Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πάσχα με ρουκετοπόλεμο στη Χίο

Το νησί της Χίου είναι περισσότερο γνωστό για τη μαστίχα και τη ναυτιλία του. Πέρα από αυτά όμως έχει να καυχιέται και για άλλα αξιοθέατα και δρώμενα. Κυριότερο από αυτά ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο.
Το χωριό Βροντάδος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου και είναι έδρα του δήμου Ομηρούπολης. Κάθε χρόνο το Πάσχα, από την εποχή της τουρκοκρατίας, λαμβάνει χώρα σ'αυτό το χωριό το περίεργο και φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Δύο “αντίπαλες” ενορίες του χωριού, η ενορία της Παναγιάς της Ερειθιανής και η ενορία του Αγίου Μάρκου προετοιμάζονται από το προηγούμενο καλοκαίρι για το έθιμο αυτό. Πριν την Ανάσταση ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές από τη μία ενορία προς την άλλη. Έπειτα ακολουθεί διάλειμμα ώστε να παρακολουθήσουν οι πιστοί τη Θεία Λειτουργία. Μόλις ολοκληρωθεί και δοθεί το αναστάσιμο μήνυμα, εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες που έχουν στηθεί σε βάσεις εκτοξεύονται από τη μία ενορία προς την άλλη, προσπαθώντας να “βάλουν” κατά του αντίπαλου.
Οι εικόνες είναι αρκετά γνώριμες, καθώς πολύ συχνά παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Από κοντά όμως το θέαμα έχει άλλη χάρη. Τα χρώματα, οι λάμψεις και οι κρότοι είναι απερίγραπτοι. Τα σπίτια και οι επισκέπτες είναι προστατευμένοι με μεταλλικά δίχτυα και περιφράξεις ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.
Παλιότερα, απ'όσο θυμάμαι, μπορούσε κανείς να νοικιάσει βάρκα ώστε να παρακολουθήσει το θέαμα και από τη θάλασσα. Πλέον δε γνωρίζω αν αυτό είναι εφικτό.
Πέρα από το ρουκετοπόλεμο, στο Βροντάδο μπορεί κανείς να δει την “Δασκαλόπετρα” ή “Πέτρα του Ομήρου”, όπου σύμφωνα με το μύθο καθόταν ο αρχαίος τραγωδός να απαγγείλει τα ποιήματά του.
Πέραν την Αναστάσιμης Λειτουργίας που η επίσκεψη στο ρουκετοπόλεμο επιβάλλεται, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις υπόλοιπες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στη Νέα Μονή Χίου. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της χώρας και ένα από τα 3 που έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Για όποιον επιλέξει κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό για το Πάσχα, η Χίος αποτελεί σίγουρα κατάλληλο προορισμό. Το νησί προσφέρεται και για ήρεμες διακοπές, αν εξαιρέσεις το άκρως εντυπωσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Ξενάγηση στη Χίο από το blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου