Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σερβία: Beograd η λευκή πόλη (1/3)

Αφορμή για το ταξίδι στην Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι στάθηκε διαφήμιση αεροπορικής εταιρείας που το διαφήμιζε ως ζωντανή, νεανική πόλη. Βέβαια δεν αρκεστήκαμε σε αυτό και ψάξαμε λίγο παραπάνω. Οι κριτικές γενικότερα ήταν αρκετά καλές, οπότε είπαμε σαν παρέα να το τιμήσουμε με κάποιες παραλλαγές. Καταρχάς, η εκδρομή θα γινόταν με τουριστικό λεωφορείο από την Θεσσαλονίκη. Η αρχική ιδέα ήταν να πάμε με αυτοκίνητα, το απαγορευτικό κόστος όμως για την ασφάλιση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ειδικά για Βουλγαρία-ΠΓΔΜ-Σερβία μας έκανε να το ξανασκεφτούμε. Οπότε ξεκινήσαμε για το ταξίδι των 10 περίπου ωρών - η διαδρομή δεν είναι τόσο πολύ, η καθυστέρηση όμως στα σύνορα της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας θεωρείται δεδομένη.

Όταν ειδικά το λεωφορείο είναι μισογεμάτο, προσφέρεται για ύπνο. Οι ενδιάμεσες στάσεις αρκετές, καμία όμως στην ΠΓΔΜ. Θέμα πολιτικής, φαίνεται. Πρώτη στάση σε χάνι στην Σερβία όπου το μενού ήταν και στα ελληνικά. Η σούπα γκούλας είναι ίσως η καλύτερη επιλογή.
DSCN5152

Βελιγράδι στα σέρβικα σημαίνει Η λευκή πόλη. Με τα χιόνια που είδαμε, πιστεύω ότι τίμησε πανάξια τον τίτλο αυτό. Η πρωτεύουσα της Σερβίας βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, εκεί που ενώνεται ο Δούναβης με τον παραπόταμό του τον Σάββα. Μια επίσκεψη στο κάστρο Kalemegdan είναι απαραίτητη ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αγναντέψει τα δύο μεγάλα ποτάμια. Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη.
DSCN5279

Λόγω της περιόδου και των καιρικών καταστάσεων, η ορατότητα ήταν περιορισμένη. Στο βάθος της προηγούμενης φωτογραφίας είναι το νησάκι που σχηματίζεται στην ένωση των δύο ποταμών.
Απομείναμε να αγναντεύουμε ό,τι μπορούσαμε να δούμε. Ο πύργος αυτός έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Ονομάζεται πύργος Nebojša και είναι εκείνος στον οποίο είχε φυλακιστεί και τελικά δολοφονηθεί ο Ρήγας Φεραίος. Σκοπός είναι κάποια στιγμή να γίνει μουσείο.
DSCN5275

Αφού το χιόνι και η υγρασία εμπόδιζαν τη θέα, είπαμε να δούμε το κάστρο περιμετρικά. Απομεινάρια πολέμου περιτριγυρίζουν τις τάφρους.
DSCN5267

Εικόνες περιμετρικά του κάστρου Kalemegdan.
DSCN5260
DSCN5263

Επόμενο αξιοθέατο που πήγαμε με το πρακτορείο ήταν το Μουσείο του Τίτο (House of flowers). Ο εμπνευστής της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται θαμμένος σ'αυτό το μαυσωλείο όπου εκείνο που αξίζει κυρίως είναι οι κήποι του. Εκτός από αγάλματα, βρήκαμε και έναν χάρτη της Σερβίας όπου φαίνεται το άγριο του τοπίου - παντού βουνά εκτός από την περιοχή του Νόβι Σαντ.
DSCN5237
DSCN5245

Από την εποχή της πάλαι πότε Γιουγκοσλαβίας, οι κάτοικοι της χώρας είχαν έφεση στον αθλητισμό με πολλές επιτυχίες σε αρκετά αθλήματα. Στους μπασκετόφιλους ειδικά η Beogradska Arena θα λέει αρκετά ειδικά 5 6 χρόνια πριν...
DSCN5235
Στο Βελιγράδι έχουν την έδρα τους η Παρτιζάν Βελιγραδίου και ο Ερυθρός Αστέρας.

Ο καθεδρικός του Αγίου Σάββα δεσπόζει στο Βελιγράδι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία εν λειτουργία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Οι Σέρβοι, ως γνωστόν, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι παλαιοημερολογίτες. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται άλλη εκκλησία με το παρατσούκλι μικρός Σάββας.
DSCN5209

Επειδή μες στην εκκλησία έκανε περισσότερο κρύο, βγήκαμε έξω να χαζέψουμε τα περιστέρια και το τοπίο γενικότερα.
DSCN5221
DSCN5220

Η περιδιάβαση του επισκέπτη στους δρόμους του Βελιγραδίου τον φέρνει αναπόφευκτα μπροστά από βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ κτήρια στους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα 10 χρόνια πριν. Οι κάτοικοι της Σερβίας είχανε πόλεμο μέχρι και δέκα χρόνια πριν, ας μην το ξεχνάμε.
DSCN5203
DSCN5205

Τροχονόμος προσπαθούσε να βάλει τάξη στην απίστευτη κίνηση έχοντας για σύμμαχο σήμα σε μέγεθος γλυφιτζουριού. Σημειωτέον ότι οι θερμοκρασίες ήταν διαρκώς υπό το μηδέν.
DSCN5228

Σε κοντινές αποστάσεις τουλάχιστον η ορατότητα ήταν σχετικά καλή.
DSCN5256

Ο πιο γνωστός εμπορικός πεζόδρομος του Βελιγραδίου είναι η Kneza Mihaila. Ξεκινάει από το κάστρο.
DSCN5288

Κατεβαίνοντάς την, συναντά κανείς την πλατεία Δημοκρατίας με το περίφημο άγαλμα με το άλογο του Πρίγκηπα Μιχαήλ απ'όπου πήρε το όνομά του και ο δρόμος.
DSCN5297

Διαγωνίως απέναντι από την Πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται η περίφημη μποέμικη γειτονιά Skadarlija. Είναι γεμάτη μπαρ και εστιατόρια παραδοσιακά, με έναν διαφορετικό αέρα. Αξίζει σίγουρα μία στάση εκεί.
DSCN5298

"Υπεύθυνοι" για το αλφάβητο των Σλάβων είναι οι μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος. Αρκετά γράμματα μοιάζουν με τα ελληνικά. Κουίζ: Για δοκιμάστε να διαβάσετε αυτές τις ταμπέλες...
DSCN5257

Αυτά προς το παρόν. Θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος από Βελιγράδι καθώς και μικρή ξενάγηση στο Νόβι Σαντ. Λευκά και χιονισμένα χαιρετίσματα.

ΥΓ Το Βελιγράδι γενικά είναι φτηνή πόλη. Τα γεύματα, τα ποτά και οι μετακινήσεις είναι μισή τιμή από Ελλάδα. Οι αγορές και τα ψώνια γενικότερα όχι. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο μέσος μισθός στην Σερβία είναι λίγο πιο κάτω από μισός από τον αντίστοιχο ελληνικό (ακόμη και τώρα), η διαφορά είναι αντιληπτή.
ΥΓ1 Παντού στο Βελιγράδι βλέπαμε διαφημίσεις και υποκαταστήματα από ελληνικές τράπεζες. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός. Επίσης, στην Σερβία και στα Βαλκάνια γενικότερα δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές εταιρίες.
ΥΓ2 Το πρώτο βράδυ που πήραμε ταξί, αποπειράθηκαν να μας κλέψουν με πειραγμένο ταξίμετρο και συμπαιγνία των τριών ταξιτζήδων που πήραμε - 9 άτομα παρέα. Τα κατάφεραν εν μέρει. Γενικότερα σε πολλά μέρη ήθελε ιδιαίτερη προσοχή. Συνδυάζοντας τα 2 παραπάνω υστερόγραφα, μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι ακόμη και μέσα στα χάλια μας είμαστε πολύ καλύτερα από άλλους λαούς.
ΥΓ3 Περισσότερα λαογραφικά (λέμε τώρα) στοιχεία στο δεύτερο μέρος. Παρεμπιπτόντως, συναντήσαμε αρκετές ωραίες γυναίκες, ομολογουμένως...

32 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία βόλτα με πήγες.
    Θα βάλω και λίγο Μπρέγκοβιτς τώρα να το ζήσω.
    Εντύπωση μου έκανε το ετοιμόρροπο κτίριο (!) και η εικόνα με τον τροχονόμο.
    Αν δεν έγραφες οτι είναι σήμα θα ορκιζόμουν οτι είναι γλυφιτζούρι και ο ίδιος θα περνούσε σε τσαχπινιά τον δικό μας χορευτή.
    http://www.youtube.com/watch?v=eGcEVtiJq4E
    Ή είμαστε Βαλκάνιοι ή δεν είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δράμα, όπερα.. το τρίτο δεν μπορώ να καταλάβω!!! χαχαχα!
    Ωραία είναι πάντως όσο και αν δεν είναι γνωστός προορισμός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βλέπω τις φωτό και κρυώνω !!!!
    Βελιγράδι δεν έχω πάει, έχω ακούσει όμως τα καλύτερα.
    Περιμένουμε την συνέχεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφη ξενάγηση. Προτείνω να ξαναπάτε όμως καλοκαίρι, το Βελιγράδι είναι καταπράσινο και απίστευτα όμορφο. Ελπίζω να πήγατε και στα πλωτά εστιατόρια και καφε στο Δούναβη, τη δική τους "παραλιακή".

    Με προβλημάτισες με τους ταξιτζήδες. Έμεινα εκεί αρκετές μέρες πριν απο μερικά καλοκαίρια κι αυτό που μου έμεινε απ' τους Σέρβους είναι ο πολιτισμός και η αξιοπρέπειά τους σε μικρά, καθημερινά πράγματα. Πώς είμαστε εμείς; καμία σχέση. Α, και το ότι είναι όλοι δίμετροι, οι γυναίκες δεν έχουν καμία αίσθηση του γούστου στο ντύσιμο και όλα τα νέα ζευγάρια έχουν παιδάκια, λόγω των συσκοτίσεων στον πόλεμο, απ' ό,τι μας ειπαν. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν εχω παει αν και οποτε τυχαινει λεω οχι δεν ξερω γιατι πιθανολογω ετσι απο μονη μου οτι δεν θα μου αρεσει αλλα...ισως πρεπει να παω τελικα να δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι καλά που δε στάθηκες μόνο στο "πρώτο πιάτο"...
    (Σου έχω πει πως σε μισώ... και σε ολόκληρο καμιά φορά :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες που μοιράζεσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Fainetai omorfh polh, eidika an skeftoume poso basanismenh einai.. Mprabo pou moirazesai mazi mas ta pantote endiaferonta taxidia sou!
    Emena pantws me epeises na balw to Beligradi sth wish-list mou :)

    ps: To ''arketes wraies gynaikes'' sto ysterografo k aplh anafora? Leptomereies k ntokoumenta? :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφες φωτό. Εδώ και καιρό θέλω να πάω Βελιγράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδατε άσπρη μέρα δηλαδή αγαπητέ KitsoMitso :-))
    Είχα ενδιασμούς για τούτο το ταξίδι, αλλά μάλλον με κάνεις να τους βάζω στην άκρη με τις περιγραφές σου.
    Καλήμερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΡΑΜΑ, ΟΠΕΡΑ, ΜΠΑΛΕΤ...ξέχασα να το γράψω πριν. Και έτσι πρέπει να είναι. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαντάζομαι τον Μάη θα είναι ιδανική περιοχή. Κι αυτό με το λεωφορείο κάτι μου κάνει, γιατί έχω μπουχτίσει από τα αεροπλάνα -παλιότερα είχα πάει με τραίνο στη Βουδαπέστη και παρότι δεν συστήνω σε κανέναν να το κάνει, μου έχει αφήσει μια γλύκα η όλη εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπερα σε προσκαλουμε να συμμετεχεις στο μπλογκ μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δράμα, Όπερα, Μπαλέτο, αλλά κανονικά δεν έπρεπε να απαντήσω εγώ! ;)

    Την βομβαρδισμένη κινέζικη πρεσβεία την είδατε; Ακόμα αφήνουν λουλούδια απ'έξω.
    Το βομβαρδισμένο της φωτο σου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. ΑΝ προσέξατε, λογά απέναντι (προς τα αριστερά αν έχεις πλάτη το Υπουργείο) είναι ένα λευκό κτήριο με χτισμένα παράθυρα, τσιμεντόλιθους γύρω, σαν φρούριο: είναι η αμερικάνικη πρεσβεία...

    Επίσης, στην Σκεντέρια (σημαίνει οδός Αλεξάνδρου, αλλά είναι η τούρκικη λέξη) δρα πολύ η μαφία και παίζει διακίνηση κλπ, αλλά αυτά δεν πολυφαίνονται και δεν διατρέχεις κίνδυνο. Το άγαλμα του James Joyce το είδατε; Και τι τέλεια μπαρ που έχει εκεί γύρω.

    Βρόμικο δοκιμάσατε; Μιαμ!

    Αχ, το λάτρεψα το Βελιγράδι κι έμεινα μόνο δυο μέρες, φαίνεται;

    Αναμένω το Νόβι Σαντ ανυπόμονα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όμορφη πόλη,αλλά μάλλον κακή εποχή για επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραία η ξεναγηση που μας έκανες! περιμενω και το δευτερο μερος!

    πανεμορφα κι εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες και ενδεικτικές της εποχής! Πολύ όμορφο οδοιπορικό. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλη χρονιά και διαδικτυακά! Με τουριστικό λεωφορείο, ε; Χμμ! Θα το σκεφτόμουνα αρκετά!
    Το πιάτο "ΠΟΥΡΕΣ-ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ" που αναγράφεται στο μενού το δοκίμασε κανείς; Αναρωτιέμαι αν ήταν μια απλή παρεξήγηση ή ειλικρινής παραδοχή ότι οι πατάτες τους θα ήταν χάλια!
    Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωπ, έπεσε ήδη το πρώτο ταξιδάκι για το 2011 ε!!! Ζηλεύω! ;)

    Πολύ ωραία η ξενάγησή σου, όπως πάντα άλλωστε! Εύχομαι να είσαι γερός και να μας ταξιδεύεις καθ'όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς! Α και επί τη ευκαιρία δεν είπαμε και Καλή Χρονιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @AnD Καλή ιδέα ο Μπρέγκοβιτς! Νομίζω ταιριάζει!
    Είμαστε Βαλκάνιοι, πως να το κάνουμε...

    @ηφαιστίωνας Ε όχι, δεν το πιστεύω! Χαχαχα!
    Δεν είναι γνωστός, όντως!
    Καλησπέρα.

    @fpboy Καλά ήταν τελικά. Στο προτείνω, φίλτατε!
    Όσο για το κρύο, συνηθίζεται μωρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @lali Έτσι φαίνεται, ότι η άνοιξη του δίνει πρόσθετη ομορφιά!
    Έτσι έγινε, τι να κάνουμε... Συμβαίνουν αυτά και σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν όλους.

    @σκουλήκι Αν ποτέ τύχει, δοκίμασέ το!
    Φιλί.

    @darthiir the abban Γιατί βρε συ; Θες να σου κανονίσω κανένα ταξιδάκι την επόμενη φορά;
    Πες το κι έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @kanthar0s Νομίζω αυτό είναι το νόημα, να μοιραζόμαστε ;-)
    Καλησπέρα.

    @Δόκιμος Βασανισμένη σίγουρα! Πόλεμο είχανε μέχρι πριν λίγα χρόνια.
    Άμα σε έπεισα, μια χαρά!
    Λεπτομέρειες και ντοκουμέντα μας τα κόβει το ΕΣΡ!

    @fieryfairy Άμα χρειαστείς βοήθεια, πες μου!
    Εύχομαι να πας σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Penelope Μια χαρά τα είπες! Χεχε!
    Άσπρες μέρες και νύχτες, μην το συζητάς!
    Καλησπέρα.

    @fvasileiou Είπαμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Και μας βγήκε καλούτσικα ;-)

    @Mr Arvulas Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Το θέμα είναι ότι συμμετέχω ήδη σε πολλά και δεν μου φτάνει ο χρόνος, ειλικρινά!
    Θα σας παρακολουθώ όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @krotkaya Δεν ήταν δα και τόσο εύκολο.
    Σημαντικές οι προσθήκες σου, καλά κάνεις και τις μοιράζεσαι μαζί μας!
    Και μένα μου άρεσε, θα ξαναπάω.

    @suspect Την καλησπέρα μου!

    @αθεόφοβος Ίσως να είναι έτσι. Ίδωμεν αν τυχόν μας ξαναβγάλει ο δρόμος ανοιξιάτικα ;-)

    @κούλα Ήρθε και το δεύτερο!
    Ευχαριστώ βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @φοίβος νικολαϊδης Όμορφα λόγια! Να'σαι καλά!
    Καλησπέρα.

    @τρελοτουριστάκια Έτσι γι αλλαγή είπαμε να το κάνουμε και αυτό!
    Δεν φάγαμε πατάτες, μόνο σούπες :P
    Φιλιά!

    @Δανάη Έτσι για το καλό βρε συ, μην φανταστείς τίποτε περίεργο!
    Και για σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναι, για προσπάθησε να πεθάνω στα γέλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @darthiir the abban Δώσε προορισμό, εποχή (3 μήνες τουλάχιστον πριν) και άσε να στο ψάξω. Γιατί γελάς ωρέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιατί το πρόβλημα είναι χρονικό!
    Αν θεωρείς, όπως έχω καταλάβει, πως προβληματίζομαι στα χρήματα, σε πληροφορώ ότι αυτά είναι το τελευταίο πρόβλημα αυτού του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @darthiir the abban Ποτέ δεν είναι μονοδιάστατο το θέμα. Έχει να κάνει με χρόνο, χρήμα, συντονισμό, παρέα κτλ κτλ. Δεν εννοούσα μόνο οικονομικό, απλώς αν το προγραμματίσεις νωρίτερα είναι πιο πιθανό να πιεστεί η παρέα (όποια και αν είναι αυτή) να συντονιστεί. Είναι από τα βασικότερα ταξιδιωτικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πάντως το να περάσεις την ΠΓΔΜ χωρίς στάση για WC θέλει υποθέτω γερές αντοχές! Και να μην έχεις πιει πολλά νερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Penny Μπα, το ρίξαμε στον ύπνο και όλα καλά! Χεχε!
    Αν και κάποια νεότερα λεωφορεία έχουν τουαλέτα, οπότε βολεύεται ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή