Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Σκουπιδιών διάλογοι

Μπήκαμε στην τελική ευθεία πριν από τις φετινές ιδιάζουσες χριστουγεννιάτικες διακοπές, ιδιάζουσες για τους γνωστούς οικονομικούς και όχι μόνο λόγους. Η πόλη μπορεί να άργησε, αλλά στολίστηκε. Ακόμη και ο καιρός πλέον θυμίζει χειμώνα και Χριστούγεννα. Από την άλλη, μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα, φέτος φαίνεται ότι τελικά θα κάνουμε γιορτές με τα σκουπίδια. Όσο καλή θέληση και να έχει κάποιος, μετά από 10 ημέρες περίπου στο μπαλκόνι, συνήθως δεν αντέχει και τα κατεβάζει. Μέσα στο σκουπιδομάνι ευτυχώς ορισμένοι είχαν αίσθηση του χιούμορ ή και της ειρωνείας και στόλισαν τα σκουπίδια με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Σημεία των καιρών και αυτά.

Περπατώντας τις προάλλες στο κέντρο της πόλης και πλησιάζοντας την Πλατεία Καρύτση, άκουσα κάποιους περίεργους θορύβους. Σαν από ταινία, σαν μουσική με εμβόλιμες ανθρώπινες φωνές. Επειδή ήταν βράδυ, ήταν πιο εύκολο να εντοπίσει κανείς την προέλευση των ήχων και του φωτός. Στην μία πλευρά του υπαίθριου πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε έναν άδειο τοίχο παιζόταν κάποιο εικαστικό δρώμενο. Ομολογώ ότι μου άρεσε η ιδέα. Χάζεψα λίγο το θέαμα και προχώρησα. Δύο μέρες μετά, πέρασα από το σημείο μεσημέρι, ανακαλύπτοντας την πηγή της προβολής.

IMAGE_945

Πλησιάζοντας στην ενημερωτική πινακίδα, είδα ότι πρόκειται για εικαστική παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Διάλογοι των Αθηνών.
IMAGE_944

Ο άδειος τοίχος στον οποίο γίνεται η προβολή. Τέτοιοι τοίχοι και πλευρές υπάρχουν σε όλη την Αθήνα. Δεν θα ήταν ωραίο να αξιοποιηθούν ώστε να ομορφύνουν έστω και λίγο αυτό το μονότονο γκρι της πόλης; Θυμήθηκα πόσο ωραία φαινόταν η εικαστική παρέμβαση σε αντίστοιχο τοίχο στην Ρίγα (5η και 6η φωτογραφία από την αρχή).
IMAGE_946

Στο μετρό της Ομόνοιας εντόπισα τυχαίο άλλο ένα κομμάτι της παρέμβασης αυτής. Η φωτογραφία είναι από το κινητό, ο φωτισμός δεν βοήθησε ιδιαίτερα.
IMAGE_947

Περισσότερες πληροφορίες για τους Εικαστικούς Διαλόγους μπορεί κανείς να βρει εδώ σχετικά με τους AthensDialogues.

Βόλτες στο κέντρο θα κατεβούμε όλοι αυτές τις ημέρες. Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αυτές τις 14 παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης μέχρι το τέλος του χρόνου, ακόμη και αν είναι κρυμμένες πίσω από τα σκουπίδια...


ΥΓ Τα 14 σημεία είναι και οι αντίστοιχοι καλλιτέχνες είναι: Χρήστος Αποστολάκης – Σταθμός Μετρό Ομόνοια, Κατερίνα Αποστολίδου – Κτήριο ΑΤΕ (Οδός Πανεπιστημίου), Κωστής Βελώνης – Πληροφοριακό Κέντρο ΥΠΠΟΤ, Ελένη Καμμά – Σταθμός Μετρό Ομόνοια, Άννα Λάσκαρη – Σταθμός Μετρό Σύνταγμα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου – Σταθμός Μετρό Ομόνοια, Νίκος Ναυρίδης – Κτήριο Παλαιάς Βουλής, Νίκος Παπαδημητρίου – Πεζόδρομος οδού Ερμού, Άγγελος Πλέσσας – Υπαίθριο parking απέναντι από την Πλατεία Κλαυθμώνος, Γιάννης Σκουρλέτης – Σταθμός Μετρό Σύνταγμα, Βασιλεία Στυλιανίδου – Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι, Δημήτρης Τσουμπλέκας – Αίθριο Στοάς του Βιβλίου, Μάκης Φάρος – Στοά του Βιβλίου και Αλέξανδρος Ψυχούλης – Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι.