Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Θεατρικές παραστάσεις στο Λονδίνο

Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, εκτός από τα πολλά αξιοθέατα και την κουζίνα απ'όλο τον κόσμο, προσφέρει στον επισκέπτη μία ακόμη διέξοδο διασκέδασης, το θέατρο. Το Λονδίνο έχει πολλές παραστάσεις σε διάφορα θέατρα τις οποίες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Κυρίαρχο είδος είναι το μιούζικαλ, μία ολοκληρωμένη μορφή παράστασης, καθώς οι συμμετέχοντες πρέπει εκτός από ηθοποιία να έχουν εξαιρετικές ικανότητες στο τραγούδι αλλά και στο χορό. Υπάρχουν παραστάσεις που παίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ κάποιες άλλες εναλλάσσονται.
63897-640x360-regent-st-640
Τα περισσότερα θέατρα του Λονδίνου βρίσκονται στο West End, πέριξ της Leicester Square, του Piccadilly Circus και της Shaftesbury Avenue. Το West End του Λονδίνου είναι η πιο γνωστή θεατρική περιοχή μετά το Broadway της Νέας Υόρκης. Για να κλείσει κανείς εισιτήρια υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Μέσα από τις επίσημες σελίδες των θέατρων, οδηγείται κανείς σε sites αγορών, όπου δίνεται η δυνατότητα της αποστολής των εισιτηρίων μέσω ταχυδρομείου ή η εκτύπωση και παραλαβή από τα ταμεία. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να περιμένει εισιτήρια της τελευταίας στιγμής από ομώνυμο site. Τέλος, αρκετά καλές τιμές μπορεί κανείς να βρει στη Leicester Square, όπου τις μέρες των παραστάσεων πωλούνται αδιάθετα εισιτήρια σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες από τις κανονικές! Αν ταξιδέψετε στο Λονδίνο σε περίοδο υψηλής ζήτησης, καλό θα είναι να έχετε κλείσει εγκαίρως τα εισιτήριά σας. Οι περισσότερες παραστάσεις έχουν έναρξη 19:30 για την βραδινή παράσταση, ενώ υπάρχει και matinee, απογευματινή παράσταση με μειωμένη τιμή ορισμένες ημέρες. Αρκετά θέατρα δεν έχουν παράσταση την Κυριακή.
London-Theatre-Scene-1
Ορισμένες θέσεις στα θέατρα έχουν περιορισμένη ορατότητα, κάτι το οποίο αναγράφεται πριν κάνει κανείς την επιλογή του. Οι θέσεις αυτές προσφέρονται σε μειωμένες τιμές. Η διάταξη των θέσεων είναι αμφιθεατρική, ενώ οι εξώστες και οι θέσεις στα υψηλότερα επίπεδα έχουν καλή ορατότητα, καθώς η κλίση είναι μεγάλη. Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος, παρά μόνο στο διάλειμμα. Στο θέατρο επιτρέπεται να έχει κανείς μαζί σου ροφήματα, ενώ αντίστοιχα πωλούνται και από το φουαγιέ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε κάνει ότι αρκετός κόσμος αγοράζει παγωτό εντός του θεάτρου!
Διαχρονικές παραστάσεις που παίζονται στο Λονδίνο είναι το διαχρονικό μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, Φάντασμα της Όπερας, οι Άθλιοι (Les Miserables) παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Βίκτορος Ουγκό, το Lion King που έχει ίσως τις καλύτερες κριτικές, το Wicked, το Billy Elliot και άλλα. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην παράσταση Ποντικοπαγίδα (The Mousetrap) που είναι ίσως η παλιότερη, καθώς παίζεται από το 1952! Ορισμένα από αυτά έχουν γυριστεί σε ταινίες, η αίσθηση όμως του θέατρου είναι το κάτι άλλο. Το θέμα της γλώσσας δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, ακόμη και για κάποιον που δεν ξέρει πολύ καλά αγγλικά. Οι περισσότερες παραστάσεις είναι τόσο άρτιες, που αρκεί κάποιος να καταλαβαίνει το νόημα, ενώ τα σκηνικά, η μουσική και το γενικότερο θέαμα είναι φαντασμαγορικά.
Piccadilly 1
Από τις παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει προσωπικά προτείνω τους Άθλιους για την αρτιότητα του θεάματος, το Φάντασμα της Όπερας για τα σκηνικά και τα τραγούδια, καθώς και την κωμωδία με κούκλες muppets και ανθρώπους, Avenue Q, που ανεβαίνει ξανά φέτος στο Λονδίνο. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι όποια παράσταση και να διαλέξετε συνειδητά, το αποτέλεσμα θα σας αφήσει ικανοποιημένους.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις για το Λονδίνο και εκδρομές στα πέριξ στο blogtravels.gr