Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές σε μια χώρα μακρινή

Τα ταξίδια βοηθάνε ώστε να ανοίγει το μυαλό, να έρχεται κανείς σε επαφή με παραστάσεις άλλων λαών και νοοτροπιών. Επιτρέπουν να κάνει κανείς συγκρίσεις, να βρίσκει ομοιότητες και βοηθούν στο να βγάζει περισσότερο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ως τώρα είχα ζήσει αρκετές εμπειρίες, προεκλογική όμως όχι. Το πλησιέστερο ήταν πολιτικές συζητήσεις με Αιγύπτιους λίγες βδομάδες πριν την περίφημη "Αραβική άνοιξη" και τα επακόλουθά της. Αυτή τη φορά, σε ένα ταξίδι μακρινό, έζησα έντονα την προεκλογική εμπειρία στη μακρινή Σρι Λάνκα - ταξιδιωτικές λεπτομέρειες σύντομα στο BlogTravels.

Το πολίτευμα της χώρας είναι Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Τη μεγαλύτερη εξουσία την έχει ο Πρόεδρος, που εκλέγεται από τον λαό για 6 χρόνια. Η χώρα σε λίγες μέρες προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο νυν Πρόεδρος που είχε επανεκλεγεί το 2010, θεώρησε ότι το πολιτικό κλίμα είναι περισσότερο εύκαιρο την τρέχουσα χρονική περίοδο. Η χώρα έχει ορισμένες πολιτικές και φυλετικές ιδιαιτερότητες, καθώς το 60% είναι Σριλανκέζοι βουδιστές, το 20% είναι Ταμίλ (ινδικής καταγωγής και ινδουϊστές στο θρήσκευμα), ενώ η χώρα έχει αρκετούς μουσουλμάνους και λίγους χριστιανούς (κυρίως απόγονους των αποικιοκρατών Πορτογάλων και Άγγλων). Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Σρι Λάνκα είχε εκλεγεί το μακρινό 1960 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σιρίμαβο Μπανταρανάικε (Sirimavo Bandaranaike).



Μία μέρα που τριγυρνούσαμε στο νησί, είχαμε την τύχη - ατυχία να μπλέξουμε στην απίστευτη κίνηση μιας πόλης, καθώς εκείνη την ημέρα είχε προελογική ομιλία ο νυν Πρόεδρος. Η κίνηση προήλθε από το γεγονός ότι είχαν κλείσει κάποιοι δρόμοι, ενώ είχαν κατέβει από όλη την περιφέρεια ναυλωμένα λεωφορεία που μετέφεραν κόσμο για τη συγκέντρωση. Ρωτώντας, μάθαμε ότι εκτός από τα λεωφορεία, το κόμμα πλήρωνε τον κόσμο κάποια λίγα χρήματα για να παρευρεθεί. Ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για αρκετό κόσμο να κατέβει βόλτα στην πόλη - έβλεπες ολόκληρες οικογένειες να έχουν βάλει τα καλά τους, να φοράνε μπλούζες και κονκάρδες του υποψηφίου και να περιφέρονται χαμογελαστοί έως και μεθυσμένοι. Πετύχαμε και προεκλογικό κέντρο του αντιπάλου - ο οποίος είναι ηγέτης της σχεδόν ενωμένης αντιπολίτευσης - οι οποίοι μετρούσαν τα λεωφορεία που περνούσαν για να έχουν αίσθηση της τάξης μεγέθους της συγκέντρωσης. 

Ρωτώντας, μάθαμε περισσότερα. Για παράδειγμα, στο υπουργικό συμβούλιο σε θέσεις-κλειδιά (Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωπος τύπου) είναι τα αδέρφια του νυν Προέδρου, κάποια ξαδέρφια και λοιποί συγγενείς. Στη χώρα βρίσκονται πολλοί διεθνείς παρατηρητές για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών - καθώς οργιάζουν οι καταγγελίες και φήμες για επικείμενη νοθεία. Ακόμη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν υπουργός Υγείας του νυν Προέδρου. Η συνολική εικόνα δυστυχώς δε μας είναι τόσο ξένη, οι ομοιότητες είναι αρκετές. Παρατηρώντας πάντως κάτι τέτοιο από μια περισσότερο ουδέτερη ματιά, μπορεί ίσως να δει τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά, καθώς φαίνεται ότι τα φαινόμενα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΥΓ Πλαστικές σημαίες τουλάχιστον δεν υπήρχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου