Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ανοιξιάτικη εκδρομή στη Νάξο

Τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων οι περισσότεροι από εμάς τα επισκεπτόμαστε κυρίως το καλοκαίρι. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ηλιοθεραπεία, βουτιές στη θάλασσα και καλοκαιρινές διακοπές. Οι Κυκλάδες όμως έχουν πολλά να δώσουν κι άλλες εποχές. Ειδικά την άνοιξη, τα νησιά έχουν διαφορετικό "αέρα", ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν τις πρώτες τους βουτιές. Οι διακοπές του Πάσχα είναι μία καλή και εναλλακτική περίοδος για να επισκεφτεί κανείς κάποιο από τα κυκλαδονήσια. Η Νάξος, ως το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, αποτελεί έναν όμορφο προορισμό για την περίοδο αυτή. Ακόμη και την άνοιξη τα δρομολόγια των πλοίων είναι συχνά, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα. Λόγω της ενδεχόμενης υψηλής ζήτησης, καλό είναι κανείς να κλείσει εγκαίρως.
naxos (1)
 Το νησί της Νάξου είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, καθώς έχει αρκετό πράσινο. Ειδικά στις ορεινές περιοχές του νησιού θα βρει κανείς πλούσια βλάστηση. Η άνοιξη είναι η περίοδος που η βλάστηση στη Νάξο οργιάζει, επιτρέποντας μικρές όμορφες εκδρομές. Η περίοδος είναι κατάλληλη για βόλτα στο Φιλότι με τα πλακόστρωτα σοκάκια, στη γραφική Απείρανθο με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, τις Καμάρες και άλλα χωριουδάκια. Μη χάσετε τη βόλτα στα βόρεια του νησιού για να δείτε τον μισοτελειωμένο Κούρο. Επίσης, λόγω Πάσχα, τα άσπρα σπίτια και τα σοκάκια βάφονται ξανά, κρατώντας την παράδοση και δίνοντας άλλο χρώμα στις βόλτες του επισκέπτη.
237d849efb66a3ed3107180c5feabcfe
Επιπλέον, είναι καλή ευκαιρία να περιπλανηθεί στα στενά δρομάκια της Χώρας της Νάξου, να δει το κάστρο με την άνεσή του, καθώς απουσιάζουν οι ορδές των τουριστών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει το άγχος του να προλάβει κανείς να πάει στη θάλασσα για μπάνιο. Μετά την περιπλάνηση στη Χώρα και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, αξίζει να πεταχτεί κανείς προς την Πορτάρα για να βγάλει όμορφες φωτογραφίες - είναι ίσως το καλύτερο σημείο στο νησί γι αυτή την ώρα της ημέρας.
431798_327979393925910_1124228440_n
Αν βρεθεί κανείς στο νησί τις ημέρες του Πάσχα, μπορεί να συμμετέχει στη μυσταγωγία των εορτασμών. Κατά την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, οι τρεις ενορίες της Χώρας (Παντάνασσα, Μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικοδήμου) συναντώνται και ψέλνουν μαζί. Το βράδυ της Ανάστασης σε κάποια από τα χωριά του νησιού, παλιότερα ακολουθούσε το τελετουργικό κάψιμο του Ιούδα σε μορφή σκιάχτρου ή κρεμάλας σε φωτιά από ξύλα που έχουν μαζέψει τα παιδιά του χωριού. Πλέον τείνει να εκλείψει το έθιμο, αν και γίνονται κινήσεις αναβίωσης. Ένα ξεχωριστό πιάτο που θα φάει κανείς στο τραπέζι της Ανάστασης είναι το "μπατούδο"Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο που περιλαμβάνει κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, ρύζι, λαχανικά, μυρωδικά, αυγά και τυρί που ψήνεται σε πέτρινο φούρνο.
31706_389093055919_200375_n
Εκτός από τις παραδόσεις του Πάσχα, η Νάξος φημίζεται για τα τυριά, τις πατάτες και τα τοπικά λικέρ της. Στις λιχουδιές αυτές είχαμε εντρυφήσει παλιότερα με τις Γευστικές περιπλανήσεις στη Νάξο. Μιας και θα επισκεφτείτε το νησί, μην ξεχάσετε να τις δοκιμάσετε. Αν είστε δε λίγο περισσότερο τολμηροί, μπορείτε να απολαύσετε και μια βουτιά στα καθαρά και κρύα νερά του νησιού, μιας και οι παραλίες θα είναι όλες δικές σας. Το σίγουρο με τη Νάξο είναι ότι θα θελήσετε να την επισκεφτείτε ξανά.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου