Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Γεύσεις της Κύπρου που ξεχωρίζουν

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερο νησί από πολλές απόψεις. Η γειτνίασή της με χώρες της ανατολής, οι μόνιμες επιρροές από Ελλάδα, η σχέση με το αγγλικό σύστημα και την κουλτούρα, η επίδραση της Τουρκίας, όλα μαζί συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, που δύσκολα απαντάται αλλού. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζονται στην καθημερινότητα των κατοίκων και επηρεάζουν πτυχές της ζωής. Η κουζίνα της Κύπρου δε θα μπορούσε να ξεφεύγει από όλα αυτά, δίνοντάς της ένα μοναδικό μείγμα γεύσεων που δίνουν το κατιτίς παραπάνω στον επισκέπτη του νησιού.
98443f57101691bc3fd267b6ad61f9a1
Το πιο γνωστό, ίσως, προϊόν της Κύπρου είναι το χαλούμι ή χαλλούμι. Παρόλο που παρασκευάζεται και σε άλλες χώρες, το όνομα και η γεύση έχουν συνδυαστεί με το νησί της Κύπρου. Είναι ημίσκληρο τυρί, άσπρου χρώματος και παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο κυρίως γάλα, ορισμένες φορές την πρόσμιξη και αγελαδινού. Το τυρί παίρνει εξτρά μυρωδιά και γεύση όταν αναμιγνύεται με δυόσμο. Τρώγεται ωμό, τηγανητό ή και στη σχάρα, ενώ έχει την ιδιαιτερότητα ότι δε λιώνει στο ψήσιμο.
8014331754_ebb7ddc04d_b
Άλλο ένα προϊόν που φέρνει στο μυαλό Κύπρο και μόνο, είναι η σεφταλιά. Προφέρεται στα κυπριακά shεφταλιά, καθώς τονίζεται έντονα και βαριά το "σε". Σε αρκετούς το σχήμα τους φέρνει κάτι σε μικρά κεμπάπ, στην ουσία όμως διαφέρει αρκετά. Περιέχει αρνίσιο ή/ και χοιρινό κιμά με την ανάμιξη μπαχαρικών, δυόσμου και κρεμμυδιού και τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια που λειτουργούν ως μεμβράνη. Δοκιμάστε την ψητή στα κάρβουνα.
b3e2739cffb491e181253ea3eac45002
Το κολοκάσι είναι κάτι, επίσης, ιδιαίτερο που προτιμάται στο νησί. Πρόκειται για ρίζα, σαν είδος πατάτας. Απαντάται στην Κύπρο αλλά και στην Αίγυπτο, ενώ μπορεί κανείς να το βρει στην Βαρβάκειο αγορά. Συνήθως γίνεται στην κατσαρόλα, είτε γιαχνί είτε με ντομάτα - κρεμμύδι - σέλινο, ενώ προστίθεται και κρέας για να νοστιμέψει αλλά και να γεμίσει το πιάτο.
33ee4c49c2c7eceb4d7880c58d2115cc
Γεύμα, γιορτή και συνεστίαση στην Κύπρο θεωρείται λειψή χωρίς τη συνοδεία κρέατος. Θα το βρει κανείς μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι το οφτό(ν) κλέφτικο. Πρόκειται για αρνί που ψήνεται με τις ώρες στο φούρνο, συνήθως σε πήλινο σκεύος, συνοδεία από πατάτες, κρεμμύδι, διάφορα μπαχαρικά. Όσο πιο αργό το ψήσιμο, τόσο πιο πολύ γλύφει κανείς τα δάχτυλά του.
Kleftiko
Οι παραδοσιακές ταβέρνες στην Κύπρο συχνά δε σερβίρουν μερίδες, αλλά μεζέδες. Απλώς αναφέρει κανείς για πόσα άτομα θέλει μεζέδες και έρχονται τα αντίστοιχα πιάτα. Επειδή όμως ως λαός είναι της υπερβολής, ειδικά στο φαγητό, προσέξτε για πόσα άτομα θα παραγγείλετε. Ποτέ δεν παραγγέλνουμε για όσα άτομα είμαστε στο τραπέζι, αλλά κατιτίς λιγότερο. Τα φαγητά σίγουρα θα φτάσουν και θα περισσέψουν, αφήνοντας όλους ικανοποιημένους και χορτασμένους! Αν σίγουρα θα μείνει κάτι στον επισκέπτη θα είναι τόσο η αφθονία και η ανάμιξη διαφορετικών κουζινών, όσο και η ποσότητα των γευμάτων. Η Κύπρος σίγουρα είναι γαστρονομικός προορισμός, ανταμείβοντας τους επισκέπτες του νησιού πλουσιοπάροχα.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου