένη! Χεχε!
    Φιλιά και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Penelope Μα και δω έτσι δεν είναι; Πλήρης έξοδος, φοράμε τα καλά μας. Βέβαια, Λονδίνο για παράδειγμα που έχω πάει σε παραστάσεις, το θεωρούν κάτι απλό και καθημερινό οπότε δεν ντύνονται ανάλογα.
    Επανέρχεται όσο δίνουμε αξία σ'αυτή τη μορφή διασκέδασης.
    Καλημέρα!

    @Penelope Να'σαι καλά για τα όμορφα λόγια!
    Οπότε το σκέφτεσαι για Λυρική ε; Να πας και να μας πεις εντυπώσεις!
    Καλώς βρεθήκαμε, λοιπόν!

    @siren girl Εξωτερικό ε; Προς τα πού, για πες...
    Πέτυχες την άλλη αδυναμία μου, τα ταξίδια. Χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @mahler76 Από εσένα δεν το περίμενα αυτό! Πρώτο-πρώτο σε είχα. Μη σου πω ότι κοιτούσα να δω μήπως είσαι τριγύρω - λέμε τώρα! Χαχα!
    Για πες λόγους όμως, έχει ενδιαφέρον.

    @Κούλα Έχει και με 40. Αξίζει απ'το να πιεις 4 ποτά, άποψή μου.
    Και στο κάτω-κάτω κάνεις προγραμματισμό σε όλα, επιλέγεις την διασκέδασή σου.
    Φιλιά.

    @φίλος Ίδιο ερέθισμα είχαμε για την παράσταση, τελικά.
    Τώρα για γέρους και νέους, τους ίδιους είδαμε απλώς οι γέροι ήταν πιο χαρακτηριστική εικόνα γι αυτό τους ανέφερα. Δίκιο έχεις πάντως, είχε κόσμο απ'όλες τις ηλικίες.
    Τους πλανόδιους ξέχασα να τους γράψω, είδες; Χαμό!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @σπιρτόκουτο Καλό είναι να τριγυρνάμε και να μοιραζόμαστε, αυτό δεν έχουμε πει;
    Φιλιά!

    @kiki Το σχήμα ήταν πολύ καλό, ειδικά η κοπέλα - όχι ότι οι άλλοι πήγαιναν πίσω.
    Το είπα ξανά για νέους και μεγαλύτερους. Απλώς οι δεύτεροι μου κάνανε περισσότερο εντύπωση, αυτό!

    @marina Αξίζει μία στο τόσο να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για εμάς τους ίδιους.
    Ποιότητα και ταλέντο, φαίνεται η προσπάθεια όντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @καραφλοκότσιφας Καλώστον και πάλι! Καλή επάνοδο, εύχομαι!
    Καλά κάνεις και περιμένεις, θα λάβεις. Πες το και έγινε!

    @μαρούλι Να πας, γιατί όχι;
    Είναι αρκετά χρήματα μεν, αξίζει για μία στο τόσο δε.
    Έχω κάνει παρόμοιες συζητήσεις, μην ανησυχείς! Χεχε.
    Φιλιά!

    @jk o skroytzakos Αξίζει σίγουρα. Και για εμάς και για την προσπάθεια.
    Καλημέρα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ή ταν ή επί τας Καλημέρα και σε σένα.
    Καλωσήλθες.

    @jk o skroytzakos Θα περάσω το συντομότερο δυνατόν!
    Καλό σκ.

    @μικρές ανάσες Για πες εντυπώσεις! Θα έχει ενδιαφέρον!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. eimai australia , kai gi auto de exw kainourgies anartiseis, 8a epistrepsw omos dimitreli kai 8a diabasw oti m exei 3efugei tis teleutaies duo ebdomades :p
    se filw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Siren Girl Περιμένουμε εναγωνίως ανταποκρίσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή