Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Το Α' Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας με μια γρήγορη ματιά

Η πόλη της Λάρισας είναι γνωστή για ορισμένα πράγματα όπως η διασκέδαση, οι πεζόδρομοι, η αγορά στο κέντρο και η ΑΕΛ, φυσικά. Ακόμη και αρκετοί από τους κατοίκους δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως το πρόσφατο παρελθόν. Η στενή σχέση της πόλης και της περιοχής με τα πελασγικά φύλα δώσανε το όνομα στην πόλη, καθώς Λάρισα στα πελασγικά σήμαινε "Οχυρωμένος λόφος" ή "Ακρόπολη".

Κάτι που ήταν ακόμη λιγότερο γνωστό μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου, ήταν η ύπαρξη δύο αρχαίων θεάτρων στην πόλη της Λάρισας. Το πρώτο και μεγαλύτερο βρισκόταν θαμμένο στους πρόποδες του μοναδικού λόφου της πόλης, του γνωστού Φρουρίου, κάτω από πολυκατοικία και κτίσματα που μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους χώρους του πάλαι πότε θεάτρου ως τουαλέτες και βόθρους. Ευτυχώς ξεκίνησαν προσπάθειες για την αποκατάσταση του μνημείου και τελικά σε κοντινό χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στο κοινό. Εγκαίνια θα γίνουν πιθανότατα κάποια στιγμή και με κάποιες παραστάσεις.
IMAGE_919

IMAGE_920
Στην πινακίδα αυτή υπάρχουν φωτογραφίες από την πορεία των ανασκαφών, όπως επίσης και μερικά στοιχεία για την ιστορία του Α' Αρχαίου Θεάτρου.


Ο χώρος ακόμη δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι τα κενά που υπήρχαν είτε στις κερκίδες είτε στους υπόλοιπους χώρους έχουν συμπληρωθεί με μάρμαρο από την ίδια πηγή που χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα!
IMAGE_913
IMAGE_915
IMAGE_916
IMAGE_917
IMAGE_918

Ο ήλιος και ο ίσκιος παρακείμενων κτιρίων δεν επέτρεψαν την λήψη καλύτερων φωτογραφιών. Ίσως την επόμενη φορά οι φωτογραφίες να είναι και μέσα από τον χώρο.

Το θετικό είναι ότι ανάπλαση έχει γίνει και στον ευρύτερο χώρο του Φρουρίου, με βυζαντινής κυρίως προελεύσεως ευρήματα.
IMAGE_921
Κάτι καλό γίνεται στην πόλη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί εκτός από τα αρχαία, κτίσματα όπως το νέο γήπεδο της ΑΕΛ κοσμούν πλέον την πόλη. Στο γήπεδο θα αναφερθώ όταν με το καλό το επισκεφτώ σε κάποιο παιχνίδι...


ΥΓ Όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί για το Α' Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από την σελίδα του Δήμου Λαρισαίων, την αντίστοιχη του Υπουργείου Πολιτισμού, την wikipedia και το πρόγραμμα Μελίνα για παιδιά.