Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Πράσινο στην πόλη: κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

Το πρώτο ζεστό σαββατοκύριακο της χρονιάς είναι πλέον εδώ. Αρκετοί θα εκδράμουν προς θάλασσα μεριά για να δροσιστούν από την ζέστη που αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Για όσους επιλέξουν το κέντρο της πόλης για να δροσιστούν υπάρχουν προτάσεις. Εδώ και κάποιο καιρό ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτός και προσβάσιμος για το κοινό κάθε Κυριακή 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Είσοδος δωρεάν με μόνη υποχρέωση την επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος κτλ. Η είσοδος είναι από την Βασιλέως Γεωργίου Β' - κάθετος δρόμος της Ηρώδου Αττικού.

Η Αθήνα γενικότερα πάσχει από έλλειψη πρασίνου. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες οάσεις πρασίνου που κάνουν την πόλη περισσότερο υποφερτή, ειδικά το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι η θερμοκρασία σε κάποιον από τους κήπους είναι μερικούς βαθμούς χαμηλότερη απ'ότι στην υπόλοιπη τσιμεντούπολη.

Αν κατέβει κανείς στην πλατεία Συντάγματος, μπορεί να διασχίσει τον Εθνικό Κήπο για να βγει στην Ηρώδου Αττικού. Έτσι παίρνει και μια δόση πρασίνου και ηρεμίας.

Η πλησιέστερη είσοδος του Εθνικού Κήπου προς το μετρό Συντάγματος.
IMAGE_600
Παρόλο που αρχικός σκοπό της βόλτας ήταν η αναφορά στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ο σκύλος ξαπλωμένος μπροστά στις ανθρώπινες μορφές ήταν σίγουρα κάτι στο οποίο δύσκολα μπορούσε να αντισταθεί κανείς να φωτογραφίσει.
IMAGE_604
Αφού περάσει κανείς τον αστυνομικό έλεγχο στην είσοδο του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, τον υποδέχεται ξαπλωμένη κορασίδα.
IMAGE_606
Κάπου εκεί πιο δίπλα βρίσκεται και ένας Κούρος, άγρυπνος φρουρός του κήπου.
IMAGE_617
Συντριβάνι που βρίσκεται στο άκρο του κήπου.
IMAGE_614
IMAGE_615
Από μακριά διακρίνει κανείς μία μορφή να κάθεται σκεπτική...
IMAGE_621
Ας τον πλησιάσουμε αθόρυβα, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά μέσα από την βλάστηση...
IMAGE_622
Περνώντας από μπροστά του βλέπουμε ότι πρόκειται για οργανοπαίχτη που παίζει την τσαμπούνα του. Στεκόμαστε για λίγο να απολαύσουμε την μουσική που προσφέρει η ηρεμία.
IMAGE_624
Λίγο πιο πέρα στέκεται ένας πλάτανος και δίπλα του μια μαρμάρινη αρχαία πλάκα. Άραγε ποιο από τα δύο έχει δει περισσότερα, πιο να'ναι άραγε πιο παλιό;
IMAGE_626
Τυχεροί γείτονες που έχουν οπτική πρόσβαση στον κήπο από διπλανή πολυκατοικία. Έχουν φροντίσει να έχουν πολλά φυτά στα μπαλκόνια τους, ως συνέχεια του χώρου.
IMAGE_618
Και ζώα στον κήπο! Από μακριά βλέπουμε δύο αίγαγρους να λιάζονται στο γρασίδι.
IMAGE_611
Δύο είπα; Γράψτε λάθος! Πρόκειται για οικογένεια, καθώς υπάρχει και ένα μικρό!
IMAGE_630
Το μικρό φαίνεται σαν να θηλάζει δίπλα στην μητέρα του.
IMAGE_612
Λίγο πριν ολοκληρώσει κανείς την επίσκεψή του στον κήπο, μια ματιά στον αττικό ουρανό μέσα από τις μορφές των δέντρων του κήπου.
IMAGE_636
Σίγουρα άξιζε η βόλτα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Σίγουρα δεν είναι μεγάλος σε έκταση, αφού 20 λεπτά περίπου αρκούν για να τον γυρίσει κανείς. Εντούτοις η ηρεμία που προσφέρει είναι σίγουρα κάτι δυσεύρετο. Δοκιμάστε το, αξίζει!

ΥΓ Στον Εθνικό Κήπο υπήρχε αρκετός κόσμος με τις οικογένειές του, κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι είχανε πάει απλώς για πικ-νικ. Μια συνήθεια που σίγουρα στην Ελλάδα την έχουμε ξεχάσει, εντούτοις είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό όπου υπάρχουν πάρκα και κήποι. Καλή ιδέα ακούγεται...
IMAGE_602
ΥΓ1 Οι φωτογραφίες είναι με το κινητό. Κάποιες φαίνονται θολές λόγω της αντηλιάς εκείνης της ημέρας.
ΥΓ2 Πολύ καλή ανάρτηση για τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες έχει κάνει το dyosmaraki. Απολαύστε την!