Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Περπατώντας στα αξιοθέατα της Ρόδου

main
Τα Δωδεκάνησα, παρά τις διαφορές τους, έχουν και αρκετές ομοιότητες που τα ξεχωρίζουν από άλλα συμπλέγματα νησιών, όπως το κυκλαδίτικο. Ένα από τα καλά τους είναι η βλάστηση που απουσιάζει από τις άνυδρες στην πλειοψηφία τους Κυκλάδες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί την άνοιξη. Άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι το διάστημα αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει αξιοθέατα, μέρη και περιπάτους που το καλοκαίρι είναι δύσκολο λόγω καιρού και πολυκοσμίας. Η Ρόδος, ως το μεγαλύτερο νησί στα Δωδεκάνησα, έχει αρκετά να προσφέρει στον επισκέπτη και την άνοιξη.
20130430182656koilada_petaloudon1
Λόγω του μεγέθους του νησιού της Ρόδου αλλά και της ποικιλομορφίας του εδάφους, υπάρχουν αρκετές διαδρομές που προσφέρονται για περιπατητικές εκδρομές. Αρκετές από αυτές δε χρειάζονται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και προετοιμασία, καθώς ακόμη και αρχάριοι μπορούν να τις περπατήσουν. Μία από τις πιο γνωστές, όμορφες αλλά και ήπιες διαδρομές είναι στην Κοιλάδα των ΠεταλούδωνΤο μονοπάτι ξεκινά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και καταλήγει στο λόφο με την Ιερά Μονή Καλόπετρας. Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πεταλούδες, καθώς στην περιοχή εμφανίζονται μετά τον Ιούνιο, η φύση όμως είναι στα καλύτερά της, λόγω της κατάφυτης ρεματιάς, των λιμνούλων και των μικρών καταρρακτών. Άλλο πανέμορφο μέρος για βόλτα είναι οι Εφτά (7) Πηγές, στον δρόμο προς Αρχίπολη. Και εκεί θα βρει κανείς τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και μικρά μονοπάτια για περπάτημα. Φυσικά, επίσκεψη και ανάβαση αξίζει και η Ακρόπολη της Λίνδου που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Δείτε την ανάγλυφη τριήρη που είναι σκαλισμένη στο βράχο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το χωριό, καθώς έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός.
europe-greece-dodekanisa-rodos-rhodes-castle
Εντός της πόλης της Ρόδου υπάρχουν επίσης αρκετές ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Ο αρχαιολογικός χώρος της μεσαιωνικής τάφρου της πόλης αποτελεί μία ευχάριστη διαδρομή στην ιστορία του νησιού. Φοίνικες και άλλα δέντρα προσφέρουν σκιά, ενώ η τάφρος και η οχύρωση χαρίζουν όμορφες εικόνες. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και κάτι. Αν θέλει κανείς να δει την παλιά πόλη από λίγο πιο ψηλά, μπορεί να επισκεφτεί τα τείχη και να περπατήσει στον περίγυρο. Υπάρχει εισιτήριο για την διαδρομή αυτή που προσφέρει θέα αφ' υψηλού στις οχυρώσεις και στους πύργους του κάστρου. Ενώ το καλοκαίρι η διαδρομή μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της ζέστης, η άνοιξη προσφέρεται για την εξερεύνηση αυτή.
Η αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου που βρίσκεται στο Μόντε Σμιθ (ή αλλιώς λόφο του Αγίου Στεφάνου) είναι άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ εντός του χώρου του αρχαιολογικού πάρκου μπορεί κανείς να δει το αναστηλωμένο αρχαίο Στάδιο του Διαγόρα, το μαρμάρινο θέατρο, την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρόδου με τους κίονες από τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα. Προτιμήστε να την επισκεφτείτε κοντά στο ηλιοβασίλεμα, καθώς από εκεί μπορείτε να το απολαύσετε λόγω της ανεμπόδιστης θέας.
Διακοπές στη Ρόδο χωρίς επίσκεψη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου δε γίνεται. Εκμεταλλευτείτε την έλλειψη κόσμου και δείτε με την άνεσή σας το εσωτερικό του χώρου, που έχει χρησιμοποιηθεί ως ναός, κάστρο, παλάτι και άλλα. Βγαίνοντας από το Παλάτι, συνεχίστε τον περίπατο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Διασχίστε τα γραφικά στενά δρομάκια, απολαύστε την αρχιτεκτονική τους και μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή. Η Μεσαιωνική Πόλη προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24