Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αίγυπτος: μια τζούρα Κάιρο (3/3)

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, ξεκινήσαμε πρωί για το Κάιρο, απ'όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο για την επιστροφή. Η διαδρομή είναι μέσα από την έρημο, όπου ξεπροβάλουν οάσεις, περιστερώνες αλλά και πόλεις που χτίζει η κυβέρνηση της χώρας για να αποσυμφορίζει την πολύβουη πρωτεύουσα, όπου υπολογίζεται ότι ζούνε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στις Πυραμίδες της Γκίζας και κρουαζιέρα στον Νείλο με γεύμα.

Οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι το μόνο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται. Ως γνωστόν, χρησίμευαν ως τάφοι για τους Φαραώ. Κατά σειρά μεγέθους είναι η πυραμίδα του Χέοπα, η πυραμίδα του -γιου του Χέοπα - του Χεφρήνου και η αρκετά μικρότερη πυραμίδα του - εγγονού του Χέοπα και γιου του Χεφρήνου - Μυκερίνου. Η Γκίζα αρχικά βρισκόταν μακριά από το Κάιρο, πλέον όμως είναι ουσιαστικά ενωμένη. Οι Πυραμίδες βρίσκονται στα όρια της ερήμου. Κατεβαίνοντας κανείς τρία πράγματα του κάνουν εντύπωση: ο όγκος των πυραμίδων, η ζέστη της ερήμου και η βρώμα από τις καμήλες. Πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ, έρχεται η "επίθεση" από τους πλανόδιους πωλητές. Καλύτερα είναι να τους αποφύγει κανείς. Επιπλέον, μην προσπαθήσετε να βγάλετε φωτογραφίες τις καμήλες εκτός αν θέλετε να δώσετε χρήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Πρώτη, μεγαλύτερη και αρχαιότερη δεσπόζει η Πυραμίδα του Χέοπα.
DSCN2625
Δίπλα της βρίσκονται μικρότερες πυραμίδες που ανήκουν στις συζύγους, τους ιερείς κτλ.
DSCN2632
Η Πυραμίδα του Χεφρήνου είναι επισκέψιμη μέσω ενός πολύ στενού διαδρόμου - δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Φτάνοντας στον νεκρικό θάλαμο δεν βλέπει κανείς τίποτε, αφού ό,τι βρισκόταν μέσα έχει συληθεί.
DSCN2619
Από κοντά οι πυραμίδες φαίνεται ότι έχουν βαθμίδες με τις πέτρες. Αν κοιτάξει όμως κανείς στην κορυφή της πυραμίδας μπορεί να δει ό,τι έχει απομείνει από το υλικό που έδινε στις πυραμίδες την λεία υφή τους.
DSCN2628
DSCN2634
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Πυραμίδα του Μυκερίνου. Είναι αρκετά μικρότερη των άλλων δύο, δείγμα της παρακμής που άρχιζε σιγά-σιγά στην 4η Δυναστεία των Φαραώ της Αιγύπτου.
DSCN2635
Από ένα πλάτωμα λίγο πιο πέρα φαίνεται πιο καθαρά το σύμπλεγμα των Πυραμίδων της Γκίζας.
DSCN2644
Λίγο πιο πέρα οι καμήλες ξεκουράζονται. Αφήστε καλύτερα τον ξεναγό σας να διαπραγματευτεί, γιατί τους τουρίστες κυριολεκτικά τους "μαδάνε".
DSCN2647
Στάση στην Σφίγγα δεν καταφέραμε να κάναμε λόγω κάποιας διένεξης που υπήρχε εκείνη την στιγμή στον χώρο. Επόμενη στάση, κρουαζιέρα μετά γεύματος στον Νείλο. Η είσοδος στον χώρο πριν επιβιβαστεί κανείς στο πλοιάριο.
DSCN2648
DSCN2649
Τα περισσότερα από τα ψηλά κτήρια είναι, φυσικά, ξενοδοχεία.
DSCN2650
DSCN2651
DSCN2652
Τελευταίος σταθμός πριν το αεροδρόμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου. Εντός του μουσείου απαγορεύονται οι φωτογραφικές μηχανές και είναι ιδιαίτερα αυστηροί σ'αυτό. Οι θησαυροί που βρίσκονται εντός είναι απίστευτοι. Ακόμη και το παλιό κτήριο ταιριάζει απόλυτα με τους θησαυρούς που βρίσκονται μέσα σ'αυτό.
DSCN2653
DSCN2654

ΥΓ Για όσους βρεθούν στο Κάιρο αξίζει ένα βράδυ να πάνε στις Πυραμίδες όπου παρουσιάζεται το θέαμα Ήχος και Φως. Απλά, φαντασμαγορικό! Επίσης τουριστικό μεν αλλά ιδιαίτερα επιμορφωτικό ως προς την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου είναι το Φαραωνικό Χωριό - κάτι σαν την Ντίσνεϋλαντ στα αιγυπτιακά. Η Αίγυπτος επίσης φημίζεται για τα αρώματά της. Τα αποστάγματα που παρασκευάζονται στην χώρα αποτελούν βάση για πολλά γαλλικά κυρίως αρώματα.

ΥΓ1 Οι Αιγύπτιοι είναι γενικά φιλόξενοι. Εξαίρεση αποτελούν οι φανατικοί θρησκευόμενοι. Εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων στο παρελθόν, τα τουριστικά λεωφορεία και πλοιάρια συνοδεύονται από άντρες της πολιτοφυλακής. Σε παλιότερη επίσκεψή μου πάντως στο Κάιρο περπατήσαμε άφοβα και το βράδυ χωρίς κάποιος να μας πειράξει.

ΥΓ2 Εκείνο που ξεχωρίζει πάντως σίγουρα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Από την μία ζούνε σε σπίτια απίστευτης ομορφιάς και από την άλλη σε ημιτελειωμένα σπίτια - δεν τα τελειώνουν για να μην πληρώσουν τον ειδικό φόρο αποπεράτωσης στο κράτος.

ΥΓ3 Παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι το Κάιρο μου αρέσει πάρα πολύ. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την χώρα, πάντως, σκοπεύω να κάνω την διαδρομή με πλοίο από το Φράγμα του Ασουάν. Όσοι έχουν κάνει την διαδρομή την προτείνουν ανεπιφύλακτα!

53 σχόλια:

  1. Α, ωραία, μισό να κλείσω εισητήρια...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογουμένως φαίνεται πιό γοητευτικό απ ότι το περίμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αψογη αναρτηση αλλη μια φορα! Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιο όμορφα δεν γίνεται! Απίστευτες φωτογραφίες!!!
    Μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόλαυσα τις φωτό ,και στα προηγούμενα post.
    Λες και πήγα εκεί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουάου!
    πάντως δεν σκοπεύω να επισκεφτώ την αίγυπτο...
    ευχαριστώ για την ξενάγηση. επειδή δε σκοπεύω να πάω, μου ηταν ιδιαίτερα διαφωτιστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για ακόμα μια φορά απίθανες οι φωτογραφίες σου και πολύ ωραίες οι πληροφορίες που δίνεις στο ποστ σου!

    Το πιστεύω σίγουρα ότι είναι μοναδική εμπειρία να δει κανείς τις Πυραμίδες και να κάνει την κρουαζιέρα στο Νείλο, αλλά προσωπικά δεν νομίζω να κάνω ποτέ αυτό το ταξίδι, φοβάμαι πολύ. Τουλάχιστον μας ταξιδεύεις εσύ σε μερικά "απαγορευμένα" μέρη! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή η πόλη για τουρισμό,αλλά οχι για να ζήσεις εκει,καυσαέριο,κίνηση τρελή,σκέτο τρελάδικο,άσε που όλοι εχουν το νου τους στην απατεωνιά!Εκεί στις Πυραμίδες ο άνθρωπος ανέβηκε στην καμήλα χωρίς παζαρι(λάθος του!)και στο τέλος ο καμηλιέρης ζητούσε 150 δολαρια για να τον κατεβασει!Τελικά συμβιβάστηκε με 5 δολάρια!!!:)))
    Απατεωνίσκοι σου λεω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανέμορφα!!!!Αλήθεια από θερμοκρασία πως ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα αν σου πω ότι δε ζηλεύω, θα είναι ψέματα. Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @kanthar0s Η Σφίγγα να μην μας έλειπε ;-)

    @sophia Έφυγεςςςς! Χεχε!

    @an-lu Έχουν μπόλικη ιστορία και αυτοί. Αξίζει!

    @roadartist Να'σαι καλά! Φιλιά ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ηφαιστίωνας Να ταξιδεύουμε και να μαθαίνουμε. Καλημέρα :-)

    @habilis Τώρα τι μένει, λοιπόν; Να πας και εσύ εκεί!

    @ria Ο καθένας επιλέγει ;-)
    Χαίρομαι που σε ταξίδεψα!

    @δανάη Ευχαριστώ βρε συ για τα καλά σου λόγια!
    Τι φοβάσαι ακριβώς; Για πες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @vad Όλα αυτά τα έχει, έχεις δίκιο. Για τουρισμό το είπα και γω, μην φανταστείς δηλαδή.
    Έχω ακούσει και γω παρόμοιες ιστορίες με τις καμήλες. Επειδή μυρίζουν πάρα πολύ, δεν το τόλμησα.
    Ο παστουρμάς όμως άλλο πράγμα ;-)

    @jamanfou Ευχαριστώ!

    @και λοιπόν Μια χαρά ήταν οι θερμοκρασίες. Δεν είχε ζέστη του θανατά, με εξαίρεση την έρημο.
    Σαν την Αθήνα ;-)

    @Μιχάλης Τσαντίλας Καλημέρα και σε σένα. Είναι ωραίο να βλέπεις κάτι διαφορετικό, αυτό είναι η αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ ψυχεδελεια θα ταν το εσωτερικο μιας πυραμιδας!Χανεσαι εκει μεσα ή ειναι ενας δρομος μοναχα προς τον νεκρικο θαλαμο?Γιατι βλεποντας διαφορες ταινιες η φαντασια μου οργιαζει για το τι μπορει να συναντησω εκει μεσα! :D

    Αλλα και αυτοι οι καμηλιερηδες πια!Να θελουν χρηματα επειδη φωτογραφισες τις καμηλες τους?Παραλογο και ομως τρομερο!Θυμιζει κατι απο ελληνικη "επιτηδεια" φιλοξενια :P

    Για αλλη μια φορα πανεμορφες φωτογραφιες!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καταπληκτικές φωτό και πολύ ωραίο τουρ...Δηλαδή τί είδους διένεξη είχαν στην Σφίγγα και δεν την είδατε(για να την δούμε κι εμείς); Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνεται πολύ όμορφο μέρος. και οι πυραμίδες μαγικές!! :) Φιλάκια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Aris McKenzie Συγνώμη αν στο χαλάω, αλλά επειδή ήταν ο δρόμος που ανοίχτηκε εκ των υστέρων για να μπούνε αρχικά οι τυμβωρύχοι και έπειτα οι αρχαιολόγοι, δεν έχει τίποτε ιδιαίτερο. Παραμένει όμως η αίσθηση όλου αυτού του όγκου που βρίσκεται πάνω απ'το κεφάλι σου.

    @artanis Ήμασταν πολλά λεωφορεία και ο χώρος εκεί περιορισμένος. Κάνανε αρκετή ώρα διαπραγματεύσεις για το που θα παρκάρουμε, όμως είχε ήδη περάσει η ώρα και έπρεπε να προλάβουμε τα πλοιάρια για το φαγητό. Οπότε παραλείψαμε εκείνο το κομμάτι, δυστυχώς.

    @dreamy cloud Έχει σίγουρα κάτι το μοναδικό το μέρος. Όπως και να το κάνουμε εδώ έδρασε πολιτισμός αρχαιότερος του δικού μας!
    Φιλιά και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τις πυραμίδες θέλω να τις επισκεφτώ. Για το Κάιρο έχω ακούσει διφρούμενες αποψεις. Αλλοι λένε ότι είναι επικίνδυνη πόλη, άλλοι λένε ότι είνια γενικά ακίνδυνο φτάνει να προσέχεις (όπως λίγο πολύ όλες οι πόλεις). Γενικά πάντως κανένας δεν έμεινε ενθουσιασμένος από την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ιντιανα....πολύ όμορφες οι φωτογραφίες,και για όσους δεν ξέρουν το Πολυτεχνείο του Καίρου είναι το καλύτερο της Μ.Ανατολής.

    το Δισκοπότηρο δεν βρήκες μόνο.....

    να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις....υπέροχη η Αίγυπτος!

    και εγώ έχω δει την Αίγυπτο δυστυχώς από....ντοκυμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απίθανη η ξενάγησή σου.
    Είναι απο τα μέρη που ονειρεύομαι να πάω!
    Μη μου πείς ότι μπήκες και μέσα στην πυραμίδα??

    Πάω ν'απολαύσω και τις προηγούμενες!

    Καλό σου βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @zoyzoy Αυτή τη φορά όχι δεν μπήκα. Δεν είχαμε χρόνο, βλέπεις :-)
    Καλησπέρα και σε σένα!

    @βασίλης Σου εύχομαι σύντομα να την δεις και από κοντά!
    Την καλησπέρα μου

    @ndn Κάτι θα ξέρει παραπάνω, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    Τώρα για το θέμα ασφάλειας μπορώ να πω ότι δεν φοβηθήκαμε όπου και αν περπατήσαμε. Όσο για την πόλη ομολογώ ότι μου άρεσε...

    @suspect Τα είπες όλα! Χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το τρίτο μέρος της περιήγησής σου με κάνει να θέλω ακόμα περισσότερο να επισκεφτώ αυτή τη χώρα -από τα λίγα μέρη του κόσμου που έχω ακόμα συνδεδεμένα στο μυαλό μου με τον μύθος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @fvasileiou Και γω κάπως έτσι πιστεύω ότι πρέπει να προσεγγίσει κανείς την Αίγυπτο. Σαν μύθο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. πηρες τη τζουρα σου απο Καιρο? Τωρα ελα εδω κι εχε υποψη οτι το καπνισμα κομενο ( επισημα ) στους δημοσιους χωρους!
    Ζηλευτος προορισμος ο Νειλος και η Αιγυπτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πρώτη φορά σε επισκέπτομαι
    και πήγα και παραπέρα .
    impressive ...

    καλά ταξίδια !!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχος προορισμός, καταπληκτικές φωτογραφίες!!!!! Θέλω πάρα πολύ να πάω στην Αίγυπτο και πιθανόν να είναι ένα από τα επόμενα ταξίδια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτή την κρουαζιέρα στο Νείλο κι εγώ θέλω να την κάνω!! Πρέπει να το κανονίσω αυτό το ταξίδι στην Αίγυπτο, το θέλω πολύ, κι αν κρίνω από τις φωτογραφίες σου θα είναι υπέροχο!!
    Άντε και καλά ταξίδια (να έχουμε!!!)!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ποιος βρωμάει;;;
    Κακομοίρη μου θα σε περιλάβει ο Ζαχαρής στις δαγκωνιές και θα σε κάνει αγνώριστο!!!

    Θέλω να πιστεύω ότι πήγες και στο θάλαμο με τις μούμιες, στο μουσείο. Δεν το αναφέρεις και μου κάνει εντύπωση, είναι πραγματικά «εμπειρία ζωής»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες από τις πυραμίδες, σου δίνουν ακριβώς την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην έρημο, όπως και είσαι άλλωστε. Θυμάμαι από τις δικές μου επισκέψεις πόσο με είχε εντυπωσιάσει ότι από τη μία έχεις πίσω σου την τεράστια πόλη και από την άλλη την αχανή έρημο.
    Την χρυσή μάσκα του Τουταγχαμόν την είδες στο μουσείο;
    Πάντως την επόμενη φορά αν θα έχεις χρόνο, αξίζει μία βόλτα (όχι και για πολύ βέβαια) στο παλιό Κάιρο, στις φτωχογειτονιές με τα ημιτελή σπίτια. Η απόλυτη αντίθεση.
    Καλή εβδομάδα!

    Αα με την ευκαιρία θυμήθηκα και μια άλλη ανάρτηση που είχα διαβάσει από επίσκεψη στο Κάιρο.
    http://athensville.blogspot.com/2009/12/blog-post_04.html
    ...έχει και φωτο από κατσίκες σε ταράτσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αχ τι μου θύμησες!
    Τις ίδιες φωτό έχω κι εγώ.
    Ενα αξέχαστο ταξίδι το πρώτο μου κι όλας στο εξωτερικό.
    Ναγική η Αίγυπτος. Ακόμα και μέσα στη φτώχεια της, είναι μαγική.
    Πολλά φιλιά Κίτσο, ευχόμαστε να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θελω να παω αλλα μην του βαλω και ιδεες και μου πει για τπτ μονιμο και παθω σοκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο Γουσταύος Φλωμπέρ που έζησε καιρό στην Αίγυπτο, δεν ξέχασε ποτέ το άγνωστο οχτάχρονο αγοράκι που τον συνάντησε στο δρόμο και του ευχήθηκε, εκτός από καλυμέρα, "να σου είναι πάντα μεγάλη"...

    Πάντως, η σημερινή Αίγυπτος έχει χαρακτηριστεί "έρημος του σεξ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μαγευτική η ξενάγησή σου!
    Να είσαι πάντα καλά και να περνάς όμορφα, όπου και αν πας. Μαζί με σένα, ταξιδεύουμε και μεις ;)

    Κοχυλένια φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πάρε τζούρα από Κάιρο, πάρε γενικά τζούρα τώρα που μπορείς γιατί σε λίγο έρχεται η καθολική απαγόρευση, χιχι!

    Καλησπέρες

    Μες στη γκλαμουριά σε βρίσκω. Κρίση-ξεκρίση, εσύ είσαι τζετ σετ εντελώς λέμε.

    Θες μία βοηθό ρε παιδί μου;
    Σκέψου το..!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Οι πυραμίδες είναι στην πραγματικότητα όσο εντυπωσιακές είναι και στις φωτογραφίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ονειρο ζωης να παω στην Αιγυπτο...
    πολυ ομορφες φωτο
    τι κιτσαριο παιζει πανω στο καραβι ομως?
    εγω την κρουαζιερα στο Νειλο τη φανταζομαι τελειως διαφορετικα
    με φελουκα και θεα φοινικες και πυραμιδες
    μαλλον εγω θελω να βλεπω την Αιγυπτο οπως ηταν κι οχι οπως εγινε
    αν μπορει να οδηγαει τη φελουκα ενας μαυρισμενος Γιουλ Μπρυνερ με τουρμπανι και βαμμενο με κολ ματι θα ταν ακομη καλυτερα
    φιλια αααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κι εγώ με πλοιο σχεδιαζω να την κάνω, όλοι λένε οτι αξίζει πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Άγγελος Σπύρου Ζωντανές ή πεθαμένες εννοείς; :P
    Έχει ειδικό τμήμα στο Μουσείο του Καϊρου με μούμιες. Αξίζει μια επίσκεψη ;-)

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Στην Αίγυπτο πάντως κάπνιζες παντού! Χαχα! Λες να αρχίσει ο καπνοτουρισμός;
    Ζηλευτός όντως!
    Καλησπέρα

    @maya Μου άρεσε ο ποιητικός συνδυασμός που έκανες!
    Καλώς ήρθες!
    Καλά ταξίδια και σε σένα!

    @γιώργος τ. Να πας σύντομα σου εύχομαι. Είναι όμορφα και διαφορετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @τρελοτουρίστρια Αφήστε λίγο χώρο στο καρνέ σας και γι αυτό το ταξίδι! Χεχε!
    Να την κάνετε την κρουαζιέρα. Απ'όσα έχω ακούσει αξίζει τρελά!

    @darthiir the abban Οι άλλοι βρε βρωμάνε, όχι ο Ζαχαρής! Χαχαχα!
    Εννοείται ότι πήγα, αλλά φωτογραφίες-ντοκουμέντα δεν υπάρχουν από εκεί ;-)

    @vassilis Πολύ χρυσός πραγματικά στις μάσκες και τα λοιπά σχέδια! Και ιδέες για όσους κάνουν κοσμήματα.
    Είχαμε πάει την προηγούμενη φορά στις φτωχογειτονιές. Η αντίθεση είναι όντως τρομερή!
    Είδα την ανάρτηση που έβαλες εδώ. Είναι όντως πολύ καλή ξενάγηση!
    Καλησπέρα

    @αστρο-συμμορίτες Πρώτο και καλό, σωστά;
    Όπως το λες, ακόμη και μέσα στην φτώχεια της είναι μαγική!
    Να'στε καλά επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @σκουλήκι Μια χαρά θα'ναι και το μόνιμο. Βασίλισσα στο χαρέμι θα σε έχουν! Χαχα!
    Φιλιά

    @ασκαρδαμυκτί Έρημος του σεξ λόγω έλλειψης ή λόγω ότι είναι τόσο πολύ όσο και οι κόκκοι της άμμου;
    Η ευχή είναι ό,τι το καλύτερο! Χαχα!

    @fresco Είναι όντως μαγική, αρχαία μαγική!

    @matriga Ό,τι μπορούμε, κάνουμε ;-)
    Φιλιά και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @μετεωρίτης Ό,τι τζούρες μπορούμε, παίρνουμε! Γιατί όχι; Χεχε!
    Για δουλειά πήγαμε βρε ;-)
    Βοηθό ε; Για πες περισσότερα!

    @ΙωάννηςΚ Λόγω όγκου και μεγέθους, ναι! Και φυσικά ο μύθος που τις περικλείει!

    @dannossiel Εκεί στο καράβι είναι άκρως τουριστικά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο ;-)
    Πιστεύω να είναι η κρουαζιέρα κάπως έτσι όπως την περιγράφεις!
    Τώρα για τον Γιούλ Μπρύνερ δεν ξέρω, αλλά δοκίμασέ το!
    Φιλιά!

    @global greek Αφού θα πας που θα πας, δοκίμασέ το και αυτό!
    Για να το λένε πολλοί πάντως, κάτι θα ξέρουν. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ηταν μαγκιά τους που τις έχτισαν με τα λίγα μέσα που είχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Στο Κάιρο έχω πάει 3 φορές και νιώθω πως τίποτα δεν έχω δεί κάθε φορά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ΙωάννηςΚ Ποιος λέει ότι ήταν λίγα τα μέσα; Πάνω στις δικές τους ανακαλύψεις βασιστήκαμε και μεις ;-)

    @μικρές ανάσες Κάπως έτσι νιώθω και γω! Έχεις απόλυτο δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Συγκρητικά με την εποχή μας ήταν ελάχιστα τα μέσα που είχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @φοίβος νικολαϊδης Η χώρα προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις!

    @ΙωάννηςΚ Αυτό να λέγεται. Και το γεγονός ότι μας δώσανε τα φώτα τους σε πολλά πράγματα, φανερώνει και άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πράγματι ο πολιτισμος τους ήταν από τους μεγαλύτερους που γνώρισε η ανθρωπότητα.

    Δεν ξέρω αν οφείλεται στην θρησκεία αλλά ο μέσος Αιγύπτιος δεν είναι τόσο περήφανος για τους προγονούς του όσο είναι ο μέσος Ελληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή