Η Κωνσταντινούπολη (Istanbul) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι χτισμένη στις δύο πλευρές του Κεράτιου Κόλπου, στη νότια είσοδο του στενού του Βοσπόρου, ενώνοντας την Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και κατ' επέκταση το Αιγαίο. Εκτείνεται σε 2 ηπείρους, καθώς εκτός από την Ευρώπη, "πατάει" και στην απέναντι ακτή της Ασίας. Αποτελεί στο σύνολό της αγαπημένο τόπο προορισμού για τους ταξιδιώτες. Για να τη γυρίσει κανείς και να μπορέσει να την απολαύσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς.
Από Ελλάδα η Κωνσταντινούπολη είναι προσβάσιμη με 2 κυρίως τρόπους: οδικώς και αεροπορικώς. Διαθέτει 3 αεροδρόμια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μεγαλύτερο εκ των οποίων το Ατατούρκ. Τα άλλα δύο είναι το Σαμπιχά Γκιοκτσέν και Χαζαρφέν. Από Ελλάδα οι πτήσεις κατευθύνονται ως επί τω πλείστον στο Ατατούρκ. Για τη μετάβαση από το αεροδρόμιο στην πόλη υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο πιο διαδεδομένος είναι το ταξί, το οποίο συμφέρει ειδικά αν ταξιδεύει κανείς με άλλα 2 ή 3 άτομα. Απλώς σιγουρευτείτε ότι ο οδηγός έχει καταλάβει την διεύθυνση που θα σας μεταφέρει, ενώ ελέγξτε καλού - κακού τις τρέχουσες επίσημες χρεώσεις. Η διαδρομή χωρίς κίνηση διαρκεί περίπου μισή ώρα για την περιοχή του Σουλτανχαμέτ. Εναλλακτικά, υπάρχουν airport shuttle services που μεταφέρουν τον κόσμο σχετικά οικονομικά στο κέντρο. Αν έχετε διάθεση για περιπέτεια και δεν κουβαλάτε βαριά πράγματα, δοκιμάστε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Εξοπλιστείτε με υπομονή και χαμόγελο. Αν το ξενοδοχείο σας είναι μεγάλο, συνεννοηθείτε εκ των προτέρων να σας παραλάβουν οι ίδιοι από το αεροδρόμιο.
Η κίνηση στο κέντρο της πόλης είναι συνήθως αυξημένη. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό και τελεφερίκ) είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αποφύγει κανείς τις καθυστερήσεις. Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει 2 γραμμές μετρό, 5 γραμμές τραμ και 2 τελεφερίκ (funicular). Τα τελεφερίκ χρησιμεύουν σε ορισμένα σημεία που η υψομετρική διαφορά είναι αρκετά μεγάλη - μην ξεχνάμε ότι η πόλη είναι χτισμένη σε εφτά λόφους, εξ' ού και η παλιότερη ονομασία Επτάλοφος. Το κόστος για μία διαδρομή με τα μέσα είναι 1,5 τούρκικη λίρα. Ακόμη και εάν δεν επιλέξετε τα λοιπά μέσα σταθερής τροχιάς, για μένα μία είναι η διαδρομή που αξίζει: το τραμ - σύμβολο της Istiklal Caddesi, το ονομαζόμενο και Τραμ της Νοσταλγίας. Διασχίζει τον όμορφο πεζόδρομο της Istiklal, ξεκινώντας από την πλατεία Ταξίμ και ακολουθώντας την παλιά διαδρομή προς τη συνοικία Πέρα - η πάλαι πότε κατεξοχήν ελληνική συνοικία της πόλης. Δοκιμάστε το, αξίζει πραγματικά. Ειδικά στις γιορτές το τραμ είναι φωτισμένο, δίνοντας μία επιπλέον λάμψη στην νοσταλγία.
Η Κωνσταντινούπολη, χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, δε θα μπορούσε να μην έχει αναπτυγμένο δίκτυο θαλάσσιας συγκοινωνίας. Εκατοντάδες μικρά και μεγάλα καραβάκια συνδέουν τις ακτές του Κεράτιου Κόλπου, τις ακτές της Ασίας, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Βοσπόρου, τα νησιά στη θάλασσα του Μαρμαρά. Οργανωμένες κρουαζιέρες φεύγουν από τουριστικά σημεία καθημερινά. Αν θέλετε απλώς να κάνετε μία βόλτα, προτιμήστε τα πλοία της γραμμής που σας μεταφέρουν γρήγορα και οικονομικά στον προορισμό που έχετε επιλέξει - για παράδειγμα για να περάσετε απέναντι στην Ασία χρειάζεστε μόνο 3 λίρες.
Όποιο από τα μέσα μεταφοράς και να επιλέξετε, η εμπειρία της Πόλης θα σας συνεπάρει. Αρκεί να έχετε υπομονή και ταξιδιωτική διάθεση. Σίγουρα το κυριότερο μέσο που διαθέτει κανείς είναι τα πόδια. Θα δούμε προτεινόμενες διαδρομές στην πόλη σε επόμενη σχετική ανάρτηση.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου