Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Του μπαλκονιού...

Ούτε ένα χρόνο πριν βιώσαμε ως χώρα εθνική τραγωδία και καταστροφή. Τραγωδία για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καταστροφή για την απώλεια δασικού, ζωικού και αγροτικού πλούτου.

Εκείνο το διάστημα όλοι μας ενεργοποιηθήκαμε, όλοι συμπάσχαμε, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο ενεργά. Λίγο πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι – που ο κίνδυνος ήδη προδιαγράφεται μεγαλύτερος – τι μας έχει μείνει; Τα λεφτά που μαζεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πάει στους δικαιούχους, μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού έχουν γίνει τύπου μερική αποκατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία. Εμ βέβαια! Θα μας έβλεπε όλος ο κόσμος, έπρεπε για το θεαθήναι να είμαστε τυπικοί. Καλές κινήσεις έχουνε γίνει από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και αυτόνομες πρωτοβουλίες κάποιων δήμων με λιγότερο σκοταδιστές δημάρχους.

Εκείνο το διάστημα ως αντίδραση προς το γενικότερο χαμό, είχε πέσει από αρκετούς η ιδέα Μία γλάστρα στο μπαλκόνι. Ιδέα που γεννήθηκε από πολλούς και εφαρμόστηκε από ορισμένους. Έτσι, φύτεψα μια ελιά. Σύμβολο της πόλης της Αθήνας, δέντρο ανθεκτικό και διαχρονικό. 9 μήνες μετά;
Δεξιά είναι η ελιά που φύτεψα εκείνο τον καιρό. Φέτος έχει αναπτυχθεί αρκετά, πέταξε καρπούς. Τα ανοιχτά πράσινα φύλλα είναι της φετινής σοδειάς. Στη δεύτερη φωτογραφία αυτά όλα φαίνονται καλύτερα. Την ιδέα για τη μικρή ελιά αριστερά τη μοιραστήκαμε με φίλτατο συν-μπλόγκερ και όχι μόνο, τον Τζονάκο. Έχει και αυτός το αδερφάκι της στο μπαλκόνι του.

Στον κάδο αυτό ετοιμάζω το κομπόστ. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ. Τι είναι το κομπόστ - χρήσιμες πληροφορίες από φίλτατο μπλόγκερ. Πρακτικά είναι αρκετά από τα απορρίμματα του σπιτιού που προορίζονται να γίνουν λίπασμα μέσα από διαδικασία κομποστοποίησης. Κοινώς, τα βάζουμε σε ένα δοχείο, προσθέτουμε λίγο χώμα και η φύση θα κάνει τη δουλειά της. Σε 2-3 μήνες περίπου το φυσικό λίπασμα είναι έτοιμο! Αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, έχουν περιορίσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που βγαίνει από το σπίτι μου. Είπαμε, το μη χείρον βέλτιστον. Επόμενος προσωπικός στόχος η ολοένα και λιγότερη χρήση πλαστικών σακούλων. Μια μάχη που ξεκινάει και από το δήμο Αθηναίων. Αξίζει της προσοχής μας.

Και τώρα το κλασικό ερώτημα. Τι διαφορά μπορεί να κάνει μία γλάστρα στο μπαλκόνι και μία πλαστική σακούλα λιγότερη; Μπορούν και παραμπορούν. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι 1+1+…+1= πάρα πολλά. Γιατί απλούστατα, αν όλοι κάναμε κάτι αντίστοιχο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλό για το περιβάλλον. Η δύναμη είναι στο χέρι μας. Τόσο η δύναμη της καταστροφής όσο και η δύναμη της δημιουργίας…