Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Βόλτες στη Βαλτική: Τάλιν (2/3)

Αφήσαμε λοιπόν την όμορφη Ρίγα πίσω μας κατευθυνόμενοι προς την πρωτεύουσα της Εσθονίας το Τάλιν (Tallin) - έτσι προφέρεται από τους ντόπιους, οπότε είπαμε να το τιμήσουμε. Και αυτή τη φορά επιλέξαμε την Airbaltic για τη μεταφορά μας. Το ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ είχαμε την ευκαιρία μέσα από το αεροπλάνο να δούμε και λίγο Λετονία και Εσθονία από ψηλά, όπως επίσης και τα παράλια. Ούτε η Εσθονία έχει ακόμη ευρώ, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία των καταστημάτων παίρνει πιστωτικές κάρτες.

Από το αεροδρόμιο πήραμε πάλι ταξί-βανάκι με κόστος 3 περίπου ευρώ το άτομο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα από τα τείχη, στην παλιά πόλη. Καθ'οδόν είχαμε επαφή με την μοντέρνα πόλη η οποία ομολογουμένως είχε αρχικά ενδιαφέρον. Μετά όμως φτάσαμε στα τείχη της παλιάς πόλης και περάσαμε την πύλη...
Τα τείχη περικλείουν την παλιά πόλη η οποία έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, μας περίμενε άλλη μεγάλη έκπληξη. Το οίκημα ήταν απλώς καταπληκτικό. Παλιό αρχοντικό, με αντίστοιχη διακόσμηση, τον αέρα του παλιού και ταυτόχρονα ανακαινισμένου χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του. Τα περισσότερα δωμάτια "βλέπανε" στην αυλή - αίθριο. Ιδανικό μέρος για τον καφέ ή την μπύρα.
Τακτοποιούμαστε στα δωμάτια και ξεκινάμε την βόλτα στην πόλη. Επειδή ήμασταν κοντά στα τείχη ξεκινήσαμε την περιήγηση λίγο ανάποδα, από έξω προς τα μέσα. Έξω ακριβώς από τα τείχη είχε μια έκθεση - διαγωνισμό για την διαμόρφωση κήπου. Τα χρώματα και τα σχέδια ήταν πραγματικά απίστευτα και δένανε αρμονικά με τα τείχη.
Κάπου εκεί υπάρχει και αυτή η μισοτελειωμένη γέφυρα. Όπως διαβάσαμε, είναι αφιερωμένη στα θύματα του ναυαγίου του πλοίου Estonia που βυθίστηκε στη Βαλτική το 1994 παρασέρνοντας στον βυθό πάνω από 800 ανθρώπους - το πιο πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα της Ευρώπης. Ολόκληρες θεωρίες συνομωσίας υπάρχουν γι αυτή την ιστορία, στο τέλος όμως αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι που χάθηκαν.
Για την βόλτα στην πόλη του Τάλιν δε χρειάζεται καν χάρτη ή οδηγό. Απλώς αφήνεται κανείς στα σοκάκια και τους δρόμους και όπου τον βγάλει...
Κεντρικό σημείο στην πόλη είναι η πλατεία με το δημαρχείο. Θα την βρείτε σίγουρα.
Εκεί τριγύρω βρίσκονται πολλά εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να φάει και να πιει σε σχετικά λογικές τιμές. Τα χρώματα είναι ζωντανά όπως και ο κόσμος που τριγυρνά. Επειδή ήμασταν εκεί από Παρασκευή μέχρι Κυριακή η πόλη έσφυζε πραγματικά από ζωή.
Αλλά και ο καιρός μας έκανε τα χατήρια καθώς ο ήλιος μεσουρανούσε. Επιστρατεύαμε τεχνάσματα για να βγάλουμε φωτογραφίες κόντρα στον ήλιο. Εδώ είναι κρυμμένος πίσω από την ταμπέλα με τα σουβενίρ.
Λίγο πιο πίσω από την πλατεία βρίσκεται ίσως το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κομμάτι της πόλης, με κτίσματα που πιθανότατα έχουν μείνει αναλλοίωτα. Χαρακτηριστικότατο ένα (ακριβό) εστιατόριο που προσομοιάζει τον μεσαιωνικό χαρακτήρα.
Ο κατηφορικός δρόμος πίσω από την πλατεία οδηγεί εκτός των τειχών σε έναν από τους πιο πολύβουους δρόμους της πόλης. Εκεί βρίσκονται πολλά μπαρ τα οποία απευθύνονται κυρίως στους Φινλανδούς επισκέπτες που κατακλύζουν την πόλη ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Η Φινλανδία ανήκει στις ακριβότερες χώρες του κόσμου, ενώ η Εσθονία είναι σχετικά φτηνή, ειδικά όσον αφορά στο αλκοόλ. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν ανοίξει το τείχος ώστε να περνάνε τα αυτοκίνητα.
Ο πύργος είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης - μινιατούρα για όσους κάνουν συλλογή.
Προς την αντίθετη μεριά βρίσκεται ένας λόφος που περιλαμβάνει ορισμένα αξιοθέατα. Καλοδιατηρημένο κομμάτι του τείχους με τις τάφρους, τον Πύργο των Παρθένων όπου υπάρχει και ένα ωραίο μπαράκι αλλά και η ρωσική εκκλησία του Alexander Nevsky. Η πόλη γενικά δεν έχει ρωσικές επιρροές πέρα από αυτή την εκκλησία. Μέχρι και οι Σοβιετικοί την διατήρησαν.
Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν μπαλκόνια απ'όπου μπορεί κανείς να δει την πόλη πανοραμικά. Φαίνονται οι στέγες των κτιρίων, οι εκκλησίες, η θάλασσα και στο βάθος η νέα πόλη.
Το τείχος σε ορισμένα σημεία είναι ενιαίο. Πληρώνοντας κανείς ένα μικρό αντίτιμο μπορεί να ανεβεί στους πύργους και να περπατήσει περιμετρικά την πόλη. Η αίσθηση είναι σίγουρα διαφορετική.
Και στο Τάλιν η κουζίνα αποτελείται κυρίως από κρεατικά και ψαρικά. Επίσης στην πλατεία βρίσκονται εστιατόρια διεθνής κουζίνας (ιταλικό, ινδικό) όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Επίσημο ποτό και εδώ φυσικά η μπύρα. Προτιμήστε τις ντόπιες, πιο ελαφριές και νόστιμες. Οι σούπες κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους ως πρώτο πιάτο.

Όπως και στις περισσότερες πόλεις, τα μέρη που έχει περπατήσει κανείς την ημέρα αξίζει να τα περιδιαβεί και το βράδυ. Η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με το κινητό, εντούτοις το αποτελέσμα ήταν καλύτερο του αναμενόμενου.

Μεσαιωνική στοά στο τείχος με πλάκες από τάφους ιπποτών
Μέρος του τείχους από την κάτω πλευρά. Εδώ διοργανώνονται και εκθέσεις ζωγραφικής.
Ο πύργος του Τάλιν και στο βάθος το δημαρχείο. Τα φώτα είναι από τα τουριστικά μπαρ.
Παράλληλα με το τείχος, στα στενάκια της πόλης. Θυμίζει λίγο από Τζακ Αντεροβγάλτη.
Ήρθε όμως η ώρα να αφήσουμε και το μαγευτικό Τάλιν για τον επόμενο προορισμό του ταξιδιού, το Ελσίνκι. Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας ενώνεται και ακτοπλοϊκώς με το Τάλιν, οπότε είπαμε να το δοκιμάσουμε και αυτό. Το πλοίο αρκετά μεγάλο, ουσιαστικά δεν κούνησε καθόλου σε όλη τη διαδρομή. Κόστος για τις καθημερινές 18 ευρώ - για Κυριακή απόγευμα 35. Φυσικά ήταν γεμάτο με Φινλανδούς οι οποίοι κουβαλούσαν ολόκληρα κιβώτια με μπύρες αγορασμένα από την Εσθονία. Όπως μας είπε Φινλανδός η τιμή από ένα κιβώτιο μπύρες στο Τάλιν ισοδυναμεί με δύο μικρά κουτάκια στο Ελσίνκι. Αυτό αρκούσε για να μας κάνει να ανησυχήσουμε το τι μας περίμενε στο τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού, λίγο πιο πάνω από τον αρκτικό κύκλο...
ΥΓ Για το μόνο ίσως που μετανιώσαμε σ'αυτή την εκδρομή ήταν ότι η Αγία Πετρούπολη απέχει από το Τάλιν με αεροπλάνο μόλις μια ώρα...

ΥΓ1 Ρίγα ή Τάλιν; Η Ρίγα είναι όμορφη, το Τάλιν παραμυθένιο. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τα δύο για να κάνετε σύγκριση. Όποιος θέλει πληροφορίες για ξενοδοχεία και όχι μόνο, μπορεί να επικοινωνήσει με email.

48 σχόλια:

  1. Χμμμμ..έτσι όπως τα λές...Τάλιν και πάλι Τάλιν!

    Νομίζω ότι θα μετακομίσω εκεί και θα επισκέπτομαι τις γύρω χώρες :-) :-)

    Άντε, γράψε και για Ελσίνκι!!!!(έχει, λέει, το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου, οπότε ίσως για επαγγελματικούς λόγους να πρέπει να μετακομίσω εκεί! Ουφ, μπερδεύτηκα!).

    Ειδικά αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που φοβάμαι, η μετανάστευση είναι η μόνη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από τις φωτογραφίες και μόνο η ρίγα μου μοιάζει ποιο τακτοποιημένη σαν πόλη. μα και οι δύο εξίσου μαγευτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μία εξαίρετη ξενάγηση από το KitsMits-tour!

    Ρίγα ή Τάλιν? ΚΑΙ Ρίγα ΚΑΙ Τάλιν! Παζάρια θα κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άχου! Είναι πανέμορφες! Όλες οι φωτό! Και γενικότερα βλέπω πράγματα που δεν τα είχα ξαναδεί! Εκείνη η φωτό όντως μοιάζει λες και βγήκε από τον Αντεροβγάλτη!
    Και οι πύργοι, και το τοίχος και η μισή γέφυρα και τα σπίτια! Όλα τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γκκρρρ άνοιξέ μας την όρεξη για διακοπές τώρα που φθινοπώριασε και οι κεφάλες μέσα :( :p

    3/3! 3/3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εξαιρετικές εικόνες από τέλεια μέρη... μόνο τέτοια μέρη σου φτιάχνουν τη διάθεση με αυτόν τον καιρό! :) χαίρομαι που πέρασες τόσο τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι χόρτασες ...βόλτες, κάστρα, αξιοθέατα, φωτο αλλά και μπύρες.
    Το πλοίο δεν κουνούσε ή δεν το καταλάβαινες. από τις μπύρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παραμυθένιο "ακούγεται" το Τάλιν! Όμορφες φωτογραφίες! Είχε την ίδια θετική εξέλιξη και εντυπώσεις το τελευταίο μέρος του ταξιδιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εγω ρε γαμωτο ποσα coins πρεπει να εχω να παω εκει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. την έχεις γυρίσσσσσσσσσσσσσσσσσει την υδρόγειο μιλάμεεεεεεεεεεεεε!!!

    byeee;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ουάου, υπέροχες φωτό...Εγώ λοιπόν, μάλλον θα διάλεγα το Τάλιν...Το βρήκα μαγευτικό...
    Βίλνιους πήγατε;
    Φιλιά πολλά από ΝΖ, καλά να περνάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με εβαλες σε δίλημα τώρα! Με τέτοια περιγραφή ποια από τις δυο να διαλέξει κανείς? Ριγά; Τάλιν;
    Aχμ και τις δυο νομίζω ;-)Κρατώ την προθυμία σου στα υπόψη για infos !
    Φιλιά και είσαι καλα να ταξιδευεις πάντα ταξίδια όμορφα .

    Υγ Σας χρωστώ κι εγώ ταξίδι στο Βerlin που δεν πρόλαβα να σας πάω γιατί μας πρόλαβε η επικαιρότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. o national geographic ο ιδιος!
    ευγε!

    Αφου εχεις την ευχερεια, πηγαινε πλιζ στην αγια πετρουπολη, εχω ακουσεις οτι ειναι πολη-μουσειο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα με πάρεις σε κανένα ταξιδάκι σου.. ή έστω θα μας προμηθεύσεις με κανένα φθηνούλι εισητηριακι;;;; Ε? Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ψηφίζω Τάλιν..όλοι αυτοί οι πύργοι μου πήραν τη καρδιά.. ελπίζω να αγοράσατε τουλάχιστον έναν για σουβενίρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @duffyduck Πήγα και στα δύο ή μάλλον και στα 3 για να έχω άποψη!
    Για το Ελσίνκι υπομονή ;-)
    Εκδηλώθηκες πολιτικά ή μου φαίνεται;

    @basnia Ποιο τακτοποιημένη μπορεί. Το Τάλιν έχει τον χαμό της παλιάς πόλης.
    Αναλόγως τις προτιμήσεις, λοιπόν.

    @jamanfou Εκεί ήθελα να καταλήξω και γω. Χαίρομαι που το βρήκες!

    @ηφαιστίωνας Όμορφα είναι όντως. Πού να τα δεις και από κοντά!
    Στο εύχομαι.

    @Jane E. Δεν είναι ανάγκη τα κεφάλια να είναι μέσα. Υπάρχουν ευκαιρίες για αποδράσεις.
    Το Ελσίνκι έρχεται οσονούπω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @chichipiru Κάθε μέρος με τον καιρό του! Αυτό είναι το σύνθημα :-)
    Φιλιά

    @φλούφλης Μπύρες αντί για νερό, επειδή το τελευταίο είναι πανάκριβο.
    Καθόλου δεν κουνούσε, πραγματικά. Μεγάλο πλοίο, ήρεμη και η θάλασσα. Όλα καλά!

    @juanita la quejica Για το τρίτο μέρος, υπομονή! Έρχεται!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια πάντως.

    @σκουλήκι Όχι απαραίτητα πολλά. Λίγη οργάνωση παραπάνω και όρεξη!
    Game over δεν γράφει ποτέ.

    @φρέσκο Την υδρόγειο όχι ακόμη, την Ευρώπη όμως κοντεύουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @artanis Γιατί να μην έχει κανείς και τα δύο; Μια χαρά είναι.
    Βίλνιους δεν πήγαμε, προτιμήσαμε και λόγω πτήσεων το Ελσίνκι.
    Φιλιά

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Και τις δύο βρε, μην αρκείσαι μόνο σε μία!
    Ναι, εννοείται, ό,τι χρειαστείτε εδώ είμαι!
    Άντε, περιμένουμε το Βερολίνο!

    @suspect Από πέρσι το κυνηγάω αλλά μέχρι στιγμής μου ξεγλυστράει. Πού θα πάει η άτιμη...

    @roadartist Πες μου πού και πότε και φύγαμε. Χρησιμεύω και ως ξεναγός!
    Αλήθεια πάντως, αν θέλετε να κανονίσετε για κάπου μπορώ να βοηθήσω!

    @marina Πήρα μία μινιατούρα, έτσι για το καλό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν εχω παει απο κει πάνω...μονο Αμστερνταμ...τι ομορφα ρε παιδι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ δεν ψηφίζω καμιά από τις 2.

    Αλλά παρακολουθώ και χαίρομαι πάντα τα ταξιδιωτικά σου :)

    Καλό φθινόπωρο, ΚιτσεΜήτσε
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι υπέροχη πόλη.. Και οι δύο τους βασικά. Χάθηκε να την είχαμε την Αθήνα κι εμείς έτσι;!Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!! Καλώς σε βρήκα, φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. xaxa εμ σε ζυλεύω.. εμ κουράζομαι κι όλας και μόνο με τη σκε΄ψη των μετακινήσεων.. ου γαρ έρχεται μόνον:):)
    τουλάχιστον.. χαζέυω της φωτογραφίες και χάιρομαι:):)
    χαχα και το ιστερόγραφο;.. σε βλέπω να το γυρίζεις σε τουριστικό γραφείο τελικά:):)
    την καλησπε΄ρα μου:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. α ρε συ; τι έγινε το κιψυλα;.. φύγαν τα ..ψυλα;:):)
    θα δοθεί συνέχεια;:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωστε έτσι η Φιλανδία!
    Πραγματικά δεν ήξερα τίποτα από τα περισσότερα που διάβασα!
    Κοσμογυρισμένε καλοπεριγραφέα, ΕΎΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εσένα πρέπει να σε προσλάβουν για ξεναγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τυχερούλη!!!!!!!!!!!!!!!!Τι όμορφα που είναι!!!Πάρε με ,πάρε με μέσα... στον σάκο σου να χαθώ!;)))Χεράκια αγκαλιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πράγματι παραμυθένιο το Τάλιν νομίζεις ότι θα συναντήσεις ιππότες με πανοπλίες και σπαθιά!Τι τυχερός που'σαι!Να ζείς τόσες εμπειρίες!
    Πάντως ομολογώ πολύ όμορφη η ξενάγησή σου!
    Καλό μεσημέρι με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλα,μιλαμε για ονειρεμενα πραγματα..
    ειδικα η δευτερη φωτο ειναι το απολυτο μερος για αραγμα κ μπυριτσα ή καφε..τετοια μαγαζακια γουσταρω..
    κ αφου λες οτι το κοστος ειναι σχετικα μικρο,πιστευω οτι θα το παλεψω κ εγω καποια στιγμη να παω.
    εχω ακουσει κ απο αλλους τα καλυτερα για εσθονια
    καλησπερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πω πω με έχει φάει η ζήλεια! αυτοί είναι προβληματισμοί! ρίγα ή τάλιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ψιτ.
    Έχουμε και οικονομική κρίση λέμε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το Ταλίν μου έχει ξεφύγει, αλλά πού θα πάει, κάποτε θα περάσει κι εμένα η χάρη μου από εκεί. Οι φώτος πολύ ωραίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ωραία μέρη! βλέπω κακοπερνάς Κίτσο! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύ καλή η παρουσίασή σου! Να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το Ταλίν είναι μαγευτικό από τις φωτογραφίες σου! Πολύ καλύτερο από την Ρίγα και το επιβεβαιώνεις και στο τέλος. Νομίζω πως πρέπει οπωσδήποτε να πάω προς εκείνα τα μέρη, αλλά θέλουν αρκετές μέρες αλλιώς πρέπει 2-3 city trips, αλλά έτσι θα έχει πολλαπλή ταλαιπωρία με το αεροπλάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ζηλεύωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι μου θυμισες... Θα βαλω τα κλαματα. Μου αρεσει τοσο πολυ το Ταλιν :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Νανά Τσούμα Είναι σίγουρα διαφορετικά και όμορφα! Αξίζει.

    @νατασσάκι Γιατί καμία από τις δύο; Για πες εναλλακτικές.
    Ευχαριστώ! Φιλιά επίσης

    @dreamy cloud Αυτό το ερώτημα πραγματικά τσακίζει κόκκαλα...
    Ας μην σκεφτούμε το πώς θα μπορούσε να ήταν η Αθήνα και πώς είναι τελικά.

    @koulpa Να σου πω την αλήθεια, όταν επέστρεψα ήμουν κουρασμένος. Αλλά έχει και τα καλά του!
    Τουριστικό γραφείο; Προτιμώ ελεύθερος τουρίστας ;-)
    ΥΓ Αφού τα ψιλά όπως βλέπεις χάθηκαν κάπου στο δρόμο. Δεν το βλέπω άμεσα να γίνεται το κατιτίς.

    @αστροσυμμορίτες Η Φινλανδία ακολουθεί ακριβώς από πάνω!
    Να'στε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ασκαρδαμυκτί Βρε λες; Αρχίζω και το σκέφτομαι σοβαρά!

    @Miou-Popofotitsa Έλα, χωράς και παραχωράς. Έλα για συνοδός, μια χαρά θα περάσουμε.
    Φιλιά

    @ζουζού Όπως λέω συνήθως, σειρά σας τώρα. Με το καλό.
    Φιλιά

    @laplace Έτσι φαίνεται, έτσι είναι.
    Να το παλέψεις, γιατί όχι; Είναι πραγματικά όμορφα.
    Καλά ταξίδια.
    Καλησπέρα

    @wilma Όντως, πραγματικοί προβληματισμοί. Τι να σκεφτόμαστε, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

    @darthiir the abban Όταν κάνεις τις οικονομίες σου, δεν σε χτυπάει τίποτε. Ίσως να είναι και καλύτερα γιατί οι ευκαιρίες είναι περισσότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @fpboy Καταχωρήθηκε η ψήφος, λοιπόν!

    @σοφία Όσο για σένα είμαι σίγουρος ότι θα σκάσεις μύτη!
    Ευχαριστώ.

    @maya Το παλεύουμε να περνάμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται!

    @matriga Ευχαριστώ! Και συ να'σαι καλά.

    @ndn Να πας να πας... Άμα βρεις την ευκαιρία, σίγουρα ναι! Για ψάξε με airbaltic, αν θυμάμαι καλά έχει απευθείας από Λονδίνο.

    @ele Σειρά σου λοιπόν για τα ταξίδια! Άντε, άντε!

    @suspiria Για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε, έτσι δε λέμε;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλέ είναι υπέροχο!!! Βάζω στο πρόγραμμα Ταλίν και Αγία Πετρούπολη!!!
    Το Ελσίνκι θα το διαβάσω αύριο!! Μην πάθω υπερδοσολογία ταξιδιών! Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @τρελοτουρίστρια Να τα βάλεις οπωσδήποτε. Και στην Αγία Πετρούπολη κάντε χώρο στη βαλίτσα να μπω και γω μέσα! Χαχα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου.. έχοντας ζήσει και 6 μήνες Φιλανδία (και έχοντας κάνει και τα σχετικά ταξίδια στο ταλιν), νοστάλγησα...

    Μια παρατηρησούλα μόνο.. ο αρκτικός "διασχίζει" την Φιλανδία στο ύψος του Rovaniemi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ka8y Να'σαι καλά! Με ενημερώσανε για το ατόπημά μου, μην ανησυχείς!
    Καλώς βρεθήκαμε!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλως σας βρήκα! Πολύ μου άρεσει το blog σου.. Α! σου έχω και ένα site για να βρισκεις low cost πτησεις- τι πετάει απο που για που! www.whichbudget.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @κάθυ Πολύ χρήσιμη προσθήκη! Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή