Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Φθινοπωρινή άνοιξη στο μπαλκόνι

Στην αρχή της άνοιξης είχα ανεβάσει μερικές φωτογραφίες από το μπαλκόνι του σπιτιού μου με θέα τον Ποδονίφτη και την επερχόμενη άνοιξη - για υπενθύμιση μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Έξι μήνες περίπου μετά και ενώ ο πιο βροχερός Σεπτέμβρης των τελευταίων χρόνων τελειώνει σιγά-σιγά, το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά. Και ενώ η άνοιξη είναι το ξύπνημα της φύσης μετά το χειμώνα, το φθινόπωρο μας προετοιμάζει για τον ερχομό του. Ο καιρός μπορεί σε μας να φαίνεται περίεργος, αλλά για τα φυτά μάλλον είναι καλός. Και ήλιος και υγρασία από τις βροχές, όχι υψηλές θερμοκρασίες ούτε και χαμηλές. Ιδανικό περιβάλλον λοιπόν. Γι αυτό το λόγο βλέπουμε αρκετά φυτά να αναπτύσσονται και να ανθίζουν.
Στο τέλος περίπου της άνοιξης ξεκίνησα να γεμίζω το μπαλκόνι μου με γλάστες. Γιατί καλή η θέα προς τα έξω, αλλά είναι όμορφο να υπάρχουν φυτά και λουλούδια και στο δικό μας μπαλκόνι.

Φυτά στο μπαλκόνι

Στην φωτογραφία αυτή διακρίνονται 5 διαφορετικά φυτά από 4 είδη. Το μπροστά που φαίνεται κάπως ξερό είναι το γιασεμί - ίσως το μόνο από τα φυτά που δεν μου έχουν πιάσει καλά ακόμη. Αριστερά πίσω είναι το μπέντζαμιν - ένα ιδιαίτερο φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που δε χρειάζεται συχνό πότισμα και το οποίο μπορεί να ψηλώσει αρκετά. Δίπλα του ακριβώς είναι μια γλάστρα με ρυγχόσπερμα - σκληρό και ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό της οικογένειας των γιασεμί. Η πιο ψηλή απ'όλες είναι η κυρία μπουκαμβίλια - γνωστή και μη εξαιρετέα σε όλους όσοι έχουμε επισκεφτεί κάποιο κυκλαδονήσι το καλοκαίρι. Τέρμα δεξιά είναι άλλο ένα ρυγχόσπερμα - ανθίζει μεταξύ Μάιο και Ιούνιο και μοσχοβολάει.

Φυτά στο μπαλκόνι

Πίσω από τα φυτά φαίνεται η καλαμένια πέργκολα που έχουμε βάλει στο μπαλκόνι για να κρύβει τη θέα από τους διπλανούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν πήρα τα φυτά είχαν περίπου το μισό ύψος και σε λιγότερο από 5 μήνες έχουν ψηλώσει αρκετά. Ήδη πλέκονται γύρω από τα καλάμια. Αυτό που ελπίζω είναι να αντέξουν τον πρώτο τους χειμώνα και επειδή είναι νεαρά φυτά αλλά και επειδή - κακά τα ψέματα - είμαι και γω άπειρος στο θέμα! Ήδη έχω προμηθευτεί με υγρό λίπασμα. Για να δούμε. Όλα τους θέλουν πότισμα κάθε 3 μέρες περίπου και όχι ιδιαίτερα πολύ - εξαίρεση αποτελεί το γιασεμί που ακόμη δεν έχω βρει τους ρυθμούς του.

Φυτά στο μπαλκόνι

Η συγκεκριμένη μπουκαμβίλια δεν είναι η κλασική φούξια. Είναι πορτοκαλί, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στην βεράντα. Αν πιάσει με το καλό θα της κάνω δώρο μία φούξια για να έχει να παίζει χρωματικά. Το βουνό που αχνοφαίνεται στο βάθος είναι η Πάρνηθα.

Παρεμπιπτόντως, στην πρώτη φωτογραφία οι γλάστρες με τα ταψιά που φαίνονται κάτω-κάτω έχουν μέσα κομπόστ. Το κομπόστ είναι οργανικό λίπασμα που μπορεί ο καθένας μας να φτιάξει μόνος του από τα οργανικά απορρίμματα του νοικοκυριού. Ήδη έχω βγάλει δύο παραγωγές και πάμε για την τρίτη! Περισσότερες πληροφορίες για το κομπόστ κάντε κλικ εδώ σε παλιότερη ανάρτησή μου.

Και για να ξαναμπούμε στο κλίμα των εκλογών δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε πράσινη ανάπτυξη από τους πολιτικούς μας. Μπορούμε να έχουμε και οι ίδιοι στο μπαλκόνι μας.

ΥΓ Όσες συμβουλές, ευπρόσδεκτες!