Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ταξιδεύοντας στα Κύθηρα

Ένα παλιότερο τραγούδι λέει ότι "Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα δούμε, το χάσαμε το πλοίο της γραμμής". Σχεδόν κάθε επισκέπτης του νησιού τραγουδά το συγκεκριμένο σκοπό θέλοντας είτε να ξορκίσει την πιθανότητα να χάσει το πλοίο είτε σα να θέλει να διαψεύσει την πρόβλεψη. Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο είναι πάντως προσβάσιμα με πολλούς τρόπους. Είτε αεροπορικώς από Αθήνα, είτε ακτοπλοϊκώς από Πειραιά είτε πάλι οδικώς μέχρι Νεάπολη ή Γύθειο και κατόπιν με πλοίο. Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, ο προορισμός είναι που μετράει, καθώς έχει να δώσει πολλά στον επισκέπτη.
Greek traditional house located at Kithira island
Τα Κύθηρα βρίσκονται σε σημαντικό σταυροδρόμι. Από την ανατολική πλευρά βρέχονται από το Μυρτώο Πέλαγος (και κατ'επέκταση το Αιγαίο), από δυτικά από το Ιόνιο, ενώ στα νότια συναντούν το Κρητικό Πέλαγος. Τα στοιχεία αυτά κάνουν το νησί να μοιάζει μοναδικό. Παρότι ανήκει στα Επτάνησα, φέρνει λίγο από Κυκλάδες, ενώ αρκετά φαγητά και η μουσική πλησιάζουν στα κρητικά αλλά και τα κυπριακά. Όλα αυτά θα τα καταλάβετε χορεύοντας τον τσιριγώτικο χορό σε κάποιο από τα πανηγύρια του νησιού, αφού γευτείτε τα περίφημα παξιμάδια Κυθήρων και πιείτε μερικά ποτήρια φατουράδα - το τοπικό λικέρ με κανέλα και γαρύφαλλο.
Greek traditional house located at Kithyra island
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι η ηρεμία. Όσο κόσμο κι αν έχει το νησί, λίγα είναι τα σημεία που θα συναντήσει κανείς αρκετό κόσμο. Είναι όλοι διάσπαρτοι στις παραλίες και τα διάφορα χωριά. Αυτό είναι κατ'εμέ από τα ατού του νησιού. Από την άλλη, τα μέρη για φαγητό και ποτό είναι σχετικά λίγα και συγκεκριμένα, οπότε όλοι λίγο ή πολύ θα περάσουμε από εκεί. Τα ωραιότερα κοκτέιλς τα πίνει κανείς στο Αραχτοπωλείο στον Αβλέμονα και στον Κούκο με θέα στο Καψάλι και το φωτισμένο Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων, ενώ τον πιο αραχτό κόσμο τον βρίσκει στο Mercado στη Χώρα.
Μην παραλείψετε μία βόλτα στους καταρράκτες του Μυλοποτάμου, ενώ αν έχετε όρεξη και υπάρχει αρκετό νερό, κάντε και βουτιά. Επίσης, ετοιμαστείτε για περπάτημα, καθώς ορισμένες παραλίες το απαιτούν, ανάμεσα στις οποίες το περίφημο Καλαδί και το απαιτητικό Καλάμι, όπου τα τελευταία μέτρα της κατάβασης γίνονται με τη βοήθεια σκοινιού. Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα μία βόλτα στη Χύτρα ή Αυγό, το νησάκι στη νότια πλευρά των Κυθήρων όπου θα κολυμπήσετε σε σπηλιά με απίστευτα χρώματα υπό την καθοδήγηση του τρελοκαπετάνιου Σπύρου. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να γίνετε μάρτυρες της γέννησης δεκάδων μικρών χελώνων Καρέτα-Καρέτα στο Καλαδί - εμείς ήμασταν, καθώς για πρώτη φορά φέτος 2 χελώνες γέννησαν τα αυγά τους στην παραλία του Καψαλίου. Όπως και οι μικρές χελώνες που είναι πολύ πιθανό να γυρίσουν στον τόπο αυτό για να γεννήσουν οι ίδιες, ίσως κι εσείς υποσχεθείτε ότι τα Κύθηρα θα τα ξαναδείτε.
ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου