Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Περιήγηση στα αξιοθέατα πέριξ του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο είναι ένας από τους κοντινότερους προορισμούς στην Αθήνα, που προσφέρεται για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Η παλιά πόλη του Ναυπλίου με τα γραφικά στενάκια της, τα παλιά σπίτια και φυσικά το Παλαμήδι, αξίζουν πραγματικά. Για να μετακινηθεί κανείς μέσα στην πόλη του Ναυπλίου δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Στη γύρω περιοχή, όμως, υπάρχουν πολλά και όμορφα αξιοθέατα για τα οποία χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Γι αυτές τις περιπτώσεις, η ενοικίαση αυτοκινήτου στο Ναύπλιο είναι χρήσιμη και προσφέρει διεξόδους.

Παλαμήδι

DSCN7701
Υπάρχουν 2 τρόποι να επισκεφτεί κανείς το κάστρο του Παλαμηδίου. Ο πρώτος είναι και ο πιο κουραστικός, καθώς περιλαμβάνει ανάβαση στα μυθικά 999 σκαλοπάτια – στην πράξη είναι λιγότερα, αλλά δεν πειράζει. Ο δεύτερος είναι περιφερειακά με αυτοκίνητο, που είναι και ο πιο συνηθισμένος. Προσοχή στη στάθμευση, ώστε να μην εμποδίζονται τα λεωφορεία.

Άργος

Το αντίπαλον δέος του Ναυπλίου αποτελεί η πόλη του Άργους. Η πόλη δεν είναι παραθαλάσσια, αποτελεί όμως μία από τις αρχαιότερες του ελλαδικού χώρου. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ακρόπολη του αρχαίου Άργους, που ονομάζεται Λάρισα και την πυραμίδα του Ελληνικού.

Αρχαία Τίρυνθα

Άλλη μία αρχαία πόλη, πλησίον του Ναυπλίου. Η αρχαία Τίρυνθα είναι γνωστή για τα κυκλώπεια τείχη της. Συνδέεται επίσης με τον Ηρακλή, καθώς ο βασιλιάς της Ευρυσθέας ήταν αυτός που διέταξε τον μυθικό ήρωα να πραγματοποιήσει τους 12 άθλους. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Μυκήνες

Επίσης μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, έδρα του φημισμένου μυκηναϊκού πολιτισμού. Απέχει από το Ναύπλιο περίπου 25 χιλιόμετρα. Περνώντας την Πύλη των Λεόντων, ο επισκέπτης μεταφέρεται εντός των Κυκλώπειων τειχών και της Ακρόπολης των Μυκηνών. Αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη, απλώς προτιμήστε να είναι νωρίς το πρωί, καθώς οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι αρκετά υψηλές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αρχαία Επίδαυρος

IMAG0494
Ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της χώρας. Απέχει από το Ναύπλιο περίπου 35 λεπτά με το αυτοκίνητο. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το πιο γνωστό, ίσως, «θεραπευτήριο» (αν μπορεί να αποδοθεί με αυτό τον τρόπο). Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο είναι, φυσικά, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Είναι φημισμένο για την εξαίρετη ακουστική του. Χρησιμοποιείται ακόμη στις μέρες μας, καθώς αποτελεί κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αξίζει κανείς να παρακολουθήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του παράσταση εκεί. Μην παραλείψετε επίσκεψη στο λιμάνι της Επιδαύρου για καφέ ή φαγητό με θέα τη θάλασσα.

Παραθαλάσσιοι οικισμοί

IMAGE_666

Ο νομός Αργολίδας έχει αρκετούς παραθαλάσσιους οικισμούς τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κανείς, κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται το Τολό, παραθαλάσσιο θέατρο με αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Κάπως πιο μακριά βρίσκεται το Πόρτο Χέλι. Οι κολπίσκοι που το περιβάλλουν επιτρέπουν σε πολλά σκάφη να το προσεγγίζουν, ενώ από την περιοχή γίνονται δρομολόγια προς κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού και κυρίως τις Σπέτσες. Η Ερμιόνη απέχει 85 χλμ από το Ναύπλιο, εντούτοις προσφέρεται για επίσκεψη, καθώς η υποδομή και η αρχιτεκτονική της θυμίζουν νησί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου