Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Free walking tour: γνωρίζοντας ευρωπαϊκές πόλεις περπατώντας

Ο τίτλος εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι κάτι ανάλογο του "Γνωρίζοντας τις πόλεις περπατώντας με συνοδεία ντόπιου κατοίκου με κόστος ένα φιλοδώρημα". Τα free walking tours έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα σε ορισμένες πόλεις κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης. Αποτελούν μία όμορφη, εναλλακτική επαφή με την κάθε πόλη, δίνοντας στοιχεία διαφορετικά από όσα θα έδινε μία επίσημη ξενάγηση. Μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, καθώς προσφέρουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετός κόσμος έχει αγκαλιάσει τις βόλτες αυτές και ξεπηδούν διαρκώς κι άλλες.
prague-free-tour
Τι είναι τα free walking toursΚάτοικοι της εκάστοτε πόλης, συνήθως ηλικιών 20-35, αναλαμβάνουν θεματικούς περιπάτους στην πόλη τους, διασχίζοντας διάφορα αξιοθέατα και παρέχοντας πληροφορίες με αρκετές δόσεις χιούμορ. Η όλη προσπάθεια είναι ως επί το πλείστον εθελοντική, ενώ στο τέλος της βόλτας μπορεί κανείς να αφήσει φιλοδώρημα, ενισχύοντας την προσπάθεια. Τα σημεία εκκίνησης των περιπάτων είναι σταθερά, όπως και οι ώρες έναρξης. Οι βόλτες είναι θεματικές. Υπάρχει συνήθως η γενική βόλτα που παρέχει πληροφορίες για τα κύρια αξιοθέατα, την ιστορία της πόλης, συμβουλές για το τι να κάνει κανείς ή τι να αποφύγει καθώς και μικρά κουτσομπολιά που δίνουν ευχάριστη νότα. Επιπλέον, υπάρχουν επιμέρους θεματικές όπως η βόλτα σε κομμουνιστικά κατάλοιπα - αξιοθέατα, η αντίστοιχη σε μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος (κυρίως εβραϊκής θεματολογίας στις πόλεις που είχαν έντονο το στοιχείο) και άλλες.
Γιατί να επιλέξει κάποιος επισκέπτης της πόλης τις βόλτες αυτές; Καταρχάς, γιατί έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη μέσα από τη ματιά ενός κατοίκου της. Έπειτα, γιατί μπορεί να ρωτήσει κάποιον ντόπιο πληροφορίες για πράγματα που δεν βρίσκονται στους χάρτες και στους οδηγούς, όπως το πού να βγει, πού ή τι να φάει, ειδικές πληροφορίες για μέρη και άλλα. Επιπλέον, οι βόλτες διαρκούν συνήθως έως δύο ώρες, όσο μπορεί κανείς να περπατήσει χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει από τη βόλτα, εάν το επιθυμεί. Οι βόλτες αυτές ταιριάζουν και σε κόσμο που έχει πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή του και θέλει να προλάβει να γνωρίσει την πόλη. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, οι βόλτες είναι δωρεάν, μόνο με την καταβολή ενός μικρού - μη υποχρεωτικού - φιλοδωρήματος.
Runner-Bean-Tours-Barcelona1
Οι βόλτες αυτές γίνονται καθόλη την διάρκεια του χρόνου και δεν διακόπτονται από γιορτές ή κακοκαιρία. Έχουν κάποιους περιορισμούς όπως ότι δεν μπαίνουν εντός των μνημείων, καθώς εκεί απαιτείται επίσημος ξεναγός. Επίσης, εάν το γκρουπ είναι μεγάλο ή τα αγγλικά του οδηγού ή/ και του επισκέπτη δεν είναι τόσο καλά, ενδέχεται να υπάρχει θέμα στην κατανόηση. Έχοντας συμμετάσχει σε free walking tours σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις (Βουδαπέστη, Σόφια, Βαρσοβία) μπορώ να πω ότι έμεινα αρκετά ικανοποιημένος. Πέραν τούτου, αυτές είναι ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς κόσμο απ' όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, να ανταλλάξει απόψεις, να πιει μια μπύρα, να αστειευτεί και να προβληματιστεί. Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι απλώς δύο ώρες χαλαρό περπάτημα, με αρκετά αξιοθέατα και παρέα - θεωρώ ότι δεν έχει κανείς τίποτε να χάσει αν το δοκιμάσει. Και αν το δοκιμάσετε, ίσως στην επόμενη πόλη που επισκεφτείτε να θελήσετε να συμμετέχετε ξανά στις βόλτες αυτές. Δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με θέμα "free walking tours" και το όνομα της πόλης - προορισμού.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24.com
ΥΓ1 Αντίστοιχη ανάρτηση για Free Walking Tours στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου