Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ταξιδεύοντας στην Ολλανδία με όλα τα μέσα.

Η Ολλανδία είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα, με ομορφιές αλλά και ιδιαιτερότητες. Η άποψή μου για τη χώρα είναι αυτό που θα λέγαμε σε άπταιστα ελληνικά (sic) biased, καθώς εκεί πέρασα ένα όμορφο εξάμηνο ως φοιτητής στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής και μετακίνησης, το γνωστό σε όλους Erasmus. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από κοντά τους Ολλανδούς, καθώς το σπίτι που έμενα ήταν ένα τριώροφο διαμέρισμα με 10 δωμάτια στο οποίο έμεναν άλλοι εννιά Ολλανδοί - τέσσερις άντρες και πέντε γυναίκες.  Με αυτό τον τρόπο ήρθα λίγο πιο κοντά στην κουλτούρα των ντόπιων, οι οποίοι ενώ δείχνουν απόμακροι και λίγο σνομπ, στην ουσία είναι αρκετά ευγενικοί και φιλόξενοι.
465083698
Ένα από τα κλισέ της Ολλανδίας και γενικότερα των λεγόμενων Κάτω Χωρών (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι οι ατελείωτες επίπεδες εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές, εκτός ότι διαμορφώνουν το τοπίο, έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη ενός από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χώρας. Πρόκειται για τη μετακίνηση με ποδήλατο, η οποία γίνεται κυριολεκτικά παντού! Το ποδήλατο είναι κομμάτι της κουλτούρας των ΟλλανδώνΠοδηλατόδρομοι υπάρχουν παντού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το ποδήλατο προηγείται των λοιπών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των μέσων σταθερής τροχιάς! Ακόμη και οι πεζοί πρέπει να προσέχουν στους ποδηλατόδρομους, καθώς η μόνη ίσως περίπτωση που θα ακούσει κανείς κόρνα (ή μάλλον κουδούνισμα) στη χώρα είναι από τα ποδήλατα, των οποίων η διαδρομή παρεμποδίζεται. Οπότε, όταν ταξιδέψετε στην Ολλανδία να είστε έτοιμοι για ατελείωτες ποδηλατάδες που σας επιτρέπουν να επισκεφτείτε όλα τα αξιοθέατα.
153735642 (1)
533851935 (1)
Για την μετακίνηση από την μία πόλη στην άλλη αποφύγετε το αυτοκίνητο. Η κίνηση στους δρόμους είναι μεγάλη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές τις ώρες που σχολάει ο κόσμος. Προτιμήστε τα τρένα. Έχουν μεγάλη ακρίβεια, οι τιμές είναι φυσιολογικές ενώ είναι σχετικά καθαρά και άνετα. Μπορούν να μεταφέρουν τον επισκέπτη από το αεροδρόμιο στην πόλη, μεταξύ των πόλεων. Επιπλέον, η γεωγραφική τοποθεσία της χώρας επιτρέπει τις μετακινήσεις και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Δανία, ενώ φτάνουν έως το Παρίσι!
537174803 (1)
Αρκετά δημοφιλής τρόπος μετακίνησης στις ολλανδικές πόλεις είναι φυσικά και το περπάτημα. Παρόλο που ο πληθυσμός της Ολλανδίας είναι μιάμιση φορά περισσότερος του αντίστοιχου ελληνικού, εντούτοις οι πόλεις δεν είναι αχανείς όπως η Αθήνα. Ακόμη και η πρωτεύουσα, το Άμστερνταμ, επιτρέπει τις βόλτες με τα πόδια, καθώς το κέντρο του είναι σχετικά μικρό. Προτιμήστε τα πόδια ειδικά όταν θελήσετε να επισκεφτείτε τα όμορφα πάρκα που βρίσκονται παντού. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τη φύση, την ηρεμία και τα χρώματα της ολλανδικής γης - δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα λουλούδια που πωλούνται στην Ευρώπη είναι ολλανδικής προέλευσης.
    538648311 (1)
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη χώρα είναι εξίσου καλός τρόπος για να μετακινηθεί κανείς. Μετρό έχουν τόσο το Άμστερνταμ όσο και το Ρότερνταμ, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Τραμ έχουν κι άλλες πόλεις, όπως η Χάγη, το οποίο προσφέρει και θέα προς τα αξιοθέατα. Λεωφορεία υπάρχουν παντού, ενώ και τα τρένα, όπως προαναφέρθηκε, βολεύουν στις ενδιάμεσες μετακινήσεις. Όσο για τα εισιτήρια, υπάρχουν οικονομικές λύσεις που προσφέρουν πολλαπλές διαδρομές, ιδανικές για κάποιον που θα επισκεφθεί τη χώρα για περισσότερες από τρεις ημέρες.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24
ΥΓ1 Δείτε περισσότερα για την Ολλανδία στο blogtravels

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου