Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Αίγυπτος: μια τζούρα Κάιρο (3/3)

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, ξεκινήσαμε πρωί για το Κάιρο, απ'όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο για την επιστροφή. Η διαδρομή είναι μέσα από την έρημο, όπου ξεπροβάλουν οάσεις, περιστερώνες αλλά και πόλεις που χτίζει η κυβέρνηση της χώρας για να αποσυμφορίζει την πολύβουη πρωτεύουσα, όπου υπολογίζεται ότι ζούνε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στις Πυραμίδες της Γκίζας και κρουαζιέρα στον Νείλο με γεύμα.

Οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι το μόνο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται. Ως γνωστόν, χρησίμευαν ως τάφοι για τους Φαραώ. Κατά σειρά μεγέθους είναι η πυραμίδα του Χέοπα, η πυραμίδα του -γιου του Χέοπα - του Χεφρήνου και η αρκετά μικρότερη πυραμίδα του - εγγονού του Χέοπα και γιου του Χεφρήνου - Μυκερίνου. Η Γκίζα αρχικά βρισκόταν μακριά από το Κάιρο, πλέον όμως είναι ουσιαστικά ενωμένη. Οι Πυραμίδες βρίσκονται στα όρια της ερήμου. Κατεβαίνοντας κανείς τρία πράγματα του κάνουν εντύπωση: ο όγκος των πυραμίδων, η ζέστη της ερήμου και η βρώμα από τις καμήλες. Πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ, έρχεται η "επίθεση" από τους πλανόδιους πωλητές. Καλύτερα είναι να τους αποφύγει κανείς. Επιπλέον, μην προσπαθήσετε να βγάλετε φωτογραφίες τις καμήλες εκτός αν θέλετε να δώσετε χρήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Πρώτη, μεγαλύτερη και αρχαιότερη δεσπόζει η Πυραμίδα του Χέοπα.
DSCN2625
Δίπλα της βρίσκονται μικρότερες πυραμίδες που ανήκουν στις συζύγους, τους ιερείς κτλ.
DSCN2632
Η Πυραμίδα του Χεφρήνου είναι επισκέψιμη μέσω ενός πολύ στενού διαδρόμου - δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Φτάνοντας στον νεκρικό θάλαμο δεν βλέπει κανείς τίποτε, αφού ό,τι βρισκόταν μέσα έχει συληθεί.
DSCN2619
Από κοντά οι πυραμίδες φαίνεται ότι έχουν βαθμίδες με τις πέτρες. Αν κοιτάξει όμως κανείς στην κορυφή της πυραμίδας μπορεί να δει ό,τι έχει απομείνει από το υλικό που έδινε στις πυραμίδες την λεία υφή τους.
DSCN2628
DSCN2634
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Πυραμίδα του Μυκερίνου. Είναι αρκετά μικρότερη των άλλων δύο, δείγμα της παρακμής που άρχιζε σιγά-σιγά στην 4η Δυναστεία των Φαραώ της Αιγύπτου.
DSCN2635
Από ένα πλάτωμα λίγο πιο πέρα φαίνεται πιο καθαρά το σύμπλεγμα των Πυραμίδων της Γκίζας.
DSCN2644
Λίγο πιο πέρα οι καμήλες ξεκουράζονται. Αφήστε καλύτερα τον ξεναγό σας να διαπραγματευτεί, γιατί τους τουρίστες κυριολεκτικά τους "μαδάνε".
DSCN2647
Στάση στην Σφίγγα δεν καταφέραμε να κάναμε λόγω κάποιας διένεξης που υπήρχε εκείνη την στιγμή στον χώρο. Επόμενη στάση, κρουαζιέρα μετά γεύματος στον Νείλο. Η είσοδος στον χώρο πριν επιβιβαστεί κανείς στο πλοιάριο.
DSCN2648
DSCN2649
Τα περισσότερα από τα ψηλά κτήρια είναι, φυσικά, ξενοδοχεία.
DSCN2650
DSCN2651
DSCN2652
Τελευταίος σταθμός πριν το αεροδρόμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου. Εντός του μουσείου απαγορεύονται οι φωτογραφικές μηχανές και είναι ιδιαίτερα αυστηροί σ'αυτό. Οι θησαυροί που βρίσκονται εντός είναι απίστευτοι. Ακόμη και το παλιό κτήριο ταιριάζει απόλυτα με τους θησαυρούς που βρίσκονται μέσα σ'αυτό.
DSCN2653
DSCN2654

ΥΓ Για όσους βρεθούν στο Κάιρο αξίζει ένα βράδυ να πάνε στις Πυραμίδες όπου παρουσιάζεται το θέαμα Ήχος και Φως. Απλά, φαντασμαγορικό! Επίσης τουριστικό μεν αλλά ιδιαίτερα επιμορφωτικό ως προς την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου είναι το Φαραωνικό Χωριό - κάτι σαν την Ντίσνεϋλαντ στα αιγυπτιακά. Η Αίγυπτος επίσης φημίζεται για τα αρώματά της. Τα αποστάγματα που παρασκευάζονται στην χώρα αποτελούν βάση για πολλά γαλλικά κυρίως αρώματα.

ΥΓ1 Οι Αιγύπτιοι είναι γενικά φιλόξενοι. Εξαίρεση αποτελούν οι φανατικοί θρησκευόμενοι. Εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων στο παρελθόν, τα τουριστικά λεωφορεία και πλοιάρια συνοδεύονται από άντρες της πολιτοφυλακής. Σε παλιότερη επίσκεψή μου πάντως στο Κάιρο περπατήσαμε άφοβα και το βράδυ χωρίς κάποιος να μας πειράξει.

ΥΓ2 Εκείνο που ξεχωρίζει πάντως σίγουρα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Από την μία ζούνε σε σπίτια απίστευτης ομορφιάς και από την άλλη σε ημιτελειωμένα σπίτια - δεν τα τελειώνουν για να μην πληρώσουν τον ειδικό φόρο αποπεράτωσης στο κράτος.

ΥΓ3 Παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι το Κάιρο μου αρέσει πάρα πολύ. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την χώρα, πάντως, σκοπεύω να κάνω την διαδρομή με πλοίο από το Φράγμα του Ασουάν. Όσοι έχουν κάνει την διαδρομή την προτείνουν ανεπιφύλακτα!