Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ελβετία: Βασιλεία, η πόλη στο γόνατο του Ρήνου

RI972212 DS2-B19
Η Βασιλεία (Basel στα γερμανικά) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη. 'Ενα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με Γερμανία και Γαλλία, οπότε μπορεί να αποτελέσει βάση εξόρμησης για εκδρομές στην περιοχή. Αυτή η γειτνίαση έχει δώσει μία επιπλέον ζωντάνια στην πόλη, η οποία άνετα χαρακτηρίζεται διεθνής. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι το πλησιέστερο αεροδρόμιο στην πόλη ενώ βρίσκεται στην γαλλική πλευρά, διαχειρίζεται και από τους Ελβετούς, ενώ έχει τριπλό όνομα EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg! Βέβαια, ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσει κανείς στην πόλη από Ελλάδα, είναι μέσω του αεροδρομίου της Ζυρίχης, η οποία απέχει μία ώρα με το τρένο από τη Βασιλεία. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, κλείστε μαζί με το αεροπορικό και το εισιτήριο του τρένου ώστε να σας έρθει πιο οικονομικά.
marktplatz_basel
Την πόλη τη διασχίζει ο ποταμός Ρήνος, σε ένα σημείο που κάνει γωνία σχεδόν 90 μοίρες και ονομάζεται και ως "γόνατο του Ρήνου". Μία τουλάχιστον βόλτα κατά μήκος του ποταμού επιβάλλεται, ώστε να γνωρίσει κανείς και τις δύο πλευρές της πόλης. Η βόλτα συνήθως ξεκινάει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Κατηφορίζοντας προς το κέντρο, διαπιστώνει κανείς γιατί οι Ελβετοί θεωρούνται και είναι πολιτισμένος λαός. Ο ήχος της κόρνας είναι σπάνιος, τα αυτοκίνητα σταματούν στις διαβάσεις και γενικότερα ο καθένας σέβεται τον άλλο. Σημείο συνάντησης για την πόλη είναι η Markplatz. Εκεί υπάρχει συνήθως η υπαίθρια αγορά της πόλης, ενώ λίγο πιο πάνω κατά την διάρκεια των εορτών στήνεται καρουζέλ και περίπτερα με φαγητά και ποτά. Αφιερώστε λίγο χρόνο να επισκεφτείτε και το κόκκινο δημαρχείο της πόλης.
Άλλο αξιοθέατο της Βασιλείας, όπως σχεδόν σε κάθε πόλη της κεντρικής Ευρώπης, είναι ο καθεδρικός ναός. Γενικότερα η πόλη δεν έχει πολλά αξιοθέατα, αν και για το μέγεθός της έχει πολλά μουσεία. Εμείς επισκεφθήκαμε το Pappenhausmuseum, μουσείο με κούκλες, κουκλόσπιτα και όλα τα συνοδευτικά τους! Μην παραλείψετε, επίσης, να κάνετε ένα πέρασμα από το στενό δρομάκι με την τοιχογραφία με όλους τους αστέρες της ροκ. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται καφετέρια, που από τον πρώτο όροφό της μπορείτε να δείτε απέναντι τον Μικ Τζάγκερ και άλλους αστέρες ζωγραφιστούς να σας κοιτάνε. Η πόλη γενικότερα είναι ήρεμη και μικρή - πιστεύω ότι δύο με τρεις μέρες αρκούν για να την επισκεφτεί κανείς.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερες αναρτήσεις από Ελβετία στο blogtravels.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου