Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αναζητώντας την ζέστη στο Άμπου Ντάμπι

Αυτές τις ημέρες το κρύο στη χώρα μας έχει κάνει δυναμική εμφάνιση. Χιόνια στα ορεινά και όχι μόνο, χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που οι γιορτές έχουν περάσει, ο καιρός ενδείκνυται για χειμερινές αποδράσεις σε μέρη ζεστά! Πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, είχαμε επισκεφτεί το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι, αναζητώντας την ζέστη και την πολυτέλεια. Φέτος είναι ευκαιρία να επισκεφτούμε την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άμπου Ντάμπι (αποτέλεσε ενδιάμεσο προορισμό στο ταξίδι για τη Σρι Λάνκα).
488872083 (1)
Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος μίας μακρόστενης παράκτιας νησίδας που απέχει μόλις 250 μέτρα από την ξηρά. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά νησάκια καθώς και κολπίσκοι. Εκατό χρόνια πριν η περιοχή είχε λιγοστά κτίσματα, ενώ κύρια απασχόληση του κόσμου ήταν η αλιεία, το κυνήγι καθώς η περιοχή έβριθε ελαφιών, η γεωργία και το εμπόριο. Μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή και την αποχώρηση των Βρετανών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως το Άμπου Ντάμπι είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Μάλιστα, όταν μερικά χρόνια πριν, στις αρχές της παγκόσμιας κρίσης, το Ντουμπάι είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο εμίρης του Άμπου Ντάμπι είχε βοηθήσει τον κοσμοπολίτη γείτονα να ορθοποδήσει. Αν και παραμένει στην σκιά του Ντουμπάι σε θέματα αναγνωρισιμότητας και τουρισμού, η πόλη του Άμπου Ντάμπι γνωρίζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο τουρισμός.
200402641-001
Από Αθήνα μπορεί κανείς να φτάσει στο Άμπου Ντάμπι με απευθείας πτήση της Etihad Airways - μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Η πτήση διαρκεί περίπου 4,5 ώρες. Το αεροδρόμιο της πόλης είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ εξυπηρετεί μεγάλο πλήθος πτήσεων και ανταποκρίσεων. Μετά την πρώτη επαφή που έχει ο επισκέπτης με την έρημο, εντύπωση κάνει το αρκετό πράσινο που βλέπει κανείς στην πόλη. Στο Άμπου Ντάμπι έχουν χτιστεί αρκετοί ουρανοξύστες, ενώ η ανοικοδόμηση συνεχίζεται σε βαθμό υπερθετικό - ίσως στα πλαίσια του άτυπου ανταγωνισμού με το γειτονικό και πιο ανεπτυγμένο Ντουμπάι.
460517995
Κύριο αξιοθέατο είναι κατ' εμέ, καθότι λάτρης της Formula 1, το θεματικό πάρκο Ferrari World που άνοιξε τις πύλες του το 2010. Το πάρκο καλύπτει μία μεγάλη έκταση, ενώ το διασημότερο ίσως δρώμενο που προσφέρει είναι το Formula Rossa roller coaster (τρενάκι) που πιάνει υψηλές ταχύτητες, παραπλήσιες με αυτές που αναπτύσσονται σε έναν οδηγό Φόρμουλα Ένα όταν πιλοτάρει ένα μονοθέσιο! Βρίσκεται στο νησί Yas, το οποίο επίσης διαθέτει λούνα παρκ. Στο Yas Island βρίσκεται επίσης και η πίστα Φόρμουλα Ένα του Άμπου Ντάμπι.
1168077954
Ferrari-World-63555
Η πόλη διαθέτει, ασφαλώς, αρκετά και εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα. Πιο γνωστό είναι το Marina Mall που βρίσκεται στην πολυτελή λεωφόρο Corniche. Περιλαμβάνει πάνω από 300 καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, ενώ μπορεί κανείς να βρει όλες τις γνωστές μάρκες. Κατά μήκος της λεωφόρου υπάρχουν αρκετά συντριβάνια, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, ενώ βλέπει κανείς πολύ κόσμο να περπατά.
street
Αν θέλει κανείς να δει την ιστορία της πόλης και της περιοχής, θα πρέπει να επισκεφτεί το Χωριό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Άμπου Ντάμπι. Εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η ζωή πριν από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου. Παραδοσιακή αγορά, πληροφορίες για τη ζωή των Βεδουίνων και των νομάδων της ευρύτερης περιοχής, βόλτα με καμήλα, επίδειξη κυνηγιού με γεράκι και άλλα περιλαμβάνονται στα εκθέματα στα οποία μπορεί κανείς να περιηγηθεί. Κομμάτι ιστορίας της πόλης αποτελεί και το παλάτι Qasr Al-Hosn. Είναι το παλιότερο κτίσμα στο Άμπου Ντάμπι, ενώ αποτέλεσε έδρα της βασιλικής οικογένειας. Μέρος του είναι επισκέψιμο.
Heritage Village Abu Dhabi pictures1
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το Άμπου Ντάμπι είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές και σταθερές. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου και δεν ενδείκνυται η επίσκεψη. Στο κρατίδιο μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του, τόσο τις πισίνες των πολυτελών ξενοδοχείων όσο και τη θάλασσα, καθώς υπάρχουν αρκετές και ωραίες παραλίες.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου