Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Λισαβόνα: η συνοικία Belem

Σε προηγούμενη επίσκεψη στη Λισαβόνα, είχαμε δει ότι στην όμορφη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, εκτός από το γραφικό κέντρο, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη συνοικία της Μπελέμ, που βρίσκεται λίγο πιο έξω. Είναι προσβάσιμη με τραμ που ξεκινάει από την Πλατεία Εμπορίου (Praca do Comercio). Το όνομα της συνοικίας μεταφράζεται ως Βηθλεέμ.
lisbon_jronimos
Πρώτη στάση στην περιοχή είναι το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών (Mosteiro dos Jerónimos), το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παρθένο της Βηθλεέμ. Πρόκειται για εντυπωσιακό, αρχιτεκτονικά και όχι μόνο, κτήριο. Κτίστηκε με χρήματα από το εμπόριο των Πορτογάλων στην Ασία, χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο "φόρο του πιπεριού". Το μοναστήρι αποτέλεσε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Λισαβόνας, ενώ ήταν αφετηρία των ναυτικών που ξεκινούσαν για τις μεγάλες ανακαλύψεις. Μέσα σ'αυτό βρίσκονται τάφοι μελών της βασιλικής οικογένειας της Πορτογαλίας αλλά και διάσημων εξερευνητών θαλασσοπόρων όπως ο Βάσκο ντε Γκάμα. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου, τόσο μέσα, όσο και έξω είναι εντυπωσιακή, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Μετά το μοναστήρι τα βήματα οδηγούν στην παραλία. Στην περιοχή αυτή ο ποταμός Τάγος, λίγο πριν ενωθεί με τον Ατλαντικό ωκεανό, έχει μεγάλο άνοιγμα. Από το μέρος αυτό ξεκινούσαν οι μεγάλοι πορτογάλοι θαλασσοπόροι τις εξερευνήσεις τους στην υδρόγειο. Προς τιμήν τους, λοιπόν, χτίστηκε το Μνημείο των Ανακαλύψεων. Πρόκειται για ένα μνημείο άνω των 50 μέτρων σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας. Και από τις δύο πλευρές βλέπει κανείς τα αγάλματα πορτογάλων βασιλιάδων, θαλασσοπόρων και καλλιτεχνών. Το μνημείο είναι προσβάσιμο για το κοινό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ανέβει κανείς ψηλά για να απολαύσει τη θέα.
bxk8813_torre_de_belem_lisboa800
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ένα άλλο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της συνοικίας Μπελέμ, που σχετίζεται κι αυτό με το υγρό στοιχείο και την Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Πρόκειται για τον Πύργο Μπελέμ, άλλο ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της περιοχής, χαρακτηρισμένο και αυτό ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Torre de Belem αποτελούσε κομμάτι της οχύρωσης της πόλης, που σε συνδυασμό με αντίστοιχο οχυρωματικό έργο στην απέναντι όχθη, επιτηρούσαν την είσοδο του ποταμού Τάγου. Το μνημείο είναι προσβάσιμο έναντι αντιτίμου.
pasteis
Τελειώνοντας από τις περιπλανήσεις στη συνοικία Μπελέμ, χρειαζόμαστε κάτι για να αναπληρώσουμε δυνάμεις. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα διάσημο ζαχαροπλαστείο με τα περίφημα Pastéis de Belém (ή Pastel de nata). Πρόκειται για μικρές φωλιές γλυκού από αυγά και γάλα που βρίσκει κανείς και σε αρκετές άλλες χώρες με έντονο πορτογαλικό στοιχείο. Θα αναγνωρίσετε το ζαχαροπλαστείο από την ουρά των ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν το γλυκό τους.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις από Πορτογαλία στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου