Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Χίος, η μυροβόλος νήσος

Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο σύμπλεγμα νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τα τουρκικά παράλια, με τα οποία πλέον υπάρχει επικοινωνία, καθώς καραβάκια φέρνουν και παίρνουν επισκέπτες από και προς Τσεσμέ. Πέρσι το Πάσχα επισκεφτήκαμε τη Χίο για να παρακολουθήσουμε από κοντά το μοναδικό θέαμα με τον ρουκετοπόλεμο της Ανάστασης στο χωριό Βροντάδος. Στη νέα μας επίσκεψη θα γνωρίσουμε καλύτερα τις ομορφιές του νησιού που αναδεικνύονται αυτή την εποχή.
6567406
Το πιο γνωστό προϊόν της Χίου δεν είναι άλλο από τη μαστίχα. Το "δάκρυ" ή ρετσίνι του μαστιχόδεντρου μας δίνει αυτό το καταπληκτικό προϊόν με την όμορφη μυρωδιά και γεύση. Ενώ σχίνους μπορεί κανείς να βρει σε όλη τη Μεσόγειο, ο Σχίνος ο Μαστιχοφόρος ((Pistacia lentiscus var. Chia στα λατινικά) ευδοκιμεί μόνο στη Χίο. Αυτή την περίοδο οι σχίνοι κλαδεύονται, ενώ λίγο καιρό μετά καθαρίζεται ο χώρος από αγριόχορτα και κλαδιά και ξεκινά η διαδικασία για το μάζεμα, το οποίο γίνεται προς τα μέση και τέλη του καλοκαιριού. Πέρα από τη γνωστή μαστίχα σε μορφή τσίχλας, τα προϊόντα μαστίχας χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, για ιατρικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα, στην παραγωγή λικέρ και άλλα. Αν επισκεφτεί κανείς τα Μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού, έρχεται σε επαφή με το μοναδικό αυτό προϊόν και την διαδικασία παραγωγής του.
IMGP0372
Μιας και κάνουμε την εκδρομή στα Μαστιχώρια, αξίζει να επισκεφτούμε τουλάχιστον δύο από αυτά, τα Μεστά και το Πυργί. Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα Μαστιχοχώρια. Είναι καστροχώρι, μεσαιωνικής επιρροής, το οποίο είχε φτιαχτεί για την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ αυτό που κάνει ιδιαίτερη την αρχιτεκτονική του χωριού είναι τα στενά δρομάκια με τη μορφή θόλων που ενώνουν τα διάφορα κομμάτια. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού της Χίου. Είναι γνωστό και αυτό για την αρχιτεκτονική διάταξη, αλλά κυρίως για τα "Ξυστά". Τα παραδοσιακά σπίτια με τα "ξυστά" έχουν ένα εξωτερικό επίχρισμα από ασβέστη, το οποίο ξύνεται και δίνει ιδιαίτερα σχήματα και εικόνες στην όψη του κτηρίου. Και στα δυο χωριά, οι κεντρικές πλατείες ονομάζονται "λιβάδι" και αποτελούν σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες.
assets_LARGE_t_183762_53735812
Φεύγοντας από τα νότια προς το κέντρο του νησιού συναντά κανείς τον Ανάβατο. Πρόκειται για μεσαιωνικό, εγκαταλελειμένο οικισμό που είναι χτισμένος πάνω σε κωνικό λόφο, βοηθώντας έτσι την οχύρωση και την προστασία. Μετά τις σφαγές στη Χίο κατά την Τουρκοκρατία εγκαταλείφθηκε, είναι όμως επισκέψιμος. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, οπότε η άνοιξη είναι καταλληλότερη εποχή για επίσκεψη.
assets_LARGE_t_420_4081215
Επίσης κοντά στην πόλη της Χίου βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO. Είναι γνωστό παγκοσμίως για τα υψηλής τεχνικής και ομορφιάς επίχρυσα ψηφιδωτά του.
agio-galas1
Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται ένα από τα δύο επισκέψιμα σπήλαια του νησιού. Πρόκειται για το σπήλαιο Άγιος Γάλας, που πήρε το όνομά του από το λευκό χρώμα του νερού που στάζει από τους σταλακτίκες της σπηλιάς. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά από ζώα που δεν υπάρχουν πλέον στο νησί καθώς και έντονα σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Άλλες αναρτήσεις για Χίο στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου