Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ταλίν, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Εσθονίας

Σε σχετικά πρόσφατη ανάρτηση περιηγηθήκαμε στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, μίας από τις χώρες της Βαλτικής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μία άλλη κρυμμένη ομορφιά των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας, το Ταλίν (Tallin, ενώ σύμφωνα με άλλους προφέρεται Τάλιν). Η πρωτεύουσα της Εσθονίας βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου της Φινλανδίας, ενώ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Η παλιά πόλη θυμίζει σε πολλά σημεία παραμύθι, καθώς έχει διαφυλαχτεί ο μεσαιωνικός χαρακτήρας στα κτήρια και στις πλατείες. Η χώρα γενικότερα έχει έντονες επιρροές τόσο από τους Βίκινγκς, όσο και από τους Φινλανδούς και φυσικά τους Ρώσους.
GettyImages_477050617
Από τα πλέον εντυπωσιακά που μπορεί να δει κανείς όταν φτάνει στο Ταλίν είναι τα αρκετά καλά διατηρημένα τείχη της παλιάς πόλης. Ορισμένες από τις πύλες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ενώ κάποιες άλλες μόνο με τα πόδια. Οι δρόμοι είναι σε μεγάλο βαθμό πετρόκτιστοι. Αν θέλετε να ζήσετε λίγη από τη μαγεία, νοικιάστε κάποιο ξενοδοχείο ή γενικότερα κατάλυμα εντός της παλιάς πόλης. Οι τιμές είναι ακόμη χαμηλές, ενώ μπορείτε να βρείτε καλές προσφορές. Η νέα πόλη μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον, η παλιά όμως είναι κάτι το μοναδικό. Αρκετά παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία με σύγχρονες ανέσεις.
GettyImages_452781529
Το λιμάνι του Ταλίν εξυπηρετεί διαδρομές από και προς διάφορες χώρες. Τα περισσότερο συχνά δρομολόγια είναι για το Ελσίνκι, το οποίο απέχει λίγες ώρες με το πλοίο, ενώ τα εισιτήρια είναι αρκετά χαμηλά. Από την πλευρά των τειχών που βλέπουν προς το λιμάνι βρίσκεται ένα σύγχρονο μνημείο - μία μισοτελειωμένη γέφυρα. Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο στα 800 και πλέον θύματα του πλοίου Estonia που βυθίστηκε στην Βαλτική το 1994 - το πλέον πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα της Ευρώπης.
GettyImages_164644486
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, κατευθύνεται κανείς μέσω των στενών, γραφικών δρόμων προς την κεντρική πλατεία του Ταλίν. Η ζωή της παλιάς πόλης χτυπά γύρω από την πλατεία του δημαρχείου. Εκεί βρίσκονται πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ, όπου μπορεί κανείς να φάει και να πιει σε καλές, σε γενικές γραμμές, τιμές. Τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος είναι αισθητά περισσότερος και πιο φασαριόζος. Ο λόγος είναι οι επισκέπτες από τη γειτονική Φινλανδία. Η Φινλανδία είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο, ειδικά στο αλκοόλ, ενώ οι τιμές στο Ταλίν είναι οικονομικές. Έτσι, πολλοί Φινλανδοί, ειδικά νεαρής ηλικίας, επισκέπτονται το Ταλίν τα Σαββατοκύριακα τόσο για τουρισμό όσο και για να πιούν μέχρι τελικής πτώσεως.
GettyImages_453173259
Τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι επισκέψιμα. Γυρνώντας τα, μπορεί κανείς να γυρίσει μεγάλο κομμάτι της πόλης περιμετρικά. Ειδικά σε μία μεριά, εκεί που είναι ο λόφος, υπάρχουν εκτάσεις με αρκετό πράσινο όπου συχνά βρίσκει κανείς κόσμο να εξασκείται στην τοξοβολία ή να κάνει ιππασία, προσθέτοντας κομμάτια στο παζλ της μεσαιωνικής εικόνας της πόλης!
GettyImages_140407430
Το κάστρο της Τοόμπεα, που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εντός των τειχών βρίσκεται, επίσης, ο ρώσικος ορθόδοξος ναός του Alexander Nevsky, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Εκκλησία του Αγίου Όλαφ και το παλιό παλάτι που στεγάζει την νυν Βουλή. Πέρα από αυτά τα αξιοθέατα, η πόλη του Ταλίν είναι μία εμπειρία από μόνη της, αρκεί κανείς να αφεθεί να περιδιαβαίνει στο χώρο αλλά και να ταξιδέψει στο χρόνο...

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου