Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Βόλτα στην καλδέρα της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων. Η μοναδικότητα προέρχεται, ασφαλώς, από το ηφαίστειο, που διαμόρφωσε το περίγραμμα και τη μορφολογία του νησιού σ'αυτό που είναι σήμερα, κάνοντάς το διάσημο σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα πράγματα που μπορεί κανείς να δει στο νησί, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μικρές ή μεγαλύτερες διαδρομές με πλοίο και γύρω από την Σαντορίνη.
beautiful Santorini view of caldera with churches
Αφού κανείς περπατήσει κατά μήκος της καλντέρας, απολαύσει τη θέα, αξίζει να επισκεφτεί αυτό που βλέπει ακριβώς απέναντί του, τα νησάκια που αποτελούσαν στην αρχαιότητα μέρος της νήσου Στρογγυλής. Τα νησάκια που βλέπει κανείς είναι η Νέα Καμένη (ή Νέα Καϋμένη), η Παλιά Καμένη, το Ασπρονήσι και η Θηρασιά. Από αυτά, επισκέψιμο δεν είναι μόνο το Ασπρονήσι (ή Άσπρο), καθώς αποτελεί ιδιωτικό (ιδιόκτητο) χώρο.
Αρκετές εκδρομές αναχωρούν καθημερινά προς τα νησιά της καλδέρας της Σαντορίνης. Συνήθως φεύγουν από το Αμμούδι ή το λιμάνι του Αθηνιού. Καλό θα είναι σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, να κλείσετε την εκδρομή σας νωρίτερα, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα το πλοιάριο να μην έχει διαθεσιμότητα θέσεων. Στο κέντρο της καλδέρας βρίσκονται η Παλιά και η Νέα Καμένη (ή Καϋμένη όπως λεγόταν παλιότερα).
santorini2
Η Παλιά Καμένη Θήρας έχει πολλές θερμές πηγές, καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχίζεται. Αρκετός κόσμος κάνει μπάνιο στα κίτρινα από το θειάφι νερά. Η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλότερη από αυτή της υπόλοιπης θάλασσας εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Κύριος όρμος του νησιού είναι αυτός του Αγίου Νικολάου.
Δίπλα στην Παλιά Καμένη βρίσκεται η Νέα Καμένη, η οποία είναι το πιο πρόσφατο δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα, επακόλουθο φυσικά της δράσης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα καραβάκια δένουν συνήθως στον όρμο Ταξιάρχη. Στην Νέα Καμένη, η εκδρομή περιλαμβάνει ξενάγηση στο ηφαίστειο - το οποίο έχει συνήθως μία επιπλέον μικρή χρέωση. Να είστε προετοιμασμένοι για μικρή πεζοπορία, γι αυτό καλό είναι να έχετε μαζί σας εκτός από καπέλο και παπούτσια για περπάτημα. Εκεί μπορεί κανείς να δει τους κρατήρες του ηφαιστείου, το οποίο σημειωτέον ότι έκανε την τελευταία του έκρηξη περίπου 60 χρόνια πριν.
Santorini Thirasia manolas 1
Τελευταίο και μεγαλύτερο νησί της καλδέρας είναι η Θηρασιά. Παλιότερα, πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της καλδέρας αλλά και την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού, αποτελούσε κομμάτι της Στρογγυλής. Κύριο λιμάνι της Θηρασιάς είναι αυτό της Ρίβας, ενώ πρωτεύουσα ο Μανωλάς με επίνειο τον Κόρφο. Το λιμάνι της Ρίβας είναι προσβάσιμο και με πλοίο της γραμμής, οπότε αν δε θέλετε να ακολουθήσετε κάποια εκδρομή, μπορείτε να πάτε απευθείας εκεί. Μπορείτε να απολαύσετε το ψάρι σας σε μία από τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του λιμανιού, να ανεβείτε με τα πόδια ή με γαϊδουράκι έως τον Μανωλά για να απολαύσετε τη θέα προς την καλδέρα από την απέναντι πλευρά. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το νησί της Θηρασιάς περιλαμβάνει ορισμένα αξιόλογα μονοπάτια και εκδρομές. Επιπλέον, στον εγκαταλελειμένο οικισμό της Αγριλιάς μπορεί να δείτε τα υπόσκαφα σπίτια, την εκκλησία της Παναγιάς των Εισοδίων, τα Παλιά Ορυχεία και άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Santorini with old Windmill in Oia village, Greece
Τελευταίο κομμάτι της εκδρομής που προσφέρεται από ορισμένα πλοιάρια είναι το "κυνήγι" του ηλιοβασιλέματος. Αφού τελειώσει η εκδρομή στα νησιά της καλδέρας, το πλοιάρι, λίγο πριν πιάσει στο Αμμούδι, στέκεται στην άκρη της καλδέρας ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες να απολαύσουν το διάσημο ηλιοβασίλεμα του νησιού της Σαντορίνης. Είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος για να κλείσει μια μικρή, όμορφη ημερήσια εκδρομή σε ένα πραγματικά ιδιαίτερο τοπίο.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24
ΥΓ1 Δείτε περισσότερες αναρτήσεις για Σαντορίνη στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου