Μπορεί η Λάρνακα να είναι η ανοιχτή πύλη της Κύπρου, καθώς εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο εν ενεργεία αεροδρόμιο του νησιού, η πρωτεύουσα όμως είναι η Λευκωσία (Nicosia). Βρίσκεται στο κέντρο περίπου της νήσου Κύπρου και ήταν από την αρχαιότητα έδρα ενός από τα αρχαία βασίλεια του νησιού με την ονομασία Λήδρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι αποτελεί την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου, καθώς το βόρειο κομμάτι της πόλης βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974.
Η παλιά πόλη της Λευκωσίας είναι γνωστή για τα τείχη της σε ιδιαίτερο σχήμα, με τους καλοδιατηρημένους προμαχώνες που επέτρεπαν την προστασία της πόλης από τους εισβολείς. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα τείχη αποτελούν ζωντανό κομμάτι της πόλης, καθώς ακόμη και σήμερα στεγάζουν κυβερνητικά κτήρια. Τα τείχη έχουν 3 γνωστές πύλες, την πύλη της Αμμοχώστου, την πύλη της Πάφου και την πύλη της Κερύνειας. Η πιο καλοδιατηρημένη είναι αυτή της Αμμοχώστου, στο χώρο της οποίας διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η ξενάγηση στην πόλη ξεκινά από τον πεζόδρομο της Λήδρας. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και όμορφους δρόμους της Λευκωσίας, με πολλά εμπορικά και τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια. Ο δρόμος φτάνει μέχρι και τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, όπου μπορεί κανείς πλέον να περάσει στο κατεχόμενο κομμάτι της πόλης και να πάρει μία ιδέα για το πώς ήταν η Λευκωσία παλιότερα. Λίγο πριν την Πράσινη Γραμμή επί της οδού Λήδρας, βρίσκεται ο Πύργος Σιακόλα που στέγαζε παλιά το εμπορικό πολυκατάστημα Woolworth (νυν Debenhams Λήδρας). Στον τελευταίο όροφο του εμπορικού βρίσκεται το Μουσείο - Παρατηρητήριο Λήδρα, όπου μπορεί κανείς δωρεάν να ανέβει και να απολαύσει τη θέα σε ολόκληρη την πόλη με τη βοήθεια εικόνων, χάρτη και με την παροχή ειδικών κυαλιών.
Κατεβαίνοντας από τα ψηλά, αξίζει κανείς να συνεχίσει τη βόλτα του στη Λαϊκή Γειτονιά της Λευκωσίας. Πρόκειται για τουριστικό μεν κομμάτι της πόλης, καλοδιατηρημένο δε και με στοιχεία λαϊκής παράδοσης. Ακολουθήστε τις προτεινόμενες διαδρομές για να δείτε μικρότερα και μεγαλύτερα μαγαζάκια, σπίτια και να έχετε καλή εικόνα της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου. Προσωπικά προτιμώ να παίρνω τον κυπριακό καφέ μου (αντίστοιχος του ελληνικού) σε κάποιο καφενέ της Λαϊκής Γειτονιάς, παρά στην πολυσύχναστη Λήδρας ή ακόμη και τη σύγχρονη Μακαρίου.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Λευκωσίας είναι Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου με τα πλούσια και σημαντικά ευρήματα, τα Φυλακισμένα Μνήματα με τα θύματα των απαγχονισμών από τους Άγγλους κατά την διάρκεια του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα, ο όμορφος ναός της Παναγιάς Χρυσαλινιωτίσσης και άλλα.
Περνώντας από την παλιά πόλη στο σύγχρονο κομμάτι, κύριος εμπορικός δρόμος της νέας πόλης της Λευκωσίας είναι η λεωφόρος Μακαρίου. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πολλά μαγαζιά, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, καθώς και αρκετές καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια. Τελευταία έχουν γίνει προσπάθειες να ζωντανέψει ο δρόμος, να γίνει πιο προσιτός στους πεζούς, οι οποίοι τώρα δυσκολεύονται να τον περπατήσουν.
Ακροβατώντας μεταξύ του παραδοσιακού και του σύγχρονου κομματιού, χτυπημένη από την οικονομική κρίση, η Λευκωσία αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να μην είναι ψηλά στη λίστα προτιμήσεων, αλλά έχει να δώσει μέσα από τον συγκερασμό αυτό ηρεμία, αξιοθέατα και ευκαιρία για καλό φαγητό και παρέα στον επισκέπτη που θα την προτιμήσει.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου