Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Παραμυθένιο ταξίδι στην Μπριζ

Πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες και επιδοθήκαμε σε γαστριμαργικά όργια. Φέτος γι αλλαγή θα επισκεφτούμε μία άλλη γνωστή βελγική πόλη, την οποία όποιος επισκέπτεται, αισθάνεται ότι παίρνει μέρος σε ταξίδι στο χρόνο σαν παραμύθι. Πρόκειται για τη μικρή, όμορφη μεσαιωνική πόλη Μπριζ (ή Μπρυζ ή Μπρουζ ή Μπρούχε με φλαμανδική προφορά).
Screenshot_2
Η πόλη απέχει λιγότερο από μία ώρα από τις Βρυξέλλες με τρένο, ενώ τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά. Προτιμήστε τα απευθείας δρομολόγια, καθώς υπάρχουν και ορισμένα που κάνουν πολλές στάσεις. Φτάνοντας στον σιδηροδρομικό σταθμό τίποτε δεν προϊδεάζει για την παραμυθένια ατμόσφαιρα που ακολουθεί. Αφού διασχίσετε το πάρκο με τη λίμνη της Αγάπης (Minnewater), μπαίνετε στην παλιά πόλη της Μπριζ, της οποίας το κέντρο είναι χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
111426517.zA9V1bfE.zzpano6607jpg
Αφεθείτε να περιπλανηθείτε στα στενά, πλακόστρωτα σοκάκια, στα περισσότερα εκ των οποίων απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Από το μόνο μεταφορικό μέσο που "κινδυνεύετε" είναι οι άμαξες με τα άλογα. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγο ρομάντσο στη βόλτα σας, προτιμήστε τα. Εναλλακτικά, οι αποστάσεις με τα πόδια είναι πολύ κοντινές, ενώ για να περιηγηθεί κανείς στην πόλη δε χρειάζεται χάρτη, καθώς όλα είναι μαζεμένα και προσβάσιμα.
brugge_sightseeing
Όμορφος τρόπος για να δει κανείς την παλιά πόλη της Μπριζ είναι μέσω των καναλιών. Αρκετά πλοιάρια κάνουν ξεναγήσεις στα πολυάριθμα κανάλια - δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη διεκδικεί τον άτυπο τίτλο της Βενετίας του Βορρά, όπως για παράδειγμα η Στοκχόλμη στην οποία ξεναγηθήκαμε πρόσφατα. Αφού τελειώσετε με τις βόλτες, επιστρέψτε στην κεντρική πλατεία της Μπριζ (Grote Markt) για να απολαύσετε έναν καφέ ή μία από τις εκατοντάδες ντόπιες μπύρες για τις οποίες φημίζεται το Βέλγιο. Αν πεινάσετε, σπεσιαλιτέ όπως μύδια τηγανητά και κρεατικά θα σας χορτάσουν. Όπως σε κάθε πόλη του Βελγίου που σέβεται την παράδοσή της, προτιμήστε γλυκές βάφλες και σοκολάτες για να καταπολεμήσετε την υπογλυκαιμία σας - η οποία μπορεί να προκαλείται από τις πολλές βιτρίνες με γλυκά.
Η πόλη είναι πραγματικά βγαλμένη σαν από καρτ ποστάλ. Σε κάθε γωνιά της περιμένει κανείς να ξεπροβάλλει ένας μεσαιωνικός ιππότης με το άλογό του, ενώ ακόμη και οι ήχοι από τις οπλές των αλόγων που σέρνουν τις άμαξες βοηθούν στην αναπαράσταση της εικόνας και δίνουν αυτή την αίσθηση. Κάποια στιγμή το απόγευμα η πόλη αδειάζει από τους επισκέπτες που έρχονται ημερήσια εκδρομή και μένουν κυρίως οι ντόπιοι και λιγότεροι τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν την ομορφιά της πόλης σχεδόν ανενόχλητοι. Ίσως αυτοί τελικά είναι οι τυχεροί που θα δουν τους ιππότες να περιφέρονται στην πόλη τη νύχτα, γυρεύοντας για νέες περιπέτειες...
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Δείτε κι άλλες αναρτήσεις από Βέλγιο στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου