Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Κουλτούρα να φύγουμε

Η κατάσταση που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πολλαπλές συνέπειες σε διαφορετικά επίπεδα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Προέχει φυσικά η υγεία - επιβίωση, κατόπιν έρχεται η διαβίωση, η οικονομία και ούτω καθεξής. Θύμα της όλης κατάστασης είναι φυσικά και ο πολιτισμός όπως αυτός και εάν εκφράζεται - κυρίως βέβαια μέσω της τέχνης. Αυτή τη στιγμή θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι, γκαλερί και όλα τα άλλα πολιτιστικά σημεία αναφοράς είναι κλειστά - εξαιρούνται τα διαδικτυακά μέσα, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ευτυχώς στην εποχή που ζούμε ειδικά το διαδίκτυο διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με παρόμοια σκηνικά του παρελθόντος.

Για πρώτη φορά ίσως στην νεότερη ιστορία βλέπουμε υπερπροσφορά θεαμάτων που παρέχονται δωρεάν. Είναι μία ενδιαφέρουσα τροπή ειδικά σε θεάματα που αυτό το διάστημα δεν επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κερδίσουν τα προς το ζην. Έτσι, βλέπουμε να διατίθενται δωρεάν περιηγήσεις στα μουσεία μέσω 3D τεχνολογίας, θέατρα να ανεβάζουν παραστάσεις που είχαν στο αρχείο τους, μπαλέτα και όπερες, ακόμη και πιο σύγχρονα έργα να δίνουν μία διέξοδο στην - με τον ένα τρόπο ή τον άλλο - σχετικά υποβαθμισμένη ελεύθερη τηλεόραση. Βέβαια, όλο αυτό σίγουρα γίνεται ώστε να κρατήσει τον κόσμο σε επαφή με τα θεάματα προσδοκώντας στο να προσελκύσει κοινό όταν πραγματοποιηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ανάμεσα στα θεάματα που προσφέρονται και προσφέρθηκαν διαδικτυακά προς όλους ξεχωρίζει, κατ' εμέ, η συναυλία του Ανδρέα Μποτσέλι την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών. Ζωντανά από το άδειο Duomo, έμβλημα της πόλης του Μιλάνο, ο διάσημος τενόρος μετέφερε ένα οικουμενικό μήνυμα το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζωντανά, ενώ αρκετοί συνεχίζουν να παρακολουθούν τη συναυλία και μετά.

Σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αντίστοιχες προσπάθειες και από ελληνικά μέσα. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες από αυτές. Από την αρχή της καραντίνας στο κανάλι του στο YouTube γνωστός τραγουδιστής  παρέα με τον γιο του ερμήνευαν, φέρνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα. Συγγραφείς παιδικών βιβλίων (όπως ο αγαπημένος μας Παπαθεοδούλου) διαβάζει τα παραμύθια του. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Θέατρο και όχι μόνο ανεβάζουν δημοφιλείς παραστάσεις τους στο διαδίκτυο για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν. Μέσα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η διάθεση ώστε αντίστοιχα να τα αγκαλιάσει το κοινό. Και φαίνεται ότι το κατάλληλο μήνυμα βρίσκει και το αντίστοιχο ακροατήριο.

Η ατάκα Κουλτούρα να φύγουμε είναι του αείμνηστου Χάρι Κλυνν από την δεκαετία του '80 που σατίριζε προσπάθειες της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη να μυήσει τους συμπατριώτες μας στις χάρες του πολιτισμού. Σάτιρα αρκετή επίκαιρη και στη σημερινή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου