Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Σαμιώτισσα, σαμιώτισσα...

Η συνέχεια των επαγγελματικών υποχρεώσεων με φέρνουν σε έτερο νησί του Αιγαίου, στη Σάμο. Νοτιοανατολικά της Χίου, σε απόσταση βολής από τα παράλια της Μικράς Ασίας, νησί με ψηλά βουνά στα οποία οφείλει τις βροχές και το πολύ πράσινο που την χαρακτηρίζουν. Μερικά χρόνια πριν το νησί είχε καεί από άκρη σε άκρη, ευτυχώς όμως η φύση ορθοπόδησε και το νησί συνεχίζει να διατηρεί το πράσινο χρώμα του. Κέντρο του Ιωνικού πολιτισμού και της σκέψης, πατρίδα του Πυθαγόρα - ίσως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος και μαθηματικός όλων των εποχών, αλλά και του Αισώπου (ποιος δεν έχει διαβάσει άλλωστε τους μύθους του) και πολλών άλλων.


Το νησί παρουσιάζει ορισμένες ιδιομορφίες, κάνοντάς το διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου Χώρα λέγεται η πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ Χώρα είναι ένα απλό χωριό, ενώ πρωτεύουσα του νησιού είναι δύο που είναι ένα: το Βαθύ και η Σάμος. Χοντρικά, η Σάμος είναι το κομμάτι που είναι κάτω στο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, ενώ Βαθύ είναι το αμφιθεατρικό κομμάτι, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

Επειδή το αεροδρόμιο είναι εκτός της πόλης, στην άλλη πλευρά του νησιού, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, αν και οι δρόμοι του νησιού είναι λίγο περίεργοι. Μέρη που αξίζουν εκτός της πόλης είναι το πανέμορφο Πυθαγόρειο, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το Ηραίο, το Καρλόβασι και άλλα. Στην επόμενη επίσκεψη, θα αναφερθώ σ'αυτά. Μέχρι στιγμής δεν έχω απολαύσει το νησί καλοκαίρι, οπότε δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για διακοπές.

Οι εμπορικοί δρόμοι της Σάμου είναι παράλληλoi του λιμανιού, σε στενά γραφικά δρομάκια. Και αυτά για λόγους προστασίας από τους πειρατές και τους αέρηδες. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, πρώτα είναι η πλατεία Πυθαγόρα κάτω στο λιμάνι με τα όμορφα χρωματιστά κτίρια και το λιοντάρι - σήμα της πλατείας. Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τον κήπο του μουσείου πάλι στην πόλη της Σάμου, όπου η βλάστηση είναι άφθονη. Το φαγητό στο νησί είναι αρκετά καλό, τόσο σε κρεατικά όσο και σε ψαρικά. Όπως συμβαίνει σχεδόν παντού εκτός Αθηνών, οι τιμές είναι φυσιολογικές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας σαμιώτικο λάδι και κρασί - και τα δύο ξακουστά. Ειδικά για το κρασί, τα γλυκά και τα ημίγλυκα αξίζουν να βρίσκονται στην κάβα του καθενός μας.

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τους αιώνες. Ψάχνοντας στη βικιπαίδεια ανακάλυψα ότι κάποια από τα αποφθέγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν τις ρίζες τους εδώ. Ορίστε ορισμένα από αυτά:
  • Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα (Αίσωπος)
  • Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός (Πυθαγόρας)
  • Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.
Περισσότερες πληροφορίες για το νησί ΕΔΩ, για τον Πυθαγόρα ΕΔΩ και για τον Αίσωπο ΕΔΩ. Πηγές http://el.wikipedia.org/, http://el.wikiquote.org/ και http://www.samosin.gr/.