Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Εξερευνώντας πόλεις με πλοίο

Η παρουσία του υγρού στοιχείου αποτελούσε από την αρχαιότητα βασικό κριτήριο για την επιλογή τοποθεσίας που θα χτιζόταν κάποιος οικισμός και, φυσικά, κάποια πόλη. Όπου υπήρχε η δυνατότητα, οι πόλεις χτίζονταν είτε δίπλα σε κάποιο ποτάμι είτε κοντά στη θάλασσα, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές εξυπηρετούσαν τις τότε ανάγκες. Εξαιτίας των επιλογών της αρχαιότητας, λοιπόν, σήμερα πάρα πολλές σημαντικές και όμορφες πόλεις, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πρόσβαση σε νερό! Εκτός από τη χρησιμότητα στην πράξη, η πρόσβαση αυτή δίνει στους κατοίκους και τους επισκέπτες μίας πόλης ένα ξεχωριστό στοιχείο ομορφιάς.
10_7_Stockholm-Visitors-Board-Djurg
Για να ανακαλύψει ο επισκέπτης μία πόλη, ο καλύτερος τρόπος κατ'εμέ, είναι να την περπατήσει. Κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσφέρουν έναν επιπλέον τρόπο, τη βόλτα με πλοίο ή βάρκα. Σε ορισμένες δε πόλεις, η μετακίνηση με το πλοίο επιβάλλεται, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος συγκοινωνίας! Για παράδειγμα, μερικά από τα νησάκια της Στοκχόλμης είναι προσβάσιμα μόνο με πλοίο, ενώ ακόμη και αυτά που έχουν οδική πρόσβαση, το πλοίο είναι αρκετά πιο γρήγορο και χωρίς την έννοια του πάρκινγκ.
amsterdam
Το Άμστερνταμ είναι γνωστό για τα κανάλια του. Μία επίσκεψη στην όμορφη ολλανδική πρωτεύουσα θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δε γνωρίζαμε και αυτή του την πλευρά, οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εκεί, μην το παραλείψετε. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λονδίνο. Ο Τάμεσης προσφέρει δύο κύριες βόλτες, η μία προς το φράγμα στην πλευρά της θάλασσας και η άλλη προς το Greenwich. Ειδικά το δεύτερο, παρόλο που είναι προσβάσιμο και με τρένο (DLR συγκεκριμένα), η προσέγγιση μέσω του ποταμού είναι όμορφη εμπειρία, ενώ προσφέρει εικόνες από τα docks που δε θα μπορούσε κανείς να δει αλλιώς.
istanbul1
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις επιλογές θαλάσσιας μετακίνησης που μπορεί κανείς να κάνει στην Κωνσταντινούπολη, στα στενά του Βοσπόρου και του Μαρμαρά. Με το πλοίο της γραμμής μπορεί κανείς να αλλάξει ήπειρο, πατώντας το πόδι του στην Ασία, ενώ σε ορισμένες συνοικίες προς τα βόρεια κυρίως, η θαλάσσια μετακίνηση είναι σχεδόν αποκλειστική επιλογή - μην εκπλαγείτε αν δείτε αρχοντικά όπου στην άκρη του βρίσκεται παρκαρισμένο ένα σκάφος. Αν ο καιρός είναι καλός, προτεινόμενη βόλτα είναι το πλοίο της γραμμής για Πριγκηπονήσια, τα οποία μεταφέρουν σε μία εικόνα της Πόλης πιο ελληνική.
Bateau-Mouche-Galere
Το Παρίσι θεωρείται πρωτεύουσα πόλη του ρομαντισμού. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, μία βόλτα με τα περίφημα Bateaux Mouches κατά μήκος του Σηκουάνα είναι μία πολύ καλή επιλογή, ειδικά το βράδυ. Η πόλη του φωτός δείχνει διαφορετική το βράδυ, πιο όμορφη. Μπορείτε, επιπλέον, να επιλέξτε να πάρετε το δείπνο σας στο πλοίο, ενισχύοντας τον ρομαντισμό της βόλτας.
europe-italy-venice-night2
Τέλος, από μια τέτοια αναφορά δεν μπορεί να λείψει φυσικά η Βενετία. Η ιταλική πόλη, αν και δεν είναι πρωτεύουσα κράτους, είναι σίγουρα πρωτεύουσα των θαλάσσιων μετακινήσεων, όσον αφορά στους επισκέπτες. Η πόλη βασίζεται στο υγρό στοιχείο, καθότι βρίσκεται σε λιμνοθάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης χαρακτηρίζονται ως Βενετίες του βορά. Αν και η πραγματικότητα μπορεί να είναι λίγο διαφορετική από τις όμορφες εικόνες με τις γόνδολες και τους γονδολιέρηδες, η βαρκάδα σίγουρα αξίζει. Καλού-κακού, βέβαια, μην σκύψετε κοντά στο νερό - κοιτάξτε όμως τις γέφυρες καθώς θα τις περνάτε αλλά και τα όμορφα, γραφικά σπίτια.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου