Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Περιμένοντας την άνοιξη

Ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, αν και ο συνήθως περίεργος καιρός του Μάρτη μας χωρίζει από την άνοιξη. Τα κρύα που δεν είδαμε - τουλάχιστον στην Αθήνα - δίνουν τη θέση τους σε λίγο πιο ζεστές μέρες, αν και θέλει προσοχή ακόμη κυρίως όσον αφορά στις ιώσεις. Πέρα απ'όλα αυτά, είναι κατάλληλη εποχή για να ασχοληθεί κανείς με την αναδιοργάνωση του κήπου ή του μπαλκονιού.

Πέρσι τέτοια περίπου εποχή - λίγο πιο μετά για την ακρίβεια - φύτεψα τα αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα και δυόσμο. Είναι μια καλή επιλογή αρωματικά φυτά τέτοιου τύπου. Επιπλέον, είναι καλή εποχή για να μετατρέψει κανείς το μπαλκόνι σε λαχανόκηπο. Ντομάτες, κρεμμύδια, σπανάκι και πατάτες είναι κάποιες από τις επιλογές. Περισσότερα μπορεί κανείς να βρει με μια απλή αναζήτηση (όπως πχ στο Sheblogs).

Είναι επίσης καλή εποχή για ξεχορτάριασμα, κλάδεμα με προσοχή (γιατί το κρύο καραδοκεί) αλλά και ψέκασμα με θερινό πολτό. Φαίνεται ότι αν ψεκάσει κανείς εγκαίρως αυτή την εποχή, μπορεί να γλυτώσει από μελλοντικές επιθέσεις πολλών βλαβερών ζωυφίων. Επειδή ο θερινός πολτός θέλει κάποια ιδιαιτερότητα στην χρήση του, καλό είναι να ρωτήσει κανείς κάποιον σχετικό πχ γεωπόνο ή σε κάποιο φυτώριο. Οδηγίες μπορούν να βρεθούν και στην σχετική συσκευασία. Φέτος θα το δοκιμάσω για πρώτη φορά, γιατί πέρσι ορισμένα ζωύφια όπως η μελίγκρα κάνανε πραγματικό πάρτι σε ορισμένα από τα φυτά.

Προετοιμασία λοιπόν για την άνοιξη που μας έρχεται. Για να μπορούμε να χαρούμε τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Ο καιρός της χώρας αποτελεί συνήθως σύμμαχό μας.